Ухвала
від 20.12.2012 по справі 2а-14797/12/2670
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 2а-14797/12/2670 Головуючий у 1-й інстанції: Кузьменко В.А.;

Суддя-доповідач: Сорочко Є.О.

У Х В А Л А

Іменем України

"20" грудня 2012 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Сорочко Є.О.

Суддів: Горбань Н.І.

Межевич М.В.

при секретарі Грисюк Г.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Приватного підприємства «Виробничо-дистрибьюторська компанія «Дім Вина «Скала»на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 27 жовтня 2012 року у справі за адміністративним позовом Київської міської державної адміністрації до Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Батьківщина молода», Всеукраїнської громадської організації «Молоді регіони», Громадської організації «Київ за зелену Україну», Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Ліга слов'янської молоді», Української спілки молодих депутатів, Всеукраїнської громадської організації «Коаліція учасників помаранчевої революції», Громадської організації «Блок соціального партнерства «Порядок і достаток», за участю третьої особи без самостійних вимог Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві про встановлення обмеження права на мирні зібрання,-

В С Т А Н О В И В:

Київська міська державна адміністрація звернулася до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Батьківщина молода», Всеукраїнської громадської організації «Молоді регіони», Громадської організації «Київ за зелену Україну», Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Ліга слов'янської молоді», Української спілки молодих депутатів, Всеукраїнської громадської організації «Коаліція учасників помаранчевої революції», Громадської організації «Блок соціального партнерства «Порядок і достаток»про встановлення обмеження права на мирні зібрання, шляхом заборони проведення заходів та встановлення малих архітектурних форм у вигляді наметів, кіосків, навісів тощо тимчасових та пересувних з 28 жовтня по 12 листопада 2012 року у м. Києві на площі Лесі Українки, 1 та на Майдані Незалежності.

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 27 жовтня 2012 року

Позов було задоволено, встановлено обмеження права на мирні зібрання шляхом заборони проведення заходів та встановлення малих архітектурних форм у вигляді наметів, кіосків, навісів, у тому числі тимчасових та пересувних, з 28 жовтня по 12 листопада 2012 року включно у м. Києві на площі Лесі Українки, 1 та на Майдані Незалежності.

На вказану постанову Приватне підприємство «Виробничо-дистрибьюторська компанія «Дім Вина «Скала»подало апеляційну скаргу, в якій просить її скасувати та ухвалити нову постанову, якою в задоволенні позову відмовити, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до матеріалів справи, до Київської міської державної адміністрації надійшли наступні повідомлення:

- 23 жовтня 2012 року від Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Батьківщина молода»про проведення 28 жовтня 2012 року о 20 год. 00 хв. до моменту встановлення результатів виборів народних депутатів України на площі Лесі Українки, 1 біля будівлі Центральної виборчої комісії громадської акції контролю за чесністю та прозорістю встановлення результатів волевиявлення громадян України з використанням звукопідсилюючої апаратури, кількість учасників 4000 осіб;

- 25 жовтня 2012 року від Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Ліга слов'янської молоді»про проведення з 28 жовтня 2012 року о 20 год. 00 хв. до моменту встановлення результатів виборів народних депутатів України на площі Лесі Українки, 1 біля будівлі Центральної виборчої комісії громадської акції контролю за чесністю та прозорістю встановлення результатів волевиявлення громадян України з використанням гучномовців, транспарантів та звукової апаратури, кількість учасників 4000 осіб;

- 25 жовтня 2012 року від Громадської організації «Київ за зелену Україну»про проведення з 28 жовтня 2012 року о 20 год. 00 хв. до моменту встановлення результатів виборів народних депутатів України на площі Лесі Українки, 1 біля будівлі Центральної виборчої комісії громадської акції контролю за чесністю та прозорістю встановлення результатів волевиявлення громадян України з використанням гучномовців, транспарантів та звукової апаратури, кількість учасників 4000 осіб;

- 25 жовтня 2012 року від Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молоді регіони»про проведення з 28 жовтня 2012 року о 20 год. 00 хв. до моменту встановлення результатів виборів народних депутатів України на площі Лесі Українки, 1 біля будівлі Центральної виборчої комісії громадської акції контролю за чесністю та прозорістю встановлення результатів волевиявлення громадян України з використанням гучномовців, транспарантів та звукової апаратури, кількість учасників 4000 осіб;

- 26 жовтня 2012 року від Української спілки молодих депутатів про проведення з 28 жовтня 2012 року до 12 листопада 2012 року на площі Лесі Українки, 1 біля будівлі Центральної виборчої комісії громадської акції контролю за чесністю та прозорістю встановлення результатів волевиявлення громадян України з використанням гучномовців, транспарантів та звукової апаратури, кількість учасників 4000 осіб та інші особи; які мають намір взяти участь в акції;

- 26 жовтня 2012 року Всеукраїнської громадської організації «Коаліція учасників помаранчевої революції» про проведення з 28 жовтня 2012 року о 00 год. 00 хв. безстроково на Майдані Незалежності акції «Захистимо своє право вибору» зі встановленням агітаційних наметів, імпровізованої сцени, транспарантів, звукопідсилюючої апаратури, орієнтовна кількість учасників до 100 осіб;

- 26 жовтня 2012 року надійшло повідомлення від Громадської організації «Блок соціального партнерства «Порядок і Достаток»про проведення з 28 жовтня 2012 року о 00 год. 00 хв. безстроково на Майдані Незалежності акції, присвяченої річниці визволення Києва від фашистських окупантів зі встановленням агітаційних наметів, імпровізованої сцени, транспарантів, звукопідсилюючої апаратури, орієнтовна кількість учасників до 100 осіб.

Листом від 26 жовтня 2012 року №1/5162 Головне управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві повідомило голову Київської міської державної адміністрації, що проведення вищезазначених заходів створить перешкоди у роботі Центральної виборчої комісії, яка забезпечує організацію підготовки і проведення виборів, через високу вірогідність протистояння та конфліктних ситуацій у зв'язку з участю в таких заходах представників різних політичних сил, об'єднань та громадських організацій, крім того запланована кількість учасників (близько 30 000 осіб) перевищує можливості відповідної території, а тому просило звернутися до суду з позовом про встановлення обмеження права на мирні зібрання.

Відповідно до ст. 39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування. Обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку - з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Згідно ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» на виконавчий орган Київської міської ради (Київську міську державну адміністрацію) покладено обов'язок вжиття заходів щодо забезпечення державного і громадського порядку, життєдіяльності підприємств, установ і організацій, забезпечення захисту здоров'я людей.

Разом з тим, Конституція України та Кодекс адміністративного судочинства України наділяє Київську міську державну адміністрацію повноваженнями щодо звернення до суду з позовною заявою про обмеження права на проведення масових акцій.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 182 КАС України органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування негайно після одержання повідомлення про проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій тощо мають право звернутися до окружного адміністративного суду за своїм місцезнаходженням із позовною заявою про заборону таких заходів чи про інше обмеження права на мирні зібрання (щодо місця чи часу їх проведення тощо).

З метою забезпечення прав і свобод громадян та правового регулювання організації і проведення недержавних масових заходів рішенням Київської міської ради від 24 червня 1999 року №317/418 затверджено Порядок організації та проведення в м. Києві недержавних масових громадських заходів політичного, релігійного, культурно-просвітницького, спортивного, видовищного та іншого характеру (далі - Порядок).

Відповідно до п. 1 Порядку для проведення недержавних масових заходів, за винятком проведення похоронних процесій (далі - заходи), їх організаторами не пізніше ніж за 10 днів до проведення подається письмове повідомлення до виконавчого органу Київської міської ради. У повідомленні зазначається мета, форма, місце проведення заходу, маршрут проходження, час його початку та закінчення, передбачувана кількість учасників, прізвище, ім'я організаторів, місце їх проживання, номер контактного телефону, дата подачі повідомлення, необхідність (чи відсутність такої) використання звукопідсилюючої апаратури. Повідомлення підписується організаторами заходів.

Зазначена вимога обумовлена необхідністю певного часу на створення Київською міською державною адміністрацією та іншими державними органами належних умов для проведення заходів масового характеру та забезпечення державного і громадського порядку, життєдіяльності підприємств, установ і організацій, забезпечення захисту здоров'я людей при проведені таких заходів.

Колегія суддів приймає до уваги, що організатори акцій подали зазначені повідомлення про проведення громадських заходів пізніше ніж за десять днів до дати запланової акції, що унеможливлює створити належні умови для забезпечення громадського порядку та дотримання прав і свобод інших людей, зокрема з боку Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві.

Крім того, п. 9 Порядку передбачено, що з метою дотримання громадського порядку, законності, збереження культурно-історичної спадщини та забезпечення нормальної діяльності органів законодавчої, виконавчої та судової влади в центральній частині міста Києва (в межах території: Європейська площа - вул. Михайла Грушевського - Паркова дорога - площа Слави - вул. Суворова - вул. Московська - вул. Кутузова - площа Лесі Українки - бульвар Лесі Українки - вул. Басейна - Бессарабська площа - бульвар Тараса Шевченка - вул. Володимирська - Софійська площа - Михайлівська площа - вул. Трьохсвятительська - Європейська площа, включаючи вул. Хрещатик та майдан Незалежності): 1) проводяться тільки загальнодержавні та загальноміські заходи відповідно до Указів Президента України, постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України, рішень Київської міської ради, розпоряджень Київського міського голови та розпоряджень виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації); 2) не допускається використання гучномовців та іншої звукопідсилюючої апаратури, встановлення малих архітектурних форм (кіосків, лотків, навісів, наметів, в т. ч. тимчасових та пересувних, призначених для роздрібної торгівлі, інформаційних, рекламних, презентаційних та інших цілей) та об'єктів зовнішньої реклами (рекламних тумб, будь-яких стендів, щитів, панно, прапорів, екранів, транспарантів, наклейок та ін.) без погодження у порядку, визначеному законодавством України.

Також, колегія суддів приймає до уваги те, що розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 22 жовтня 2012 року №1252 «Про відзначення 68-ї річниці визволення України від фашистських загарбників»на 28 жовтня 2012 року заплановано проведення народних гулянь з нагоди відзначення 68-ї річниці визволення України від фашистських загарбників на вул. Хрещатик та на Майдані Незалежності. У пункті 3 цього розпорядження вирішено просити Головне управління Міністерства внутрішніх справ України в м. Києві забезпечити охорону правопорядку під час проведення масових заходів, цілодобову охорону військової техніки часів Великої Вітчизняної Війни та святкового оформлення.

Таким чином, колегія суддів вважає, що проведення відповідачами та іншими суб'єктами, які реалізують право на мирні зібрання, таких громадських акцій, використання звукопідсилюючої апаратури, улаштування наметів створюватиме перешкоди у забезпеченні громадського порядку та може перешкодити нормальній життєдіяльності міста, враховуючи те, що проведення таких заходів передбачається за участю представників різних політичних сил, які збігаються у часі та місці їх проведення, а тому існує реальна загроза виникнення протистояння та конфліктних ситуацій між учасниками масових заходів, а тому є доцільним обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання з 28 жовтня 2012 року до 12 листопада 2012 року включно, у м. Києві на площі Лесі Українки, 1 та на Майдані Незалежності.

При цьому, колегія суддів зазначає, що такі обмеження не порушують права громадян на мирні зібрання, оскільки стосуються лише визначеної частини м. Києва та не перешкоджають проведенню таких мирних зібрань в інших місцях.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів, погоджується з висновками суду першої інстанції щодо задоволення позову, а тому апеляційну скаргу Приватного підприємства "Виробничо-дистрибьюторська компанія "Дім Вина "Скала" необхідно залишити без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 27 жовтня 2012 року - без змін, оскільки постанова ухвалена з дотриманням норм матеріального та процесуального права.

Керуючись ст. ст. 160, 196, 198, 200, 205, 206 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Приватного підприємства "Виробничо-дистрибьюторська компанія "Дім Вина "Скала" -залишити без задоволення , а постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 27 жовтня 2012 року -без змін .

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в порядку та строки передбачені ст. 212 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя Сорочко Є.О.

Судді: Горбань Н.І.

Межевич М.В.

Ухвалу складено в повному обсязі 25.12.2012

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.12.2012
Оприлюднено28.12.2012
Номер документу28280088
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14797/12/2670

Ухвала від 28.08.2024

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Кривенда Олег Вікторович

Ухвала від 22.02.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 04.01.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мойсюк М.І.

Ухвала від 20.12.2012

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Постанова від 27.10.2012

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні