Ухвала
від 16.10.2012 по справі 2120/8437/12
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 жовтня 2012 р.Справа № 2120/8437/12

Категорія: 3.7.2 Головуючий в 1 інстанції: Біднина О. В.

у складі:

головуючого - Танасогло Т.М

суддів - Бойка А.В.

- Романішина В.Л.

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі адміністративну справу за апеляційною скаргою Управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради на ухвалу Суворовського районного суду м. Херсона від 20 липня 2012 року (про повернення заявнику) у справі за адміністративним позовом Управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради до Відкритого акціонерного товариства «Таксі-Сервіс», треті особи: Приватна фірма «МИС», Приватне виробничо-комерційне підприємство «Анта Шиппінг» про визнання дій протиправними та зобов'язання утриматися від певних дій,

В С Т А Н О В И Л А :

У липні 2012 року до суду надійшов адміністративний позов Управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради до Відкритого акціонерного товариства «Таксі-Сервіс», треті особи: Приватна фірма «МИС», Приватне виробничо-комерційне підприємство «Анта Шиппінг» про визнання протиправними дії Відкритого акціонерного товариства «Таксі-Сервіс» зі здійснення перевезень пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування №15 «ХБК-Жихлоселище - мкр. «Шуменський» та №29 «Нафхогавань - вул. К.Маркса - мкр. «Шуменський» і зобов'язання Відкритого акціонерного товариства «Таксі-Сервіс» утриматися від здійснення перевезень на зазначених маршрутах.

Ухвалою Суворовського районного суду м. Херсона від 20 липня 2012 року позовну заяву Управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради до Відкритого акціонерного товариства «Таксі-Сервіс» треті особи: Приватна фірма «МИС», Приватне виробничо-комерційне підприємство «Анта Шиппінг» про визнання дій протиправними та зобов'язання утриматися від певних дій - повернуто заявнику у зв'язку з непідсудністю справи Суворовському районному суду м. Херсона.

Роз'яснено право звернутися із вказаним позовом до належного суду.

В апеляційній скарзі Управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради ставиться питання про скасування судового рішення в зв'язку з тим, що воно постановлено з порушенням норм процесуального права, а також у зв'язку з тим, що висновки суду не відповідають обставинам справи.

Відповідно до приписів ст. 197 КАС України встановлено, що суд апеляційної інстанції, може розглянути справу в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на основі наявних у ній доказів, у разі відсутності клопотань від усіх осіб, які беруть участь у справі, про розгляд за їх участю, а також у разі неприбуття жодної з осіб, які беруть участь у справі, у судове засідання, хоча вони належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доповідача, доводи апеляційної скарги Управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради, перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення в межах доводів апеляційної скарги, судова колегія вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, з таких підстав.

Вирішуючи спірне питання, суд першої інстанції виходив з того, що відповідно п.1 ч.1 ст. 18 КАС України дана справа підсудна окружному адміністративному суду.

Судова колегія вважає ці висновки суду першої інстанції неправильними і такими, що не відповідають вимогам ст.ст. 18, 160, 165 КАС України.

В апеляційній скарзі Управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради вказується, що відповідно п.1 ч.1 ст. 18 КАС України дана справа підсудна місцевому загальному суду, так як Управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради є органом місцевого самоврядування.

Судова колегія приймає до уваги ці доводи апелянта, виходячи з наступного.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.18 КАС України місцевим загальним судам як адміністративним судам підсудні адміністративні справи, у яких однією зі сторін є орган чи посадова особа місцевого самоврядування, посадова чи службова особа органу місцевою самоврядування.

Управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради відповідно до Положення про управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради, яке затверджене рішенням міської ради від 28 грудня 2010 року, №24 та довідки АА №097678 з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України є органом місцевого самоврядування, який є підзвітним підконтрольним Херсонській міській раді та підпорядкований її виконавчому комітету та Херсонському міському голові.

Тобто, з викладеного слідує, що однією зі сторін у справі є орган місцевого самоврядування - Управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради.

Тому судова колегія вважає, що відповідно до КАС України вирішувати зазначений спір має місцевий загальний суд, який визначається з дотриманням правил територіальної підсудності адміністративних справ.

Враховуючи, що судом першої інстанції порушені норми матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а також, що висновки суду не відповідають обставинам справи, судова колегія, вважає необхідним, скасовуючи постанову суду першої інстанції, направити справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Керуючись ст.ст. 195, 197; п.1 ч.1 ст. 199; ст. 204; п.1 ч.1 ст. 205; ст. 206; ч.5 ст. 254 КАС України, судова колегія, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу Управління транспорту і зв'язку Херсонської міської ради - задовольнити повністю.

Ухвалу Суворовського районного суду м. Херсона від 20 липня 2012 року - скасувати.

Направити справу до суду першої інстанції - для продовження розгляду.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які брали участь у справі, оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий: підпис Танасогло Т.М.

Суддя: підпис Бойко А.В.

Суддя: підпис Романішин В.Л.

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.10.2012
Оприлюднено06.11.2012
Номер документу27246358
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2120/8437/12

Ухвала від 05.10.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 23.08.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 31.08.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 31.08.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 22.11.2012

Адміністративне

Суворовський районний суд м.Херсона

Зуб І. Ю.

Ухвала від 16.10.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 31.08.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 28.08.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 23.08.2012

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравченко К.В.

Ухвала від 20.07.2012

Адміністративне

Суворовський районний суд м.Херсона

Біднина О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні