Рішення
від 17.07.2012 по справі 5023/2266/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" липня 2012 р.Справа № 5023/2266/12 вх. № 2266/12

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Френдій Н.А.

при секретарі судового засідання Алексєєвій Т.О.

розглянувши справу за позовом Заступника прокурора м. Івано-Франківська, вул. Гаркуші, 9, м. Івано-Франківськ, 76000 в інтересах держави в особі Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, вул. Грушевського, 21, м. Івано-Франківськ, 76000

до товариства з обмеженою відповідальністю "Укрінсталпроект", проспект Московський, 54-А, Червонозаводський район, м. Харків, 61037

про стягнення 394518,86 грн.

за участю:

прокурора Кондратюк Н.А. - старший прокурор відділу (посвідчення №242 від 15.11.2011р.);

позивача - не з'явився;

відповідача - не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора м. Івано-Франківська звернувся до господарського суду Харківської області з позовом в інтересах держави в особі виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю "Укрінсталпроект" про стягнення заборгованості по сплаті орендної плати у розмірі 357567,00 грн. та пені у розмірі 36951,86 грн.

В обгрунтування позовних вимог прокурор посилається на те, що в результаті проведеної прокуратурою м. Івано-Франківська перевірки дотримання чинного законодавства і виконання договірних зобов'язань встановлено неналежне виконання відповідачем договірних зобов'язань перед позивачем за договором оренди нежитлових приміщень №ДО-3150 від 22.06.2007 р., у зв'язку з чим за період з 02.06.2007 по 19.04.2012 р. виникла заборгованість по сплаті орендної плати у розмірі 357567,00 грн., внаслідок чого відповідно до умов договору (п. 5.1.1.) відповідачу нараховано пеню у розмірі 36951,86 грн. за період з 21.03.2010 р. по 20.09.2010 р.

В судовому засіданні учасникам судового процесу роз'яснено права і обов'язки сторін, передбачені ст.ст.20, 22, 81-1 ГПК України.

За відсутності відповідного клопотання, технічна фіксація судового процесу не здійснювалась.

Прокурор у судовому засіданні заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

Позивач в поясненнях від 11.07.2012р. №1216/09-15/в обґрунтував нарахування орендної плати у заявленому до стягнення розмірі, посилаючись на Методику розрахунку і порядку використання плати за оренду об'єктів комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська, затвердженої рішенням Івано-Франківської міської ради від 27.04.2007р.

Відповідач документально обґрунтованого відзиву на позов суду не надав, свого повноважного представника у судове засідання не направив, хоча про час та місце розгляду спору був повідомлений своєчасно та належним чином за адресою, зазначеною у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, проте відповідач своїм конституційним правом на захист не скористався, тому суд вважає, що ним виконано вимоги процесуального Закону щодо повідомлення сторін належним чином про час та місце слухання справи і реалізовано право учасника судового процесу на судовий захист.

Відповідно до вимог ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення прокурора, оцінивши представлені докази в їх сукупності, судом встановлено наступне:

Відповідно до ст. 121 Конституції України і приписів Закону України від 5 листопада 1991 р. "Про прокуратуру" та згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 8 квітня 1999 р. № З-рп/99 (справа про представництво прокуратурою України інтересів держави в арбітражному суді) функція представництва інтересів громадянина або держави в суді у випадках, передбачених законом, покладена на систему органів прокуратури України.

З метою захисту інтересів держави та забезпечення ефективного використання нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська, прокуратурою м. Івано-Франківська проведено перевірку дотримання чинного законодавства і виконання договірних зобов'язань, якою встановлено наявність заборгованості по сплаті орендної плати ТзОВ «Укрінсталпрект», м. Харків, перед виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради, що слугувало підставою для звернення прокурора до суду з даним позовом.

Відповідно до ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Зокрема, підставами виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

На підставі рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 22.06.2007р. №325 22 червня 2007 року між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради - Орендодавцем (позивачем по справі) та товариством з обмеженою відповідальністю "Укрінсталпроект»- Орендарем (відповідачем по справі) укладено Договір оренди нежитлових приміщень, (далі договір), за умовами якого, Орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування нежитлові приміщення площею 355,3 кв.м., (приміщення 44-4, 44а-3, 43а-3, 43-4, 42-4, 42а-3, 41а-4, 41-3, ХІІІ-ХХІІІ, ХХVІІ-ХХІХ, а також приміщення коридору площею 28,7 кв.м. згідно з поповерховим планом на будинок на вул. Південний бульвар, 34), розташовані на першому поверсі в будинку за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Південний бульвар, 34, який перебуває на балансі житлово-експлуатаційної організації №7, для використання під офіс, із строком дії до 16.03.2010р.

Передача об'єкту оренди Орендарю підтверджується актом приймання-передачі в оренду від 22.06.2007р., який складено сторонами відповідно до умов розділу 2 договору.

Умовами укладеного договору (розділ 3) сторони встановили розмір орендної плати, а також порядок її визначення та внесення Орендарем на рахунок Орендодавця.

Згідно п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом.

В силу ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

У відповідності до ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України, в силу господарського зобов'язання, яке виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання, один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Згідно ч. 2 ст. 193 ГК України, кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Матеріали справи свідчать про те, що між сторонами у справі виникли зобов'язання, які за своєю правовою природою є правовідносами, що випливають із договору найму (оренди), згідно якого та в силу ст. 759 Цивільного кодексу України, наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Окрім того, суд відзначає, що на вказані правовідносини поширюється дія Закону України "Про оренду державного та комунального майна" від 10.04.1992р. із наступними змінами та доповненнями, відповідно до ч.1 ст.2 якого, орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

Згідно з вимогами частин 1, 5 статті 762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч. 3 ст.18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

За приписами ст. 19 цього Закону орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності. Методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються органами місцевого самоврядування (для об'єктів, що перебувають у комунальній власності) на тих самих методологічних засадах, як і для об'єктів, що перебувають у державній власності.

Орендна плата сторонами визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду об'єктів комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська", затвердженої рішенням Івано-Франківської міської ради від 27.04.2007р., і становить без ПДВ за перший місяць оренди 7718,03 грн. (розрахунок орендної плати за перший місяць, який є додатком від 22.06.2007р. до Договору, підписаний повноважними представниками сторін, підписи яких скріплені печатками юридичних осіб, знаходиться в матеріалах справи). Орендна плата за кожний наступний місяць оренди визначається згідно з додатком шляхом множення розміру місячної орендної плати за попередній місяць оренди на індекс інфляції за поточний місяць оренди. Орендна плата перераховується Орендодавцю в порядку, визначеному в п. 3.4. договору в термін до 20 числа, що слідує за звітним місяцем, або на інший рахунок, повідомлений письмово Орендодавцем Орендарю не пізніше ніж за 10 календарних днів до дати сплати чергового платежу.

Щомісячно Орендодавець та Орендар проводять звірку розрахунків щодо сплати орендної плати за звітній місяць. У випадку несплати або сплати не в повному розмірі Орендарем останньої, він зобов'язаний сплатити заборгованість з орендної плати в семиденний термін з дня отримання письмового повідомлення від Оердодавця.

Відповідно до п.4.3.3, договору Орендар зобов'язався своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

За твердженнями позивача, відповідачем зобов'язання по договору оренди щодо своєчасної сплати орендних платежів виконане не було, у зв'язку із чим в останнього, згідно представленого позивачем помісячного розрахунку заборгованості по орендній платі (картка розрахунку та обліку орендної плати за оренду приміщення по вул. Південний Бульвар, 34 станом на 19.04.2012р.) за період з 09.07.2007р. по 05.01.2010р. виник борг в розмірі 357567,00грн.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач визначав цей розмір заборгованості на підставі вищезазначеної Методики, та пунктів 3.1,3.2, 3.3 договору.

Відповідно до пунктів 2.5-2.6 Методики розмір місячної орендної плати за перший місяць після укладання договору оренди визначається наступним чином: орендна плата за 1-ий місяць оренди = (річна орендна плата розділена на 12) помножена на індекс інфляції з дати визначення річної орендної плати до дати укладення договору оренди. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць.

Така Методика розрахунку орендної плати повністю відповідає вимогам пунктів 12, 13 Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, яка затверджена постановою КМУ від 04.10.1995 р. №786 (із змінами і доповненнями).

Таким чином, орендна плата за кожний наступний місяць оренди розраховується як розмір орендної плати за попередній місяць помножений на індекс інфляції за поточний місяць + ПДВ.

Відповідно до п. 11.2. додаткової угоди №УО-3150-1 від 21.08.2007р. до договору оренди Орендодавцеві надано відстрочку сплати орендної плати на період до 31.12.2007р. з умовою, що нарахована за період відстрочки орендна плата буде сплачена Орендарем в термін до 31.12.2007р. з врахуванням індексу інфляції.

Враховуючи, що відповідачем відповідно до ст. 33, 34 ГПК України на подано доказів сплати орендної плати за період з червня по листопад 2007р. включно в термін до 31.12.2007р., відповідно до умов п. 11.2. договору, ст. 212 ЦК України відстрочка сплати таких платежів є такою, що не настала.

Також суду не надано доказів проведення звірки розрахунків між сторонами, та /або направлення відповідачеві письмового повідомлення про зміну рахунку перерахування орендних платежів відповідно до п. 3.4. договору, тому суд вважає, що сплата орендних платежів Орендарем повинна була проводитись в термін до 20 числа, що слідує за звітним місяцем.

Відповідно до положень статей 525, 526, 530 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, у встановлений строк (термін) його виконання та вимог цього Кодексу, інших активів цивільного законодавства, одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Станом на дату розгляду справи відповідачем на подано доказів сплати відповідачем заборгованості в сумі 357567,00грн., чим порушено умови договору та норми чинного законодавства.

Згідно абз. 1 ч. 5 ст. 261 ЦК України за зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання.

Стаття 223 ГК України встановлює, що при реалізації в судовому порядку відповідальності за правопорушення у сфері господарювання застосовуються загальний та скорочені строки позовної давності, передбачені Цивільним кодексом України, якщо інші строки не встановлено цим Кодексом.

Відповідно до положень ст. ст. 256, 257, 258 ЦК України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю. Позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог про стягнення неустойки (штрафу, пені).

Враховуючи, що позивач з даним позовом звернувся до суду 16.05.2012р., про що свідчить штамп пошти на конверті, адресованому до господарського суду Харківської області, враховуючи умови п. 3.4. договору та приписи ст.ст. 256, 257 ЦК України позовні вимоги по стягненню орендної плати за період з червня 2007р. по березень 2009р. в розмірі 229772,91грн. заявлені поза межами трирічного строку позовної давності.

Втім, згідно частин 3-4 ст. 267 ЦК України, позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення. Сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

З огляду на те, що відповідач заяви про застосування строку позовної давності щодо стягнення боргу по орендних платежах суду не подавав, позовні вимоги в частині стягнення з нього 357567,00грн. підлягають до задоволення.

Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання (ст. 625 ЦК України).

Статтею 209 ЦК України встановлено, що особа, яка не виконала зобов'язання або виконала його неналежним чином несе майнову відповідальність на умовах, передбачених законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 230 Господарського Кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання. Згідно з ч. 4 статті 231 ГК України у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором.

Відповідно до ст.ст. 610, 611 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання. У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

В силу статей 546-551 ЦК України, виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком. Виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом. При цьому, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пеня, як неустойка обчислюється у відсотках від суми несвоєчасного виконання грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання і її розмір (ч.2 ст. 551 ЦК України) встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

В силу ст. 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" передбачено, що розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Пунктом 6 ст. 232 ГК України визначено, що нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Як вбачається із умов п.п. 3.4, 5.1.1 договору, сторони передбачили відповідальність Орендаря за несвоєчасне перерахування орендної плати у вигляді пені в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період прострочення терміну сплати, розрахованої за кожен день прострочення платежу від суми заборгованості, що склалася з моменту виникнення боргу, включаючи день сплати заборгованості.

Таким чином, сторонами в договорі визначено припинення нарахування пені за прострочення зобов'язань Орендарем за несвоєчасну сплату орендної плати моментом погашення останнім існуючої заборгованості, тобто понад шестимісячний строк, встановлений п. 6 ст. 232 ГК України.

Враховуючи, що згідно ст. 526, ст.530 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином і у встановлений строк, відповідачем строк встановлений п. 3.4. договору порушено, за порушення даного строку він повинен нести відповідальність, передбачену умовами договору у вигляді сплати пені, що за період з 21.03.2010р. по 20.09.2010р. становить 36951,86грн.

Разом з тим, суд зазначає, що строк позовної давності в силу приписів ст. 258 ЦК України по стягненню пені пропущено. Водночас, за відсутності заяви відповідача про застосування строку позовної давності щодо стягнення пені за прострочення сплати орендних платежів, позовні вимоги в частині стягнення з нього 36951,86грн. пені підлягають до задоволення.

За таких обставин, позов підлягає задоволенню як такий, що доведений позивачем у відповідності із ст.ст. 33-34 ГПК України належними і допустимими доказами, не заперечений в установленому порядку відповідачем.

Відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 1, 2, 4, 12, 22, 32-34, 43, 44, 49, 69, 77, 82-85, 115-117 ГПК України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Укрінсталпроект", проспект Московський, 54-А, Червонозаводський район, м. Харків, 61037 (ідентифікаційний код 34084743), на користь Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, вул. М.Грушевського, буд. 21, м. Івано-Франківськ, 76004 (ідентифікаційний код 04054346) - 357567,00 грн. боргу по орендній платі; 36951,86грн. пені.

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Укрінсталпроект", проспект Московський, 54-А, Червонозаводський район, м. Харків, 61037 (ідентифікаційний код 34084743), на користь Державного бюджету України (одержувач коштів - Управління державної казначейської служби у Дзержинському районі м. Харкова, код ЄДРПОУ 37999654, рахунок 31215206783003, банк одержувача - Головне управління державної казначейської служби України у Харківській області, МФО 851011, код бюджетної класифікації 22030001) 7890,38 грн. судового збору.

4. Накази видати після набрання судовим рішенням законної сили.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення через місцевий господарський суд.

Повне рішення складено 23.07.2012 р.

Суддя Френдій Н.А.

Дата ухвалення рішення17.07.2012
Оприлюднено30.11.2012
Номер документу27723669
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 394518,86 грн.

Судовий реєстр по справі —5023/2266/12

Ухвала від 17.06.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 09.11.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 12.10.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 25.09.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 02.07.2012

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 22.09.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 27.08.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Новікова Н.А.

Ухвала від 07.05.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Лаврова Л.С.

Ухвала від 28.05.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Ухвала від 15.05.2013

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні