Ухвала
від 12.12.2012 по справі 5004/1428/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"12" грудня 2012 р. Справа № 5004/1428/12

Господарський суд Волинської області, розглянувши матеріали справи

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрокультура Полісся", с.Городище

про банкрутство

Суддя Гончар М.М.

за участю представників сторін:

від боржника: н/з

Суть спору: заявник -Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрокультура Полісся" звернулось із заявою про визнання останнього банкрутом на підставі ст. 51 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом».

На підставі рішення загальних зборів ТзОВ "Агрокультура Полісся" державним реєстратором було внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб -підприємців рішення засновників юридичної особи щодо припинення юридичної особи ТзОВ "Агрокультура Полісся", що підтверджується випискою з єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців від 20.07.2012р.

27.10.2011 року в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації "Бюлетень державної реєстрації"№194 (29) опубліковано оголошення про припинення ТзОВ "Агрокультура Полісся".

Після публікації оголошення до ТзОВ "Агрокультура Полісся" надійшла заява від кредитора ТзОВ "Агрокультура Волинь" на суму 6 505 804, 42 грн.

Під час здійснення ліквідаційної процедури боржника, ліквідаційною комісією встановлено, що майна та грошових коштів на рахунках не виявлено, що підтверджується актом інвентаризації від 22.12.2011р. та відображено в передавальному акті від 28.12.2011р. та проміжному ліквідаційному балансі станом на січень 2012 року затверджений ліквідаційною комісією 17.08.2012р., поточні зобов'язання ТзОВ "Агрокультура Полісся" перевищують вартість його майнових активів.

Заборгованість із страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов'язкового державного соціального страхування по податках і зборах відсутня, що підтверджується відповідними довідками.

Розгляд справи відкладався для надання заявником суду доказів наявності в рекомендованого ліквідатора голови ліквідаційної комісії організаційних та технічних можливостей для виконання обов'язків арбітражного керуючого (ліквідатора) в підтвердження вимог призначення арбітражного керуючого (ліквідатором) голову ліквідаційної комісії відповідно до ч. 1 ст.3? Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та п. 64 Постанови Пленуму ВСУ від 18.12.2009р. №15.

Через канцелярію суду 12.12.2012 року за вхідним номером №01-29/16143/12д головою ліквідаційної комісії ТзОВ «Агрокультура Полісся»подано клопотання про відкликання заяви про банкрутство ТзОВ «Агрокультура Полісся».

Порядок та умови відкликання заяви про порушення справи про банкрутство передбачений положеннями ст. 10 Закону про банкрутство. Цей порядок є загальним незалежно від того, ким подається заява про порушення справи про банкрутство (кредитором чи боржником).

Норми згаданої статті передбачають, що заява про порушення справи про банкрутство може бути відкликана заявниками до опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення справи про банкрутство або після такого опублікування, якщо протягом місячного строку не надійшло інших заяв кредиторів щодо задоволення їх вимог. Суд виносить ухвалу про відкликання заяви, якщо це не порушує права боржника та кредиторів. При цьому, термін "заявник" слід вживати, як до кредитора, так і до боржника.

Слід зазначити, що період часу з моменту порушення провадження у справі про банкрутство до опублікування відповідного оголошення в офіційному друкованому органі та визнання конкурсних кредиторів судом є приватним (малим) конкурсом, оскільки у справі про банкрутство беруть участь лише ініціюючий кредитор і боржник, а інші кредитори ще не вступили у справу. Всі відносини між ініціюючим кредитором і боржником мають приватно - правовий характер.

Отже, наслідком відкликання ініціюючим кредитором (який є єдиним кредитором у справі про банкрутство до моменту публікації відповідного оголошення) заяви про порушення справи про банкрутство і прийняття такого відкликання судом є припинення порушеної за цією заявою справи про банкрутство в цілому.

Такого ж висновку дійшов ВГСУ в постанові від 02.12.2009 року N 17-2-7-32-18-21/7215.

Таким чином, враховуючи, що до здійснення публікації оголошення про порушення справи про банкрутство у справі, яка порушена за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Агрокультура Полісся», участь кредиторів у справі, як сторони у господарській справі у розумінні ст. 1 Закону про банкрутство, не передбачена, суд зазначає, що відкликання заявником своєї заяви про порушення справи про банкрутство, поданої в порядку ст. 7 Закону про банкрутство, до здійснення відповідної публікації не може порушувати прав кредиторів, як осіб, участь яких на цій стадії справи Законом про банкрутство не передбачена.

Оскільки заяву про відкликання заяви про банкрутство подано до опублікування оголошення, суд задовольняє її, так як це не порушує права боржника та кредитора.

Слід зазначити, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято господарським судом.

Враховуючи, що норми Закону про банкрутство не встановлюють процесуальні наслідки задоволення заяви про відкликання заяви про порушення справи про банкрутство, а провадження у господарській справі про банкрутство здійснюється у порядку провадження, передбаченому ГПК України з урахуванням особливостей, передбачених Законом про банкрутство, та виходячи із системного аналізу норм ГПК України, суд вважає, що у разі задоволення заяви про відкликання заяви про порушення справи про банкрутство провадження у такій справі підлягає припиненню.

Такого ж висновку дійшов ВГСУ в постанові від 18.11.2009 року N 10/41-09.

Відповідно до п.11 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 25.08.2011р. №01-06/1175/2011 однією із підстав повернення судового збору на підставі ст. 7 Закону України «Про судовий збір»є припинення провадження у справі (ч.1 ст. 80 ГПК України).

Пунктом 4 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 21.11.2011 р. №01-06/1625/2011 "Про деякі питання практики застосування Закону України "Про судовий збір" визначено, що згідно з частиною 1 статті 7 Закону сплачена сума судового збору повертається у передбачених в цій частині випадках за ухвалою суду.

Ч.1 ст. 43 Бюджетного кодексу України встановлено, що при виконанні державного бюджету і місцевих бюджетів застосовується казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Відповідно до наданих повноважень, зокрема, Бюджетного кодексу України, Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік", положення про територіальні органи Державної казначейської служби України, органи державної казначейської служби України здійснюють операції з державними коштами, тому повернення судового збору з держаного бюджету слід покласти на Управління Державної казначейської служби України у м.Луцьку Волинської області.

Керуючись ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п. 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України, ст. 7 Закону України «Про судовий збір», господарський суд, -

У Х В А Л И В :

1. Провадження у справі №5004/1428/12 за заявою Товариство з обмеженою відповідальністю «Агрокультура Полісся»про банкрутство - припинити.

2. Зняти мораторій та заборону накладені ухвалою господарського суду Волинської області від 15.11.2012р. у провадженні №1/5004/1428/12.

3. Управлінню Державної казначейської служби України у м.Луцьку Волинської області (м.Луцьк, вул. Стрілецька, 4а) повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «Агрокультура Полісся»(с.Городище -1, Луцький район, вул. Миру, 1Б, код ЄДРПОУ 36484150) з державного бюджету м.Луцька 5 365, 00 грн. судового збору сплаченого згідно квитанції №34/48 від 26.07.2012р. (оригінал квитанції знаходиться в матеріалах справи).

4. Копію ухвали направити боржнику, державному реєстратору Луцької райдержадміністрації, ВДВС Луцького районного управління юстиції, сектору з питань банкрутства Головного управління юстиції у Волинській області.

Суддя М. М. Гончар

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення12.12.2012
Оприлюднено17.12.2012
Номер документу28005231
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5004/1428/12

Ухвала від 12.12.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 05.12.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

Ухвала від 15.11.2012

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гончар Марія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні