Ухвала
від 13.12.2012 по справі 2а-1670/7615/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття провадження в адміністративній справі

13 грудня 2012 рокум. ПолтаваСправа № 2а-1670/7615/12

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Молодецький Р.І., перевіривши матеріали адміністративного позову Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтава - Реєстр" про стягнення штрафної санкції, -

В С Т А Н О В И В:

05 грудня 2012 року позивач Полтавське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтава - Реєстр" про стягнення штрафної санкції.

Ухвалою суду від 06 грудня 2012 року позовну заяву було залишено без руху в зв'язку із несплатою судового збору. Для усунення недоліків позовної заяви позивачу було надано строк до 19 грудня 2012 року.

12 грудня 2012 року від позивача надійшло клопотання, відповідно до якого останній просив звільнити або зменшити розмір судового збору за подання адміністративного позову, оскільки Полтавське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку є державною установою, а кошти для сплати судових витрат, в тому числі сплати судового збору, не передбачені кошторисом затвердженим Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку на 2012 рік.

Оцінюючи обґрунтованість даного клопотання, суд виходить з наступного.

Відповідно до частини третьої статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

Частиною другою статті 87 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Так, згідно із частиною першою статті 4 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011 №3674-VI визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до абзацу 1) підпункту 3 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" розмір судового збору за подання позовних заяв майнового характеру становить 1 відсоток розміру майнових вимог, але не менше 0,1 розміру мінімальної заробітної плати (107,30 грн.) та не більше 2 розмірів мінімальних заробітних плат (2146,00 грн).

Статтею 5 Закону України "Про судовий збір" передбачено пільги щодо сплати судового збору.

Вказаний у зазначеній статті перелік є вичерпним і Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку та її територіальні органи не звільнені від сплати судового збору.

За приписами статті 8 Закону України "Про судовий збір" суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою: 1) відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше, ніж до ухвалення судового рішення у справі; 2) зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати.

Таким чином, єдиною підставою для вчинення судом зазначених у цій нормі дій є врахування ним майнового стану сторони. Обґрунтування пов'язаних з цим обставин, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах і в строки, покладається на заінтересовану сторону.

В заяві позивач зазначив, що він не звільнений від сплати судового збору і витрати по їх сплаті не передбачені кошторисом Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, що не дозволяє сплатити судовий збір у повному розмірі при звернення до суду з позовною заявою.

З огляду на викладене вище, суд дійшов висновку, що клопотання позивача про звільнення або зменшення суми судового збору підлягає частковому задоволенню та вважає за можливе відстрочити Полтавському територіальному управлінню Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку сплату судового збору у розмірі 107 грн. 30 коп. за подання адміністративного позову до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтава - Реєстр" про стягнення штрафної санкції у розмірі 8 500 грн. до ухвалення судового рішення у справі.

При цьому, суд враховує, що відповідно до статті 9 Закону України "Про судовий збір" кошти судового збору, який сплачується до спеціального фонду Державного бюджету України, спрямовуються на забезпечення здійснення правосуддя, зміцнення матеріально-технічної бази судів, включаючи створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційної системи, веб-порталу судової влади, комп'ютерних локальних мереж, сучасних систем фіксування судового процесу, придбання та обслуговування комп'ютерної і копіювально-розмножувальної техніки, впровадження електронного цифрового підпису.

Таким чином, адміністративний позов подано з додержанням вимог статей 105, 106 Кодексу адміністративного судочинства України та поданий у строк, встановлений законом.

На підставі викладеного, керуючись статтями 106, 107, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Відстрочити Полтавському територіальному управлінню Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку сплату судового збору у розмірі 107 грн. 30 коп. за подання адміністративного позову до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтава - Реєстр" про стягнення штрафної санкції у розмірі 8 500 грн. до ухвалення судового рішення у справі.

Відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтава - Реєстр" про стягнення штрафної санкції .

Зобов'язати Полтавське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до 03 січня 2013 року надати до суду інформацію щодо оскарження відповідачем постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів від 20 червня 2012 року № 364-ЦА-ДД-Р у встановленому законом порядку.

Запропонувати відповідачу до 03 січня 2013 року надати до суду письмові заперечення проти позову та докази в обґрунтування заперечень.

Справа розглядатиметься суддею одноособово.

Копію ухвали направити особам, які беруть участь у справі, разом з інформацією про їхні процесуальні права і обов'язки.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Р.І. Молодецький

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.12.2012
Оприлюднено03.01.2013
Номер документу28321848
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/7615/12

Ухвала від 13.12.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Постанова від 03.01.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Ухвала від 13.12.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Ухвала від 06.12.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні