Постанова
від 13.12.2012 по справі 2а/0570/16135/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 грудня 2012 р. Справа № 2а/0570/16135/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 12 год. 15 хв.

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Дмитрієва В.С.,

при секретарі судового засідання Гаджієвій Г.А.,

за участю:

представника позивача - Сазонової М.О. за довіреністю від 13.12.2012,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області до Горлівської загальноосвітньої І-ІІ ступенів школи соціальної реабілітації про стягнення капіталізованих платежів у розмірі 45 037,35 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до Горлівської загальноосвітньої І-ІІ ступенів школи соціальної реабілітації про стягнення капіталізованих платежів у розмірі 45 037,35 грн.

Позов вмотивовано тим, що за приписами ст. 46 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності» фінансування Фонду здійснюється, в тому числі, за рахунок капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Для покриття витрат Фонду потерпілим на виробництві, які працювали на підприємствах, що ліквідовані (якщо вони не мають правонаступника), кошти до Фонду сплачуються страхувальником згідно з Порядком капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року № 765.

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області дізналось про припинення юридичної особи (позивача) із одержаної картки державного реєстратора. Відділенням Фонду соціального страхування була надіслана на адресу відповідача заява про визнання кредиторських вимог на суму 45037,35 грн.

Проте, листом відповідача було відмовлено у визнанні кредиторських вимог по капіталізації платежів. Позивач, вважає таку відмову відповідача неправомірною, з огляду на що просив стягнути з Горлівської загальноосвітньої І-ІІ ступенів школи соціальної реабілітації капіталізовані платежі у розмірі 45037,35 грн.

Представник позивача в судовому засіданні підтримала заявлений позов та надала пояснення, аналогічні доводам, викладеним у позовній заяві.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся судом належним чином, причин неявки суду не повідомив. Заяв про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за його відсутності представник відповідача суду не надавав. За таких обставин та враховуючи приписи ч. 4 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за можливе розглянути справу за його відсутності.

Заслухавши пояснення представника позивача, перевіривши матеріали справи, вирішивши питання, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Позивач - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області є підзвітним правлінню Фонду, проводить свою діяльність від імені Фонду у межах та в порядку, що визначаються його статутом і Положенням про виконавчу дирекцію Фонду соціального страхування від нещасних випадків, організовує та забезпечує виконання рішень правління Фонду.

Судом встановлено, відповідач - Горлівська загальноосвітня І-ІІ ступенів школа соціальної реабілітації зареєстрована як юридична особа 07.03.2001 виконавчим комітетом Горлівської міської ради Донецької області, включена до ЄДРПОУ за номером 23028053, про що свідчить свідоцтво про державну реєстрації юридичної особи (а.с.16). Відповідач зареєстрований як страхувальник у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціальної страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області 08.05.2001, що підтверджується страховим свідоцтвом № 0511000130 (а.с.12).

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідач перебуває у стані припинення підприємницької діяльності (а.с.14-15).

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до акту № 1 про нещасний випадок на виробництві, в Горлівській загальноосвітній І-ІІ ступенів школі соціальної реабілітації з ОСОБА_2 у травні 2004 році стався нещасний випадок (а.с.22-25).

Відповідно до постанови відділення виконавчої дирекції Фонду соціальної страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області № 0511/5100/5100/8 від 27.09.2012, позивачем було призначено ОСОБА_2 перераховану щомісячну страхову виплату з 01 вересня 2012 року в розмірі 194,16 грн. - безстроково. З постанови відділення Фонду вбачається, що ОСОБА_2 перебуває на обліку з 27.10.2004, за висновками МСЕК від 07.11.2005 серії ДОН № 011086 у ОСОБА_2 встановлена стійка втрата професійної працездатності 10 % безстроково (а.с.17).

Відповідно до ст. 46 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» фінансування Фонду здійснюється, зокрема за рахунок капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Зазначеною нормою законодавець зобов'язує страхувальника проводити капіталізацію страхових виплат у всіх випадках ліквідації (не лише у випадку ліквідації підприємства-банкрута, але й за інших підстав, передбачених законодавством), із застосуванням порядку, який передбачений постановою Кабінету Міністрів України № 765 від 6 травня 2000 року «Про порядок капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю».

Статтею 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» визначено, що суб'єкт банкрутства - це боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом.

Згідно з пунктом 1 ч. 1 ст. 112 Цивільного кодексу України у разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняється у першу чергу щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом іншим ушкодженням здоров'я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом.

Статтею 1205 Цивільного Кодексу України передбачено, що у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншими нормативно-правовими актами.

Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань, які спричинили втрату працездатності» № 1105-ХІV від 23.09.1999 (далі - Закон № 1105- ХІV) визначає правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві.

Відповідно до ст. 5 Закону № 1105-ХІV основними принципами страхування від нещасного випадку є, зокрема, своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком; обов'язковість страхування від нещасного випадку осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту) та інших підставах, передбачених законодавством про працю, а також добровільність такого страхування для осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності.

Оскільки законодавством не визначена процедура капіталізації платежів на стадії самостійної ліквідації підприємства за рішенням товариства, то суд вважає можливим застосувати аналогію закону, тобто, застосовувати порядок, який передбачений Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 765 - Порядок капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю.

Згідно з п. 5.9 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженою Постановою правління Фонду № 36 від 12.07.2007 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.08.2007 №867/14134, для покриття витрат Фонду потерпілим на виробництві, які працювали на підприємствах, що ліквідовані (якщо не мають правонаступника), кошти до Фонду сплачуються згідно з Порядком капіталізації платежів.

Капіталізація платежів для задоволення вимог по зобов'язаннях, що виникли у результаті заподіяння шкоди життя і здоров'ю громадян, провадяться відповідно до Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли з зобов'язання підприємства-банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 765 від 06.05.2000, і здійснюється по кожній особі з виплатою заборгованості за минулі роки і необхідності виплат майбутніх платежів.

З врахуванням норм статті 46 Закону № 1105-ХІV, ч.7 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України та п. 5.9 Інструкції від 12.07.2007, до спірних правовідносин слід застосовувати положення Постанови КМУ № 765 від 06.05.2000.

Відповідно до п. 3 вищевказаного Порядку, капіталізація платежів нараховується за період, що визначається, з різниці між середньої тривалості життя для чоловіків і жінок і їхнім віком на момент проведення капіталізації.

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціальної страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області для визначення періоду для капіталізації використовувало дані середньої тривалості життя особи, надані Держкомстатом України.

Сума платежів, яка підлягає капіталізації, підтверджується розрахунком потреби в капіталізації коштів по Горлівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів соціальної реабілітації (а.с.13).

Зазначена позиція суду узгоджується з висновками постанови Верховного Суду України від 26 червня 2012 року у справі за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціальної страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Суми (далі - відділення Фонду, Фонд відповідно) до товариства з обмеженої відповідальністю «Фрунзе-авто» (далі - Товариство) про стягнення капіталізованих платежів. Вказане рішення Верховного Суду України відповідно до ч. 1 ст. 244-2 Кодексу адміністративного судочинства України є обов'язковим для суду.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області в повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 17, 18, 19, 20, 51, 69, 70, 71, 72, 86, 94, 112, 136, 121, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В :

Позов відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області до Горлівської загальноосвітньої І-ІІ ступенів школи соціальної реабілітації про стягнення капіталізованих платежів у розмірі 45 037,35 грн. - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Горлівської загальноосвітньої І-ІІ ступенів школи соціальної реабілітації (код ЄДРПОУ 23028053, юридична адреса: 84691, Донецька область, м. Горлівка, вул. Зарудного, 1) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Микитівському районі м. Горлівки Донецької області (д/р 37177400900020, р/р 37175401901020 у ВДК в м. Горлівка, МФО 834016, код ЄДРПОУ 24164887) капіталізовані платежі в розмірі 45037 (сорок п'ять тисяч тридцять сім) гривень 35 копійок.

Постанова прийнята у нарадчій кімнаті, вступна та резолютивна частини проголошені у судовому засіданні 13 грудня 2012 року у присутності представника позивача. У повному обсязі постанова виготовлена 17 грудня 2012 року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення. У разі застосування судом ч. 3 ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Дмитрієв В.С.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.12.2012
Оприлюднено29.12.2012
Номер документу28245353
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/16135/2012

Ухвала від 30.07.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 26.02.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 26.02.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 06.02.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 29.11.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Постанова від 13.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні