Рішення
від 21.11.2012 по справі 18/43
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

21.11.12УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Чернігівської області

14000, м. Чернігів, тел. (462) 672-847

проспект Миру, 20

Іменем України

РІШЕННЯ

" 20 " листопада 2012 року справа № 5028/18/43/2012

За позовом Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Чернігівгаз» 14021, м. Чернігів, вул. Любецька, 68 До Товариства з обмеженою відповідальністю «ВЮТбуд» 15000, смт. Ріпки Чернігівської області, вул. Свердлова, 50 про стягнення 1752 грн. 22 коп. Суддя А.С.Сидоренко

Представники сторін:

від позивача: Тимченко О.О. -юриск-т, дов. від 11.01.2012р. № 18/60

від відповідача: не з'явився

В судовому засіданні 20.11.2012р., на підставі ч. 2 ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, було оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

СУТЬ СПОРУ:

Публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації «Чернігівгаз»(надалі -позивач) заявлено позов до товариства з обмеженою відповідальністю «ВЮТбуд»(надалі -відповідач) про стягнення 1587,55 грн. заборгованості за поставлений природний газ, згідно договору № 2-ПР поставки природного газу від 01.09.2011р., 42,93 грн. трьох процентів річних з простроченої суми та 121,74 грн. пені за несвоєчасну оплату поставленого природного газу.

Відповідач відзив на позовну заяву з документами на підтвердження фактів (обставин) викладених в ньому не надав, в судове засідання не з'явився.

Оскільки відповідач повідомлявся належним чином про дату, час і місце судового розгляду, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення № 02549196, неявка його представника не перешкоджає розгляду справи.

Справа розглядається на підставі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані документи і матеріали, вислухавши пояснення повноважного представника позивача, з'ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд ВСТАНОВИВ:

Згідно ч. 1 ст. 202 Цивільного кодексу України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

У відповідності з ч. 1 ст. 205 Цивільного кодексу України, правочин може вчинятися усно або в письмовій формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ст. ст. 173 -175 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Господарські зобов'язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Майново -господарськими визнаються цивільно -правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України).

01 вересня 2011 року між сторонами був укладений договір № 2-ПР поставки природного газу (надалі -Договір № 2-ПР).

Згідно з п. п. 1.1, 1.2, 2.1, 2.8, 2.10 -2.11, 3.1.8, 5.1.1 та 10.1 Договору № 2-ПР, Постачальник (ПАТ «Чернігівгаз») зобов'язався передати у власність Покупцю (ТОВ «ВЮТбуд») природний газ (надалі -газ) за наявності його обсягів, а Покупець зобов'язався прийняти та оплатити природний газ на умовах цього Договору.

Покупець приймає за цим Договором газ виключно для своїх власних потреб. Покупець зобов'язався не продавати та не відчужувати будь -яким іншим способом газ, прийнятий за цим Договором.

Постачальник передає Покупцеві у 2011 році газ для власних потреб в обсязі до 2,700 тис. куб. м. за наявності його обсягів, в т. ч. по місяцях:

- жовтень -0,280 тис. куб. м.;

- листопад -1,150 тис. куб. м.;

- грудень -1,270 тис. куб. м.

Обсяги газу, що передаються, визначаються згідно з наказом Міністерства палива та енергетики України від 27.12.2005р. № 618 «Про затвердження правил обліку природного газу під час його транспортування газорозподільними мережами».

Згідно обсягів газу, визначеного згідно з п. 2.8 цього Договору, складається акт приймання -передачі обсягів газу, що є підставою для здійснення розрахунків за спожитий газ.

Акт приймання -передачі обсягів природного газу Сторони підписують до 2 (другого) числа місяця, наступного за звітним.

Не пізніше 2 числа місяця, наступного за місяцем поставки газу, Покупець зобов'язався надати Постачальнику два примірники акту приймання -передачі обсягів газу, підписані та скріплені печаткою Покупця, в яких визначаються обсяги переданого газу.

Оплата за природний газ проводиться виключно грошовими коштами шляхом перерахування на рахунок Постачальника вартості запланованих на наступний місяць обсягів газу, зазначених в п. 2.1 цього Договору, за наступним графіком:

- попередня оплата газу до 25 числа місяця, що передує місяцю поставки -30 % від вартості запланованих обсягів газоспоживання на наступний місяць;

- послідуючі оплати в розмірі 30 % - до 10-го числа, 40 % - до 25 числа місяця споживання.

Остаточний розрахунок здійснюється до 5 (п'ятого) числа місяця, наступного за звітним.

Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання повноважними представниками Сторін та скріплення печатками Сторін і поширюється на відносини між Сторонами, що фактично склались з 01 вересня 2011р., і діє в частині поставки газу до 31 грудня 2012р., а в частині розрахунків за газ -до їх повного виконання.

Позивач, на виконання умов Договору № 2-ПР, в листопаді 2011р., здійснив відповідачеві поставку природного газу в кількості 1,070 тис. куб. м. на загальну суму 4489,30 грн. (з урахування цільової надбавки 2 % та тарифу на постачання природного газу).

Факт поставки позивачем природного газу та отримання його відповідачем підтверджується складеними, підписаними повноважними представниками сторін та скріпленими печатками товариств актом прийому -передачі № СФгаз-12695 за листопад від 30.11.2011р. та актом приймання -передачі протранспортованого природного газу № 13 за листопад 2011р.

Відповідач частково розрахувався з позивачем, сплативши 25.10.2011р. за поставлений природний газ 2901,75 грн., у зв'язку з чим станом на 29.10.2012р. має заборгованість в сумі 1587,55 грн.

Згідно ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Стаття 526 Цивільного кодексу України передбачає, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст. 629 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як зазначалося вище, позивач належним чином виконав свої зобов'язання шляхом поставки природного газу.

Відповідач, в свою чергу, зобов'язання щодо оплати поставленого природного газу своєчасно (до 05.12.2011р.) не виконав, у зв'язку з чим має заборгованість в сумі 1587,55 грн.

Частина 2 ст. 625 Цивільного кодексу України передбачає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно з п. 6.2 Договору № 2-ПР, в разі неоплати або несвоєчасної оплати за спожитий газ у строки, зазначені у п. 5.1 цього Договору, Покупець сплачує на користь Постачальника, крім суми заборгованості з урахуванням встановленого індексу інфляції та трьох відсотків річних за весь час прострочення, пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу.

Виходячи з того, що відповідач припустився прострочення виконання зобов'язання по оплаті поставленого природного газу, з нього підлягає стягненню 42,93 грн. трьох процентів річних з простроченої суми за період з 06.12.2011р. по 29.10.2012р.

Згідно ч. 1 ст. 546 Цивільного кодексу України, виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

У відповідності зі ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

На підставі умов Договору № 2-ПР (п. 6.2), позивач, за неналежне виконання відповідачем зобов'язання по оплаті поставленого природного газу, нарахував пеню в розмірі 121,74 грн. за період з 06.12.2011р. по 05.06.2012р.

Матеріалами справи підтверджується факт прострочення відповідачем виконання зобов'язань по оплаті поставленого природного газу, а тому з нього підлягає стягненню пеня в сумі 121,74 грн.

26 липня 2012 року (фіскальний чек № 0701) позивач звертався до відповідача з вимогою (від 25.07.2012р. № 18/2455) щодо перерахування в повному обсязі існуючої заборгованості по оплаті поставленого природного газу в десятиденний строк, попереджаючи його при цьому про намір звернення до суду для примусового відшкодування грошових коштів у разі відмови від добровільної їх сплати.

Оскільки відповідач своєчасно з позивачем не розрахувався, позивач правомірно звернувся з відповідною позовною заявою до суду.

За таких обставин позовні вимоги є обґрунтованими і підлягають задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 173 -175, 193 Господарського кодексу України, ст. ст. 11, 202, 205, 526, 530, 546, 549, 625, 629 Цивільного кодексу України, ст. ст. 49, 75, 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «ВЮТбуд», смт. Ріпки Чернігівської області, вул. Свердлова, 50 (код 30904367) на користь публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Чернігівгаз», м. Чернігів, вул. Любецька, 68 (код 03358104) 1587 грн. 55 коп. заборгованості, 42 грн. 93 коп. трьох процентів річних з простроченої суми, 121 грн. 74 коп. пені та 1609 грн. 50 коп. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя (підпис) А.С.Сидоренко

Рішення підписано 21 листопада 2012 року.

Суддя (підпис) А.С.Сидоренко

Дата ухвалення рішення21.11.2012
Оприлюднено23.11.2012
Номер документу27599160
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1752 грн. 22 коп

Судовий реєстр по справі —18/43

Ухвала від 08.01.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 10.12.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я.М.

Ухвала від 09.12.2019

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кривка В.П.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

Ухвала від 23.03.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

Ухвала від 30.05.2016

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кривка В.П.

Ухвала від 09.12.2015

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кривка В.П.

Ухвала від 25.11.2015

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кривка В.П.

Ухвала від 09.11.2015

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Кривка В.П.

Ухвала від 27.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні