Рішення
від 19.09.2012 по справі 0538/7251/2012
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

0538/7251/2012 2/0538/2414/2012

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 вересня 2012 року місто Маріуполь

Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді -Гноєвой С.С.,

при секретарі Ковальовій М.В.,

за участю представника позивача ОСОБА_1, ОСОБА_2

відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Маріуполі цивільну справу за позовом Азовського морського інституту Одеської національної морської академії до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за договором про надання освітньої послуги за денною формою навчання, -

В С Т А Н О В И В:

Представник Азовського морського інституту Одеської національної морської академії звернувся до Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя з позовом до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за договором про надання освітньої послуги за денною формою навчання.

В обґрунтування заявлених вимог посилався на те, що 07 серпня 2009 року між Азовським морським інститутом Одеської національної морської академії та ОСОБА_3 був укладений договір № 09651 про надання освітньої послуги за денною формою навчання, відповідно до п.1.1 якого позивач взяв на себе зобов'язання за рахунок коштів замовника, тобто відповідача ОСОБА_3 здійснити навчання студента ІНФОРМАЦІЯ_1, який є її сином. Інститутом виконані обов'язки щодо організації підготовки студентів на рівні державних стандартів освіти. 16 лютого 2011 року за невиконання навчального плану, наказом № 329 Одеської національної морської академії, курсант спеціальності «Експлуатація суднових енергетичних установок» ОСОБА_4 був відрахований з інституту. На момент відрахування курсанта з інституту, за надані послуги з освіти, згідно договору, відповідачка ОСОБА_4 має заборгованість перед інститутом в сумі 4029 грн. В добровільному порядку заборгованість відповідачка не сплатила. Просить суд стягнути з відповідачки зазначену суму заборгованості, а також судовий збір в сумі 214, 60 гривень.

Представник позивача ОСОБА_1, що діє на підставі довіреності, у судовому засіданні надала пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві та доповнила, що інститутом були виконані всі умови договору про надання освітньої послуги, однак відповідачка ОСОБА_3 відмовляється в добровільному порядку сплачувати заборгованість за навчання. ОСОБА_4 був відрахований з другого курсу навчання за невиконання учбового плану. Просила суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі та стягнути з ОСОБА_3 суму боргу з навчання в розмірі 4 029 грн., а також судові витрати в розмірі 214,60 грн., а всього 4 243,60 грн.

Представник позивача ОСОБА_5, що діє на підставі довіреності, у судовому засіданні підтримала доводи викладені представником позивача ОСОБА_1 та просила задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідачка ОСОБА_3 позовні вимоги не визнала та пояснила, що 07 серпня 2009 року між нею та позивачем був укладений договір про надання освітньої послуги за денною формою навчання, за умовами якого інститут взяв на себе зобов'язання за рахунок її коштів здійснити навчання її неповнолітнього сина ОСОБА_4 З урахуванням попередньої домовленості з ректором інституту, вона вносила плату за навчання щоквартально. Вказує на те, що син був допущений до занять тільки після їх попередньої оплати, тобто у разі не надходження коштів в рахунок сплати навчання за конкретний період занять, курсант не допускався до цих занять. На другому курсі за перший квартал в рахунок навчання сина нею була внесена грошова сума у розмірі 2 875 грн. і він фактично відвідав заняття в інституті з вересня 2010 року по грудень 2010 року. У зв'язку з фінансовими труднощами в її родині, з урахуванням відсутністю коштів на оплату відповідного періоду навчання, не екзаменаційну сесію , яка передбачена навчальним планом, син не вийшов. Дана обставина підтверджується його заліковою книжкою, згідно якої останній запис датований 23 червня 2010 року, а у разі неуспішності сина з навчання в заліковій книжці повинні бути відповідні оцінки. Також виходячи з умов договору, освітня послуга сплачується або в період її отримання або в формі передплати, оплата послуги після її отримання жодним пунктом договору не передбачена. Таким чином, п. 3.1 договору підтверджує, що фактично її сину освітня послуга не надавалась без попередньої її оплати та не може бути підставою для стягнення заборгованості. Крім того, п. 6.4 Договору встановлено, що дія договору припиняється у разі невиходу курсанта на екзаменаційну сесію, передбачену навчальним планом. З урахуванням того, що її син ОСОБА_4 не отримував з грудня 2010 року освітню послугу, не виходив на екзаменаційну сесію, договір про надання освітньої послуги за денною формою навчання, який був укладений з нею, вважається таким, що припинив свою дію з часу початку відповідної екзаменаційної сесії, а відповідно у зв'язку з припиненням зобов'язань сторін, які витікають з укладеного договору з вказаного періоду не може нараховуватись плата за навчання. Також вважає, що суд повинен критично поставитись до розписки яка була написана її сином, щодо погашення заборгованості за навчання у розмірі 4029 грн. у розстрочку, оскільки дані відомості не містять відомостей у відношенні неї. Будь - яких доказів про наявність у неї перед Інститутом заборгованості не надано, також не надані розрахунки заборгованості з вказівкою конкретних періодів, сум її утворення, доказів підтверджуючих надання в певний період конкретних освітніх послуг та розрахунок їх вартості, відомості щодо відвідування університету, учбовий план. На підставі викладеного просить суд відмовити в задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Допитавши сторони дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Матеріалами справи встановлено, що 07 серпня 2009 року, між Азовським морським інститутом Одеської національної морської академії та відповідачкою ОСОБА_3 був укладений договір № 09651 про надання освітньої послуги за денною формою навчання, відповідно до п.1.1 якого інститут взяв на себе зобов'язання за рахунок коштів ОСОБА_3 здійснити навчання курсанта ОСОБА_4, а саме: зарахувати на 1 курс з 2009-2010 навчального року денної форми навчання для одержання вищої освіти за освітньо - кваліфікаційним рівнем - бакалавр терміном навчання 4 роки за напрямом підготовки 6.070104 «Морський та річковий транспорт» (Експлуатація суднових енергетичних установок).

Згідно п.3.1 вказаного договору Замовник повинен вчасно вносити плату за отримувану Курсантом освітню послугу в розмірі та у терміни, що встановлені цим Договором.

Відповідно до п.3.3 Курсант повинен відвідувати в установлені строки всі види навчальних занять, виконувати завдання і контрольні заходи, передбачені навчальним планом.

Пунктом 4.1. договору встановлено, що вартість навчання встановлюється згідно з Розрахунком вартості, затвердженим в установленому порядку і складає: для тих, хто навчається за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» на весь термін навчання - 50 475 грн., у тому числі: за 1-й курс - 9 820 грн., за 2-й курс -11490 грн., за 3-й курс - 13340 грн., за 4 -й курс - 15 725 грн.

Наказом № 329 ректора від 16 лютого 2011 року Одеської національної морської академії, курсант денної форми навчання спеціальності «Експлуатація суднових енергетичних установок» за контрактом ОСОБА_4 був відрахований з інституту з другого курсу.

Згідно довідки Азовського морського інституту Одеської національної морської академії від 19 січня 2012 року ОСОБА_4 по договору № 09651 від 07.08.2009 року про надання освітньої послуги за денною формою навчання має заборгованість в сумі 4029 грн.

Як вбачається з аналізу по студенту ОСОБА_4 за контрактом №09651 фактично була внесена сума за навчання в розмірі 2875 грн., заборгованість складає 4029 грн.

Матеріалами справи встановлено, що відповідачка ОСОБА_3 здійснила плату за навчання ОСОБА_4 на другому курсі в розмірі 2 875 грн., що підтверджується випискою з рахунку №35225002001323 від 14.09.2010 року, а також квитанцією АКБ «ІМЕКСБАНК» №3 від 14.09.2010 року

07 липня 2011 року та 27 вересня 2011 року директором Азовського морського інституту Одеської національної морської академії відповідачці ОСОБА_3 були направлені претензії про добровільне повернення заборгованості по договору № 09651 від 07.08.2009 року.

08 серпня 2011 року відповідач ОСОБА_4 звернувся із заявою на ім'я директора Азовського морського інституту Одеської національної морської академії, в якій просив надати дозвіл на погашення заборгованості в сумі 4029 грн. на протязі чотирьох місяців з серпня 2011 року, зобов'язується сплачувати до 30 числа кожного місяця. Однак заборгованість протягом вказаного періоду сплачена не була.

У відповідності до ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Згідно ч.1 ст.527 ЦК України боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Як вбачається з наказу №117 від 12 липня 2010 року Азовського морського інституту Одеської національної морської академії «Про підсумки екзаменаційної сесії 2009/2010 навчального року (денна форма навчання)» , ОСОБА_4 був переведений з першого на другий курс, як такий, що виконав програму навчального плану.

Суд вважає, що оскільки відповідачка добровільно не сплатила суму заборгованості за договором № 09651 від 07.08.2009 року про надання освітньої послуги за денною формою навчання в розмірі 4029 грн., то вона підлягає стягненню з відповідачки в повному обсязі.

Крім того, у відповідності зі ст.88 ЦПК України суд стягує з відповідачки на користь позивача судовий збір в розмірі 214 гривень 60 копійок, що були сплачені останнім при зверненні до суду.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.526,527,629 Цивільного Кодексу України, ст.ст.10, 11, 60, 88, 209, 212, 214-215, 218 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Азовського морського інституту Одеської національної морської академії до ОСОБА_3 про стягнення заборгованості за договором про надання освітньої послуги за денною формою навчання, - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3, яка зареєстрована в ІНФОРМАЦІЯ_2 на користь Азовського морського інституту Одеської національної морської академії, юридична адреса: 87517, місто Маріуполь, вулиця Чорноморська, буд.19 на р/р № 35225002001323 ГУ ДКУ в Донецькій області, місто Донецьк, МФО 834016, ЄДРПОУ 24462403 заборгованість за договором № 09651 від 07 серпня 2009 року про надання освітньої послуги за денною формою навчання у сумі 4029 (чотири тисячі двадцять дев'ять) гривень та судовий збір у сумі 214 (двісті чотирнадцять) гривень 60 копійок, а разом 4 243 (чотири тисячі двісті сорок три) гривні 60 копійок.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Донецької області через Орджонікідзевський районний суд міста Маріуполя шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Гноєвой С. С.

Дата ухвалення рішення19.09.2012
Оприлюднено21.01.2014
Номер документу26998128
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання освітньої послуги за денною формою навчання

Судовий реєстр по справі —0538/7251/2012

Ухвала від 02.12.2013

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Гноєвой С. С.

Ухвала від 12.12.2013

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Гноєвой С. С.

Рішення від 19.09.2012

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Гноєвой С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні