Рішення
від 19.01.2012 по справі 2106/2-32/2011
ВИСОКОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2106/2-32/2011

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2012 року Високопільський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Дамчука О.О.

при секретареві Крат С.Ф.

з участю прокурора Нікітіна В.В.

представника служби у справах дітей

Високопільської РДА ОСОБА_1

представника СТОВ «Нива» ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Високопілля цивільну справу за позовом ОСОБА_3, який діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4, ОСОБА_5 до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«НиваВ» , зацікавлених осіб ОСОБА_6 та ОСОБА_7, третьої особи Державний ощадний банк України філія ОСОБА_8 відділення № 3247, служби у справах дітей Високопільської районної державної адміністрації та прокурора Високопільського району Херсонської області про виділення частки майна та стягнення коштів.

в с т а н о в и в:

Позивачі звернулися до суду з надалі зміненим позовом посилаючись на те, що 18 березня 2002 року Державною адміністрацією Високопільського району зареєстровано сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Нива» за реєстраційним № 94, засновниками та учасниками, відповідно до установчого договору від 26.02.2002 року є: ОСОБА_9, який мешкає в смт. Високопілля, вулиця Суворова 10 (частка становить 4 % від статутного фонду); ОСОБА_10, яка мешкає в АДРЕСА_1 (2 %); ОСОБА_11, яка мешкає в селі Ольгіне, вул. Степова 10 - (3 %); ОСОБА_12, який мешкає в смт. Високопілля, вул. Суворова 81- (5 %); ОСОБА_13, який мешкає в АДРЕСА_2 - (2 %); ОСОБА_14, який мешкав в смт. Високопілля, вул. Леніна 31 -(84 % еквів 75600 грн.).

07 червня 2006 року загинули батьки позивачів, батько ОСОБА_14 і відповідно відкрилась спадщина, в тому числі на частку в розмірі 84 % від власності СТОВ «Нива». Позивачі у встановлений законом строк звернулися до державної нотаріальної контори Високопільського району Херсонської області з заявою про прийняття спадщини, у зв'язку з чим нотаріусом була відкрита спадкова справа. Але, до даного часу, позивачі не отримали свідоцтво на право на спадщину за законом. На неодноразові звернення до нотаріальної контори, про роз'яснення причин відмови у видачі свідоцтва, результат знайшли у відповіді у листі державної нотаріальної контри лише 28.08.2008 року, в якому зазначалось, що для належного свідоцтва про право на частку необхідна довідка СТОВ «Нива» із зазначенням частки у майні та його вартість.

Після смерті ОСОБА_14 позивачі звернулися до СТОВ «Нива» із заявою про вступ до товариства оскільки мали на це переважне право, але їм було відмовлено на підставі Рішення загальних зборів від 28 серпня 2006 року, було зроблено зміни до установчих документів в зв'язку зі смертю учасника. Цей підтверджується статутом СТОВ «Нива» в новій редакції від 02 жовтня 2006 року. Але, крім статуту, інших документів стосовної долі і в діяльності СТОВ «Нива» позивачі не отримали.

Крім того, в разі відмови СТОВ у прийнятті спадкоємця до учасників товариства, позивачам повинна бути виділена частка у майні, яка належала на день смерті ОСОБА_14 Виділення частки повинно бути зроблено у 12-місячний термін, з дня смерті останнього, але до даного часу СТОВ не виділило таку частку, яка видається у грошовій натуральній формі. Просять стягнути з СТОВ «Нива» та виділити ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5, частку в розмірі 84 відсотків у майні і статутному капіталі СТОВ «Нива» солідарно та частку в розмірі 84 відсотків прибутку, одержаного СТОВ «Нива» у 2006 році, солідарно. Стягнути з СТОВ «Нива» та відшкодувати ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 солідарно, збитки завдані порушенням їх права в розмірі 84 % від прибутку отриманого в 2007 році та першому півріччі 2008 року, а також судові витрати покласти на відповідача.

ОСОБА_3, який діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 у судовому засіданні пояснив, що претензій до СТОВ «Нива» не має, оскільки сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю В«НиваВ» надає матеріальну допомогу на його утримання та на утримання неповнолітньої ОСОБА_4, у зв'язку з чим позов не підтримує.

ОСОБА_4 у судовому засіданні пояснила, що претензій до СТОВ «Нива» не має, оскільки сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю В«НиваВ» надає матеріальну допомогу на її утримання, також сплачує за навчання та щомісячно 1000,00 грн., у зв'язку з чим позов не підтримує.

ОСОБА_5 та його представник ОСОБА_15 неодноразово у судові засідання не з'явилися, їх неявка судом визнання без поважних причин, оскільки двічі перед початком судового засідання особисто ОСОБА_5 в канцелярію суду подавав заяву про відкладення слухання справи у зв'язку з хворобою захисника та занятістю його на роботі, але жодного разу не надав на адресу суду доказів поважності неявки у судове засідання, крім цього особисто у день слухання справи неодноразово був у суді, але жодного разу не дочекавшись початку судового засідання, а також враховуючи, що дана цивільна справа знаходиться тривалий час на розгляді, суд вважає за можливе розглянути справу без участі ОСОБА_5 та його представника ОСОБА_15.

ОСОБА_6 та ОСОБА_7 неодноразово у судові засідання не з'явилися, про день та час слухання справи повідомлені своєчасно та належним чином, доказів поважності причин неодноразової неявки у судове засідання суду не надали, таким чином суд визнав неодноразову неявку у судові засідання ОСОБА_6 та ОСОБА_7 без поважної причини.

Голова СТОВ «Нива» ОСОБА_9 у судовому засідання пояснив, що згідно ст. 52 Закону України «Про господарські товариства» зазначає, що учаснику товариства з обмеженою відповідальністю, який повністю вніс свій вклад, видається свідоцтво товариства. Вказаного свідоцтва позивачами представлено не було, так як його не існує, оскільки внески не були зроблені, також не було внесено внесків учасниками товариства, статтею 144 ЦК України, не допускається звільнення учасників товариства від внесення внесків у статутний фонд, якщо учасники товариства не внесли (не повністю внесли) свої вклади, загальні збори учасників приймають одне з таких рішень: про виключення із складу товариства тих учасників, які не внесли (не повністю внесли) свої вклади, та про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі; про зменшення статутного капіталу та про визначення порядку перерозподілу часток у статутному капіталі; або про ліквідацію товариства. Але господарство працювало, проводити ліквідацію необхідності не було, у зв'язку з чим на зборах СТОВ «Нива» від 28.08.2006 року було прийнято рішення про виплату спадкоємцям померлого ОСОБА_14 1,14 % вартості майна його частки у статутному фонді товариства. Спадкоємці письмово не зверталися до СТОВ «Нива» про виділення їм частки після смерті батька, таким чином товариство не знало та не могло знати скільки у померлого ОСОБА_14 є спадкоємців, оскільки вони встановлюються законом. До товариства з запитом звернулася тільки нотаріальна контора, якій письмово було надано відповідь про частку померлого ОСОБА_14 у майні СТОВ «Нива». Чому нотаріальною конторою не видавалося свідоцтво про право власності на спадкове майно померлого ОСОБА_14, голова СТОВ «Нива» повідомити не може, оскільки не знає. Також пояснив, що товариство з 2006 року виплачує спадкоємцям померлого ОСОБА_14 матеріально допомогу, про що в матеріалах справи є реєстр з підписами спадкоємців, яким з 2006 року було виплачено більше 40000,00 грн. Коли ОСОБА_3 приїжджав до СТОВ «Нива» за матеріальною допомогою, йому повідомлялося, що ці кошти надаються для всіх спадкоємців, як саме останній використовував ці кошти, голові СТОВ «Нива» не відомо. Також на зборах засновників товариства було вирішено до повнолітня ОСОБА_4 виплачувати щомісячно по 1000,00 грн., також незважаючи на рішення суду, якщо ОСОБА_16 поступить в подальшому у навчальний заклад, продовжимуть матеріально допомагати останній. Просить суд відмовити в виплаті частки у розмірі 84%, а виплатити 1,14 % вартості майна, пропорційну частки померлого ОСОБА_14 у статутному фонді товариства, а також суму зробленого майнового внеску померлим у розмірі 1028,00 грн.

Представник СТОВ «Нива» ОСОБА_2 у судовому засідання пояснив, що на підставі первинних документів з 2002 року, рік створення товариства, ОСОБА_14 не вніс у статутний фонд внесок на загальну суму 43 338,00 грн., а також не передав майно у власність товариства на суму 30000,00 грн. (автомобіль ГАЗ 31029). Таким чином ОСОБА_14 було сплачено внесок у статутний фонд товариства на загальну суму 1028,00 грн., що підтверджується висновком аудиторської фірми «Консульт-Аудит». Також було встановлено, що інші засновники товариства не внесли у повному об'ємі внески до статутного фонду, у зв'язку з чим на загальних зборах СТОВ «Нива» від 28.08.2006 року було прийнято рішення про зменшення розміру статутного фонду товариства та про виведення ОСОБА_14 зі складу засновників СТОВ «Нива» у зв'язку зі смертю та виплати його спадкоємцям суми зробленого внеску 1028,00 грн. та 1,14 % вартості майна, пропорційну його частки у статутному фонді товариства. Просить позов позивачів задовольнити частково та ухвалити рішення про виплату позивачам, як спадкоємцям ОСОБА_14, суми зробленого майнового внеску останнім у розмірі 1028,00 грн. та 1,14 % вартості майна, пропорційну його частки у статутному фонді товариства.

Представник Державного ощадного банку України філія ОСОБА_8 відділення № 3247 у судовому засідання пояснила, що у 2001 році ОСОБА_14 взяв кредит на нагальні потреби. У 2004 році ухвалено рішення суду про стягнення з ОСОБА_14 заборгованість за кредитом. 12.10.2004 року направлено виконавчий лист для примусового стягнення. 16.10.2004 державним виконавцем відкрито виконавче провадження. У 2006 році описане та арештоване майно ОСОБА_14. Також у 2006 році винесено постанову про закриття виконавчого провадження. У 2008 році подана заява про задоволення кредиторських вимог за рахунок спадкового майна.

Представник служби у справах дітей Високопільської РДА у судовому засіданні покладався на розсуд суду.

Прокурор Високопільського району Херсонської області у судовому засіданні пояснив, що з обставин справи вбачається, що у період створення товариства у 2002 році був установчий договір, відповідно до якого учасники товариства повинні були внести визначені договором внески, але зазначені частки внесені не були. ОСОБА_14 повинен був внести більше 75000,00 грн., але зазначені кошти останній не вніс, підтвердження даного факту відсутні будь-які квитанції про сплату зазначених коштів, також він повинен був передати у власність СТОВ «Нива» автомобіль ГАЗ 31029, але свідоцтво про право власності в органах ДАЇ оформлене не було, докази переоформлення також відсутні. На даний час маємо тільки установчий договір СТОВ «Нива» 2002 року, умови якого фактично виконані не були. Жодних доказів, які підтверджували, що померлий ОСОБА_14 вніс 75600,00 грн., що становить 84% відсотки від статутного фонду товариства, немає. Просив суд позов задовольнити частково.

Вислухавши сторони, допитавши свідків, вивчивши та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Допитана у судовому засіданні у якості свідка ОСОБА_11 у судовому засіданні пояснила, що працює в СТОВ «Нива» інспектором відділу кадрів, у 2002 році зібрався колектив, це ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 та ОСОБА_14 та вирішили створити СТОВ «Нива», щоб вивести господарство з боргів. У кожного були свідоцтва про майнові паї, які видавалися Новопетрівською сільською радою Високопільського району Херсонської області, колишнього колгоспу ЗАТ «Нива», вказані паї і були внеском для створення господарства. Кожен з членів товариства вніс тільки свої майнові паї, грошові кошти не вносилися, у тому числі і ОСОБА_14 вніс майновий пай, який складався з частини будівлі їдальні, грошові кошти у розмірі 75600,00 грн. останній не вносив. В установчому договорі зазначено, що ОСОБА_14 вніс автомобіль ГАЗ 31029 у статутний фонд товариства, але даний автомобіль був власністю ОСОБА_14 і товариству ОСОБА_14 автомобіль не передавав. Свідок пояснила, що підпис в установчому договорі вона дійсно ставила, але на час підписання це був чорновий варіант договору. Також свідок пояснила, що після смерті ОСОБА_14 колектив товариства помітив, що статут СТОВ «Нива» за 2002 рік був недійсним, оскільки у ньому були занесені неправдиві данні.

Допитаний у судовому засіданні у якості свідка ОСОБА_13 у судовому засіданні пояснив, що у 2002 році ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13 та ОСОБА_14 вирішили створити СТОВ «Нива», у кожного з учасників були майнові паї які і були внеском для створення господарства, грошових коштів ніхто не вносив. Документами займався ОСОБА_14 Підприємство працювало за рахунок транспортних засобів які були у товаристві. Установчий договір підписувався у кабінеті ОСОБА_14, останній надав кожному екземпляр зазначеного договору та зачитав його, у вказаному договорі було зазначено частку кожного, яка складалася з 16,6 %, після чого всі засновники товариства підписали установчий договір у кабінеті. Потім у нотаріуса всі підписували тільки останній листок договору, у нотаріуса ніхто договору не читав, оскільки всі довіряли ОСОБА_14. Насправді про свої частки всі дізналися після смерті ОСОБА_14, які не відповідали тим, що були зазначені у договорі з яким учасники ознайомлювалися у кабінеті ОСОБА_14 Після цього провели аудиторську перевірку та було встановлено частки кожного з учасників товариства. Автомобіль ГАЗ 31029 був власністю ОСОБА_14, у діяльності товариства вказаний автомобіль не використовували, даний автомобіль використовував сам ОСОБА_14, інколи його син ОСОБА_3, у статутний фонд товариства зазначений автомобіль не передавався. Свої майнові внески учасники товариства зробили у 2006 році, а потім пізніше внесли грошові внески. Що стосується дітей погиблого ОСОБА_14, дітям постійно надавалася допомогу, неповнолітній виплачувалося 1000,00 грн. щомісячно, якщо поступить в подальшому у навчальний заклад, продовжимуть матеріально допомагати останній. Проводили ремонт будинку дітей, міняли котел.

Допитаний у судовому засіданні у якості свідка ОСОБА_3 у судовому засіданні пояснив, що дійсно після смерті батька ОСОБА_14, СТОВ «Нива» допомагало сім'ї, перекривали дах будинку, також давали грошові кошти, випадків відмови у допомозі з боки СТОВ «Нива» не було. Також сідок пояснив, що працював робітником у СТОВ «Нива», неодноразово ОСОБА_14 просив свідка відвести останнього у справах на автомобілі ГАЗ 31029, який належав на праві власності ОСОБА_14, також свідок пояснив, що на даному автомобілі також їздили ОСОБА_13, ОСОБА_12. Також ОСОБА_3 пояснив, що після погибелі батьків довірився дядьку ОСОБА_17, який спонукав його пред'явити позов до суду, вказував на те, що відсудить у СТОВ «Нива» кошти, а в цей час буде допомагати йому та неповнолітній сестрі матеріально, сплачувати навчання за яке після смерті батьків платила СТОВ «Нива», але пізніше ОСОБА_17 перестав цікавитися долею ОСОБА_3 та неповнолітньої ОСОБА_4, матеріально допомагати, у зв'язку з чим ОСОБА_3 вимушений був звернутися до СТОВ «Нива» за допомогою, та було добровільно врегульовано питання утримання.

Допитана у судовому засіданні у якості свідка ОСОБА_4 у судовому засіданні пояснила, що після смерті батька ОСОБА_14, СТОВ «Нива» допомагала коштами та продовжує допомагати до даного часу.

Допитаний у судовому засіданні у якості свідка ОСОБА_5 у судовому засіданні пояснив, що його брат ОСОБА_3 по даній справі говорить багато неправди, оскільки коли свідок повернувся зі збройних сил України дана справа вже була закрита. Зі сторони СТОВ «Нива» свідок ніякої допомоги не отримував. Від ОСОБА_3 також коштів не отримував. Також свідок пояснив, що йому відомо, що СТОВ «Нива» виділяла кошти на встановлення пам'ятнику погиблим батькам. Чи вносилися ОСОБА_14 у статутний фонд СТОВ «Нива» грошові кошти у розмірі 75600,00 грн. свідкові не відомо.

ОСОБА_18 свідоцтва про народження від 03.04.1987 року ОСОБА_3 народився 13.01.1987 року у м. Апостолове Дніпропетровської області, батьками зазначено ОСОБА_14 та ОСОБА_19.

ОСОБА_18 свідоцтва про народження від 19.02.1988 року ОСОБА_5 народився 26.01.1988 року у м. Апостолове Дніпропетровської області, батьками зазначено ОСОБА_14 та ОСОБА_19.

ОСОБА_18 свідоцтва про народження від 20.06.1995 року ОСОБА_19 народилася 22.03.1995 року у смт. Високопілля Херсонської області, батьками зазначено ОСОБА_14 та ОСОБА_19.

ОСОБА_18 статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Нива», затвердженого установчими зборами від 01.02.2002 року, протокол № 1, зареєстрованого Високопільською РДА 18.03.2002 року № 94, СТОВ «Нива» знаходиться за адресою: Херсонська область Високопільський район с. Ольгине вул. Степова 70, Голова товариства ОСОБА_14.

ОСОБА_18 установчого договору про створення та діяльність сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Нива» від 26.02.2002 року, зареєстрованого Високопільською РДА 18.03.2002 року № 94, засновниками та учасниками товариства є: ОСОБА_9, який мешкає в смт. Високопілля, вулиця Суворова 10; ОСОБА_10, яка мешкає в АДРЕСА_3; ОСОБА_11, яка мешкає в селі Ольгіне, вул. Степова 10; ОСОБА_12, який мешкає в смт. Високопілля, вул. Суворова 81; ОСОБА_13, який мешкає в АДРЕСА_2; ОСОБА_14, який мешкав в смт. Високопілля, вул. Леніна 31.

Частка кожного з учасників у Статутному фонді складає:

ОСОБА_9 - 3600,00 грн., що становить 4% від статутного фонду; як вклад вносяться - грошові кошти у сумі 2 648,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 952,00 грн.;

ОСОБА_10, 1800,00 грн., що становить 2% від статутного фонду; як вклад вносяться - грошові кошти у сумі 2 648,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 434,00 грн.;

ОСОБА_11 - 2700,00 грн., що становить 3% від статутного фонду; як вклад вносяться - грошові кошти у сумі 1952,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 748,00 грн.;

ОСОБА_12 - 4500,00 грн., що становить 5% від статутного фонду; як вклад вносяться - грошові кошти у сумі 3164,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 1336,00 грн.;

ОСОБА_13 - 1800,00 грн., що становить 2% від статутного фонду; як вклад вносяться - грошові кошти у сумі 1348,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 452,00 грн.;

ОСОБА_14 - 75600,00 грн., що становить 84% від статутного фонду; як вклад вносяться - грошові кошти у сумі 43 338,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - вартістю 2262,00 грн., автомобіль ГАЗ 31029 - вартістю 30 000 грн. - загальною вартістю 32 262,00 грн.

ОСОБА_18 свідоцтва про смерть від 15.06.2006 року 1-КГ № 019770, ОСОБА_14 помер 07.06.2006 року.

ОСОБА_18 свідоцтва про смерть від 15.06.2006 року 1-КГ № 019771, ОСОБА_19 померла 07.06.2006 року.

ОСОБА_18 посвідчення № 16 Високопільської селищної ради, ОСОБА_3 згідно рішення Високопільської селищної ради Херсонської області від 28.06.2006 року № 108 призначений опікуном над ОСОБА_19, яка народилася 22.03.1995 року.

ОСОБА_18 довідки Високопільської селищної ради Херсонської області від 29.11.2006 року № 3196, ОСОБА_3 проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1, склад сім'ї: брат ОСОБА_5, сестра ОСОБА_19.

ОСОБА_18 заяви ОСОБА_5, ОСОБА_3, який діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4 від 05.12.2006 року, що зберігається в матеріалах спадкової справи, останні звернулися до Високопільської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_14, який помер 07.06.2006 року.

ОСОБА_18 протоколу № 5 зборів учасників СТОВ «Нива» від 09.06.2006 року, вирішили: звільнити з посади голови СТОВ «Нива» ОСОБА_14. Обрати головою СТОВ «Нива» ОСОБА_9. Виділити кошти у розмірі 4130,00 грн. на поховання ОСОБА_14.

ОСОБА_18 наказу № 8 по СТОВ «Нива» від 09.06.2006 року призначено головою СТОВ «Нива» ОСОБА_9.

ОСОБА_18 листа ТОВ Аудиторська фірма «Консульт-Аудит» від 04.06.2006 року, ОСОБА_14 вніс у статутний фонд СТОВ «Нива» тільки майновий пай у сумі 1028,00 грн.

ОСОБА_18 протоколу № 1 засідання комісії по вивченні майнових прав ОСОБА_14 від 01.06.2006 року, вирішили: вважати реєстрацію підприємства СТОВ «Нива» недійсною, так як не було сплачено 30% у статутний фонд до реєстрації підприємства засновниками та на протязі одного року діяльності не було сформовано статутний фонд 90 000,00 грн., засновники не внесли повністю суми своїх внесків. Вважати сплаченими внески у статутний фонд підприємства засновниками СТОВ «Нива» тільки майнові паї. Сплаченим внеском у статутний фонд ОСОБА_14 вважати 1028,00 грн. Внести зміни в статут підприємства та установчий договір (зменшити статутний фонд).

ОСОБА_18 протоколу № 6 зборів засновників СТОВ «Нива» від 26.08.2006 року, вирішили: затвердити протокол засідання комісії № 1 від 01.06.2006 року. Зменшити уставний фонд підприємства СТОВ «Нива» до 37500,00 грн., у зв'язку з не внесенням учасниками на протязі одного року діяльності підприємства суми своїх внесків. Виключили ОСОБА_14 з засновників СТОВ «Нива», у зв'язку зі смертю. Виплатити спадкоємцям ОСОБА_14 суму 1028,00 грн. внесеного останнім майновий пай в статутний фонд, а також 1,14% вартості майна пропорційно його частки в статутному фонді. Затвердити зміни в статуті та установчому договорі.

ОСОБА_18 статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Нива», затвердженого загальними зборами учасників від 28.08.2006 року, зареєстрованого 02.10.2006 року за № 14861050001000160. Протокол № 6, СТОВ «Нива» знаходиться за адресою: Херсонська область Високопільський район с. Ольгине вул. Степова 70.

ОСОБА_18 установчого договору про створення та діяльність сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«НиваВ» посвідченого нотаріусом 13.09.2006 року, зареєстрованого Високопільською РДА 02.10.2006 року, засновниками та учасниками товариства є: ОСОБА_9, який мешкає в смт. Високопілля, вулиця Суворова 10; ОСОБА_10, яка мешкає в АДРЕСА_3; ОСОБА_11, яка мешкає в селі Ольгіне, вул. Степова 10; ОСОБА_12, який мешкає в смт. Високопілля, вул. Суворова 81; ОСОБА_13, який мешкає в АДРЕСА_2.

Частка кожного з учасників у Статутному фонді складає:

ОСОБА_9 - 7500,00 грн., що становить 20% від статутного фонду; як вклад вносяться - грошові кошти у сумі 6548,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 952,00 грн.;

ОСОБА_10, 7500,00 грн., що становить 20% від статутного фонду; як вклад вносяться - грошові кошти у сумі 7066,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 434,00 грн.;

ОСОБА_11 - 7500,00 грн., що становить 20% від статутного фонду; як вклад вносяться - грошові кошти у сумі 6752,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 748,00 грн.;

ОСОБА_12 - 7500,00 грн., що становить 20% від статутного фонду; як вклад вносяться - грошові кошти у сумі 6164,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 1336,00 грн.;

ОСОБА_13 - 7500,00 грн., що становить 20% від статутного фонду; як вклад вносяться - грошові кошти у сумі 7048,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 452,00 грн.;

ОСОБА_18 довідки № 22 з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України від 04.10.2006 року, сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«НиваВ» є юридичною особою, керівником товариства є ОСОБА_9, місце знаходження: Херсонська область Високопільський район с. Ольгине вул. Степова 70, дата первинної реєстрації 18.03.2002 року № 94, дата останньої реєстрації 03.10.2006 року № 14861070002000160.

ОСОБА_18 свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, серія АОО № 531492, сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«НиваВ» знаходиться за адресою: Херсонська область Високопільський район с. Ольгине вул. Степова 70, зареєстроване Високопільською районною державною адміністрацією Херсонської області від 18.03.2002 року.

ОСОБА_18 прийому-передачі майнових внесків засновників СТОВ «Нива» в установчий фонд підприємства від 28.08.2006 року, ОСОБА_9 передає частку цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 952,00 грн.;

ОСОБА_10 передає частку цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 434,00 грн.;

ОСОБА_11 передає частку цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 748,00 грн.;

ОСОБА_12 передає частку цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 1336,00 грн.;

ОСОБА_13 передає частку цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 452,00 грн. Майнові внески прийняв ОСОБА_9 згідно рішення зборів засновників № 6 від 28.08.2006 року.

ОСОБА_18 квитанції № 4 від 10.11.2006 року, ОСОБА_9 зробив внесок до статутного фонду СТОВ «Нива» у сумі 2798,00 грн.

ОСОБА_18 квитанції № 5 від 10.11.2006 року, ОСОБА_10 зробила внесок до статутного фонду СТОВ «Нива» у сумі 3316,00 грн.

ОСОБА_18 квитанції № 6 від 10.11.2006 року, ОСОБА_11 зробила внесок до статутного фонду СТОВ «Нива» у сумі 3002,00 грн.

ОСОБА_18 квитанції № 7 від 10.11.2006 року, ОСОБА_12. зробив внесок до статутного фонду СТОВ «Нива» у сумі 2414,00 грн.

ОСОБА_18 квитанції № 8 від 10.11.2006 року, ОСОБА_13 зробив внесок до статутного фонду СТОВ «Нива» у сумі 3298,00 грн.

ОСОБА_18 квитанції № 9 від 02.09.2008 року, ОСОБА_13 зробив внесок до статутного фонду СТОВ «Нива» у сумі 3750,00 грн.

ОСОБА_18 квитанції № 10 від 02.09.2008 року, ОСОБА_12 зробив внесок до статутного фонду СТОВ «Нива» у сумі 3750,00 грн.

ОСОБА_18 квитанції № 11 від 02.09.2008 року, ОСОБА_11 зробила внесок до статутного фонду СТОВ «Нива» у сумі 3750,00 грн.

ОСОБА_18 квитанції № 12 від 02.09.2008 року, ОСОБА_10 зробила внесок до статутного фонду СТОВ «Нива» у сумі 3750,00 грн.

ОСОБА_18 квитанції № 13 від 02.09.2008 року, ОСОБА_9 зробив внесок до статутного фонду СТОВ «Нива» у сумі 3750,00 грн.

ОСОБА_18 свідоцтва № 1 про внесення вкладу до статутного фонду товариства, виданого СТОВ «Нива» 02.09.2008 року, ОСОБА_9 вніс до статутного фонду товариства вклад згідно з установчим договором від 02.10.2006 року: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 952,00 грн.; грошові кошти в сумі 6548,00 грн. - всього 7500,00 грн., що становить 20% від статутного фонду товариства.

ОСОБА_18 свідоцтва № 2 про внесення вкладу до статутного фонду товариства, виданого СТОВ «Нива» 02.09.2008 року, ОСОБА_10 внесла до статутного фонду товариства вклад згідно з установчим договором від 02.10.2006 року: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 434,00 грн.; грошові кошти в сумі 7066,00 грн. - всього 7500,00 грн., що становить 20% від статутного фонду товариства.

ОСОБА_18 свідоцтва № 3 про внесення вкладу до статутного фонду товариства, виданого СТОВ «Нива» 02.09.2008 року, ОСОБА_11 внесла до статутного фонду товариства вклад згідно з установчим договором від 02.10.2006 року: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 748,00 грн.; грошові кошти в сумі 6752,00 грн. - всього 7500,00 грн., що становить 20% від статутного фонду товариства.

ОСОБА_18 свідоцтва № 4 про внесення вкладу до статутного фонду товариства, виданого СТОВ «Нива» 02.09.2008 року, ОСОБА_12 вніс до статутного фонду товариства вклад згідно з установчим договором від 02.10.2006 року: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 1336,00 грн.; грошові кошти в сумі 6164,00 грн. - всього 7500,00 грн., що становить 20% від статутного фонду товариства.

ОСОБА_18 свідоцтва № 5 про внесення вкладу до статутного фонду товариства, виданого СТОВ «Нива» 02.09.2008 року, ОСОБА_13 вніс до статутного фонду товариства вклад згідно з установчим договором від 02.10.2006 року: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - загальною вартістю 452,00 грн.; грошові кошти в сумі 7048,00 грн. - всього 7500,00 грн., що становить 20% від статутного фонду товариства.

ОСОБА_18 довідки управління Пенсійного фонду України у Високопільському районі Херсонської області від 15.12.2008 року за № 499/06, управління Пенсійного фонду України у Високопільському районі Херсонської області повідомляє, що індивідуальні відомості за період з 01.01.2007 року по 30.11.2008 року на ОСОБА_14 в базі відсутні.

ОСОБА_18 довідки Високопільського відділення Нововоронцовської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області від 02.12.2008 року за № 2622/10/29-003, Високопільське відділення Нововоронцовської МДПІ повідомляє, що фінансові звіти та баланс в податкові органи платники податків не надають, тому не мають змоги їх надати.

ОСОБА_18 пояснення завідуючої Високопільською державною нотаріальною конторою, 09.08.2006 року Високопільською держнотконторою було відкрито спадкову справу за № 114 до спадкового майна ОСОБА_14, померлого 07 червня 2006 року, на підставі заяви про задоволення кредиторських вимог за рахунок спадкового майна філії Великоолександрівське відділення 3247 Державний Ощадний банк України. '

05.12.2006 року із заявою про прийняття спадщини на все майно звернулися спадкоємці померлого: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5. При складанні цієї заяви спадкоємцям було роз'яснено зміст статей 1218, 1231, 1232, 1267-1270, 1273-1274, 1282 Цивільного Кодексу України, а також були виготовленні направлення до органів БТІ, Ощадбанків України, та запит до СТОВ "Нива".

До теперішнього часу спадкоємцями не надано до Високопільської держнотконтори правовий документ на житловий будинок та ОСОБА_8 БТІ, а також не здійснено оплату.

Свідоцтва про право на спадщину будуть видані спадкоємцям при наданні усіх документів, необхідних для видачі свідоцтв про право на спадщину, та їх оплаті, згідно п. 12 "Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України ". ''

Для них спірним питанням залишається недосягнення згоди у процентному відношенні, згідно довідки СТОВ "Нива ", яку надано до Високопільської держнотконтори для вирішення питання про видачу свідоцтв про право на спадщину у Статутному фонді СТОВ "Нива ".

При вчиненні будь-якого правочину мною, завідуючою Високопільською державною нотаріальною конторою ОСОБА_20, виконуються усі вимоги з додержанням чинного законодавства України, та Інструкції "Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України".

Вважаю, що я як державний нотаріус, діяла згідно вимогам чинного законодавства. Апеляційна скарга гр. гр. ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, щодо моєї бездіяльності, як нотаріуса, є безпідставною.

ОСОБА_18 звіту ТОВ Аудиторська фірма «Консульт-Аудит» від 28.12.2010 року, при виході ОСОБА_14 з СТОВ "Нива " йому належить сума 1028,00 грн. і вартість частки майна пропорційна його частки у статутному фонді товариства.

ОСОБА_18 реєстру машин наданого Державним інспектором інспекції Держтехнагляду по Високопільському районі від 25.05.2011 року за № 42, за СТОВ "Нива "станом на 01.07.2006 року рахується слідуюча сільгосптехніка: трактор гусеничний Т-150 - дата свідоцтва 24.05.2002 року; комбайн зернозбиральний СК-5 Нива - дата свідоцтва 24.05.2002 року; комбайн зернозбиральний СК-5 Нива - дата свідоцтва 24.05.2002 року; комбайн зернозбиральний СК-5 Нива - дата свідоцтва 24.05.2002 року; трактор колісний Т-150-К - дата свідоцтва 24.05.2002 року; трактор колісний ЮМЗ 6КЛ - дата свідоцтва 20.03.2009 року; трактор колісний МТЗ 80 - дата свідоцтва 01.06.2005 року.

ОСОБА_18 матеріалів виконавчого провадження наданих відділом ДВС Високопільського РУЮ Херсонської області від 27.05.2011 року за № 2463, постановою про арешт майна боржника та оголошення заборони на його відчуження від 06.08.2008 року накладено арешт на все майно, що належить СТОВ "Нива ", код 21300433 Високопільський район с. Ольгине вул. Степова 70, а також заборонено здійснення відчуження майна СТОВ "Нива ".

ОСОБА_18 довідки Високопільського відділення Нововоронцовської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області від 30.05.2011 року за № 1569/10/15-021, Високопільське відділення Нововоронцовської МДПІ повідомляє, що фінансові звіти та баланс СТОВ "Нива ", код 21300433 Високопільський район с. Ольгине вул. Степова 70 в податкові органи платники податків не надають, тому не мають змоги їх надати.

ОСОБА_18 списку працездатних членів ЗАТ «Нива», що мають майновий пай затверджений головою правління ЗАТ «Нива»: ОСОБА_9 - має майновий пай вартістю 952,00 грн. - 0,338 %; ОСОБА_10 - має майновий пай вартістю 434,00 грн. - 0,153 %; ОСОБА_11 - має майновий пай вартістю 748,00 грн.- 0,263 %; ОСОБА_12 - має майновий пай 1336,00 грн. - 0,470 %; ОСОБА_13 - має майновий пай вартістю 532,00 грн.- 0,187 %; ОСОБА_14 - має майновий пай вартістю 1028,00 грн. - 0,362 %.

ОСОБА_18 листа ВАТ Національна страхова компанія «Оранта» Високопільське районне відділення від 16.06.2011 року за № 15, договір добровільного страхування майна № 6, укладений 15.03.2001 року зі страхувальником ЗАО «Нива» в особі голови ОСОБА_14, заключений на період страхування на один рік, закінчився 14.03.2002 року і перезаключений на новий період не був. За вищевказаним договором було заставлене слідуюче майно: 2 трактори, 2 комбайни на страхову суму 69918 грн. Страхового відшкодування по цьому договору не проводилося на користь Ощадного банку, у зв'язку з тим, що не було настання страхового випадку згідно умов договору.

ОСОБА_18 кредитного договору № 37 від 27.02.2001 року, ВАТ Державний ощадний банк України в особі Високопільського відділення № 7360 надав ОСОБА_14 суму кредиту у розмірі 15000,00 грн. з відсотковою ставкою за користування кредитом 50% річних. Дата погашення кредиту 26.02.2002 року. Виконання зобов'язань забезпечувалось договором застави від 24.03.2001 року.

ОСОБА_18 рішення Високопільського районного суду Херсонської області від 25 серпня 2004 року позов прокурора Високопільського району в інтересах держави в особі ВАТ Державний ощадний банк України в особі Високопільського відділення № 7360 задоволено. Стягнуто з ОСОБА_14 на користь Високопільського відділення № НОМЕР_1 Державний ощадний банк України заборгованість за кредитом у сумі 14875,60 грн. та державне мито на користь держави у розмірі 148,60 грн.

ОСОБА_18 заяви про задоволення кредиторських вимог за рахунок спадкового майна від 07.08.2006 року за № 374, Державний ощадний банк України філія ОСОБА_8 відділення № 3247 звернулася до державної нотаріальної контори у Високопільському районі з заявою про задоволення кредиторських вимог за рахунок спадкового майна після смерті ОСОБА_14, який помер 07.06.2006 року.

ОСОБА_18 розрахунку Державного ощадного банку України філія ОСОБА_8 відділення № 3247, заборгованості по кредиту ОСОБА_14, згідно кредитного договору № 37 від 27.02.2001 року станом на 07.08.2006 року становить 10 324,60 грн.

ОСОБА_18 реєстру виплат матеріальної допомоги дітям померлого ОСОБА_14 засвідченого СТОВ «НИВА», за період з 24.12.2010 року по 01.11.2011 року дітям померлого ОСОБА_14 надана матеріальна допомога на загальну суму 18 000,00 грн.

ОСОБА_18 реєстру виплат матеріальної допомоги дітям померлого ОСОБА_14 засвідченого СТОВ «Нива», за період з 08.06.2006 року по 15.04.2008 року дітям померлого ОСОБА_14 надана матеріальна допомога на загальну суму 40 453,84грн. (що підтверджується платіжними дорученнями та накладними, а саме: видаткового касового ордеру 260 від 30.06.2006 року, ОСОБА_3 виплачена матеріальна допомога на поховання батька грошовими коштами в розмірі 1200,00 грн.; видаткового касового ордеру 213 від 30.06.2006 року, ОСОБА_5 виплачено пай ОСОБА_14 грошовими коштами в розмірі 800,00 грн.; видаткового касового ордеру 336 від 31.07.2006 року, ОСОБА_5 виплачено пай ОСОБА_14 грошовими коштами в розмірі 1000,00 грн. та ін..)

ОСОБА_18 протоколу № 3 зборів засновників СТОВ «Нива» від 16.03.2011 року, вирішили: здійснювати щомісячно виплати матеріальної допомоги грошовими коштами в розмірі 1000,00 грн. ОСОБА_4 до досягнення повноліття.

ОСОБА_18 видаткового касового ордеру 21300433 від 24.12.2010 року, ОСОБА_4 виплачена матеріальна допомога грошовими коштами в розмірі 3000,00 грн.

ОСОБА_18 видаткового касового ордер від 16.03.2011 року, ОСОБА_4 виплачена матеріальна допомога грошовими коштами в розмірі 2000,00 грн.

ОСОБА_18 рішення Нововоронцовського районного суду Херсонської області від 07.12.2011 року, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 визначено додатковий строк три місяці для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_14, який помер 07.06.2006 року, з дня набрання рішення законної сили.

ОСОБА_18 довідки СТОВ «Нива» від 09.12.2008 року за № 99, згідно з рішенням засновників СТОВ «Нива» протоколом № 6 від 28.08.2006 року та висновків аудиторської фірми «Консульт-аудит» від 04.07.2006 року та від 20.11.2006 року майнова часка ОСОБА_14, померлого 07.06.2006 року у статутному фонді СТОВ «Нива» складає 1,14 % . Сума до виплати спадкоємцям ОСОБА_14 складає 1858,20 грн.

ОСОБА_18 розшифровок наданих СТОВ «Нива»:

1. «Основні засоби» станом на 30.06.2006 року: будівлі та споруди - залишкова вартість всього 86326,52 грн.; транспортні засоби - залишкова вартість всього 31808,87 грн.; інструменти, прилади та інвентар - залишкова вартість всього 301,12 грн.; машини та устаткування - залишкова вартість всього 174565,82 грн. разом основних засобів 293002,33 грн.

2. «Незавершене будівництво» станом на 30.06.2006 року - всього 232,00 грн.

3. «Виробничі запаси» станом на 30.06.2006 року - всього 126,00 грн.

4. «Незавершене виробництво» станом на 30.06.2006 року - всього 659,00 грн.

5. «Готова продукція» станом на 30.06.2006 року - всього 101,00 грн.

6. «Поточні зобов'язання» станом на 30.06.2006 року - 28,00 грн.

7. «Інші поточні зобов'язання» станом на 30.06.2006 року - всього 409,00 грн.

8. «Забезпечення виплат персоналу» станом на 30.06.2006 року - 26,00 грн.

9. «Інші забезпечення» станом на 30.06.2006 року - 1,00 грн.

10. Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги» станом на 30.06.2006 року - всього 377,00 грн.

11. «Дебіторська заборгованість за товари, послуги» станом на 30.06.2006 року - всього 158,00 грн.

ОСОБА_18 бухгалтерського обліку баланс СТОВ «Нива» станом на 30.06.2006 року на кінець звітного періоду становив 1 610,0.

ОСОБА_18 ч. 5 ст. 147 ЦК України, частка у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю переходить до спадкоємця фізичної особи або правонаступника юридичної особи - учасника товариства, якщо статутом товариства не передбачено, що такий перехід допускається лише за згодою інших учасників товариства.

Розрахунки із спадкоємцями (правонаступниками) учасника, які не вступили до товариства, здійснюються відповідно до положень статті 148 цього Кодексу.

ОСОБА_18 148 ЦК України, спори, що виникають у зв'язку з виходом учасника із товариства з обмеженою відповідальністю, у тому числі спори щодо порядку визначення частки у статутному капіталі, її розміру і строків виплати, вирішуються судом.

Відповідно до ст. 54 Закону від 19 вересня 1991 р. N 1576-XII "Про господарські товариства", при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному капіталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі.

Учаснику, який вибув, виплачується належна йому частка прибутку, одержаного товариством в даному році до моменту його виходу. Майно, передане учасником товариству тільки в користування, повертається в натуральній формі без винагороди.

Відповідно до ст. 55 Закону від 19 вересня 1991 р. N 1576-XII "Про господарські товариства" (далі - Закон) при реорганізації юридичної особи - учасника товариства або у зв'язку зі смертю громадянина - учасника товариства правонаступники (спадкоємці) мають переважне право вступу до цього товариства.

При відмові правонаступника (спадкоємця) від вступу до ТОВ або відмові товариства у прийнятті до нього правонаступника (спадкоємця) останньому видається у грошовій або натуральній формі частка у майні, яка належала реорганізованій або ліквідованій юридичній особі (спадкодавцю), вартість якої визначається на день реорганізації або ліквідації (смерті) учасника. У цих випадках розмір статутного фонду товариства підлягає зменшенню.

Виходячи зі змісту зазначеної норми Закону при відмові спадкоємця від вступу до ТОВ або відмові товариства прийняти спадкоємця йому видається у грошовій або натуральній формі вартість частини майна товариства, пропорційна частці у статутному фонді, яка належала спадкодавцю, та належна останньому частка прибутку, одержаного товариством у цьому ж році до дня смерті спадкодавця, а не внесений ним до статутного фонду вклад. Розмір виплат спадкоємцям може перевищувати розмір частки, яка належала спадкодавцю в статутному фонді, бути меншим за неї або ж взагалі не виплачуватися, якщо боргові зобов'язання товариства перевищуватимуть його активи.

Аналіз наведеної норми закону дає підстави для висновку про те, що питання вступу до товариства або відмови від цього залежить виключно від волевиявлення спадкоємців та вирішується загальними зборами учасників товариства.

Відповідач, як товариство з обмеженою відповідальністю, діє на підставі статуту та установчого договору.

Відповідно до положень п. 4,8 Статуту при відмові правонаступника (спадкоємця) від вступу до товариства або відмови товариства у прийнятті до нього правонаступника (спадкоємця) йому видається у грошовій або натуральній формі частка у майні, яка належала учаснику (спадкодавцю) товариства і вартість якої визначається на день смерті цього учасника.

З наведеного вбачається, що статутом товариства чітко визначено порядок і спосіб обчислення вартості частини майна товариства, яка підлягає виділенню спадкоємцю фізичної особи-учасника у випадку відмови правонаступника (спадкоємця) від вступу до товариства або відмови у прийнятті до товариства, а також можливі форми такого виділення частки спадкодавця і право вибору спадкоємця на отримання цієї частки у грошовій або натуральній формі. Вказані положення установчого договору повністю кореспондуються з нормами ст. 55 Закону.

З огляду на викладене, виплата спадкоємцю вартості частини майна або виділення йому частини майна, що пропорційна частці в майні товариства померлого учасника, є обов'язком товариства, а право вибору форми отримання частки спадкодавця у майні товариства належить спадкоємцю і не ставиться ні законом, ні статутом та установчим договором товариства в залежність від погодження інших учасників товариства. При цьому, вартість частки в майні товариства, яка належала спадкодавцю, визначається на день його смерті.

ОСОБА_18 з ч. 1 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Зі змісту заявлених ОСОБА_3, який діє в своїх інтересах та в інтересах неповнолітньої ОСОБА_4, ОСОБА_5 вимог вбачається, що вони просять виділити їм як правонаступникам ОСОБА_14 в у грошовій формі частку майна, яка належала померлому, а саме 84 % у майні товариства від статутного фонду що рівняється 75600,00 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, доказів звернення позивачів до СТОВ «Нива» з заявою про вступ спадкоємців ОСОБА_14 до товариства, відсутні. Оскільки питання про вступ до товариства або відмову залежить виключно від волевиявлення спадкоємців, що повинно бути оформлене за загальним правилом, відповідними заявами, посвідченими нотаріально, але доказів звернення до СТОВ «Нива» суду надано не було.

ОСОБА_18 протоколу № 6 зборів засновників СТОВ «Нива» від 26.08.2006 року, вирішили виплатити спадкоємцям ОСОБА_14 у грошовій формі частку майна, яка належала померлому.

Таким чином позивачі, як правонаступники померлого учасника набули право на отримання належної спадкодавцю частки у майні товариства.

Відповідно до установчого договору про створення та діяльність сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«НиваВ» від 26.02.2002 року, зареєстрованого Високопільською РДА 18.03.2002 року № 94 зазначено, що частка покійного ОСОБА_14 у майні товариства в процентному відношенні становить - 84% від статутного фонду що рівняється 75600,00 грн.; ( як вклад вносилися - грошові кошти у сумі 43 338,00 грн. та належне учасникові майно: частка цілісного комплексу - будинок-їдальня - вартістю 2262,00 грн., автомобіль ГАЗ 31029 - вартістю 30 000 грн. - загальною вартістю 32 262,00 грн.)

Але дану часткою покійного ОСОБА_14 у майні товариства зазначеної в установчому договорі про створення та діяльність сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«НиваВ» від 26.02.2002 року, зареєстрованого Високопільською РДА 18.03.2002 року № 94, суд прийняти та погодити не може, оскільки зазначена частка в установчому договорі спростовується зібраними та дослідженими у судовому засіданні доказами, а саме: в установчому договорі зазначено, що покійний ОСОБА_14 вніс в статутний фонд товариства належний йому майновий пай, частку цілісного комплексу - будинок-їдальня - вартістю 2262,00 грн., але вказані дані не відповідають дійсності, оскільки згідно списку працездатних членів ЗАТ «Нива», що мають майновий пай та який зберігається в матеріалах справи, ОСОБА_14 - має майновий пай вартістю всього 1028,00 грн., що становить - 0,362 %.

Також в установчому договорі зазначено, що покійний ОСОБА_14 вніс в статутний фонд товариства належний йому транспортний засіб ГАЗ 31029 - вартістю 30 000 грн., але вказані дані також не відповідають дійсності, оскільки позивачами та їхнім представником не надано жодних доказів передачі покійним ОСОБА_14 зазначеного транспортного засобу у статутний фонд СТОВ «Нива», до даного часу не проведена перереєстрація ГАЗ 31029 на СТОВ «Нива», також відсутні акт прийому-передачі автомобілю, відсутня інвентарна картка по обліку основних фондів, якщо припустити, що вказаний автомобіль був наданий в користування товариству, але в цьому випадку відсутній акт, або відповідний договір. Крім цього допитані у судовому засіданні у якості свідків ОСОБА_11, ОСОБА_13 та ОСОБА_3 підтвердили той факт, що ГАЗ 31029 був особистою власністю ОСОБА_14 та належав останньому на праві приватної власності, таким чином з огляду на вищевикладене суд також не може прийняти до уваги факт внесення в статутний фонд товариства ГАЗ 31029, оскільки не підтверджується жодним доказом та спростовується зібраними та дослідженими у судовому засіданні доказами.

Також в установчому договорі зазначено, що покійний ОСОБА_14 вніс в статутний фонд товариства грошові кошти у сумі 43 338,00 грн., але знову ж таки ні позивачами ні представником ОСОБА_15 не надано жодних доказів внесення покійним ОСОБА_14 зазначеної суми у статутний фонд СТОВ «Нива», крім цього даний факт спростовується показами свідків допитаних у судовому засіданні ОСОБА_11, ОСОБА_13, які пояснили, що при створенні у 2002 році СТОВ «Нива», засновниками було внесено тільки майнові паї, які складаються з частки цілісного комплексу - будинок-їдальня, грошові кошти ніхто з засновників не вносив у тому числі і ОСОБА_14

Відповідно до висновків аудиторської фірми «Консульт-аудит» від 04.07.2006 року та від 20.11.2006 року та довідки СТОВ «Нива» від 09.12.2008 року за № 99, майнова часка ОСОБА_14, померлого 07.06.2006 року у статутному фонді СТОВ «Нива» складає 1,14 % . Сума до виплати спадкоємцям ОСОБА_14 складає 1858,20 грн., а також майновий пай згідно списку працездатних членів ЗАТ «Нива», що належав ОСОБА_14 на праві приватної власності, вартістю 1028,00 грн., що становить - 0,362 %.

З огляду на викладене та обставини справи, які підтверджуються належними і допустимими доказами, та відповідно до зазначених норм матеріального права, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню.

Позовні вимоги позивачів та представника ОСОБА_15О в частниі стягнення з СТОВ «Нива» частки в розмірі 84 відсотків прибутку, одержаного СТОВ «Нива» у 2006 році, солідарно та стягнення з СТОВ «Нива» та відшкодування ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 солідарно, збитки завдані порушенням їх права в розмірі 84 % від прибутку отриманого в 2007 році та першому півріччі 2008 року не знайшли свого підтвердження у судовому засіданні, та не надано жодного доказу про отримання доходу СТОВ «Нива» у 2006 році на день смерті ОСОБА_14, а стягнення збитків у розмірі 84 % від прибутку отриманого в 2007 році та першому півріччі 2008 року суперечать ст. 54 Закону від 19 вересня 1991 р. N 1576-XII "Про господарські товариства", таким чином оскільки відповідно до ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, у зв'язку з чим суд відмовляє в задоволенні зазначених позовних вимог за необгрунтовністю.

Що стосується посилання представника ОСОБА_15 на те, що батьки ОСОБА_14, який помер 07.06.2006 року, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 звернулися до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті сина і являються спадкоємцями ОСОБА_14, судом не заперечується той факт, що батьки ОСОБА_14, який помер 07.06.2006 року, являються спадкоємцями, у зв'язку з чим їх залучено до участі у справі, щоб не порушувати права спадкоємців, але жодних доказів ні зі сторони спадкоємців ні від представника ОСОБА_15 суду не представлено, щодо звернення ОСОБА_6 та ОСОБА_7 до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_14, окрім рішення суду про надання строку на подання заяви про прийняття спадщини від 07.12.2011 року, яке належним чином не оформлене, а саме відсутність в рішенні вказівки, що воно набрало законної сили, також ОСОБА_6 та ОСОБА_7 та їхнім представником до даного часу не надано до суду позовної заяви з приводу предмету спору.

Таким чином з огляду на вищевикладене ОСОБА_6 та ОСОБА_7 після звернення до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини та у випадку виникнення спору з приводу спадкового майна, мають право звернутися до суду з відповідним позовом.

Крім цього відповідно до ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати; якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 147,148 ЦК України, ст. ст. 10, 11, 60, 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов - задовольнити частково.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«НиваВ» на користь ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 майнову частку у статутному фонді СТОВ «Нива» ОСОБА_14, який помер 07.06.2006 року у розмірі 1858,20 грн., що складає 1,14%.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«НиваВ» на користь ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 майновий пай СТОВ «Нива», що належав ОСОБА_14, який помер 07.06.2006 року у розмірі 1028,00 грн., що складає 0,362 %.

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю В«НиваВ» на користь ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 витрати по сплаті державного мита у розмірі 51,00 грн. та витрати на ІТЗ судового процесу у розмірі 30,0 грн.

В іншій частині позовних вимог відмовити за необґрунтованістю.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Херсонської області через Високопільський районний суд Херсонської області в десятиденний строк з дня проголошення рішення.

Суддя О.О. Дамчук

СудВисокопільський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення19.01.2012
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу27401966
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2106/2-32/2011

Ухвала від 08.11.2010

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дамчук О. О.

Ухвала від 12.01.2011

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дамчук О. О.

Ухвала від 08.01.2011

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дамчук О. О.

Рішення від 19.01.2012

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дамчук О. О.

Рішення від 19.01.2012

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дамчук О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні