Постанова
від 27.11.2012 по справі 5016/2142/2012
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"27" листопада 2012 р.Справа № 5016/2142/2012 Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

головуючого судді Єрмілова Г.А.

суддів Воронюка О.Л.

Аленіна О.Ю.

(склад судової колегії змінений згідно розпорядження голови суду №944 від 26.11.2012р.)

при секретарі судового засідання Гавричкові С.В.

за участю представників сторін:

від Жовтневої МДПІ Миколаївської області ДПС -Бартошука С.К. за довіреністю №932/8/10-024 від 26.03.2012р.

від ПП "Дельфін-Юг" - не з'явився

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Жовтневої МДПІ Миколаївської області ДПС

на ухвалу господарського суду Миколаївської області від 17.10.2012р.

№5016/2142/2012

за заявою Жовтневої МДПІ Миколаївської області ДПС

до ПП "Дельфін-Юг"

про банкрутство

Відповідно до ст.4 -4 ГПК України здійснювалась фіксація судового процесу технічними засобами.

ВСТАНОВИЛА:

Жовтнева МДПІ Миколаївської області ДПС звернулась до господарського суду Миколаївської області із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника - ПП "Дельфін-Юг" на підставі ст.52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 17.10.2012р. (суддя Міщенко В.І.) заяву податкової інспекції повернуто на підставі ст.9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та п.3 ст.63 ГПК України .

Постановляючи ухвалу, господарський суд виходив з того, що заявник не довів у належний спосіб факт відсутності боржника -ПП "Дельфін-Юг" за місцезнаходженням.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою суду першої інстанції , Жовтнева МДПІ Миколаївської області ДПС подала апеляційну скаргу, де просить ухвалу господарського суду від 17.10.2012р. скасувати, а справу направити до місцевого господарського суду для подальшого розгляду, посилаючись на порушення судом норм матеріального права.

В обґрунтування своїх вимог податкова інспекція вказує на те, що згідно довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, за місцезнаходженням боржника (Миколаївська обл., Жовтневий район, с.Лупареве, вул. Набережна, 12) реєстраційні дії не проводились.

Крім того, належним доказом підтвердження факту відсутності боржника за місцезнаходженням є неодноразові поштові повідомлення кредитора (податкове повідомлення-рішення, податкові вимоги) на адресу ПП "Дельфін-Юг", які повернулися без вручення адресату з підстав відсутності за місцезнаходженням.

Зазначене, згідно ст.52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є достатньою підставою для порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника за спрощеною процедурою.

Відзив на апеляційну скаргу до Одеського апеляційного господарського суду не надходили.

ПП "Дельфін-Юг" своїм правом на участь в судовому засіданні не скористалось, про час і місце його проведення повідомлене належним чином, що підтверджується відміткою про вручення рекомендованого поштового відправлення.

Враховуючи викладене, а також строк перегляду ухвал місцевого господарського суду в апеляційному порядку, судова колегія вважає можливим розглянути апеляційну скаргу за відсутністю представника ПП "Дельфін-Юг".

Заслухавши пояснення представника податкової інспекції, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали, додані до заяви про порушення справи про банкрутство на предмет їх юридичної оцінки господарським судом Миколаївської області, проаналізувавши застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла наступних висновків.

Відповідно до ст.101 ГПК України апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Статтею 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також, за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" місцезнаходженням юридичної особи є адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Згідно з ч. 5 ст. 17 цього закону до Єдиного державного реєстру вносяться також відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.

Відповідно до вимог ч. ч. 1,3 ст.18 зазначеного Закону, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру , не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.

Даний Закон також визначає порядок внесення до Єдиного державного реєстру записів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Відповідно до Статуту ПП «Дельфін-Юг», зареєстрованого Жовтневою райдержадміністрацією 03.06.2004р., юридичною адресою підприємства є Миколаївська обл., Жовтневий район, с.Лупареве, вул. Набережна, 12. Зазначена адреса значиться також у Свідоцтві про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності -ПП „Дельфіг-Юг" від 03.06.2004р., та довідці з ЄДРПОУ №618 від 11.06.2004р.

Звертаючись 10.12.2012р. до господарського суду Миколаївської області із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника - ПП «Дельфін-Юг», ініціюючим кредитором в якості доказу відсутності боржника за юридичною адресою надано копію довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та юридичних осіб-підприємців за №14760580, в якій зазначено, що станом на 26.09.2012 р. записів про проведення реєстраційних дій щодо юридичної особи ПП «Дельфін-Юг» за ідентифікаційним номером 32907684 не знайдено.

Однак ця довідка, як і поштові повідомлення Жовтневої МДПІ (податкове повідомлення-рішення, податкові вимоги), які повернулися без вручення адресату (боржнику) не є належним доказом, який свідчить про відсутність ПП «Дельфін-Юг»за його місцезнаходженням.

Заслуговує на увагу і те, що товариство отримало ухвалу суду апеляційної інстанції від 14.11.2012р. про прийняття апеляційної скарги до провадження та призначення її до розгляду саме за адресою Миколаївська обл., Жовтневий район, с.Лупареве, вул. Набережна, 12.

Згідно п.4.7 Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України №04-5/1193 від 04.06.2004р. "Про деякі питання практики застосування Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у вирішенні питання про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника згідно зі статтею 52 Закону, судам слід враховувати, що наявність хоча б однієї з ознак відсутнього боржника, передбачених частиною першою статті 52 Закону, є достатньою для порушення провадження у справі.

У відповідності п.104 Постанови Пленуму Верховного Суду України №15 від 18 грудня 2009 року "Про судову практику в справах про банкрутство" заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника є підставою для порушення провадження у справі у випадку наявності будь-якої з підстав, передбачених частиною першою статті 52 Закону, а не виключно за наявності всієї сукупності перелічених у цій статті підстав.

Зі змісту заяви про порушення провадження у справі про банкрутство ПП "Дельфін-Юг" вбачається, що Жовтнева МДПІ Миколаївської області ДПС посилалась лише на відсутність боржника за місцезнаходженням.

Однак, враховуючи недоведеність цього факту у встановлений законом спосіб, місцевий господарський суд обгрунтовано дійшов до висновку, що підстав для прийняття заяви та порушення провадження по справі про банкрутство ПП "Дельфін-Юг" на підставі ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", не вбачається, а тому заява кредитора - Жовтневаої МДПІ Миколаївської області ДПС підлягає поверненню без розгляду.

За таких обставин, підстав для скасування ухвали господарського суду Миколаївської області від 17.10.2012р. не вбачається.

Керуючись ст.ст.85,103,105, 106 ГПК України, колегія суддів -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Жовтневої МДПІ Миколаївської області ДПС залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суду Миколаївської області від 17.10.2012р. №5016/2142/2012 -без змін.

Повний текст постанови складено 29.11.2012р.

Головуючий суддя Г.А.Єрмілов

Суддя О.Л.Воронюк

Суддя О.Ю. Аленін

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення27.11.2012
Оприлюднено05.12.2012
Номер документу27817342
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5016/2142/2012

Постанова від 19.03.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 11.03.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Постанова від 27.11.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 14.11.2012

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Єрмілов Г.А.

Ухвала від 17.10.2012

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні