Рішення
від 21.01.2009 по справі 8/76
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8/76

  

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

 "21" січня 2009 р.Справа №  8/76

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Наливайко Є.М. розглянув у відкритому судовому засіданні справу № 8/76

за позовом приватного підприємства "А+Я", м. Кіровоград

до відповідача: обласного комунального підприємства "Кіровоградське обласне об'єднання бюро технічної інвентаризації", м. Кіровоград

про визнання права власності та зобов'язання вчинити дії

За участю представників сторін:

від позивача - юрисконсульт Задорожна Н.І., довіреність № 1 від 11.12.08 р.;

від відповідача - участі не брав.

Приватне підприємство "А+Я" звернулось до господарського суду з позовною заявою, яка містить наступні вимоги:

-визнати право власності приватного підприємства "А+Я" на об'єкт незавершеного будівництва (відсоток готовності - 2%), а саме: недобудовану будівлю літ. "А" та недобудовану будівлю літ. "Б", який розташований в                          м. Кіровограді по вул. Андріївська, 2-а;

-зобов'язати обласне комунальне підприємство "Кіровоградське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації" здійснити державну реєстрацію об'єкта незавершеного будівництва (відсоток готовності - 2%), а саме: недобудовану будівлю літ. "А" та недобудовану будівлю літ. "Б", який розташований в                                  м. Кіровограді по вул. Андріївська, 2-а.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав у повному обсязі.

Відповідач у засіданні участі не брав, проте подав письмові пояснення у яких просить розглядати справу по суті заявлених вимог та без участі його представника.

Позовні вимоги мотивовані відмовою відповідача в проведенні державної реєстрації спірного об'єкта незавершеного будівництва.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, суд встановив наступні обставини.

21.05.08 р. державна податкова інспекція в м. Кіровограді (Продавець) та приватне підприємство "А+Я" (Покупець) уклади біржовий контракт № 14/14.

Розділом 1 даного контракту визначено, що Продавець на підставі угоди № 14 від 19.05.08 р. про реалізацію безхазяйного майна, що належить або переходить у власність держави, акту опису, оцінки та передачі на реалізацію майна, що перейшло у власність держави № 3 від 19.05.08 року, рішення про реалізацію безхазяйної речі № 3 від 13.05.08 р., (майно знаходиться за адресою: Кіровоградська область,                    м. Кіровоград, вул. Глиняна), продає, а покупець купує нижче наведене безхазяйне майно, а саме: сваї залізобетонні в землі у кількості 76 штук, за ціною включаючи ПДВ 4940,00 грн.

Додатком-уточненням до біржового контракту № 14/14 від 21.05.08 р. ДПІ в               м. Кіровограді та приватне підприємство "А+Я" визначили, що предметом вищеназваного контракту слід вважати об'єкт незавершеного будівництва, що складається із свай залізобетонних в землі в кількості 76 штук.

Відповідно до умов розділу 2 біржового контракту Покупець зобов'язався оплатити майно на протязі трьох днів, а Продавець поставити товар одразу після 100% оплати.

На підтвердження виконання своїх зобов'язань позивач надав копію квитанції  № 7206951 від 21.05.08 р., відповідно до якої він сплатив вартість об'єкта нерухомого майна, як того вимагали умови біржового контракту № 14/14 від 21.05.08 р.

Як наслідок, обумовлений виконанням сторонами біржового контракту своїх зобов'язань, ДПІ в м. Кіровограді та приватне підприємство "А+Я" 21.05.06 р. склали акт прийому-передачі об'єкта незавершеного будівництва згідно біржового контракту (реєстраційний № 14/14) від 21.05.08 р. та додатку-уточнення до біржового контракту № 14/14 від 21.05.08 р.

Із його змісту убачається, що ДПІ в м. Кіровограді  передало, а приватне підприємство "А+Я" прийняло у власність на підставі біржового контракту (реєстраційний № 14/14) від 21.-5.08 р. та додатку-уточнення до біржового контракту № 14/14 від 21.05.08 р. об'єкт незавершеного будівництва. що складається із свай залізобетонних в землі в кількості 76 штук, який знаходиться за адресою Кіровоградська область, м. Кіровоград, вул. Глиняна. Ступінь готовності об'єкта - 2%, що підтверджується звітом про незалежну оцінку, проведеним оцінювачем приватного підприємства "Експертна компанія".

Даний акт підписаний та скріплений печатками представниками сторін без будь-яких заперечень чи уточнень.

Листом від 03.09.08 р. № 5012 Кіровоградська міська рада повідомила приватне підприємство "А+Я", що об'єкту незавершеного будівництва відповідно до контракту № 14/14 від 02.06.08 р. по вул. Глиняній присвоєно адресу: вул. Андріївська, 2-а.

Відповідно до частини 1 статті 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Частина 3 статті 331 Цивільного кодексу України передбачає, що до завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна). У разі необхідності особа, зазначена в абзаці першому цієї частини, може укласти договір щодо об'єкта незавершенного будівництва, право власності на який реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно на підставі документів, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об'єкта нерухомого майна, проектно-кошторисної документації, а також документів, що містять опис об'єкта незавершеного будівництва.

Статтею 182 Цивільного кодексу України визначено, що право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість і правочинів щодо нерухомості є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов'язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом.

Відповідно до п. 1.3. Тимчасового положення про порядок реєстрації права власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002 р., із наступними змінами, державну  реєстрацію  прав  власності на нерухоме майно здійснюють підприємства бюро технічної інвентаризації у межах визначених адміністративно-територіальних одиниць.

13.10.08 р. позивач звернувся до обласного комунального підприємства "Кіровоградське обласне об'єднання бюро технічної інвентаризації" із заявою про реєстрацію біржового контракту № 14/14 від 21.05.08 р. та додатку-уточнення до нього від 21.05.08 р.

Відповідач виготовив позивачу технічний паспорт на об'єкт незавершеного будівництва в м. Кіровограді по вул. Андріївська, 2а. Відповідно до технічного паспорта вказаний об'єкт незавершеного будівництва складається з недобудованої будівлі літ. "А" та недобудованої будівлі літ. "Б".

Однак рішенням № 7-1199 від 27.10.08 р. відповідач відмовив у реєстрації біржового контракту № 14/14 від 21.05.08 р. та додатку-уточнення до нього від 21.05.08 р. на підставі п. 3.3 Тимчасового положення про порядок реєстрації права власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002 р. з наступними змінами, а саме: подані документи не відповідають вимогам, установленим цим положенням та іншими актами чинного законодавства України, або не дають змоги установити відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства (невідповідність адреси зазначеної в правовстановлюючому документі та відсутній відсоток готовності).

Таким чином, відповідач не визнає право власності позивача.

Згідно ст. 392 Цивільного кодексу України, власник майна може пред'явити позов  про  визнання  його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема визнання права. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

За правилами частини 2 статті 20 Господарського кодексу України кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом, зокрема визнання наявності або відсутності прав.

Враховуючи те, що матеріалами справи підтверджено наявність всіх необхідних документів для проведення державної реєстрації прав власності позивача на об'єкт незавершеного будівництва в м. Кіровограді по вул. Андріївська, 2а, відмова відповідача у реєстрації біржового контракту № 14/14 від 21.05.08 р. та додатку-уточнення до нього від 21.05.08 р. є необґрунтованою, таким чином вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі частини 2 статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати - державне мито та витрати на інформаційно-техніче забезпечення судового процесу покладаються на позивача.

Керуючись статтями 33, 34, 43, 44, 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

                                                   ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати право власності приватного підприємства "А+Я" (25003,                               м. Кіровоград, вул. Ціолковського, 57, ідентифікаційний код 23688980) на об'єкт незавершеного будівництва (відсоток готовності - 2%), а саме: недобудовану будівлю літ. "А" та недобудовану будівлю літ. "Б", який розташований в                           м. Кіровограді по вул. Андріївська, 2а.

Зобов'язати обласне комунальне підприємство "Кіровоградське обласне об'єднане бюро технічної інвентаризації" (25006, м. Кіровоград, вул. Калініна,  12, ідентифікаційний код 03347514) здійснити державну реєстрацію об'єкта незавершеного будівництва (відсоток готовності - 2%), а саме: недобудовану будівлю літ. "А" та недобудовану будівлю літ. "Б", який розташований в                           м. Кіровограді по вул. Андріївська, 2а.

Рішення може бути оскаржене сторонами у справі до Дніпропетровського апеляційного господарського суду в установленому законом порядку.

Суддя  

Дата ухвалення рішення21.01.2009
Оприлюднено29.01.2009
Номер документу2807368
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності та зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —8/76

Ухвала від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Кіяшко Віктор Іванович

Ухвала від 29.01.2010

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Судовий наказ від 09.02.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 11.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 25.10.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 22.09.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Судовий наказ від 22.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

Ухвала від 30.11.2010

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шіляк М. А.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригинець Л.М.

Ухвала від 10.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Бригінець Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні