Постанова
від 10.10.2012 по справі 0870/1388/12
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 жовтня 2012 року 13:00 Справа № 0870/1388/12

м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Авдєєва М.П.,

секретар судового засідання Пекній Т.В.,

за участю:

представника позивача - Стародумової А.С. (довіреність №6006/10/10-012 від 26.09.2012);

відповідача - не з'явився;

третьої особи - не з'явився;

третьої особи - не з'явився;

третьої особи - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовною заявою позовною заявою Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Маслін-Інвест»

третя особа ОСОБА_2

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача державний реєстратор Шевченківської районної державної адміністрації у м. Києві Сіроштан Галина Олександрівна

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача державний реєстратор Виконавчого комітету Запорізької міської ради Яркіна Лариса Іванівна

про скасування державної реєстрації змін до установчих документів,

ВСТАНОВИВ:

20.02.2012 Державна податкова інспекція у Хортицькому районі м. Запоріжжя (далі - позивач) звернулась до суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Маслін-Інвест» (далі - відповідач), в якому позивач просить суд:

- визнати недійсними зміни до установчих документів відповідача;

- скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів відповідача від 25.08.2010 за №10741050006030016;

- скасувати внесення змін до відомостей про відповідача, які не пов'язані зі змінами в установчих документах від 25.08.2010 за №10741070007030016.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що ТОВ «Маслін-Інвест» було знято з обліку у органах державної реєстрації Шевченківській державній адміністрації та зареєстровано Виконавчим комітетом Запорізької міської ради. У ході проведення заходів щодо погашення податкової заборгованості відповідача було проведено перевірку податкової адреси відповідача, за результатами якої встановлено, що за вказаною адресою ТОВ «Маслін-Інвест» знаходиться інше підприємство. На підставі неправдивих даних, щодо місцезнаходження відповідача, проведено внесення змін до установчих документів. Ураховуючи викладене, просить задовольнити позов.

Ухвалою судді від 23.02.2012 відкрито провадження в адміністративній справі №0870/1388/12, залучено у якості третьої особи засновника (учасника) товариства ОСОБА_2, закінчено підготовче провадження та призначений судовий розгляд на 12.03.2012. Провадження у справі зупинялась до 18.04.2012, 21.05.2012, 20.06.2012, 11.07.2012, 27.08.2012, 17.09.2012, 10.10.2012.

09.04.2012 третя особа державний реєстратор Виконавчого комітету Запорізької міської ради Яркіна Л.І. надіслала на адресу суду клопотання про розгляд справи без її участі.

15.05.2012 третя особа державний реєстратор Шевченківської районної державної адміністрації у м. Києві Сіроштан Г.О. надіслала на адресу суду клопотання про розгляд справи без її участі.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги.

Представник відповідача у судове засідання не з'явилися з неповажної причини, про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином, проте до суду повернулась поштова кореспонденція із штампом «за закінченням терміну зберігання».

Третя особа ОСОБА_2 у судове засідання не з'явився з неповажної причини, про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином, проте до суду повернулась поштова кореспонденція із штампом «за закінченням терміну зберігання».

За правилами ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

На підставі ст. 160 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), судом у судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частину постанови.

Розглянувши подані документи, заслухавши пояснення представника позивача, судом установлені наступні обставини.

Згідно з довідкою та витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №1474/-12/19 від 05.08.2011 державним реєстратором Шевченківської районної державної адміністрації у м. Києві 22.05.2008 ТОВ «Маслін-Інвест» було зареєстровано як юридичну особу. Згідно із витягом з ЄДР, особою яка має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності є ОСОБА_2.

25.08.2010 державним реєстратором Шевченківської районної державної адміністрації у м.Києві Сіроштан Г.О. до ЄДР внесено запис 6 №10741070005030016 про Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, в частині зміни місцезнаходження ТОВ «Маслін-Інвест» з адреси: 01601, м. Київ, Шевченківський район, вул. Пушкінська, буд. 27 на адресу: 69000, м. Запоріжжя, Хортицький район, вул. Ентузіастів, буд. 14, та запис 7 №107410500060310016 про Державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи. 25.08.2010 державним реєстратором Виконавчого комітету Запорізької міської ради Яркіною Л.І. до ЄДР внесено запис 8 про Взяття на облік.

Таким чином ТОВ «Маслін-Інвест» змінив своє місцезнаходження (юридичну адресу) та відповідно був знятий з обліку державним реєстратором Шевченківської районної державної адміністрації у м. Києві Сіроштан Г.О.

З урахуванням наведених дій державний реєстратор Шевченківської районної державної адміністрації у м. Києві Сіроштан Г.О. було направлено справу ТОВ «Маслін-Інвест» та 09.09.2010 взято на облік до органів державної реєстрації Виконавчого комітету Запорізької міської ради.

30.05.2011 за №16/29-012 ДПІ у Хортицькому районі м. Запоріжжя винесено повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням ТОВ «Маслін-Інвест» за адресою: м. Запоріжжя, вул. Ентузіастів, буд. 14.

12.08.2011 ВПМ ДПІ у Ленінському районі м. Запоріжжя проведено відпрацювання ТОВ «Маслін-інвест» з метою погашення податкової заборгованості. У ході встановлення фактичного місцезнаходження посадових осіб відповідача з'ясовано, що за юридичною особою підприємство не знаходиться.

На підставі вищевикладеного було опитано посадових осіб інституту механізації твариниства, які є власниками будівлі за адресою м. Запоріжжя, вул. Ентузіастів, буд. 14 (згідно реєстраційних даних юридична та фактична адреса ТОВ «Маслін-Інвест» є м.Запоріжжя, вул. Ентузіастів, буд. 14), які повідомили, що ТОВ «Маслін-Інвест» ніколи не знаходилось у їхній будівлі.

Враховуючи вищезазначене, позивач вважає відомості щодо юридичної адреси, надані ТОВ «Маслін-Інвест» та зареєстровані державним реєстратором Шевченківської районної державної адміністрації у м. Києві Сіроштан Г.О. у ЄДР недостовірними, а отже такими, що підлягають скасуванню. При цьому будь-яких доказів передачі йому матеріалів особової справи ТОВ «Маслін-Інвест» позивач суду не надав, а тим більше доказів порушення оскаржуваними діями державного реєстратора Шевченківської районної державної адміністрації у м. Києві Сіроштан Г.О. та державним реєстратором Виконавчого комітету Запорізької міської ради Яркіною Л.І. будь-яких прав позивача.

Надаючи оцінку вимогам позивача, суд виходить з наступного.

Згідно із ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Суд вирішує справи на підставі Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців регулює Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (далі - Закон).

Згідно із ч. 1 ст. 3 Закону дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до ч. 3 ст. 8 Закону, відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Згідно із ч. 1 ст.17 Закону відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Відповідно до ч. 3 ст. 4 Закону зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи - підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа повинна подати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) документи визначені ч.ч.1 - 6 ст. 29 Закону.

Відповідно до ч. 7 ст. 29 Закону державному реєстратору забороняється вимагати документи для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо вони не передбачені частинами першою - шостою цієї статті.

Державний реєстратор відмовляє у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи за наявності підстав передбачених ч. 1 ст. 27 Закону.

Відмова у проведенні державної реєстрації юридичної особи з інших підстав не допускається.

Як вбачається з матеріалів справи, державному реєстратору Шевченківської районної державної адміністрації у м. Києві Сіроштан Г.О. був наданий пакет документів для проведення реєстраційної дії Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи.

Відповідно до опису документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії Державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, державний реєстратор Шевченківської районної державної адміністрації у м. Києві Сіроштан Г.О. надав усі необхідні документи, які передбачені ч.ч.1 - 6 ст. 29 та ст.19 Закону.

Отже дії державного реєстратора Виконавчого комітету Запорізької міської ради Яркіною Л.І. щодо державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи та державного реєстратора Шевченківської районної державної адміністрації у м. Києві Сіроштан Г.О. є такими, що відповідають чинному законодавству й позивачем суду не надано жодного доказу на спростування цієї обставини.

Таким чином запис 7 №10741050006030016 від 25.08.2010 про Державну реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи державного реєстратора Шевченківської районної державної адміністрації у м. Києві Сіроштан Г.О. до ЄДР внесено правомірно.

Позивачем не надано жодного доказу, не доведено факт внесення змін до статутних документів відповідача щодо його місцезнаходження.

Виходячи з викладеного суд дійшов висновку, що позивачем не доведені обставини, на яких ґрунтуються його позовні вимоги.

Відповідно до п. 1 ст. 11 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно із п.1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

У зв'язку із вищенаведеним суд дійшов висновку про необґрунтованість позовних вимог, а відтак, про необхідність відмовити у задоволенні вимог позивача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 2, 4, 7-12, 14, 35, 41, 71, 86, 158, 160, 161, 162, 163 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити у задоволенні адміністративного позову.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя М.П. Авдєєв

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.10.2012
Оприлюднено16.11.2012
Номер документу27457116
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0870/1388/12

Постанова від 10.10.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Авдєєв Максим Петрович

Ухвала від 10.10.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Авдєєв Максим Петрович

Ухвала від 21.05.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Авдєєв Максим Петрович

Ухвала від 03.07.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Ланченко Л.В.

Ухвала від 10.10.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Авдєєв Максим Петрович

Постанова від 10.10.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Авдєєв Максим Петрович

Ухвала від 17.09.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Авдєєв Максим Петрович

Ухвала від 17.09.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Авдєєв Максим Петрович

Ухвала від 27.08.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Авдєєв Максим Петрович

Ухвала від 27.08.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Авдєєв Максим Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні