Постанова
від 13.12.2012 по справі 24/5005/10423/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.12.12 р. Справа № 24/5005/10423/2012

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Калиниченко Л.М.

при секретарі судового засідання Невмержицькій Т.М.

за участю представників сторін:

від кредитора - Величко В.Ю., дов. від 23.07.12р.

від боржника - не з'явився

розглянувши справу

за заявою Приватного підприємства "Едвіс-Трейд-ЛТД", смт.Ювілейне

до боржника Приватного підприємства "Смарт Сервіс Плюс", 49064, м.Дніпропетровськ, Ленінський район, вулиця Мічуріна, буд.4 (ЄДРПОУ 37232487)

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Смарт Сервіс Плюс", 49064, м.Дніпропетровськ, Ленінський район, вулиця Мічуріна, буд.4 (ЄДРПОУ 37232487) порушено 04.12.12року за заявою кредитора відповідно до процедури, передбаченої статтею 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі -Закон).

Підставою для звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі вказано те, що боржник має перед кредитором безспірну заборгованість у розмірі 15 840,00грн., яка не сплачена. За даними кредитора боржник відсутній за місцезнаходженням.

Представник боржника у судове засідання не з'явився, відзиву на заяву та витребуваних документів не подав.

Вивчивши матеріали справи, господарський суд встановив наступне.

Відповідно до ч.1 ст.4 Господарського процесуального кодексу України господарський суд вирішує господарські спори на підставі Конституції України, цього Кодексу, інших законодавчих актів України.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірними вимогами визнаються вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

31.03.2012р. між кредитором та боржником був укладений Договір поставки № 03-2012-15.

Відповідно до п.1.1. Договору кредитор зобов'язується поставити та передати товар у власність боржника, а останній зобов'язується прийняти та своєчасно оплатити цей товар на умовах даного Договору.

На виконання умов Договору, Постачальник поставив Покупцеві товар на суму 15 840,00 грн., підтвердженням чого є видаткова накладна № РН-15 від 31 березня 2012 року, скріплена печатками та підписами сторін.

Відповідно до п.6.4 Договору, Сторони Договору дійшли згоди у тому, що розрахунки за цим Договором повністю або частково здійснюються в будь-якій формі, яка не заборонена законодавством України, в тому числі з використанням векселю. Розрахунки Сторона провели векселем, зі строком оплати «за пред'явленням».

Відповідно до умов наведеного пункту Договору та на підставі Акту прийому-передачі цінних паперів від 23 квітня 2012 року, ПП «Смарт Сервіс Плюс»передало, а ПП «Едвіс-Трейд-ЛТД»прийняло у повний розрахунок за Договором поставки №03-2012-15 від 31 березня 2012 року простий вексель серії АА №2320688 зі строком сплати - за пред'явленням, номінальною вартістю 15 840, 00 грн.

Згідно Акту пред'явлення векселя до сплати від 19 липня 2012 року вищенаведений вексель було пред'явлено ПП «Смарт Сервіс Плюс»до сплати.

У зв'язку з неоплатою, приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу, на прохання ПП «Едвіс-Трейд-ЛТД», законного векселедержателя простого векселя, складеного ПП «Смарт Сервіс Плюс», вчинено протест про неоплату векселя від 20 липня 2012 року, зареєстрований в реєстрі за № 4129.

20 липня 2012 року приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу вчинено виконавчий напис, зареєстрований в реєстрі за № 4130, згідно якого запропоновано стягнути з ПП «Смарт Сервіс Плюс»на користь ПП «Едвіс-Трейд-ЛТД»плату в розмірі 15 840,00 грн.

За заявою ПП «Едвіс-Трейд-ЛТД»Ленінським відділом державної виконавчої служби Дніпропетровського міського управління юстиції 21 серпня 2012 року винесено постанову про відкриття виконавчого провадження про стягнення з ПП «Смарт Сервіс Плюс»на користь ПП «Едвіс-Трейд-ЛТД»боргу у сумі 15 840, 00 грн. на підставі виконавчого напису № 4130 від 20 липня 2012 року.

05.11.2012р. Ленінським відділом державної виконавчої служби Дніпропетровського міського управління юстиції було винесено постанову про повернення виконавчого документу стягувачеві, в зв'язку з неможливістю встановити місцезнаходження боржника та відсутністю будь-якого майна за адресою Приватного підприємства "Смарт Сервіс Плюс", 49064, м.Дніпропетровськ, Ленінський район, вулиця Мічуріна, буд.4.

Згідно зі ст.52 Закону у разі, якщо громадянин-підприємець-боржник або керівні органи боржника-юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Отже, зазначеною нормою передбачена наявність хоча б однієї із умов, які можуть бути підставами визнання боржника банкрутом за ознаками ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ":

-фактичне припинення підприємницької діяльності, зокрема, ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно з законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності тощо;

- відсутність боржника або керівних органів за місцезнаходженням; поняття місцезнаходження юридичної особи визначається ст. 93 Цивільного кодексу України.

Тобто, враховуючи вимоги ст. 52 цього Закону, в якості підстави ініціювання справи про банкрутство боржника, за заявою будь-кого з суб'єктів підприємницької діяльності, може бути доведений належними доказами факт відсутності за місцезнаходженням.

Відповідно до ст.. 93 Цивільного кодексу України ( в ред. Закону України від 02.12.10 р. № 2756-VI)

місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку".

Згідно зі ст.1 Закону України від 15.05.03 р. № 755 "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" місцезнаходження юридичної особи - це адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Частинами 1,2 ст. 17 цього Закону передбачено, що відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України, при цьому до Єдиного державного реєстру вносяться, зокрема, відомості щодо місцезнаходження, відомості про органи управління юридичної особи та такі відомості вважаються достовірними згідно з ч. 1 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.03 р. № 755 та можуть бути використані у справі з 3-ою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Відповідно до вимог ст.34 Господарського процесуального кодексу України допустимими доказами, які можуть підтверджувати дані про відсутність керівних органів боржника - юридичної особи за її місцезнаходженням, є зазначені витяг чи довідка.

В підтвердження відсутності керівних органів боржника-юридичної особи за місцезнаходженням кредитором поданий витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 09.11.12р.

Отже, відповідно до ст.ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України належними доказами по справі доведено факт відсутності керівних органів боржника -юридичної особи за її місцезнаходженням, так і безспірність грошових вимог.

Господарський суд у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника виносить постанову про визнання відсутнього боржника банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру і призначає ліквідатором ініціюючого кредитора за згодою останнього.

Заборгованість боржника перед кредитором підтверджується матеріалами справи, доказів її погашення боржником не надано.

Свою згоду на призначення ліквідатором у даній справі надав ініціюючий кредитор - Приватне підприємство "Едвіс-Трейд-ЛТД", смт.Ювілейне, яку суд вважає за можливе задовольнити.

Враховуючи викладене, господарський суд прийшов до висновку про необхідність визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури строком на 6 місяців, призначення ліквідатором ініціюючого кредитора - Приватне підприємство "Едвіс-Трейд-ЛТД", смт.Ювілейне.

З метою виявлення кредиторів, перевірки наявності грошових коштів на всіх рахунках, відкритих банкрутом, у банківських установах, слід зобов'язати Державну податкову інспекцію у Ленінському районі м.Дніпропетровська Дніпропетровської області ДПС у строк до 13.01.13р. надати господарському суду та ліквідатору дані про рахунки, відкриті банкрутом, та наявність податкового боргу.

Ліквідатора слід зобов'язати:

- письмово повідомити про визнання відсутнього боржника банкрутом господарським судом всіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута;

- вжити заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб;

- розглянути питання щодо опублікування відомостей про визнання боржника банкрутом в друкованих засобах масової інформації;

- у випадку виявлення майна, його реалізацію та задоволення вимог кредиторів провести з дотриманням положень ст.ст. 26-31 Закону;

- при проведенні ліквідаційної процедури ліквідатору використовувати тільки один рахунок боржника в банківській установі. Інші рахунки, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури, відповідно до вимог частини 7 ст. 30 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" підлягають закриттю ліквідатором. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок боржника;

- ліквідатору зробити запит до Державної служби інтелектуальної власності України щодо наявності чи відсутності реєстрації за банкрутом об'єктів інтелектуальної власності;

- в ліквідаційному балансі відобразити інформацію про наявність чи відсутність дебіторської заборгованості та відомостей про вчинення ліквідатором дій направлених на стягнення, у разі наявності, такої заборгованості.

Після завершення заходів ліквідаційної процедури ліквідатор має подати на затвердження до господарського суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.

Виходячи із положень статті 78 Податкового кодексу України копію цієї постанови направити до органу державної податкової служби за місцезнаходженням банкрута для розгляду питання щодо проведення позапланової перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів). Матеріали за результатами перевірки направити для долучення до справи про банкрутство.

Керуючись ст.ст. 22-32, 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

Визнати Приватне підприємство "Смарт Сервіс Плюс", 49064, м.Дніпропетровськ, Ленінський район, вулиця Мічуріна, буд.4 (ЄДРПОУ 37232487) - банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру у справі строком на 6 місяців, до 13.06.13р..

Ліквідатором Приватного підприємства "Смарт Сервіс Плюс", м.Дніпропетровськ призначити ініціюючого кредитора - Приватного підприємства "Едвіс-Трейд-ЛТД" (52005, смт.Ювілейне, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, вул.8-Березня, 23-а, ЄДРПОУ 37542857).

З метою виявлення кредиторів, перевірки наявності грошових коштів на всіх рахунках, відкритих банкрутом, у банківських установах, слід зобов'язати Державну податкову інспекцію у Ленінському районі м.Дніпропетровська Дніпропетровської області ДПС у строк до 13.01.13р. надати господарському суду та ліквідатору дані про рахунки, відкриті банкрутом, та наявність податкового боргу.

Зобов'язати ліквідатора:

- письмово повідомити про визнання відсутнього боржника банкрутом господарським судом всіх відомих йому кредиторів банкрута, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута;

- вжити заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб;

- розглянути питання щодо опублікування відомостей про визнання боржника банкрутом в друкованих засобах масової інформації;

- у випадку виявлення майна, його реалізацію та задоволення вимог кредиторів провести з дотриманням положень ст.ст. 26-31 Закону;

- при проведенні ліквідаційної процедури ліквідатору використовувати тільки один рахунок боржника в банківській установі. Інші рахунки, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури, відповідно до вимог частини 7 ст. 30 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" підлягають закриттю ліквідатором. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок боржника;

- ліквідатору зробити запит до Державної служби інтелектуальної власності України щодо наявності чи відсутності реєстрації за банкрутом об'єктів інтелектуальної власності;

- в ліквідаційному балансі відобразити інформацію про наявність чи відсутність дебіторської заборгованості та відомостей про вчинення ліквідатором дій направлених на стягнення, у разі наявності, такої заборгованості;

- після завершення заходів ліквідаційної процедури подати на затвердження в строк до 13.06.13р. до господарського суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.

Копію цієї постанови направити до органу державної податкової служби за місцезнаходженням банкрута для розгляду питання щодо проведення позапланової перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів). Матеріали за результатами перевірки направити для долучення до справи про банкрутство.

Суддя Л.М. Калиниченко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.12.2012
Оприлюднено19.12.2012
Номер документу28045640
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/5005/10423/2012

Ухвала від 08.08.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 30.07.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 11.07.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 15.05.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 01.04.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 19.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Постанова від 05.03.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Ухвала від 10.01.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Науменко Іван Мефодійович

Постанова від 13.12.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

Ухвала від 04.12.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Калиниченко Людмила Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні