Ухвала
від 28.11.2012 по справі 2а-14963/12/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про залишення адміністративного позову без розгляду

м. Київ

28 листопада 2012 року № 2а-14963/12/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва в складі судді Донця В.А., за участю секретаря судового засідання Бурди А.Ю., здійснюючи у відкритому судовому засіданні судовий розгляд адміністративної справи

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Астрая-хліб" доВиконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності провизнання нечинним рішення від 26.07.2012 р. №129 в частині, ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Астрая-хліб" (ідентифікаційний код 31107322) звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом про визнання нечинним рішення Виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.07.2012 р. №129 про повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов'язкове соціальне страхування в частині нарахавування суми надмірно сплачених коштів на допомогу по вагітності ОСОБА_1 на суму 1923,60 грн.

Під час судового розгляду адміністративної справи у відкритому судовому засіданні судом встановлено, що Лівобережною міжрайонною виконавчою дирекцією Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності складено акт від 09 липня 2012 року №604 за наслідками перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю "Астрая-хліб" по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. На підставі вказаного акту Виконавча дирекція Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності прийняла рішення від 26 липня 2012 року №129, яке оскаржується позивачем в частині зобов'язання повернути неправомірно витрачені кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в сумі 1923,60 грн. У рішенні також роз'яснено право на його оскарження протягом десяти календарних днів до Виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності або в судовому порядку.

З метою з'ясування обставин отримання позивачем рішення від 26 липня 2012 року №129 судом у відкритому судовому засіданні, 21 листопада 2012 року, витребувано в представників сторін письмові докази для встановлення наведених обставин.

У судовому засіданні, 27 листопада 2012 року, представник відповідача надав суду рішення Виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про результати розгляду скарги від 16 серпня 2012 року №2961-05, за яким Товариству обмеженою відповідальністю "Астрая-хліб" відмовлено в задоволенні скарги від 06 серпня 2012 року №19 на рішення Виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26 липня 2012 року №128 (пункт 1). Скаржнику також роз'яснено про право на звернення протягом десяти календарних днів з дня отримання рішення про результати розгляду скарги з повторною скаргою до органу Фонду вищого рівня або до суду. На підтвердження отримання відповідачем рішення про результати розгляду скарги від 16 серпня 2012 року №2961-05, представником надано рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, адресоване директору Товариства з обмеженою відповідальністю "Астрая-хліб" за адресою: 03049, м. Київ, вул. Курська, 13-а, корп. 1 (2961-05), яке отримано 20 серпня 2012 року уповноваженою особою Піонтковською, що підтверджується відповідною відміткою.

Крім цього, представником відповідача долучено до матеріалів адміністративної справи рішення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 12 вересня 2012 року №05-31-2273 про результати розгляду скарги, відповідно до якого скарга не розглядалась, оскільки Товариство з обмеженою відповідальністю "Астрая-хліб" звернулось до Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з повторною скаргою з пропущенням десятиденного строку. На підтвердження отримання відповідачем рішення від 12 вересня 2012 року №05-31-2273 про результати розгляду скарги, представником надано рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, адресованого Товариству з обмеженою відповідальністю "Астрая-хліб" за адресою: 03049, м. Київ, вул. Курська, 13-а, корп. 1 (05-31-2273), яке отримано 18 вересня 2012 року уповноваженою особою Боричевським, що підтверджується відповідною відміткою.

Представник позивача Боричевський С.М. заперечив щодо отримання рішень про результати розгляду скарг від 16 серпня 2012 року №2961-05 та від 12 вересня 2012 року №05-31-2273. Судом відповідно до статті 76 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) запропоновано представнику позивача надати покази в якості свідка щодо обставин отримання Товариством з обмеженою відповідальністю "Астрая-хліб" вказаних рішень, однак представник відмовився, заявив клопотання про оголошення перерви для надання журналу вхідної кореспонденції для спростування факту отримання рішень про результати розгляду скарг.

У відкритому судовому засіданні, 28 листопада 2012 року, представник позивача заявив про відсутність додаткових доказів та пояснень. В свою чергу, представник відповідача надав додаткові письмові пояснення, зазначивши, що позивачем пропущено строки звернення до адміністративного суду, тому просив залишити адміністративний позов без розгляду.

Згідно з частиною другою статті 100 КАС України питання щодо необхідності застосування наслідків пропущення строків звернення до адміністративного суду, визнання поважнимими причин пропущення таких строків, вирішується судом під час судового розгляду адміністративної справи.

Відповідно до частини п'ятої статті 99 КАС України для звернення до адміністративного суду щодо оскарження рішення суб'єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів, встановлюється місячний строк.

Судом встановлено, що позивач скористався правом досудового врегулювання спору, оскарживши рішення Виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.07.2012 р. №129 до Виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та до Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Згідно з частиною четвертою статті 99 КАС України якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, то для звернення до адміністративного суду встановлюється місячний строк, який обчислюється з дня, коли позивач дізнався про рішення суб'єкта владних повноважень за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб'єкта владних повноважень.

Як уже зазначалось, рішення Виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про результати розгляду скарги від 16 серпня 2012 року №2961-05 позивачем отримано 20 серпня 2012 року, рішення Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 12 вересня 2012 року №05-31-2273 - 18 вересня 2012 року. За висновком суду, рекомендовані повідомлення про вручення поштових відправлень, якими на адресу позивача надсилались вказані рішення, є належними доказами на підтвердження надсилання та отримання уповноваженими особами позивача цих рішень. При цьому судом взято до уваги ту обставину, що в рекомендованих повідомленнях зазначені реквізити (номери) рішень про результати розгляду скарг, які направлялись Товариству з обмеженою відповідальністю "Астрая-хліб" та містяться відмітки про їх отримання уповноваженими особами товариства - директором Піонтковською С.М., представником Боричевським С.М. Крім того, представник позивача, заперечуючи наведені обставини, доказів на підтвердження своїх заперечень не надав, про їх існування суд не повідомив, клопотань про їх витребування не заявляв.

З огляду на наведене, враховуючи те, що позивач скориставшись правом досудового врегулювання спору, отримав рішення про результати його повторної скарги 18 вересня 2012 року, суд дійшов висновку, що місячний строк, встановлений частиною четвертою статті 99 КАС України, сплив 19 жовтня 2012 року. Водночас до суду позивач звернувся 29 жовтня 2012 року, що підтверджується відбитком поштового штемпеля на конверті, в якому надійшов адміністративний позов. Таким чином, позивачем пропущено місячний строк звернення до адміністративного суду з позовом.

Відповідно до частини першої статті 100 КАС України адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд на підставі позовної заяви та доданих до неї матеріалів не знайде підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, про що постановляється ухвала.

Враховуючи те, що судом встановлено пропущення позивачем строку звернення до адміністративного суду, представником позивача не обґрунтовано, а судом на підставі письмових доказів, долучених до матеріалів адміністративної справи, не встановлено поважності причин пропущення строку звернення до адміністративного суду, адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Астрая-хліб" підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись статтями 5, 99, 100, 155, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

Адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Астрая-хліб" до Виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності про визнання нечинним рішення від 26.07.2012 р. №129 в частині - залишити без розгляду.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 185-187 цього Кодексу шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні, або проголошено в судовому засіданні вступну та резолютивну частини ухвали, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя В.А. Донець

Дата ухвалення рішення28.11.2012
Оприлюднено06.12.2012
Номер документу27839317
СудочинствоАдміністративне
Сутьзалишення адміністративного позову без розгляду м. Київ 28 листопада 2012 року № 2а-14963/12/2670 Окружний адміністративний суд міста Києва в складі судді Донця В.А.,

Судовий реєстр по справі —2а-14963/12/2670

Ухвала від 23.05.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бєлова Л.В.

Ухвала від 28.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Донець В.А.

Ухвала від 05.11.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Донець В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні