Постанова
від 10.12.2012 по справі 5024/1668/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" грудня 2012 р. Справа № 5024/1668/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М. Б., при секретарі Джафаровій М.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: Управління Пенсійного фонду України в м.Херсоні

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Херсон", м.Херсон

про визнання банкрутом

за участю представників сторін:

від ініціюючого кредитора - Горбань В.В., представник за довіреністю № 151/12 від 04.01.2012 р.;

від боржника - не прибув.

Провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Херсон", м. Херсон порушено ухвалою суду від 26.11.2012 р. в порядку статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за заявою Управління Пенсійного фонду України в м.Херсоні.

Доказами ознак відсутнього боржника є дані про неподання боржником до ДПІ у м.Херсоніподаткової звітності з 2010 року, відсутність боржника та його керівних органів за місцезнаходженням та непогашення заборгованості перед фондом, що, відповідно до приписів статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", є ознакою банкрутства.

30.11.2012р. Головним управлінням юстиції в Херсонській області подано пропозицію про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Гавриша Ю.В. разом із заявою останнього про участь у справі.

Представник кредитора в судовому засіданні підтримав вимоги з підстав, зазначених в заяві, просить визнати боржника банкрутом та відкрити щодо нього ліквідаційну процедуру; проти призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Гавриша Ю.В. не заперечує.

Боржник, належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи, явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, про причини неявки суд не повідомив. Ухвала про порушення справи про банкрутство від 26.11.2012р., направлена боржникові за юридичною адресою, повернулась з відміткою поштового відділення про відсутність адресата за вказаною адресою.

У пункті 4 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 02.06.2006р.(з відповідними змінами) №01-8/1228 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році" вказано, що до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв'язку з позначками "адресат вибув", "адресат відсутній", і т.п., з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення судом певних процесуальних дій.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає, що боржника було належним чином повідомлено про дату, час та місце розгляду справи, проте, своїм правом приймати участь в судовому засіданні останній не скористався.

За таких обставин господарський суд розглядає справу за наявними в ній матеріалами в порядку статті 75 ГПК України.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника кредитора, суд -

в с т а н о в и в:

Відповідно до ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин - підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі неподання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Як слідує з матеріалів справи, постановами Херсонського окружного адміністративного суду №2а-10523/09/2170, №2а-18/10/2170, №2а-3722/10/2170 з боржника на користь Управління Пенсійного фонду України в Суворовському районі м.Херсона (правонаступником якого є Управління Пенсійного фонду України в м.Херсоні) стягнуто заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в загальній сумі 5498 грн. 99 коп. На виконання постанов видано виконавчі листи, які кредитором пред'явлено до виконання до ВДВС Суворовського РУЮ м.Херсона.

Листом від 12.10.2012р. №29575 виконавча служба повідомила кредитора про неможливість стягнення боргу з товариства в примусовому порядку, оскільки в ході виконавчих дій встановлено про відсутність зареєстрованого за юридичною особою майна та відсутність боржника та його керівних органів за місцезнаходженням.

Суд констатує, що заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Херсон" не погашена і не може бути погашена (списана з боржника) інакше як через процедуру визнання боржника банкрутом в порядку, передбаченому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Як вбачається з матеріалів справи, боржник - товариство з обмеженою відповідальністю "Вторма-Херсон" є юридичною особою і суб'єктом підприємницької діяльності, ідентифікаційний код 32391555, юридична адреса: 73000, м.Херсон, вул.Леніна, буд.32.

Суд зазначає, що у фінансово-економічному стані боржника існують ознаки, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності останнього, оскільки, як слідує з матеріалів справи, а саме акту ДПІ у м.Херсоні про результати перевірки надання податкових звітів про результати фінансово-господарської діяльності товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Херсон" від 02.11.2012р. №475/15-1/32391555 та копій останніх фінансових звітів боржника, товариство не подає податкову звітність до ДПІ у м.Херсоні з 2010 року.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в ЄДР містяться відомості про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

Як зазначено в п. 104 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009р. №15 "Про судову практику в справах про банкрутство", відповідно до частини першої статті 52 Закону про банкрутство в разі, якщо громадянин-підприємець-боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або в разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань. Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника є підставою для порушення провадження у справі у випадку наявності будь-якої з підстав, передбачених частиною першою статті 52 Закону, а не виключно за наявності всієї сукупності перелічених у цій статті підстав.

Згідно з п.4.7 рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 04.06.2004р. №04-5/1193 "Про деякі питання практики застосування Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у вирішенні питання про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника згідно зі статтею 52 Закону, слід враховувати, що наявність хоча б однієї з ознак відсутнього боржника, передбачених частиною першою статті 52 Закону, є достатньою для порушення провадження у справі.

Таким чином, зазначені вище обставини свідчать про фактичне припинення боржником підприємницької діяльності, що дає підстави для визнання боржника банкрутом і відкриття щодо нього ліквідаційної процедури відповідно до положень статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Вимоги кредитора визнаються судом у повному розмірі - 5498 грн. 99 коп.

Суд визнає боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру та, за пропозицією Державного органу з питань банкрутства призначає ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Гавриша Юрія Вікторовича, який, згідно поданої заяви, не має обмежень, встановлених ст.3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

На підставі викладеного, керуючись статтями 2, 3-1, 22-24, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд -

п о с т а н о в и в:

1. Визнати вимоги Управління Пенсійного фонду України в м.Херсоні до товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Херсон" (ідентифікаційний код 32391555, юридична адреса: 73000, м.Херсон, вул.Леніна, буд.32) в розмірі 5498 грн. 99 коп.

2. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Вторма-Херсон" (ідентифікаційний код 32391555, юридична адреса: 73000, м.Херсон, вул.Леніна, буд.32) банкрутом.

3. Відкрити ліквідаційну процедуру.

4. Призначити ліквідатором товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Херсон", м.Херсон арбітражного керуючого Гавриша Юрія Вікторовича (ліцензія АВ №600569 від 09.12.2011р.).

5. Ліквідатору здійснити ліквідацію банкрута і забезпечити виконання дій, передбачених ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Звіт та ліквідаційний баланс по готовності подати до суду.

6. Ліквідатору письмово повідомити про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника в тому числі банківські установи боржника, ДВС, державні органи, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю сплати обов'язкових платежів та зборів.

7. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до господарського суду та кредиторам письмову інформацію щодо проведення ліквідаційної процедури.

8. Зобов'язати ліквідатора у процесі ліквідаційної процедури виявляти ознаки фіктивного банкрутства боржника, про що повідомляти суд та правоохоронні органи.

9. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура) Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

10. Копію постанови надіслати: кредитору, боржнику, ліквідатору Гавришу Ю.В., Державному реєстратору Херсонського міськвиконкому, ВДВС Суворовського РУЮ у м.Херсоні, Державному органу з питань банкрутства.

Суддя М.Б. Сулімовська

Повний текст постанови

складено та підписано 12.12.2012р.

Дата ухвалення рішення10.12.2012
Оприлюднено14.12.2012
Номер документу27990517
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/1668/2012

Ухвала від 17.12.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 03.10.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Постанова від 10.12.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 26.11.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні