Постанова
від 08.11.2012 по справі 2-а/1970/3739/12
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2-а/1970/3739/12

"08" листопада 2012 р. м. Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Мандзія О.П.

при секретарі Мельник А.В.

за участю:

прокурора Процик Е.Р.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Тернополі справу за адміністративним позовом прокурора Зборівського району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Зборівському районі до спільного малого підприємства товариства з обмеженою відповідальністю «Залозецький цегельний завод»про стягнення заборгованості на суму 5420,23 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Зборівського району в інтересах держави в особі Управління Пенсійного фонду України в Зборівському районі (надалі - позивач) звернувся до Тернопільського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до спільного малого підприємства товариства з обмеженою відповідальністю «Залозецький цегельний завод»(надалі - відповідач) про стягнення заборгованості по сплаті єдиного соціального внеску.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач згідно п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" є платником єдиного внеску, та всупереч вимог ч. 8 ст. 9 вказаного Закону не у повному обсязі проводив сплату єдиного внеску до Пенсійного Фонду України, внаслідок чого станом на 11.10.2012 року виникла заборгованість на суму 5420,23 грн. за лютий-жовтень 2012 року.

Прокурор та представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі з мотивів передбачених у позові, просили стягнути з відповідача заборгованість по сплаті єдиного соціального внеску на суму 5420,23 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про час, місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив, клопотань про розгляд справ за його відсутності не надходило. Суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача на підставі наявних доказів відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України.

Заслухавши в судовому засіданні пояснення прокурора та представника позивача, оцінивши представлені по справі докази у їх сукупності, судом встановлено наступні обставини.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року № 2464-VI (далі - Закон № 2464) платниками єдиного внеску є: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у свідоцтві про державну реєстрацію її як підприємця), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Згідно з вимогами пункту 3 Розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень Закону №2464, з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, вважаються платниками єдиного внеску . Перереєстрація платників страхових внесків та застрахованих осіб не здійснюється. Пенсійний фонд спільно з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та Державною податковою адміністрацією України проводить звірення платників страхових внесків у порядку, встановленому Пенсійним фондом спільно з Державною податковою адміністрацією України за погодженням з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до статті 5 Закону № 2464 взяття на облік здійснюється Пенсійним фондом шляхом внесення відповідних відомостей до реєстру страхувальників. Платникам єдиного внеску в порядку, встановленому Пенсійним фондом, безоплатно надсилається повідомлення про взяття їх на облік, в якому зазначається клас професійного ризику виробництва, до якого віднесено платника.

Судом встановлено, що СМП ТОВ «Залозецький цегельний завод»(ідентифікаційний код - 21138458) є платником єдиного внеску.

Згідно абзацу 1 частини 1 статті 7 Закону № 2464 єдиний внесок нараховується для платників, зазначених у пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 2, 3, 6, 7 і 8 частини першої статті 4 цього Закону, на суму нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (пункт 1 частина 2 статті 6 Закону № 2464).

Частиною 2 статті 9 Закону № 2464 передбачено, що обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Згідно пункту 2.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 року № 22-2, звіт до органів Пенсійного фонду подається особисто фізичною особою, страхувальником або відповідальною особою фізичної особи або страхувальника за місцем взяття на облік в органах Пенсійного фонду.

Відповідно до частини 8 статті 9 Закону № 2464 платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом. Базовим звітним періодом є календарний місяць, а для платників, зазначених в абзацах третьому та четвертому пункту 1 частини першої статті 4 цього Закону, - календарний рік.

Судом встановлено, що сума заборгованості відповідача зі сплати єдиного внеску станом на 11.10.2012 року, яка виникла за період лютий -жовтень 2012 року, складає 5420,23 грн., в тому числі фінансові санкції - 545 грн., пеня - 149,77 грн.

Відповідно до п.2 ч.11 ст.25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" №2464 територіальний орган Пенсійного фонду застосовує до платника єдиного внеску штрафні санкції за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

У зв'язку з несвоєчасною сплатою відповідачем єдиного внеску УПФУ в Зборівському районі винесено рішення № 75 та № 76 від 02.04.2012 року про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, якими до СМП товариства з обмеженою відповідальністю «Залозецький цегельний завод»на підставі п. 2 ч. 11 ст. 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" застосовано фінансові санкції у вигляді накладення штрафу у розмірі 205,4 грн. та нараховано пеню у розмірі 149,77 грн. за періоди з 22.08.2011 року по 13.10.2011 року та з 20.09.2011 року по 28.12.2011 року.

Відповідно до п. 4 ч. 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої цим Законом, територіальним органом Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Управлінням Пенсійного фонду України в Зборівському районі 29.02.2012 року та 27.04.2012 року прийняті рішення про застосування штрафних санкцій за неподання, несвоєчасне подання, подання на за встановленою формою звітності, передбаченої Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» №45 та №119, на підставі яких до СМП ТОВ «Залозецький цегельний завод»застосовано штрафні санкції в загальному розмірі 340 грн. (170+170=340) (а.с. 52, 57).

Заявлена до стягнення сума заборгованості підтверджується дослідженими у судовому засіданні доказами: звітами про нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за березень - вересень 2012 року поданих відповідачем (а.с. 18-49), розрахунками суми заборгованості щодо відповідача станом на 11.10.2012 року, даними картки особового рахунку платника єдиного внеску (а.с. 8-12), копіями рішень про застосування штрафних санкцій та нарахування пені (а.с. 52-57), вимогами про сплату боргу (а.с. 13-17, 50-51).

Абзац 7 частини 4 статті 25 Закону № 2464 встановлює право територіальних органів Пенсійного фонду звертатися до суду про стягнення недоїмки з платників єдиного внеску.

Матеріалами справи підтверджується, що всупереч вимог ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, відповідачем не сплачено заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на суму 5420,23 грн.

З метою погашення заборгованості Управлінням Пенсійного фонду України в Зборівському районі за юридичною адресою боржника направлялись вимоги про сплату боргу від 02.03.2012 року, 04.05.2012 року, 05.06.2012 року, 03.07.2012 року, 02.08.2012 року, 05.09.2012 року. Вказані заходи не призвели до повного погашення податкового боргу та в установленому порядку не оскаржені.

Станом на день розгляду справи відповідач не надав суду доказів добровільного погашення заборгованості перед Пенсійним фондом по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Згідно частини 12 статті 9 Закону № 2464 єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку, що відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі сплачував узгодженні суми зобов'язань по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на суму 5420,23 грн., а тому вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, не спростовані належним чином відповідачем, та такими, що підлягають до задоволення в повному обсязі.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 2, 69, 70, 71, 128, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з спільного малого підприємства товариства з обмеженою відповідальністю «Залозецький цегельний завод»(код 21138458) на користь Управління Пенсійного фонду України в Зборівському районі 5420,23 грн. (п'ять тисяч чотириста двадцять гривень 23 копійки) заборгованості по сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на р/р №25603323101209 у Тернопільському обласному управлінні ВАТ «Ощадбанк»МФО 338545, код 21156522.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст.186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили в порядку, визначеному ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України.

/Постанова складена в повному обсязі та підписана 13 листопада 2012 року/

Головуючий суддя Мандзій О.П.

копія вірна

Суддя Мандзій О.П.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.11.2012
Оприлюднено05.12.2012
Номер документу27814082
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а/1970/3739/12

Ухвала від 08.06.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

Ухвала від 23.06.2016

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Ходачкевич Н.І.

Ухвала від 10.09.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій О.П.

Ухвала від 23.08.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій О.П.

Ухвала від 30.10.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій О.П.

Постанова від 08.11.2012

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Мандзій О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні