Ухвала
від 07.11.2012 по справі 2а-17587/09/0470
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

cpg1251

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 листопада 2012 року м. Київ К/9991/43311/12

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі Бухтіярової І.О., Костенка М.І., Приходько І.В.

розглянувши у попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Лівобережної міжрайонної державної податкової інспекції м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби

на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29.03.2010 року

та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 06.06.2012 року

у справі № 2а-17587/09/0470

за позовом Компанії СОФІТЕР ХОЛДІНГЗ ЛТД (SOFITER HOLDINGS LTD)

до Лівобережної міжрайонної державної податкової інспекції м. Дніпропетровська

про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИЛА:

Компанія СОФІТЕР ХОЛДІНГЗ ЛТД (SOFITER HOLDINGS LTD) (далі -позивач, Компанія СОФІТЕР ХОЛДІНГЗ ЛТД) звернулась у грудні 2009 року до суду з адміністративним позовом до Лівобережної міжрайонної державної податкової інспекції м. Дніпропетровська (далі -відповідач, Лівобережна МДПІ м. Дніпропетровська) про визнання протиправними дії відповідача, що виразилися у відмові зробити відмітку на інформаційному повідомленні про фактичне внесення іноземної інвестиції, здійсненої позивачем до статутного фонду ТОВ «АЛЬФАТРЕЙДЕР»та про зобов'язання відповідача згідно пункту 3 Порядку підтвердження органами державної податкової служби інформаційних повідомлень про фактичне внесення іноземних інвестицій, затвердженого наказом ДПА України від 29.06.2005 року № 238 , зробити відмітку на інформаційному повідомленні про фактичне внесення іноземної інвестиції позивача до статутного фонду ТОВ «АЛЬФАТРЕЙДЕР», що надавалось відповідачу позивачем 02.12.2008 року.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29.03.2010 року, залишеною без змін ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 06.06.2012 року, позов задоволено: визнані протиправними дії Лівобережної МДПІ м. Дніпропетровська, що виразилися у відмові зробити відмітку на інформаційному повідомленні про фактичне внесення іноземної інвестиції, здійсненої компанією СОФІТЕР ХОЛДІНГЗ ЛТД до статутного фонду ТОВ «АЛЬФАТРЕЙДЕР». Зобов'язано Лівобережну МДПІ м. Дніпропетровська згідно пункту 3 Порядку підтвердження органами державної податкової служби інформаційних повідомлень про фактичне внесення іноземних інвестицій, затвердженого наказом ДПА України від 29.06.2005 року № 238 , зробити відмітку на інформаційному повідомленні про фактичне внесення іноземної інвестиції компанії СОФІТЕР ХОЛДІНГЗ ЛТД до статутного фонду ТОВ «АЛЬФАТРЕЙДЕР»(ідентифікаційний код 35497043), що надавалось Лівобережній МДПІ м. Дніпропетровська компанією СОФІТЕР ХОЛДІНГЗ ЛТД 02 грудня 2008 року.

Вважаючи, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій були прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, відповідач звернувся до Вищого адміністративного суду України із касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення судів першої та апеляційної інстанцій.

Позивач в своїх запереченнях на касаційну скаргу зазначає, що рішення судів першої та апеляційної інстанцій прийняті з дотриманням норм матеріального та процесуального права, а тому просить залишити касацій скаргу без задоволення, а рішення судів першої та апеляційної інстанцій без змін.

Справу розглянуто у попередньому судовому засіданні відповідно до статті 220-1 Кодексу адміністративного судочинства.

Перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, юридичної оцінки обставин справи, колегія суддів Вищого адміністративного суду України приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено наступне.

Компанія СОФІТЕР ХОЛДІНГЗ ЛТД, як юридична особа, зареєстрована відповідно до законодавства республіки Кіпр 21.08.2008 року, реєстраційний номер 236536.

Компанія СОФІТЕР ХОЛДІНГЗ ЛТД, маючи не меті здійснення господарської діяльності на території України, сформувала з власного майна статутний фонд юридичної особи -товариства з обмеженою відповідальністю «АЛЬФАТРЕЙДЕР», шляхом внесення до статутного фонду зазначеного підприємства акцій українських підприємств, а саме:

ВАТ «Нафтопереробний комплекс «ГАЛИЧИНА» в кількості 185 000 000 штук, загальною вартістю 64 231 650,58 доларів США;

ВАТ «ДніпроАЗОТ»в кількості 8 700 000 000 штук, загальною вартістю 67 964 030,28 доларів США;

ВАТ «Укрнафта» в кількості 7 715 840 штук, загальною вартістю 187 524 755,23 доларів США;

ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» в кількості 3 000 000 штук, загальною вартістю 46 871 745,02 доларів США.

02.12.2008 року позивачем була надана до Лівобережної МДПІ м. Дніпропетровська заява з проханням зробити відмітку на інформаційному повідомленні про фактичне внесення іноземної інвестиції позивачем та документи, що свідчать про фактичне внесення зазначеної інвестиції.

Відповідач листом від 16.12.2008 року № 36534/8/22-010 відмовив в здійсненні вказаних дій, оскільки відповідно до документів наданих позивачем, внесок до статутного фонду -акцій українських емітентів виражені в валюті України та оцінені в національній валюті України з перерахуванням її в іноземну по курсу НБУ на дату оцінки, а тому зазначили, що дані обставини суперечать вимогам п. 3 Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.1996 року № 928. Даний внесок до статутного фонду ТОВ «АЛЬФАТРЕЙДЕР»не відповідає нормам ст. ст. 2, 5 Закону України «Про режим іноземного інвестування».

Суди попередніх інстанцій задовольняючи позовні вимоги, з висновками яких погоджується колегія суддів касаційної інстанції, виходили з наступних мотивів.

Відповідно до п. п. 2, 3 Порядку підтвердження органами державної податкової служби інформаційних повідомлень про фактичне внесення іноземних інвестицій та векселів, виданих під час увезення в Україну майна як внеску іноземного інвестора до статутного фонду підприємств з іноземними інвестиціями, а також за договорами (контрактами) про спільну інвестиційну діяльність, затвердженого наказом ДПА України від 29.05.2005 року № 238, для підтвердження інформаційних повідомлень про фактичне внесення іноземних інвестицій, іноземний інвестор або уповноважена ним особа, векселедавець звертається із заявою у письмовій формі до органу державної податкової служби за місцем здійснення інвестиції.

Податковий орган розглядає подані документи та в разі потреби перевіряє на місці фактичну наявність майна у векселедавця і протягом 15 календарних днів з дати одержання письмової заяви: робить відмітку на інформаційному повідомленні про фактичне внесення іноземної інвестиції, а у разі здійснення майнової інвестиції також напис на звороті копії векселя «зараховано на баланс»із зазначенням дати виконання такої відмітки та напису, які скріплюються підписом керівника (заступника керівника) та печаткою податкового органу; надає обґрунтовану відмову в письмовому вигляді.

Матеріалами справи підтверджується, що позивач звертався до податкового органу за місцем здійснення інвестиції з заявою про здійснення відмітки на інформаційному повідомленні про фактичне внесення іноземної інвестиції, однак податковим органом листом було відмовлено у вчинені вказаних дій.

Так, у листі від 16.12.2008 року № 36534/8/22-010 «Щодо відмови в підтвердженні інформаційного повідомлення про реєстрацію іноземної інвестиції»відповідач зазначив, що згідно висновків ТОВ «Сократ капітал»вартість акцій оцінена в національній валюті, з переведенням її вартості в долари США на момент здійснення експертної оцінки та вказав на те, що внесок до статутного фонду акції українських емітентів виражені у валюті України, а не в іноземній валюті, як того вимагає законодавства, а тому даний внесок не відповідає ст. ст. 2, 5 Закону України «Про режим іноземного інвестування».

Однак, колегія суддів касаційної інстанції погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про те, що позивачем не було порушено вимоги ст. 5 Закону України «Про режим іноземного інвестування» (в редакції чинній на час спірних правовідносин», оскільки внесок позивача до статутного фонду ТОВ «АЛЬФАТРЕЙДЕР»було оцінено як у іноземній валюті, так і у національній валюті України в перерахунку за курсом встановленим Національним банком України на час оцінки.

За таких обставин та з урахуванням вимог ч. 3 ст. 2 , ч. 2 ст. 71 КАС України , суди дійшли обґрунтованого висновку щодо наявності підстав для задоволення позову.

Відповідно до п. 3 ст. 220 - 1 КАС України суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення.

Отже, колегія суддів вважає, що в межах касаційної скарги порушень судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права при вирішенні цієї справи не допущено. Правова оцінка обставин у справі дана вірно, а тому касаційну скаргу слід відхилити, а оскаржувані судові рішення залишити без змін.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 160, 167, 210, 214, 215, 220, 222-224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Касаційну скаргу Лівобережної міжрайонної державної податкової інспекції м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби -відхилити.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29.03.2010 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 06.06.2012 року у справі № 2а-17587/09/0470 -залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути переглянута з підстав, у порядку та в строки, встановлені статтями 236-238 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя: І.О. Бухтіярова

Судді: М.І. Костенко

І.В. Приходько

Дата ухвалення рішення07.11.2012
Оприлюднено12.11.2012
Номер документу27361870
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-17587/09/0470

Ухвала від 20.04.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Бондар Марина Володимирівна

Ухвала від 07.11.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бухтіярова І.О.

Ухвала від 02.11.2012

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Бухтіярова І.О.

Постанова від 20.04.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барабаш Марина Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні