Рішення
від 12.11.2012 по справі 5011-36/11666-2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 5011-36/11666-2012 12.11.12 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія

"Консул"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "БІОФЕНІКС"

про стягнення 15 014,59 грн.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Представники сторін:

Від позивача: Дегтярьова О.П. по довіреності № 01 від 24.09.2012р.

Від відповідача: не з'явились

Обставини справи :

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Консул" до Товариства з обмеженою відповідальністю "БІОФЕНІКС" про стягнення 15 014,59 грн., із яких: 11 544,00 коп. основного боргу, 2 585,00 грн. пені за прострочку платежу, 25% річних -885,59 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.08.2012р. порушено провадження у справі № 5011-36/11666-2012, розгляд якої призначено у судовому засіданні на 24.09.2012 р. за участю представників сторін.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.09.2012р. відповідно до статті 77 Господарського процесуального кодексу, розгляд справи відкладено на 29.10 2012р.

22.10.2012р., через відділ діловодства Господарського суду міста Києва від представника позивача надійшла заява про зміну позовних вимог. Відповідно до даної заяви позивач просить:

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БІОФЕНІКС"11 544 грн. 00 коп. основного боргу, 2585 грн. пені за прострочку платежу, та 25% річних в сумі 885, 59 грн.

Розірвати договір №33 суборенди нежитлового приміщення від 01.01.2012р. та повернути нежитлове приміщення загальною площею 22, 20 кв.м. Товариству з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "Консул" шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю "БІОФЕНІКС" з даного нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, буд. 48 офіс 609-1.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.10.2012р., дана заява, судом задоволена частково: в частині стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "БІОФЕНІКС" 11 544 грн. 00 коп. основного боргу, 2585 грн. пені за прострочку платежу, та 25% річних в сумі 885, 59 грн. Строк вирішення спору продовжено на п'ятнадцять днів та відкладено розгляд справи до 12.11.2012р.

Представник позивача в судовому засіданні 12.11.2012р. підтримав свої позовні вимоги та просив суд задовольнити їх в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання 12.11.2012р. повторно не з'явився, вимог попередніх ухвал Господарського суду міста Києва у справі № 5011-36/11666-2012 не виконав, письмового відзиву на позов не надав, про поважні причини неявки суд не повідомив, про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Так, згідно з п. 11 Інформаційного листа Вищого господарського суду України № 01-8/123 від 15.03.2007 р. "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2006 році" відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Відповідно до Інформаційного листа Вищого господарського суду України № 01-8/1228 від 02.06.2006 р. "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році" до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб -учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв'язку з позначками "адресат вибув", "адресат відсутній" і т.п., з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій.

Слід зазначити, що законодавство України, в тому числі Господарський процесуальний кодекс України, не зобов'язує й сторону у справі, зокрема позивача, з'ясовувати фактичне місцезнаходження іншої сторони (сторін) у справі (якщо воно не співпадає з її місцезнаходженням, визначеним згідно зі статтею 93 Цивільного кодексу України) та зазначати таке фактичне місцезнаходження в позовній заяві чи інших процесуальних документах.

В разі коли фактичне місцезнаходження юридичної особи -учасника судового процесу з якихось причин не відповідає її місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу.

При цьому, судом враховано, що відповідно до п. 3.9. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", розпочинаючи судовий розгляд, суддя має встановити, чи повідомлені про час і місце цього розгляду особи, які беруть участь у справі, але не з'явилися у засідання.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК.

За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації -адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані матеріали справи, та заслухавши пояснення представника позивача Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

01.01.2012 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю «Юридична компанія «Консул»(далі - орендар) та Товариством з обмеженою відповідальністю «БІОФЕНІКС»укладено договір № 33 суборенди нежитлового приміщення, за умовами якого орендар передав, а суборендар отримав у тимчасове платне користування частину нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, 48, загальною площею22,20 кв.м.

Відповідно до п. 4.1 договору, цей договір набирає чинності з моменту підписання його уповноваженими представника сторін і діє до 31 січня 2013року включно.

Пунктом 2.1 договору визначено, що об'єкт оренди передається суборендарю не пізніше 01.01.2012р. суборендарем за актом приймання-передачі, який є невід'ємною частиною договору, в якому сторони зазначають площу і стан приміщення, що суборендується.

Згідно з п. 5.1. договору Орендна плата, а також витрати за спожиті суборендарем комунальні та експлуатаційні послуги, та послуги з використання електроенергії, теплопостачання, водопостачання та водовідведення нараховується та сплачується за кожен місяць суборенди у строк, передбачений п. 5.3 і п. 5.4 даного договору в готівковій та/або безготівковій формі згідно даного Договору та/або наданого суборендарем відповідного рахунку.

Пунктом 5.2 договору передбачено, що орендна плата за користування об'єктом суборенди за один місяць суборенди розраховується, виходячи з щомісячної орендної ставки за 1 (один) кв. м об'єкта суборенди, та індексується в такий спосіб:

Орендна Плата = Площа об'єкту суборенди х Орендна ставка х Індекс інф. х Індекс ДО1

При цьому:

Індекс інф. -індекс інфляції, що встановлюється Державним комітетом статистики України щомісяця та публікується і офіційних джерелах. При розрахунку орендної плати за перший і останній місяці суборенди індекс інфляції дорівнює 1 (одиниці). Надалі, якщо при розрахунку орендної плати за місяці індекс інфляції дорівнює 1 (одиниці) чи менше (одиниці), то індекс інфляції для розрахунку орендної плати за такий місяць не застосовується.

Індекс ДО1 - співвідношення офіційного курсу гривні до долара Сша, установленого Національним банком України на 1-е число місяця, що оплачується, до офіційного курсу гривні до долара США, установленого Національним банком України на дату укладання даного Договору. При розрахунку орендної плати за перший і останній місяці суборенди Індекс ДО1 дорівнює одиниці. Надалі, якщо при розрахунку орендної плати за місяць індекс ДО1 дорівнює 1 (одиниці) чи менше 1 (одиниці), то індекс ДО1 для розрахунку орендної плати за такий місяць не застосовується.

Орендна ставка за 1 (один) кв. м. об'єкта суборенди за договором складає 130 (сто тридцять) гривень, без врахування ПДВ. У вартість послуг оренди входять витрати за спожиті субсуборендарем комунальні та експлуатаційні послуги, а також послуги з використання електроенергії, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, пропорційно займаній площі субсуборендарем, якими користується субсуборендар під час дії даного Договору.

Відповідно до п. 5.3. договору, орендна плата за перший та останній місяці суборенди розраховується за правилами, викладеними у пункті 5.2 цього договору, та здійснюється шляхом 100% попередньої оплати на поточний рахунок суборендаря не пізніше 5 (п'яти) календарних днів з моменту укладення даного Договору.

Пунктом 5.4. договору, визначено, що орендна плата, а також витрати за спожиті субсуборендарем комунальні та експлуатаційні послуги, та послуги з використання електроенергії, теплопостачання, водопостачання та водовідведення за наступні місяці суборенди розраховується за правилами, викладеними у пункті 5.2 цього Договору, та проводиться субсуборендарем шляхом 100% попередньої оплати на поточний рахунок суборендаря до 10-го числа поточного місяця суборенди на підставі виставленого суборендарем, за 5 (п'ять) банківських днів до дати оплати рахунка.

Згідно п. 5.5. договору, користування телефонним зв'язком здійснюється субсуборендарем за окремими угодами між субсуборендарем та підприємством, яке надає послуги телефонного зв'язку.

Пунктом п. 9.2. договору передбачено, що у випадку несвоєчасного та/або не в повному обсязі перерахування орендної плати та/або відшкодування витрат суборендаря на комунальні та/експлуатаційні послуги, та послуги з використання електроенергії, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, субсуборендар сплачує Суборендарю пеню в розмірі 0,2% від суми заборгованості за кожний день прострочення платежу.

Відповідно до п. 9.3. договору, за користування чужими грошовими коштами субсуборендар сплачує суборендарю проценти за кожний день прострочення, виходячи з 25% річних, нарахованих на суму заборгованості. У разі прострочення субсуборендарем платежів по договору на 15 (п'ятнадцять) календарних днів вказане прострочення вважається безумовною пропозицією субсуборендаря по достроковому розірванню цього Договору, що дає право суборендарю розірвати цей Договір достроково, та повернути об'єкт суборенди.

З матеріалів справи вбачається, що 01.01.2012 р. суборендар передав, а субуборендар прийняв у відповідності до договору суборенди № 33 від 01.01.2012 р. нежитлове приміщення, що розташоване на шостому поверсі будівлі по вул. Дигтярівській, 48 в м. Києві, площею 22,20 км.м. під номером 42 (офіс 609, кімната 1) групи приміщень -6, що підтверджується актом приймання -передачі нежитлового приміщення.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначає, відповідач продовжує користуватись даним нежитловим приміщенням на умовах вищезгаданого Договору та має заборгованість перед позивачем у розмірі 11 544 (одинадцять тисяч п'ятсот сорок чотири) гривні 00 копійок, без врахування ПДВ, за послуги оренди за такий період: серпень, вересень, жовтень та останній місяць 2012 року - грудень 2012 року, а також штрафні санкції у розмірі: 3 471 (три тисячі чотириста сімдесят одна) гривня 44 копійки, без врахування ПДВ.

Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що оплата за послуги передбачені вищевказаним Договором за періоди: червень та липень 2012 року була сплачена лише 18.07.2012 рому замість 10.06.2012 року та 10.07.2012 року за червень та липень 2012 року відповідно. А також тим, що Відповідач не повернув за актом нежитлове приміщення назад та ключі від нього, не звільнив його від свого майна та продовжує ним користуватись по сьогоднішній день. Тобто, відповідач неналежним чином не виконав умови Договору суборенди № 33 від 01.01.2012 р. щодо сплати комунальних платежів, у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість в розмірі 11544,00 грн. за серпень, вересень, жовтень, грудень 2012р.

За таких обставин, позивач просить стягнути з відповідача на свою користь за неналежне виконання умов договору суборенди № 33 від 01.01.2012 р. заборгованості в розмірі 15 014,59 грн., з яких: основний борг в розмірі в розмірі 11 544,00 грн., 2 585,00 грн. пені за прострочку платежу, 25% річних -885,59 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як визначено абзацом 1 ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до абзацу 2 ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору.

Згідно ст. 627 Цивільного кодексу України встановлено, що відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Пункт 3 статті 774 Цивільного кодексу України визначає, що до договору піднайму застосовуються положення про договір найму.

Статтею 759 Цивільного кодексу України встановлено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За приписами ст. 765 Цивільного кодексу України наймодавець зобов'язаний передати наймачеві майно у користування негайно або у строк встановлений договором найму.

Відповідно до ст. 284 Господарського кодексу України однією із істотних умов договору оренди є орендна плата з урахуванням її індексації.

Згідно з п. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим до виконання сторонами.

Відповідно до ст. 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що відповідачем було порушено умови договору оренди від 01.01.2012 р., а також положення ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України та ст. 193 Господарського кодексу України.

За таких обставин, вимоги позивача про стягнення заборгованості з орендних платежів відповідно до договору оренди від 01.01.2012 р. в розмірі 11 544,00 грн. підлягають задоволенню.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача пеню за несвоєчасну сплату орендних платежів відповідно до договору суборенди від 01.01.2012 р. в розмірі 2858,85 грн.

Згідно з ч.1 ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання (ч. 3 ст. 549 ЦК України).

Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано (ч. 6 ст. 232 ГК України).

Договірні правовідносини між платниками та одержувачами грошових коштів щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань врегульовані Законом України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань», положеннями якого встановлено, що за прострочку платежу, платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін (ст. 1 Закону). Розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Судом встановлений факт порушення (прострочення) відповідачем свого грошового зобов'язання, у зв'язку з чим вимога позивача про стягнення з нього пені визнається правомірною.

Проте, перевіривши правильність розрахунку пені, суд встановив, що позивачем застосовано помилку в її розрахунку:

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 2886 11.06.2012 - 18.07.2012 38 7.5000 % 0.041 %* 44.95

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 2886 11.07.2012 - 18.07.2012 8 7.5000 % 0.041 %* 9.46

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 2886 11.08.2012 - 18.10.2012 69 7.5000 % 0.041 %* 81.61

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 2886 11.09.2012 - 18.10.2012 38 7.5000 % 0.041 %* 44.95

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 2886 11.10.2012 - 18.10.2012 8 7.5000 % 0.041 %* 9.46

Сума боргу (грн)Період простроченняКількість днів простроченняРозмір облікової ставки НБУРозмір подвійної облікової ставки НБУ в деньСума пені за період прострочення 2886 01.01.2012 - 22.03.2012 82 7.7500 % 0.042 %* 100.22 2886 23.03.2012 - 30.06.2012 100 7.5000 % 0.041 %* 118.28

Тож, вимоги про стягнення з відповідача пені підлягають частковому задоволенню в розмірі 408,93 грн. за період -червень, липень, серпень, вересень, жовтень та грудень 2012р.

Також, у зв'язку з простроченням відповідачем своїх грошових зобов'язань відповідно до договору оренди нежитлових приміщень № 33 від 01.01.2012 р., позивач просить суд стягнути з відповідача 25 % річних в розмірі 885,59 грн. за період: червень, липень, серпень, вересень, жовтень та грудень 2012р.

Відповідно до статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Пунктом 9.3. договору сторони визначили, що за користування чужими грошовими коштами субсуборендар сплачує суборендарю проценти за кожний день прострочення, виходячи з 25% річних.

При перевірці правильності обчислення позивачем 25 % річних, судом встановлено, що розрахунок відповідає вимогам чинного законодавства.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача 25% річних в розмірі 885,59 грн. за період є правомірними та такими, що підлягають задоволенню за період: червень, липень, серпень, вересень, жовтень та грудень 2012р.

Підсумовуючи все вищевикладене, судом задовольняються позовні вимоги частково, в сумі 12 838,52 грн.

Відповідно до ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати при частковому задоволенні позову покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальність «БІОФЕНІКС»(03057, м. Київ, вул. Дегтярівська, 48, офіс 609, код ЄДРПОУ 37201265) з будь-якого рахунку виявленого державним виконавцем при виконанні рішення на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична компанія «Консул» (02099, м. Київ, вул. Бориспільська, 9, корпус 61, код ЄДРПОУ 33099387) 11 544 (одинадцять тисяч п'ятсот сорок чотири) грн. 00 коп. -основного боргу, 408 (чотириста вісім) грн. 93 коп. -пені, 885 (вісімсот вісімдесят п'ять) грн. 59 коп. -25% річних, 1376 (одну тисячу триста сімдесят шість) грн.. 12 коп. - витрат по сплаті судового збору.

3. В іншій частині позовних вимог відмовити.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 14.11.2012р.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Трофименко Т.Ю.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.11.2012
Оприлюднено19.11.2012
Номер документу27478753
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5011-36/11666-2012

Рішення від 12.11.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 29.10.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

Ухвала від 24.09.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні