Постанова
від 15.11.2012 по справі б3/148-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.11.2012 року Справа № Б3/148-10

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :

головуючого судді Джихур О.В. (доповідач)

суддів: Виноградник О.М., Лисенко О.М.

при секретарі судового засідання: Ковзикові В.Ю.

за участю представників сторін:

від скаржника: Немченко К.І., представник, довіреність №16324/10/10-051 від 24.07.12;

від ініціюючого кредитора: ОСОБА_2, представник, довіреність №721 від 06.02.12 (був присутнім в судовому засіданні 08 листопада 2012 року);

інші сторони та учасники процесу у судове засідання не з'явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Лівобережної міжрайонної державної податкової інспекції м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби

на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 31 липня 2012 року у справі № Б3/148-10

за заявою Державного підприємства "Придніпровська залізниця", м. Дніпропетровськ

до Приватного підприємства "Содружество -Альфа", м. Дніпропетровськ

про визнання банкрутом,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 31 липня 2012 року (суддя Бондарєв Е.М.) затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора Приватного підприємства "Содружество -Альфа", м. Дніпропетровськ, ліквідовано юридичну особу Приватне підприємство "Содружество -Альфа", провадження у справі припинено.

Ухвала господарського суду мотивована ст. ст.31, 32. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", за результатами ліквідаційного балансу у банкрута відсутнє майно, томі слід прийняти рішення про ліквідацію юридичної особи -банкрута.

Не погодившись з вказаною ухвалою Лівобережна міжрайонна державна податкова інспекція м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби (далі Лівобережна МДПІ) її оскаржує на предмет невідповідності нормам матеріального права.

Скаржник посилається на те, що є кредитором банкрута з грошовими вимогами в розмірі 510 грн., заява про визнання грошових вимог до боржника направлена до господарського суду 31 липня 2012 року, але 02 серпня 2012 року повернута господарським судом без розгляду. Стверджує, що у зв'язку з винесенням ухвали про ліквідацію Приватного підприємства "Содружество -Альфа" податковий орган позбавлений можливості виконати завдання визначені законом щодо виконання підприємством -банкрутом конституційного обов'язку стосовно сплати податків.

Скаржник просить скасувати ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 31 липня 2012 року, справу передати на розгляд до господарського суду Дніпропетровської області.

Представник ініціюючого кредитора доводи апеляційної скарги заперечує, вважає ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 31 липня 2012 року законною, просить залишити її без змін, апеляційну скаргу без задоволення.

15 листопада 2012 року в судове засідання представник ініціюючого кредитора, ліквідатор Козаченко В.М. не з'явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

В судовому засіданні 08 листопада 2012 року оголошувалась перерва до 15 листопада 2012 року.

Перевіривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, заслухавши представників сторін, судова колегія вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав

Провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Содружество -Альфа" порушено господарським судом Дніпропетровської області 03 вересня 2010 року за загальною процедурою банкрутства.

12 жовтня 2010 року введено процедуру розпорядження майном боржника Приватного підприємства "Содружество -Альфа", розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Козаченко В.М.

В газеті "Голос України" №201 (4951) від 27 жовтня 2010 року опубліковано оголошення про порушення справи про банкрутство вказаного боржника.

10 лютого 2011 року за результатами попереднього засідання затверджено реєстр вимог кредиторів на загальну суму 930 474, 79 грн.

Постановою від 19 квітня 2011 року господарський суд Дніпропетровської області визнав боржника банкрутом, відкрив ліквідаційну процедуру у справі строком на 1 рік до 19 квітня 2012 року ліквідатором банкрута призначив арбітражного керуючого Козаченко В.М. (т.2 а.с.8).

10 травня 2012 року ліквідатором подано господарському суду звіт та ліквідаційний баланс, а. 05 липня 2012 року -корегуючий звіт ліквідатора (т.32 а.с.62-80).

Ухвала суду про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу є за своєю правовою природою судовим рішенням, яке підсумовує хід ліквідаційної процедури, в якому необхідно повно відобразити обставини, що мають значення для даної справи (вчинення належних дій по виявленню активів та пасивів боржника, зокрема, виявлення ліквідатором кредиторів та дотримання їх процесуальних прав під час розгляду їх грошових вимог, доведення неможливості відновлення платоспроможності боржника внаслідок вжитих ліквідатором заходів, доведення неможливості задоволення визначених ліквідатором вимог кредиторів з наслідками його ліквідації), висновки суду про встановлені обставини і їх правові наслідки повинні бути вичерпними, відповідати дійсності та підтверджуватися достовірними доказам, дослідженими в судовому засіданні.

Разом з тим, ухвала суду про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу є судовим актом, який не тільки встановлює обставини відсутності майна боржника для задоволення вимог кредиторів, дає оцінку повноті дій ліквідатора в ході ліквідаційної процедури, але також підсумовує хід процедури банкрутства та припиняє провадження у справі про банкрутство.

В зв'язку з цим, у підсумковому засіданні суду необхідно дати оцінку в цілому здійсненій процедурі банкрутства, а у випадку, якщо судом першої інстанції не досліджувались обставини обґрунтованості порушення провадження у справі про банкрутство при введенні ліквідаційної процедури -дати їм оцінку в судовому засіданні при затвердженні звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Згідно із ч.1 ст.25 Закону про банкрутство на ліквідатора покладені у тому числі повноваження щодо вжиття заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

Вивчивши звіт ліквідатора та додані до нього документи судова колегія вважає, що ліквідатором не було вжито всіх заходів по виявленню у банкрута майна.

Так, господарський суд не дав оцінки тому, що ліквідатором не було зроблено запитів до державних органів, які реєструють обтяження (заборону відчуження) рухомого та нерухомого майна, внаслідок чого не було виявлено заставних кредиторів боржника та можливих активів боржника, які перебувають в податковій заставі.

Вказане свідчить про те, що судом першої інстанції не було належним чином досліджено звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс боржника, не було з'ясовано чи вчинив ліквідатор боржника всі необхідні заходи по пошуку майна, яке належить банкруту, що підлягає включенню до ліквідаційної маси.

Відтак, судом першої інстанції неповно з'ясовані обставини справи, у зв'язку з чим ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 31 липня 2012 року слід скасувати з направленням справи до господарського суду Дніпропетровської області для розгляду зі стадії ліквідації.

В спростування доводів скаржника слід зазначити, що постанова господарського суду Дніпропетровської області від 19 квітня 2011 року про визнання Приватного підприємства "Содружество -Альфа" була направлена Лівобережній МДПІ і отримана останньою 05 травня 2011 року, про що свідчить поштове повідомлення (т.2 а.с.10), що свідчить про те, що скаржник був обізнаний про визнання боржника банкрутом і мав достатньо часу для проведення перевірки Приватного підприємства "Содружество -Альфа".

Керуючись ст.ст.49, 99, 103 -106 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Лівобережної міжрайонної державної податкової інспекції м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби задовольнити.

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 31 липня 2012 року у справі № Б3/148-10 скасувати.

Справу № Б3/148-10 передати господарському суду Дніпропетровської області для розгляду.

Стягнути з Державного підприємства "Придніпровська залізниця", м. Дніпропетровськ (49602, м. Дніпропетровськ, пр. Карла Маркса, 108, ЄДРПОУ 01073828) в дохід Спецфонду Державного бюджету України 536, 50 грн. (п'ятсот тридцять шість гривень п'ятдесят копійок) судового збору за розгляд апеляційної скарги, видати наказ.

Видачу наказу здійснити господарському суду Дніпропетровської області.

Копію постанови направити Державному реєстратору для здійснення реєстраційних дій щодо Приватного підприємства "Содружество -Альфа", м. Дніпропетровськ (49600, м. Дніпропетровськ, вул. Немировича -Данченка, будинок 26, корпус 1, квартира 36, ЄДРПОУ 31157462).

Постанова може бути оскаржена в касаційному порядку у двадцятиденний строк до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя О.В.Джихур

Суддя О.М. Виноградник

Суддя О.М. Лисенко

(Дата підписання постанови в повному обсязі 16.11.12 р.)

Дата ухвалення рішення15.11.2012
Оприлюднено19.11.2012
Номер документу27481614
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б3/148-10

Ухвала від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 09.04.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 21.02.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 03.01.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Ухвала від 29.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Полєв Дмитро Миколайович

Постанова від 15.11.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Постанова від 15.11.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 01.11.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 01.11.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

Ухвала від 24.09.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Джихур Олена Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні