Постанова
від 20.11.2012 по справі 2а-1670/6791/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2012 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/6791/12

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Сич С.С.,

при секретарі - Вороніній І.О.,

за участю:

представника позивача - Столович В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" про стягнення штрафної санкції, -

В С Т А Н О В И В:

25 жовтня 2012 року позивач Полтавське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" про стягнення штрафної санкції в сумі 17000 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що за вчинене Відкритим акціонерним товариством "Підприємство послуг "Побутовець" правопорушення на ринку цінних паперів, зафіксоване у акті № 5-ПО-1-Е від 18.04.2012 року, за результатами розгляду справи про порушення на ринку цінних паперів винесено постанову про накладення санкції № 5-ПО-1-Е від 26.04.2012 року в сумі 17000 грн. Враховуючи, що відповідач добровільно не сплатив суму штрафних санкцій, позивач звернувся до суду про стягнення коштів у примусовому порядку.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з'явився, хоча в матеріалах справи наявні докази, що він належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Про причини неявки у судове засідання не повідомив, заперечень проти позову до суду не надав.

Відповідно до частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши та дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Полтавським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку винесено розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери № 127-ПО від 07.06.2011 року, у якому зафіксовано, що Відкритим акціонерним товариством "Підприємство послуг "Побутовець" в порушення вимог ч. 2 ст. 20 та п. 5 розділу XVII Закону України "Про акціонерні товариства" не здійснено переведення випуску акцій документарної форми існування у бездокументарну форму до 30.04.2011 року та не приведено статут Товариства у відповідність із нормами Закону України "Про акціонерні товариства" не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом (а.с.9).

Даним розпорядженням відповідача зобов'язано у термін до 08 грудня 2011 року усунути порушення законодавства про цінні папери, а саме: здійснити переведення акцій документарної форми існування у бездокументарну форму та привести статут Товариства у відповідність із нормами Закону України "Про акціонерні товариства" та до 13 грудня 2011 року письмово проінформувати уповноважену особу Комісії про виконання цього розпорядження з наданням підтверджуючих документів.

Докази оскарження відповідачем розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери № 127-ПО від 07.06.2011 року у матеріалах справи відсутні.

10.04.2012 року Уповноваженою особою Комісії на підставі статті 9 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" та рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 285 від 09.02.2012 року "Про надання повноважень уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку посадовим особам Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку" у відношенні Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" винесено та направлено відповідачу постанову про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів вих. № 08/01/173 від 10.04.2012 року, якою порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" щодо невиконання виданого Уповноваженою особою Комісії розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери від 07.06.2011 року № 127-ПО, прийнято справу до свого провадження та зобов'язано керівника або уповноваженого представника з'явитися для підписання акта про правопорушення на ринку цінних паперів та надання пояснень 18 квітня 2012 року (а.с. 5,6).

18.04.2012 року Уповноваженою особою Комісії на підставі статті 9 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" та рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 285 від 09.02.2012 року у відношенні Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" складено акт № 5-ПО-1-Е від 18.04.2012 року (а.с. 8).

Актом № 5-ПО-1-Е від 18.04.2012 року про порушення на ринку цінних паперів встановлено не виконання Відкритим акціонерним товариством "Підприємство послуг "Побутовець" вимог розпорядження Полтавського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про усунення порушень законодавства про цінні папери № 127-ПО від 07.06.2011 року, що є порушенням п. 10 ст. 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

18.04.2012 року Уповноваженою особою Комісії у відношенні Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" винесено постанову про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів, якою розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів призначено на 26.04.2012 року та постановлено направити відповідачу примірник акту про правопорушення на ринку цінних паперів № 5-ПО-1-Е від 18.04.2012 року (а.с. 10).

Із пояснень представника позивача у судовому засіданні встановлено, що акт № 5-ПО-1-Е від 18.04.2012 року та постанова про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів вих. № 08/01/213 від 18.04.2012 року направлені відповідачу 18.04.2012 року рекомендованим поштовим відправленням, що підтверджується фіскальним чеком "Укрпошта" від 18.04.2012 р. та списком № 1192 згрупованих поштових відправлень рекомендованих листів, копії яких наявні у матеріалах справи.

За результатами розгляду справи про правопорушення на ринку цінних паперів Уповноваженою особою Комісії винесено постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів № 5-ПО-1-Е від 26.04.2012 року, якою за невиконання розпорядження Уповноваженої особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства з цінних паперів на Відкрите акціонерне товариство "Підприємство послуг "Побутовець" накладено стягнення у вигляді штрафу в розмірі 17000 грн. (а.с. 12).

Дана постанова 26.04.2012 року направлена на адресу відповідача рекомендованим поштовим відправленням, проте, повернута поштовою організацією 20.05.2012 року з відміткою "за закінченням терміну зберігання" (а.с. 41-43).

Із пояснень представника позивача у судовому засіданні встановлено, що відповідачем не сплачено у добровільному порядку штраф, визначений постановою про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів № 5-ПО-1-Е від 26.04.2012 року, що стало підставою для звернення до суду з даним позовом.

Правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні визначає Закон України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30.10.1996 року № 448/96-ВР.

Частиною 1 статті 5 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" встановлено, що державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством.

Відповідно до положень статті 6 цього Закону Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) є державним колегіальним органом, підпорядкованим Президенту України, підзвітним Верховній Раді України.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку складається з Комісії як колегіального органу та центрального апарату.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку може утворювати територіальні органи у випадках, передбачених у положенні про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Відповідно до положень статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право: здійснювати контроль за достовірністю і розкриттям інформації, що надається емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, і саморегулівними організаціями, та її відповідністю встановленим вимогам; проводити самостійно чи разом з іншими відповідними органами перевірки та ревізії фінансово-господарської діяльності професійних учасників ринку цінних паперів та саморегулівних організацій професійних учасників ринку цінних паперів, а також перевірки та ревізії діяльності емітентів щодо стану корпоративного управління та здійснення операцій з розміщення та обігу цінних паперів; надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства; надсилати матеріали в правоохоронні органи стосовно фактів правопорушень, за які передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність, якщо до компетенції комісії не входить накладення адміністративних стягнень за відповідні правопорушення; накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Статтею 9 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" передбачено, що Уповноваженими особами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку є: Голова та члени Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку; уповноважені Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадові особи.

Уповноважені особи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку мають право: безперешкодно входити до підприємства, в установи, організації за службовим посвідченням та мати доступ до документів та інших матеріалів, необхідних для проведення перевірки; вимагати необхідні документи та іншу інформацію у зв'язку з реалізацією своїх повноважень; залучати за погодженням з відповідними центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевої влади та самоврядування, підприємствами та об'єднаннями їх спеціалістів, депутатів місцевих рад (за їх згодою) для проведення перевірок та ревізій; відповідно до розподілу обов'язків чи письмового доручення провадити в межах наданих повноважень розгляд справ про порушення чинного законодавства щодо випуску та обігу цінних паперів, у тому числі стандартів, норм і правил, визначених нормативними актами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, ставити питання перед органами Прокуратури України та Міністерством внутрішніх справ України про проведення розслідувань або інших заходів відповідно до чинного законодавства; вимагати в межах своєї компетенції в посадових осіб підприємств, установ, організацій надання письмових пояснень.

Згідно пункту 8 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за невиконання або несвоєчасне виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов або рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Частиною 1 статті 12 цього Закону встановлено, що штрафи, передбачені статтею 11 цього Закону, накладаються Головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом Комісії та уповноваженими Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадовими особами після розгляду матеріалів, які засвідчують факт правопорушення.

Згідно положень розділу УІІ Правил розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11 грудня 2007 р. N 2272 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 12 лютого 2008 р. за N 120/14811, розглянувши справу про правопорушення, уповноважена особа приймає рішення за справою.

Рішення уповноваженої особи за справою оформлюється у вигляді постанови.

Постанова за справою про правопорушення повинна містити вказівку про порядок та строк її оскарження.

Постанова за справою про правопорушення підписується уповноваженою особою, яка розглянула справу, та скріплюється гербовою печаткою.

Постанова за справою про правопорушення оголошується після закінчення розгляду справи про правопорушення.

Примірник постанови надається особі, щодо якої її винесено (про що здійснюється відповідний напис на примірнику постанови, що залишається у справі), або надсилається поштою протягом трьох робочих днів з дати її винесення.

Відповідно до частини 4, 5 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про накладення штрафу може бути оскаржено в суді.

У разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно з підпунктом 14 пункту 6 Положення про Полтавське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням Комісії від 31.01.2012 р. № 212 Голови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Полтавське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку має право звертатися до суду з позовом по примусове стягнення штрафів, накладених уповноваженою особою Комісії.

Із пояснень представника позивача у судовому засіданні встановлено, що постанова про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів № 5-ПО-1-Е від 26.04.2012 року відповідачем не оскаржувалася.

Ухвалою суду від 08.11.2012 року відповідачу було запропоновано надати письмові заперечення та докази в обґрунтування заперечень. Відповідачем не надано до суду доказів оскарження постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів № 5-ПО-1-Е від 26.04.2012 року.

З огляду на викладене, постанова про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів № 5-ПО-1-Е від 26.04.2012 року, якою на Відкрите акціонерне товариство "Підприємство послуг "Побутовець" накладено штраф у розмірі 17000 грн., прийнята в порядку та спосіб, визначений Законом України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", в судовому порядку не оскаржена, а тому є обов'язковою для виконання.

Як встановлено із пояснень представника позивача в судовому засіданні, штрафна санкція в сумі 17000 грн. відповідачем в добровільному порядку до державного бюджету України не сплачена.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" про стягнення штрафної санкції задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Підприємство послуг "Побутовець" (ідентифікаційний код 21044964) на користь Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку штраф в сумі 17000 грн. (сімнадцять тисяч гривень) на рахунок одержувача: код ЄДРПОУ 37958534 ГУДКСУ у Полтавській області на р/р 31116106700379 в УДК у Полтавській області, МФО 831019, код бюджетної класифікації 21081100 символу 106 "Адміністративні штрафи та інші санкції".

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 26 листопада 2012 року.

Суддя С.С. Сич

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.11.2012
Оприлюднено27.11.2012
Номер документу27642530
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/6791/12

Ухвала від 08.11.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Постанова від 20.11.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 08.11.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 26.10.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні