Постанова
від 18.12.2012 по справі 5024/304/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78, 42-06-22, 32-11-36


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" грудня 2012 р. Справа № 5024/304/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М. Б., при секретарі Джафаровій М.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: Приватного підприємства "Фойту", с.Великі Копані Херсонської області

до: Приватного підприємства "Дистриб'ютерська компанія "Меркурій", м.Херсон

про визнання банкрутом

за участю представників кредиторів:

- від заявника: Ревера І. К. (паспорт серії МО № 960139, виданий Дніпровським РВ ХМУ УМВС України в Херсонській області 27.11.2001 р.), представник за довіреністю від 20.03.2012 р.;

- від ПАТ "Новокаховський завод "Укргідромех": Литвиненко О.А. (паспорт серії МР № 319363, виданий Новокаховським МВ УМВС України в Херсонській області 08.06.2010 р.), представник за довіреністю № 6-юр/1471 від 05.12.2012 р.;

- від ДПІ у м. Херсоні: Єрашов І.Є. (службове посвідчення серії ХС № 063194 від 05.11.12 р.), представник за довіреністю № 10725/9/10-105 від 10.10.2012 р.;

- від боржника: не прибув;

- розпорядник майна: не прибув.

Ухвалою господарського суду Херсонської області від 22 березня 2012 року ініціюючого кредитора - приватне підприємство "Фойту", с.В.Копані Цюрупинського району Херсонської області зобов'язано подати до офіційного друкованого органу оголошення про порушення справи про банкрутство боржника - приватного підприємства "Дистриб'ютерська компанія "Меркурій", м.Херсон; введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядника майна, якого зобов'язано подати до суду реєстр вимог кредиторів та призначено дату проведення попереднього засідання суду.

Ухвалою від 07.06.2012р. затверджено реєстр вимог кредиторів, зобов'язано розпорядника майна в 10-денний строк скликати та провести перші загальні збори кредиторів, яким утворити комітет кредиторів і визначитися щодо подальшої процедури банкрутства боржника; протоколи зборів кредиторів і засідання комітету кредиторів, а також відповідне рішення комітету кредиторів подати до суду.

21 червня 2012 року представником голови комітету кредиторів подано клопотання про визнання боржника банкрутом, призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Косенка С.Г. та затвердження розміру оплати послуг арбітражного керуючого.

18.09.2012р. розпорядником майна боржника арбітражним керуючим Косенком С.Г. подано заяву про неможливість участі у справі в якості ліквідатора боржника у зв'язку із великою завантаженістю.

У зв'язку із відсутністю пропозицій по іншим кандидатурам арбітражних керуючих для призначення ліквідатором боржника, розгляд справи неодноразово відкладався, про що було винесено відповідні ухвали господарського суду.

Розпорядником майна подано звіт про виконану в ході процедури розпорядження майном роботу, протоколи зборів кредиторів та комітету кредиторів.

В судовому засіданні 01.11.2012р. заслухано звіт розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Косенка С.Г. про виконану роботу. Повідомлено, що даний звіт було розглянуто на засіданні комітету кредиторів 21.06.2012р. та одноголосно членами комітету кредиторів прийнято рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Також розпорядником майна зазначено, що при здійсненні аналізу фінансового становища боржника за даними, наданими бухгалтером приватного підприємства "Дистриб'ютерська компанія "Меркурій", виникли питання, що потребували додаткового вивчення. З метою підтвердження даних, відображених в балансі, було надіслано запит до Головного управління статистики у Херсонській області та отримано відповідь щодо неподання боржником звітності за останні періоди, що фактично позбавляє можливості здійснити аналіз фінансового становища боржника у відповідності до методики.

01.11.2012р. від арбітражного керуючого Мітюка О.П. надійшла заява про участь у справі в якості ліквідатора боржника.

18.12.2012р. представником голови комітету кредиторів - ПП "Фойту" подано клопотання про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Мітюка О.П. разом із протокольним рішенням комітету кредиторів.

Представником голови комітету кредиторів боржника підтримано клопотання щодо визнання боржника банкрутом, введення ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Мітюка О.П.

Присутні в судовому засіданні представники кредиторів проти визнання боржника банкрутом та призначення ліквідатором ПП " Дистриб'ютерська компанія "Меркурій" арбітражного керуючого Мітюка О.П. не заперечують.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників кредиторів, суд -

в с т а н о в и в:

За приписами статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" банкрутство - це визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність та задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч.8 ст.16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів, крім іншого, належить прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Як вбачається з матеріалів справи, розпорядником майна 21.06.2012р. скликано перші загальні збори кредиторів, якими утворено комітет кредиторів. На засіданні комітету кредиторів, яке відбулось 21.06.2012р., комітетом кредиторів одноголосно прийнято рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури, призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Косенка С.Г. та затверджено оплату послуг арбітражного керуючого в розмірі двох мінімальних заробітних плати із виплатою за рахунок боржника за кожен місяць з часу призначення (з 22.03.2012р.) (протокол засідання комітету кредиторів від 22.06.2012р.).

У зв'язку із поданням арбітражним керуючим Косенком С.Г. заяви щодо неможливості участі у справі в якості ліквідатора боржника, на засіданні комітету кредиторів 17.12.2012р. розглянуто кандидатуру арбітражного керуючого Мітюка О.П. та вирішено призначити ліквідатором боржника арбітражного керуючого Мітюка О.П., про що 18.12.2012р. до суду подано відповідне клопотання (протокол засідання комітету кредиторів від 17.12.2012р.).

Як слідує з матеріалів справи, відповідно до довідки Інспекції державного технічного нагляду "Держтехнагляд", м.Херсон від 12.03.2012р. №18-1193/1029 сільськогосподарська техніка за ПП "Дистриб'ютерська компанія "Меркурій" не зареєстрована.

За відомостями, наданими Херсонським ДБТІ (довідка від 15.03.2012р. №374), нерухомості за боржником не зареєстровано.

Згідно довідок банківських установ, а саме: ЦВ ПАТ "Креді Агріколь Банк" в м.Херсоні від 15.03.2012р. №74003/168, Херсонського регіонального відділення ПАТ "КБ "Хрещатик", м.Херсон від 19.03.2012р. №53-06/242, Херсонської філії ПАТ "Кредитпромбанк", м.Херсон від 21.03.2012р. №1605/42.1-б.б-01ХН, відділення №965 АТ "УкрСиббанк", м.Херсон від 20.03.2012р. №138-4/16-15-908 -залишок коштів на розрахункових рахунках боржника відсутній.

Оскільки господарська діяльність боржником не ведеться, відсутні можливості щодо відновлення платоспроможності боржника, відсутні пропозиції щодо санації останнього, розпорядником майна зроблено висновок, що фінансовий стан ПП "Дистриб'ютерська компанія "Меркурій" характеризується неплатоспроможністю, коли задоволення визнаних судом вимог кредиторів можливе не інакше, як через застосування процедури ліквідації, передбаченої Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Доказів на спростування своєї неплатоспроможності боржником не надано.

Таким чином, вказані вище обставини свідчать про відсутність господарської діяльності боржника, наявність непогашених, визнаних судом грошових вимог кредиторів, що підтверджує неспроможність боржника задовольнити вимоги кредиторів, які визнані судом і включені до реєстру вимог кредиторів, не інакше, як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Суд також враховує, що станом на день розгляду справи пропозицій від інвесторів щодо можливості відновлення платоспроможності боржника не надходило, клопотань щодо введення процедури санації боржника або укладення мирової угоди комітетом кредиторів не подано.

З огляду на викладене, враховуючи відсутність інших пропозицій по судовим процедурам банкрутства, суд вважає за необхідне подане комітетом кредиторів клопотання задовольнити та визнати боржника банкрутом і відкрити щодо нього ліквідаційну процедуру, оскільки погашення вимог кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів, можливо не інакше, як через застосування по відношенню до боржника ліквідаційної процедури.

Суд звертає увагу на те, що за приписами статті 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; укладення угод, пов'язаних з відчуженням майна банкрута чи передачею його майна третім особам, допускається в порядку, передбаченому розділом ІІІ Закону; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника; накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається; вимоги за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури; виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснюється у випадках і порядку, передбаченому розділом ІІІ Закону.

З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

Опублікування відомостей про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури здійснюється ліквідатором у офіційних друкованих органах за рахунок банкрута у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом. Відомості про визнання боржника банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури повинні містити:

- найменування та інші реквізити боржника, визнаного банкрутом;

- найменування господарського суду, в провадженні якого знаходиться справа про банкрутство;

- дату прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури;

- відомості про ліквідатора (ліквідаційну комісію)

Відповідно до ст. 25 Закону, посадові особи банкрута зобов'язані передати всі документи, печатки, штампи, бланки банкрута і його активи ліквідатору.

Згідно пункту 86 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009р. №15 "Про судову практику в справах про банкрутство" у постанові про визнання боржника банкрутом господарський суд зазначає про відкриття ліквідаційної процедури без зазначення строку. Її тривалість не повинна перевищувати дванадцяти місяців.

У зв'язку з необхідністю проведення ліквідаційної процедури з дотриманням вимог чинного законодавства комітет кредиторів звернувся до суду з клопотанням про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Мітюка Олександра Павловича (ліцензія серія АВ №521567 від 12.07.2010р.).

За пропозицією комітету кредиторів ліквідатором боржника суд призначає арбітражного керуючого Мітюка О.П., який, згідно поданої ним заяви, не має обмежень, передбачених статтею 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Крім цього, рішенням комітету кредиторів від 17.12.2012р. вирішено встановити оплату послуг арбітражного керуючого у справі про банкрутство у розмірі двох мінімальних заробітних плати за кожен місяць виконання обов'язків, а саме: арбітражному керуючому Косенку С.Г. за час виконання ним обов'язків розпорядника майна ПП "Дистриб'ютерська компанія "Меркурій" та арбітражному керуючому Мітюку О.П. - за час виконання ним обов'язків ліквідатора боржника.

Відповідно до пунктів 12-13 статті 3-1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" оплата послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) за кожен місяць здійснення ним своїх повноважень встановлюється та виплачується в розмірі, встановленому комітетом кредиторів і затвердженому господарським судом, якщо інше не встановлено цим Законом, але не менше двох мінімальних заробітних плат.

Враховуючи, що рішення комітету кредиторів від 17.12.2012р. про встановлення розміру оплати послуг арбітражного керуючого узгоджується з вищенаведеною нормою Закону, суд затверджує оплату послуг арбітражного керуючого Косенка С.Г. за час виконання ним обов'язків розпорядника майна ПП "Дистриб'ютерська компанія "Меркурій" та арбітражного керуючого Мітюка О.П. - за час виконання ним обов'язків ліквідатора боржника в розмірі двох мінімальних заробітних плати за кожен місяць виконання обов'язків.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 1, 3-1, 16, 22-25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд -

п о с т а н о в и в:

1. Визнати Приватне підприємство "Дистриб'ютерська компанія "Меркурій" (код ЄДРПОУ 34074729; юридична адреса: 73000, м.Херсон, вул.Літейна, 48/44) банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру і призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Мітюка Олександра Павловича, ліцензія АВ №521567 від 12.07.2010р. (місце проживання: м.Херсон, вул.Говорова, 23).

3. Зобов'язати ліквідатора у 5-денний термін опублікувати у офіційних друкованих органах відомості про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Примірник газети надати суду.

4. Ліквідатору здійснити ліквідаційну процедуру банкрута і забезпечити виконання вимог, передбачених ст.ст.25-32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Звіт і ліквідаційний баланс подати до суду.

5. Ліквідатору не рідше одного разу на місяць надавати до господарського суду та кредиторам проміжні звіти щодо проведення ліквідаційної процедури.

6. Зобов'язати ліквідатора у процесі ліквідаційної процедури виявляти ознаки фіктивного банкрутства, про що повідомляти суд та правоохоронні органи.

7. Припинити повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та розпорядження його майном, а також припинити повноваження власника (власників) майна банкрута.

8. Зобов'язати посадових осіб банкрута протягом п'ятнадцяти днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору. У разі ухилення від виконання зазначених обов'язків відповідні посадові особи банкрута несуть відповідальність відповідно до законів України.

9. Вважати строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута таким, що настав.

10. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута.

11. Вимоги та зобов'язання боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред'являтися тільки в межах ліквідаційної процедури.

12. Виконання зобов'язань боржника, визнаного банкрутом, здійснювати у випадках і порядку, передбаченому Розділом ІІІ - (Ліквідаційна процедура), Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

13. Затвердити оплату послуг арбітражного керуючого Косенка С.Г. у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень розпорядника майна приватного підприємства "Дистриб'ютерська компанія "Меркурій".

14. Затвердити оплату послуг арбітражного керуючого Мітюка О.П. у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень ліквідатора приватного підприємства "Дистриб'ютерська компанія "Меркурій".

15. Постанову надіслати кредиторам, боржнику, ліквідатору Мітюку О.П., Державному органу з питань банкрутства, Державному реєстратору Херсонського міськвиконкому, ВДВС Дніпровського РУЮ м.Херсона.

Суддя М.Б. Сулімовська

Повний текст постанови

складено та підписано 19.12.2012р.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.12.2012
Оприлюднено02.01.2013
Номер документу28318863
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5024/304/2012

Ухвала від 19.06.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 25.11.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 20.03.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 23.12.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 02.10.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 16.06.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 04.04.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 02.07.2013

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Постанова від 18.12.2012

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні