Ухвала
від 17.12.2008 по справі 12/301/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/301/08

   

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

УХВАЛА

про припинення провадженням справи

             17.12.08                                       справа №  12/301/08

           Суддя Владимиренко І.В.

Боржник – Закрите   акціонерне товариство “ Гуляйпільська харчосмакова фабрика”, м. Гуляйполе (код ЄДРПОУ 05471939)

    70200, м. Гуляйполе, вул.. Герцена, 13

    Банк, здійснюючий розрахунково-касове обслуговування боржника –

                        Р/р відсутні

про банкрутство

                                                                                                   суддя Владимиренко І.В.

Присутні:

Від боржника –Ніколаєнко М.А., директор

Арбітражний керуючий –Верещак М.Г.

ВСТАНОВИВ:

       Боржником в порядку ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” подано заяву про порушення справи про банкрутство ЗАТ “Гуляйпільська харчосмакова фабрика”, м. Гуляйполе.

Ухвалою від 17.11.2008 р. господарським судом Запорізької області заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі №12/301/08 з призначенням судового засідання на 17.12.2008 року.

На обґрунтування заяви боржник вказав на те, що, він виявився неспроможним  задовольнити безспірні вимоги кредиторів, розмір яких дорівнює 440100 грн.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши директора ЗАТ “Гуляйпільська харчосмакова фабрика” в судовому засіданні, суд встановив наступне.

           Згідно з приписами ст.51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”  процедура банкрутства до боржника –юридичної особи, що ліквідується власником, застосовується у тому разі, якщо вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог  кредиторів.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що сторона повинна довести обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

15.08.2008 р. протоколом № 2 загальних зборів акціонерів ЗАТ “Гуляйпільська харчосмакова фабрика” вирішено ЗАТ “Гуляйпільська харчосмакова фабрика” ліквідувати та доручити голові правління Ніколаєнко М.А. подати оголошення в газету, а також доручити голові правління  Ніколаєнко М.А. підготувати всі документи для надання заяви в Господарський суд та подати заяву на банкрутство до 01.11.08р.

Законом  встановлений певний порядок ліквідації юридичної особи, у тому числі за рішенням власника.

Відповідно до частини 1 статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Частиною 1 статті 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

На виконання ухвали про порушення провадження у справі господарського суду Запорізької області, державним реєстратором надано довідку з ЄДР юридичних та фізичних осіб-підприємців в якій відсутні відомості про внесення запису про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.

За частиною 4 статті 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

Згідно з частиною 1 статті 110 ЦК України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Частиною 1 статті 111 ЦК України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Зі змісту частини 5 статті 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: внесення запису до ЄДР  про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення,  оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу. Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого статтею 105 ЦК України.

Боржник вказує на те, що в ході ліквідації виявлено заборгованість в розмірі  440 100 грн. проти якої відсутні заперечення та яку боржник  не спроможний задовольнити внаслідок відсутності майна, що стало підставою для звернення до суду із заявою про порушення справи про банкрутство відповідно до Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

          В заяві та матеріалах справи відсутні відомості щодо перебування юридичної особи у процесі припинення.

          Матеріали справи містять такі докази, які не надають підстав для здійснення провадження у справі відповідно до ст. 51 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

          За таких обставин, провадження у справі підлягає припиненню.  

          На підставі викладеного, ст. 5 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, п.1 ст.80, ст.86   Господарського процесуального кодексу України, суддя

                                                              У Х В А Л И В :

Провадження у справі припинити.

 

Примірники даної ухвали надіслати боржнику, ВДВС Гуляйпільського РУЮ, Державному реєстратору Гуляйпільської райдержадміністрації,   ДПІ в Гуляйпільському районі, УПФУ в Гуляйпільському районі Запорізької області, Головному управлінню статистики у Запорізькій області, м. Запоріжжя, Запорізькому обласному відділу з питань банкрутства, Запорізькій філії агентства з питань банкрутства, м. Запоріжжя.

Суддя                                                                     І.В. Владимиренко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення17.12.2008
Оприлюднено29.01.2009
Номер документу2805926
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/301/08

Рішення від 08.09.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенов А.К.

Ухвала від 17.12.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Владимиренко І.В.

Ухвала від 04.08.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенов А.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні