Рішення
від 12.01.2009 по справі 7/247-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/247-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31       http://vn.arbitr.gov.ua


І м е н е м     У к р а ї н и

РІШЕННЯ

12 січня 2009 р.           Справа 7/247-06

Господарський суд Вінницької області у складі: судді Залімського І.Г. при секретарі  судового засідання Петрук О.А., розглянув матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінсіл", вул. 600-річчя, 17, м. Вінниця, 21021   

до:Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерготерм", вул. 600-річчя, 17, м. Вінниця, 21021

до: Товариство з обмеженою відповідальністю «Термінал 2001», вул. 600-річчя, 17, м. Вінниця, 21021  

про визнання недійсним рішення загальних зборів

За участю представників сторін :

          позивача :   не з"явився

          відповідача 1 : Гавриш С.І., представник за дорученням

         відповідача 2 : Гнатюк Є.М., представник за довіреністю

ВСТАНОВИВ :

Подано позов про визнання недійсними рішення загальних зборів засновників Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерготерм" від 17.08.2006 р., яке оформлене протоколом № 6 від 17.08.2006 р.

Позов мотивовано тим, що збори учасників ТОВ "Енерготерм" 17.08.2006 р. були проведенні одноособово Єрмковим Ю.В., який є заступником директора ТОВ "Термінал 2001" та з порушенням порядку їх проведення, встановленого Законом України "Про господарські товариства" та статутом ТОВ "Енерготерм". Зокрема було порушено п. 11.8 статуту, відповідно до якого про час, місце проведення та порядок денний Загальних зборів Учасників Товариства учасники повідомляються Головою Товариства усно по телефону або письмово шляхом надсилання листів.

Відповідач – ТОВ «Енерготерм» у відзиві на позовну заяву проти позову заперечує, мотивуючи тим, що 12.07.2006 р. головою товариства Мельником В.В. були розіслані повідомлення про те, що позачергові збори учасників ТОВ "Енерготерм" відбудуться 17.08.2006 р. Окрім того, у повідомленні було визначено порядок денний зборів, що засвідчується наданими до відзиву копією повідомлення від 12.07.2006 р. та квитанцією про його відправлення ТОВ "Вінсіл". Однак останній не забезпечив явку свого представника для участі у зборах, які були проведенні у присутності одного учасника - ТОВ "Термінал 2001", який володіє 78,8% статутного фонду товариства, внаслідок чого збори були визнані повноважними приймати будь-які рішення, що стосуються діяльності товариства і відносяться до компетенції зборів.

Разом з тим, ТОВ "Вінсіл" було виключено зі складу товариства, як учасника, який систематично не виконує або неналежним чином виконує свої обов'язки та перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства. Крім того, відповідно до чинного законодавства, під час виключення учасника, цей учасник у голосуванні участі не бере, таким чином присутність позивача на зборах учасників жодним чином не вплинула б на його результати.

Ухвалою від 27.09.2006 р. було задоволено заяву ТОВ "Вінсіл" про забезпечення позову та заборонено державному реєстратору Вінницької міської ради Надольному І.Д. здійснювати державну реєстрацію змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю „Енерготерм”, код ЄДРПОУ 32340914.

08.12.2008 р. на адресу господарського суду Вінницької області надійшли заяви ТОВ "Термінал 2001" та ТОВ "Енерготерм" про визнання позову. Дані заяви прийняті судом до розгляду.

Ухвалою від 08.12.2008 р. розгляд справи № 7/247-06 було відкладено на 12.01.2009 р. в зв'язку з неявкою в дане судове засідання представника позивача.

На визначену дату представник позивача повторно не з"явився, витребуваних попередніми ухвалами суду документів не подав, причин неявки суду не повідомив, не зважаючи на те, що про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчить вихідна кореспонденція суду № 11480 р. - 11483 р. від 11.12.2008 р. та поштові повідомлення № 1647924 від 29.12.2008 р. та № 1647932 від 22.12.2008 р.

За вказаних обставин суд вважає, що ним вжито усіх заходів для забезпечення позивачу права на судовий захист своїх інтересів.

Враховуючи викладене, беручи до уваги відсутність клопотання позивача про відкладення розгляду справи, справа розглядається без участі представника позивача за наявними у справі документами відповідно до ст. 75 ГПК України.

Представниками відповідачів подано клопотання про незастосування технічної фіксації судового процесу, яке підлягає задоволенню як таке, що не суперечить вимогам ч.7 ст.81-1 ГПК України.

Заслухавши представників відповідачів, дослідивши матеріали справи, надавши юридичну оцінку наданим доказам, в судовому засіданні встановлено наступне.

Відповідно до установчих документів Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерготерм", учасниками останнього є Товариство з обмеженою відповідальністю "Термінал 2001" з часткою в статутному фонді, яка складає 78,8% та Товариство з обмеженою відповідальністю "Вінсіл" з часткою в статутному фонді - 21,2 %.

17.08.2006 р. відбулись позачергові збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерготерм", на яких були присутній учасник товариства - ТОВ "Термінал 2001" в особі директора Єрмакова Ю.В. Враховуючи, що на зборах був присутній Учасник який володіє 78,8% статутного капіталу Товариства, збори були визнанні повноважними і правомочними розглядати будь-які питання та приймати будь-які рішення, передбачені установчими документами Товариства.

За результатами проведення вказаних зборів було прийнято рішення про виключення ТОВ "Вінсіл" зі складу учасників ТОВ "Енерготерм" за порушення пунктів 22.3, 22.5 Установчого договору про створення та діяльність ТОВ "Енерготерм" та п. 4 статуту останнього. Разом з тим, було вирішено, здійснити виплату ТОВ "Вінсіл" згідно чинного законодавства та внести зміни в установчі документи ТОВ "Енерготерм", а незаповнену суму учасником ТОВ "Вінсіл" в статутному фонді заповнити учасником ТОВ "Термінал 2001". Разом з тим, було затверджено статут ТОВ "Енерготерм" в новій редакції.

Рішення позачергових загальних зборів учасників товариства оформлено протоколом № 6 від 17.08.2006 р., який засвідчений приватним нотаріусом Вінницького міського нотаріального округу Рудик В.В.

Згідно п. 4.2.1 Статуту ТОВ "Енерготерм" та ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники товариства мають право приймати участь в управлінні справами товариства в порядку, встановленому в статутних документах товариства.

Відповідно до ст. 58 Закону України “Про господарські товариства” вищим органом товариства з обмеженого відповідальністю є збори учасників. Вони складаються з учасників товариств або призначених ними представників. За змістом ч. 4 ст. 58 зазначеного Закону учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному фонді.

Згідно ч. 1 ст. 60 Закону України “Про господарські товариства” та п. 11.6 Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерготерм" (в редакції 2003 р.) збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.

За приписами частини 5 статті 61 Закону України “Про господарські товариства” про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Надана представником ТОВ "Енерготерм" як доказ належного повідомлення позивача про проведення загальних зборів учасників Товариства копія поштової квитанції № 401300 від 12.07.2006 р. не може бути прийнята судом до уваги оскільки з неї неможливо встановити, що саме було надіслано позивачу і на яку адресу. Окрім того, в судовому засіданні представник відповідача ТОВ "Енерготерм" пояснив суду, що інших доказів в підтвердження факту належного повідомлення позивача про проведення загальних зборів учасників Товариства не має.

До того ж, суд не бере до уваги, посилання відповідачів на систематичне вчинення ТОВ "Вінсіл" перешкод у діяльності ТОВ "Енерготерм" шляхом звернення до судових інстанцій, враховуючи положення ч. 4 ст. 55 Конституції України, де визначено, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань та враховуючи визнання представником відповідача - ТОВ "Енерготерм" в судовому засіданні про відсутність доказів в підтвердження вказаного.

Відповідно до ст. 33  ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень.

Згідно ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об‘єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Враховуючи викладене вище та беручи до уваги визнання відповідачами позовних вимог, суд дійшов висновку, що вимоги позивача стосовно визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерготерм" від 17.08.2006 р., оформлене протоколом № 6 від 17.08.2006 р. є обґрунтованими, відповідає обставинам справи та наявним матеріалам, у зв'язку з чим позов підлягає задоволенню відповідно до чинного законодавства.

На підставі ч. 3 ст. 49 ГПК України судові витрати підлягають солідарному стягненню з відповідачів.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 36, 43, 44, 49,  ст. 82-84, 115, 116  ГПК України, -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Визнати недійсними рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерготерм" від 17.08.2006 р., оформлене протоколом № 6 від 17.08.2006 р.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Енерготерм" (вул. 600-річчя, 17, м. Вінниця, 21021, код ЄДРПОУ 32340914) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінсіл" (вул. 600-річчя, 17, м. Вінниця, 21021, р/р 26009000483001 в Укрінбанку м. Вінниці, МФО 302333, ЗКПО 30594034) 42,50 грн. (сорок дві грн.. 50 коп.) витрат на сплату державного мита; 59 грн. (п'ятдесят дев'ять  грн.) витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

4. Стягнути з Товариство з обмеженою відповідальністю «Термінал 2001» (вул. 600-річчя, 17, м. Вінниця, 21021, код ЄДРПОУ 31602242) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінсіл" (вул. 600-річчя, 17, м. Вінниця, 21021, р/р 26009000483001 в Укрінбанку м. Вінниці, МФО 302333, ЗКПО 30594034) 42,50 грн. (сорок дві грн.. 50 коп.) витрат на сплату державного мита; 59 грн. (п'ятдесят дев'ять  грн.) витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

5. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

6. Рішення направити сторонам.

Суддя                                              

          Повний текст рішення суду оформлено і підписано відповідно до вимог ст.84 ГПК України  19 січня 2009 р.

віддрук. 4 прим.:

1 - до справи

2 - позивачу

3 - 4 - відповідачам

Дата ухвалення рішення12.01.2009
Оприлюднено27.01.2009
Номер документу2790426
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення загальних зборів

Судовий реєстр по справі —7/247-06

Ухвала від 11.02.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Залімський І.Г.

Рішення від 12.01.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Залімський І.Г.

Ухвала від 08.12.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Залімський І.Г.

Ухвала від 11.11.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Залімський І.Г.

Постанова від 23.10.2008

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Черпак Ю.К.

Ухвала від 23.07.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 08.07.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 24.06.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 03.06.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 22.05.2008

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні