Рішення
від 07.11.2012 по справі 5015/3740/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.11.12 Справа№ 5015/3740/12

Господарський суд Львівської області у складі судді Р.Матвіїва, при секретарі судового засідання М.Скірі розглянувши матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Таісія», м. Львів;

до відповідача: Львівської міської ради, м. Львів;

про: визнання права власності на навіс до нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: м. Львів, проспект Чорновола, 7а

В судовому засіданні взяли участь представники:

позивача: Думка Л.В. -представник на підставі довіреності № 4/10 від 29.10.2012 року;

відповідача: Патер М.І. -представник на підставі довіреності № 1.7 вих.-118 від 13.12.2011 року.

Обставини розгляду справи: Ухвалою господарського суду від 12.09.2012 року прийнято до розгляду позовну заяву від 27.08.2012 року за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Таісія»до Львівської міської ради про визнання права власності на навіс до нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: м. Львів, проспект Чорновола, 7а, порушено провадження у справі та призначено до розгляду на 24.09.2012 року.

За клопотанням представників сторін в судових засіданнях 24.09.2012 року та 29.10.2012 року судом оголошувалась перерва.

В судовому засіданні 07.11.2012 року позивач позовні вимоги підтримав, наполіг на їх задоволенні.

Відповідач проти позову не заперечив, про що викладено у відзивах на позовну заяву № 1104. вих.-3770 від 19.10.2012 року та № 1104-вих. 3770 від 19.10.12 року.

Представникам сторін, що брали участь в судовому засіданні, роз'яснено зміст ст. ст. 20, 22 Господарського процесуального кодексу України щодо їх прав та обов'язків, зокрема про право заявляти відводи судді.

Від фіксації судового процесу технічними засобами сторони відмовились.

Суть спору: Предметом позову є визнання права власності на навіс до нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: м. Львів, проспект Чорновола, 7а.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що нежитлові приміщення та земельна ділянка що знаходяться за адресою: м Львів, проспект Чорновола, 7а належать йому на праві приватної власності відповідно до представлених суду доказів.

На вищезазначеній земельній ділянці, знаходиться навіс, який становить нерозрізну конструкцію закритого приміщення та відкритого незаскленого майданчика з монолітної залізобетонної плити товщиною 200 мм з армування стержнями О12 АШ, яким позивач не може вільно розпоряджатися так як право власності на нього не зареєстроване належним чином. Дана обставина стала підставою звернення позивача до суду із позовом про визнання за ним права приватної власності на навіс.

Відповідач проти позову не заперечує, підтверджує право власності позивача на нежитлові приміщення та земельну ділянку, що знаходяться за адресою: м. Львів, пр.-т В.Чорновола, 7-а, та вважає за доцільне визнати за позивачем право власності на навіс, який знаходиться в аварійному стані і кошти на ремонт якого в місцевому бюджеті відсутні.

В процесі розгляду справи суд встановив наступне: Згідно із наказом Управлінням комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради № Г-02507 від 29.08.2007 року Товариству з обмеженою відповідальністю «Таісія» видано свідоцтво на право власності на нерухоме майно: нежитлові приміщення загальною площею 94,5 кв. м., що знаходяться за адресою: проспект Чорновола, 7а у м. Львові.

Зазначені нежитлові приміщення знаходяться на земельній ділянці для обслуговування магазину за рахунок земель житлової та громадської забудови загальною площею 0,0117 га на проспекті В.Чорновола, 7а, яка належить Товариству з обмеженою відповідальністю Таісія»на праві приватної власності відповідно до ухвали Львівської міської ради № 1016 від 15.12.2011 року «Про продаж ТзОВ «Таісія»земельної ділянки на проспекті Чорновола, 7-а».

Згідно технічного висновку за результатами обстеження основних несучих конструкцій нежитлових приміщень одноповерхового будинку на пр. Чорновола, 7а у м. Львові станом на травень 2012 року вищезазначена будівля розташована на рівнинній ділянці є одноповерховою і складається з двох частин, розташованих під одним дахом, що є нерозрізною конструкцією -закритого приміщення площею 86,9 кв. м. та відкритого незаскленого майданчика.

За результатами натурного обстеження несучих конструкцій встановлено, що конструкція плити зазнала значних ушкоджень внаслідок впливу атмосферних опадів та від'ємних температур, внаслідок чого конструкція покрівлі не задовольняє вимог енергоощадності і потребує додаткового утеплення. Оскільки плита перекриття над двома частинами споруди є суцільною монолітною залізобетонною, демонтаж окремих ділянок плити може зашкодити споруді вцілому.

Дані факти матеріалами справи підтверджується, сторонами не заперечувались та документарно не спростовувались.

Дослідивши представлені суду докази, заслухавши пояснення представників сторін, суд вважає позовні вимоги підставними, обґрунтованими та такими що підлягають задоволенню з огляду на наступне:

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ч.1 ст. 316 Цивільного кодексу України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. (ч. 1 ст. 317 Цивільного кодексу України).

Як встановлено судом Товариству з обмеженою відповідальністю «Таісія»належить право власності на нежитлові приміщення загальною площею 94,5 кв. м., що знаходяться за адресою: м. Львів, пр. В.Чорновола, 7а у м. Львові та земельна ділянка для обслуговування магазину за рахунок земель житлової та громадської забудови загальною площею 0,0117 га, яка знаходиться за адресою: пр. В. Чорновола, 7-а у м. Львові.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. Відповідно до ч. ч. 1, 2, 3 ст. 182 Цивільного кодексу України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом. Відмова у державній реєстрації права на нерухомість або правочинів щодо нерухомості, ухилення від реєстрації, відмова від надання інформації про реєстрацію можуть бути оскаржені до суду.

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»).

Обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме: право власності на нерухоме майно (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»).

Однією із підстав державної реєстрації є рішення суду, що набрало законної сили відповідно до п. 5 ч. 1 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень».

Відповідно до п. 10 Постанови КМУ від 13 квітня 2011 р. N 461 «Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів»затвердженого Постановою КМУ від 13 квітня 2011 р. N 461 «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів», у разі коли на самочинно збудоване нерухоме майно визнано право власності за рішенням суду, воно приймається в експлуатацію згідно з цим Порядком.

З огляду на викладене, суд вважає доцільним захистити невизнане право позивача та визнати за ним право власності на навіс до нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: м. Львів, пр.-т Чорновола, 7-а.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Відповідно до статті 34 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Відповідно до статті 43 Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Керуючись ст. ст. 33, 34, 43, 82-84, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд -

в и р і ш и в :

Позов задоволити повністю.

Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «Таісія»(79018, м. Львів, вул. Виговського, буд. 53, ідн. код 19331538) право власності на навіс до нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: м. Львів, проспект В.Чорновола, 7а.

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 85 Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду в порядку і строки, передбачені ст. ст. 91-93 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено та підписано 12.11.2012 року.

Суддя Р. Матвіїв

Дата ухвалення рішення07.11.2012
Оприлюднено15.11.2012
Номер документу27439489
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5015/3740/12

Постанова від 26.06.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Желік М.Б.

Ухвала від 22.05.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Желік М.Б.

Ухвала від 30.04.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Желік М.Б.

Ухвала від 30.04.2013

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Желік М.Б.

Рішення від 07.11.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Ухвала від 29.10.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Ухвала від 24.09.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

Ухвала від 12.09.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Матвіїв Р.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні