Ухвала
від 17.09.2012 по справі 2а-11166/11/0170/3
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Іменем України

Справа № 2а-11166/11/0170/3

17.09.12 м. Севастополь

Севастопольський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Лядової Т.Р.,

суддів Горошко Н.П. ,

Цикуренка А.С.

секретар судового засідання Равза Р.Р.

за участю сторін:

представник позивача, Товариства з обмеженою відповідальністю "Реда"- Шаблаков Денис Сергійович, довіреність № 1 від 01.01.12;

представник відповідача, Державної податкової інспекції у м.Сімферополі АР Крим- не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином та своєчасно, про причину неявки суд не повідомив;

розглянувши апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у м.Сімферополі АР Крим на постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим (суддя Шкляр Т.О. ) від 02.07.12 у справі № 2а-11166/11/0170/3

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Реда" (вул. Шмідта, 29/2, м.Сімферополь, Автономна Республіка Крим, 95017)

до Державної податкової інспекції у м.Сімферополі АР Крим (вул. М.Залки, 1/9, м.Сімферополь, Автономна Республіка Крим, 95053)

про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2011 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Реда" звернулось з адміністративним позовом до Державної податкової інспекції у м.Сімферополі АР Крим, в якому просило визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення від 29.08.11 р. № 0009172301.

Постановою Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим від 02 липня 2012 року позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Реда" до Державної податкової інспекції у м.Сімферополі АР Крим про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення - задоволено. Визнано протиправним та скасовано податкове повідомлення-рішення Державної податкової інспекції в м.Сімферополі АР Крим від 29.08.2011 р. № 0009172301. Стягнуто з Державного бюджету України на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Реда" 10054,20 грн. судових витрат.

На зазначене судове рішення від відповідача надійшла апеляційна скарга, в якій ставиться питання про його скасування та ухвалення нового рішення, яким у задоволенні адміністративного позову відмовити.

Апеляційна скарга мотивована порушенням судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права.

Представник позивача у судовому засіданні проти апеляційної скарги заперечував, просив рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про місце та час розгляду справи сповіщений у встановленому законом порядку, причин неявки суду не повідомив.

Відповідно до ч.4 ст.196 КАС України, судова колегія знаходить можливим апеляційний розгляд справи у відсутність нез'явившегося представника відповідача, визнаючи достатніми для розгляду апеляційної скарги наявні в матеріалах справи письмові докази.

Колегія суддів, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.159 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим.

З матеріалів справи вбачається, що 12.08.2011 р. ДПІ в м. Сімферополі АР Крим проведено позапланову документальну невиїзну перевірку ТОВ "Реда" з питань перевірки даних, наведених у декларації з ПДВ, за травень 2011 року, за результатами якої виявлено порушення п. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14, п. 185.1 ст. 185, п. 188.1 ст. 188, п. 198.2, п. 198.6 ст. 198 Податкового кодексу України, зокрема завищення у травні 2011 року сум податкового кредиту в розмірі 95798,00 грн., заниження суми податку на додану вартість за травень 2011 року у сумі 95798,00 грн., про що складено акт № 9974/23-4.

29.08.2011 р. ДПІ в м. Сімферополі АР Крим згідно з п.п. 54.3 ст. 54, п.п. 123.1 ст. 123 Податкового кодексу України, на підставі акту перевірки № 1837/23-4 від 17.02.12 р., за порушення п. 14.1.191 п. 14.1 ст. 14, п. 185.1 ст. 185, п. 188.1 ст. 188, п. 201.1 Податкового кодексу України ТОВ "Реда"збільшено суму грошового зобов'язання з ПДВ у сумі 95799,00 грн., в тому числі 95798,00 грн. за основним платежем та 1,00 грн. за штрафними (фінансовими) санкціями, про що винесено податкове повідомлення-рішення № 0009172301.

Відповідач у акті перевірки зазначає про відсутність документів, які б підтверджували фактичне отримання та реалізацію або використання у господарській діяльності товару.

Статтею 1 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" визначено, що відомості про господарську операцію та підтвердження її здійснення містяться у первинному документі.

Визначальною (обов'язковою) ознакою господарської операції є спричинення реальних змін майнового стану платника податків, що кореспондується з нормами Податкового кодексу України, згідно з п.198.2 ст. 198 якого датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається:

дата тієї події, що відбулася раніше:

дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;

дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Отже при здійсненні господарської діяльності суб'єктами господарювання проводяться певні господарські операції - дії, що викликають зміни в структурі активів та зобов'язань, власному капіталі підприємств, про що зазначено у ст. 1 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Відповідно до п. 198.1 ст. 198 Податкового кодексу України в редакції на час виникнення спірних правовідносин, право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій з:

а) придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг;

б) придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів, у тому числі при їх ввезенні на митну територію України (у тому числі у зв'язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності);

в) отримання послуг, наданих нерезидентом на митній території України, та в разі отримання послуг, місцем постачання яких є митна територія України;

г) ввезення необоротних активів на митну територію України за договорами оперативного або фінансового лізингу.

Відповідно до абз. 4 п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу України право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Судом першої інстанції вірно визначено, що право на нарахування податкового кредиту для визначення об'єкта оподаткування ПДВ виникає у разі підтвердження фактичного здійснення витрат на придбання певного товару належним чином складеними первинними документами, які відображують реальність господарської операції.

Судом першої інстанції встановлено та безперечно підтверджується матеріалами справи, а саме даними первинного та бухгалтерського обліку, реальність здійснення господарської операції з постачання товару за договором № № П-02/022011 від 01.02.11 р., укладеного ТОВ "Реда"та ТОВ "Сімбіан"; придбання та сплата позивачем товарів підтверджується зведеними регістрами податкового та бухгалтерського обліку, а також платіжними дорученнями та виписками банку за травень 2011 року у загальній сумі 896000,00 грн.

Вказані обставини підтверджуються висновком експерта № 44-23/2 від 05.06.12 р. судової економічно-технічної експертизи, проведеної по даній справі.

Також матеріалами справи підтверджено наявністю певної господарської мети використання придбаного товару в межах господарської діяльності, а саме реалізація ТОВ"Реда" придбаних у ТОВ "Сімбіан" скретч-карт, ваучерів поповнення підтверджується документами первинного обліку позивача.

Крім того, матеріалами справи підтверджується використання ТОВ "Реда" товарів, придбаних у ТОВ "Сімбіан", про що, зокрема, свідчать наявні у матеріалах справи видаткові накладні.

Таким чином матеріалами справи підтверджується реальний рух активів в процесі здійснення господарської операції (первинними документами, а також фізичними, технічними, технологічними можливостями контрагентів за змістом здійснюваної господарської операції); податковий статус контрагента позивача як платника ПДВ на час здійснення господарської операції; наявність безпосереднього зв'язку між фактом придбання товарів та господарською діяльністю позивача; наявність господарської мети при укладенні правочинів з контрагентом позивача, тобто, іншими словами, матеріалами справи та наявними доказами підтверджується постачання товару від контрагента ТОВ "Сімбіан", вказаного в акті перевірки, на адресу позивача за перевіряємий період, підтверджується факт отримання вказаного товару за перевіряємий період, підтверджується факт сплати за вказаний товар за перевіряємий період, підтверджується використання в господарській діяльності вказаного товару за перевіряємий період.

Зазначене також підтверджується висновком експерта № 44-23/2 від 05.06.12 р. судової економічно-технічної експертизи, проведеної по даній справі.

Судом першої інстанції також вірно встановлено обставини щодо встановлення податкового статусу ТОВ "Сімбіан", придбання яких є підставою для нарахування податкового кредиту, а саме реєстрація особи, яка видає податкову накладну, у якості платника ПДВ на момент вчинення господарської операції, з урахуванням можливої обізнаності контрагента у наявності дефектів у правовому статусі останнього як платника ПДВ.

З матеріалів справи вбачається, що вказане місцезнаходження ТОВ "Сімбіан"за адресою: Сімферополь, вул.Маршала Жукова, 3 -вказано останнім при отриманні ТОВ "Сімбіан" товарів, які були в подальшому надані ТОВ "Реда"за укладеним договором постачання № П-02/022011 від 01.02.10 р., зокрема за накладними: № 101187137 від 04.05.11 р. від ПАТ "МТС Україна"; № 106257142 від 04.05.11 р. від Кримської філії ПрАТ "Київстар".

В податковій накладній № 343 від 04.05.11 р. на суму ПДВ 95798 грн., яка стала підставою для сформування позивачем податкового кредиту у травні 2011 року, ТОВ"Реда"вказано власне місцезнаходження за адресою: м.Сімферополь, вул.Шмідта, 29/2.

Так, в матеріалах справи наявні укладені ТОВ "Реда"договори оренди:

- від 10.11.2010 р. № 2 з СПД ОСОБА_3 про передання у строкове платне користування частини приміщення, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 згідно акту-передачі. Вказане приміщення має загальну площу 58 кв.м., розташоване на першому поверсі будинку ,

- від 01.04.11 р. №1 з ТОВ "Владік-Крим"про передання у строкове платне користування нежитлових приміщень загальною площею 167,6 кв.м. за адресою: Сімферопольський р-н, с.Фонтани, вул..Чкалова, 65а. Мета договору -використання в господарській діяльності

- від 26.04.11 р.№ 01/11 з ТОВ ПКК "Нептун" про передання у строкове платне користування нежитлового приміщення загальною площею 70 кв.м. за адресою: м.Севастополь, вул.Адм. Октябрьського, буд. 14. Мета укладення договору -роздрібна торгівля непродовольчими товарами.

Судова колегія погоджується з висновком суду першої інстанції про відсутність порушень в частині оформлення податкової накладної не вбачається.

Також судом першої інстанції вірно встановлена наявність у ТОВ "Сімбан" статусу платника ПДВ на час здійснення господарської операції з ТОВ "Реда", що підтверджується Постановою Окружного адміністративного суду АР Крим від 16.11.2010 р. по справі № 2а-10640/10/7/0170, яка залишена без змін ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 11.01.2011 року, визнано протиправним та скасовано рішення Державної податкової інспекції в м. Сімферополі АР Крим про анулювання свідоцтва платника податку на додану вартість ТОВ "Сімбіан", що викладено в акті про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість №536/15-2 від 06.08.10 р.

Відповідно до п.п.5.4.1. Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого Наказом Державної податкової адміністрації України від 22.12.2010 N 978, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2010 р. за № 1400/18695, дата підписання рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ уважається днем прийняття такого рішення.

Отже рішення Державної податкової інспекції в м. Сімферополі АР Крим про анулювання свідоцтва платника податку на додану вартість ТОВ "Сімбіан", що викладено в акті про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість №536/15-2 від 06.08.10 р., є протиправним та скасованим з моменту його прийняття, тобто з 06.08.2010 р.

Таким чином, на час здійснення ТОВ "Реда"господарських взаємовідносин з ТОВ "Сімбіан", на підставі яких позивачем сформовано податковий кредит у розмірі 95798 грн. у травні 2011 року, ТОВ "Сімбіан"перебувало у статусі платника податку на додану вартість з огляду на набрання законної сили судовим рішенням Окружного адміністративного суду АР Крим від 16.11.2010 р. по справі № 2а-10640/10/7/0170.

Крім того по даній справі було проведено комплексну судову економічно-технічну експертизу, про що в матеріалах справи наявний висновок експерта № 44-23/2 від 05.06.12 р., згідно з яким: висновки акту перевірки ДПІ в м.Сімферополі АР Крим № 9974/23-4/36478278 від 12.08.2011 р. про порушення п.п. 14.1.191 ст. 14, п.185.1 ст. 185, п. 188.1 ст.188, п. 198.2, п. 198.6 ст. 198 Податкового кодексу України сум податкового кредиту в розмірі 95798 грн. та занижено суму податку на додану вартість за травень 2011 р. у сумі 98798 грн. нормативно і представленими первинними документами не підтверджується, розбіжність з актом перевірки в сторону збільшення податкового кредиту утворилась за рахунок того, що в акті не прийнята до складу податкового кредиту податкова накладна, яка оформлена згідно діючого законодавства України.; даними податкового та бухгалтерського обліку, а також наданими первинними документами ТОВ "Реда" фактичне виконання угод, укладеними з ТОВ "Сімбіан" за травень 2011 року, підтверджується плата ТОВ "Сімбіан" підтверджується зведеними регістрами податкового та бухгалтерського обліку, а також платіжними дорученнями та виписками банку ТОВ "Реда" за травень 2011 року у сумі 896000,00 грн.; наданими документами бухгалтерського і податкового обліку ТОВ "Реда" використання у власній господарській діяльності товарів (робіт, послуг) суми ПДВ, в ціні яких віднесено до складу податкового кредиту по ПДВ, про завищення якого зазначено в акті перевірки по операціям з ТОВ "Сімбіан", підтверджується. Видатковими накладними, журналами - ордерами по рахункам № 28 "Товари", № 361 "Розрахунки з покупцями та замовниками" підтверджується використання у власній господарській діяльності - подальша реалізація товарів покупцям. Платіжними дорученнями та виписками банку ТОВ "Реда" підтверджується оплата постачальнику ТОВ "Сімбіан" за товар, який зазначений в акті перевірки.; в бухгалтерському обліку позивача ТОВ "Реда" відомості про отримання товарів від ТОВ "Сімбіан" та їх використання відображені. Позивач мав виробничі та матеріальні ресурси для використання придбаних у ТОВ "Сімбіан" товарів у господарській діяльності. Для подальшої реалізації товару ТОВ "Реда" були використані орендовані приміщення та трудові ресурси - 14 працівників підприємства.

Судом першої інстанції безперечно встановлено, що взаємовідносини ТОВ "Сімбіан"та ТОВ "Реда"за перевіряємий період не містять в собі ознак нікчемності правочину та відсутності відповідної господарської мети, у зв'язку з чим нарахування позивачем податкового кредиту по вказаним взаємовідносинам є обґрунтованим, відповідає вимогам чинного законодавства.

Враховуючи викладені обставини, судова колегія погоджується з висновком суду першої інстанції про наявність усіх правових підстав для задоволення позовних вимог.

Доводи апеляційної скарги зазначених висновків суду не спростовують і не дають підстав для висновку, що судом першої інстанції при розгляді справи порушено норми чинного законодавства.

Судова колегія дійшла до висновку, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи, рішення суду ухвалене з додержанням норм матеріального та процесуального права, тому підстав для задоволення апеляційної скарги та скасування судового рішення не вбачається.

Керуючись ст.195; ст.196; п.1 ч.1 ст.198; ст.200; п.1 ч.1 ст.205; ст.206 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у м.Сімферополі АР Крим - залишити без задоволення.

2. Постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим (суддя Шкляр Т.О. ) від 02.07.12 у справі № 2а-11166/11/0170/3 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Реда" до Державної податкової інспекції у м.Сімферополі АР Крим про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення - залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення. Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Вищого адміністративного суду України у порядку та в строки, встановлені статтею 212 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст судового рішення виготовлений 24 вересня 2012 р.

Головуючий суддя підпис Т.Р.Лядова

Судді підпис Н.П.Горошко

підпис А.С. Цикуренко

З оригіналом згідно

Головуючий суддя Т.Р.Лядова

СудСевастопольський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.09.2012
Оприлюднено06.12.2012
Номер документу27821229
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11166/11/0170/3

Ухвала від 10.12.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Мунтян Ольга Іванівна

Ухвала від 10.12.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Мунтян Ольга Іванівна

Ухвала від 28.11.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Мунтян Ольга Іванівна

Ухвала від 28.11.2013

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Мунтян Ольга Іванівна

Ухвала від 31.10.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Шкляр Т.О.

Ухвала від 31.10.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Шкляр Т.О.

Ухвала від 17.09.2012

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Лядова Тетяна Романівна

Ухвала від 02.07.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Шкляр Т.О.

Постанова від 02.07.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Шкляр Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні