Постанова
від 03.01.2013 по справі 2а-1670/7615/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 січня 2013 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/7615/12

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Молодецького Р.І.,

при секретарі - Метельській А. В.,

за участю:

представника позивача - Столович В. О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтава - Реєстр" про стягнення штрафної санкції, -

В С Т А Н О В И В:

05 грудня 2012 року Полтавське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернулось до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтава - Реєстр" про стягнення штрафної санкції у розмірі 8 500 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідачем допущено порушення законодавства у сфері діяльності на ринку цінних паперів, внаслідок чого до нього було застосовано санкцію у вигляді штрафу в розмірі 8 500 грн. за порушення вимог пунктів 2.3 та 3.2 Положення про складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів та подання відповідних документів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 24 червня 2003 року № 290. ТОВ "Полтава - Реєстр" штрафні санкції в установленому законом порядку не сплатило, що є підставою для звернення Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про стягнення зазначених коштів у примусовому порядку.

Представник позивача у судовому засіданні вимоги позовної заяви підтримав, просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засіданні не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив, письмових заперечень до суду не надав.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача, пояснення свідків, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, приходить до наступних висновків.

Згідно зі статтею 5 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (в редакції чинній на час виникнення спірних правовідносин) державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до положень статті 2 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" метою державного регулювання ринку цінних паперів є дотримання учасниками ринку цінних паперів вимог актів законодавства.

Як вбачається з матеріалів справи Товариство з обмеженою відповідальністю "Полтава - Реєстр" (код ЄДРПОУ 24560459), зареєстровано 10 лютого 1997 року Виконавчим комітетом Полтавської міської ради /а. с. 34-36/.

Діяльність на ринку цінних паперів підлягає державному регулюванню і контролю, що регламентований Законом України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні".

Відповідно до абзацу 3 статті 3 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" державне регулювання ринку цінних паперів здійснюється, зокрема, у такій формі як видача ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів та забезпечення контролю за такою діяльністю.

Відповідно до пункту 2.3 Положення про складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів та подання відповідних документів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого наказом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку № 290 від 24 червня 2003 року (Положення втратило чинність згідно з рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11 вересня 2012 року № 1220), чинного на момент виникнення правовідносин, щоквартальна Інформація Реєстратора складається за станом на останній день кварталу. Щокварталу Реєстратор складає такі документи: дані про Реєстратора; дані про підпорядковані Реєстратору відокремлені підрозділи, які здійснюють ведення реєстру; дані про укладені з емітентами договори про ведення реєстрів власників іменних цінних паперів; баланси випусків іменних цінних паперів.

Згідно з пунктом 3.2 зазначеного Положення документи, які містять щоквартальну Інформацію, подаються до 15-го числа місяця, наступного за звітним кварталом, включно.

08 червня 2012 року уповноваженою особою Комісії порушено справу про правопорушення на ринку цінних паперів та складено Акт № 113-ЦА-ДД-Р про правопорушення на ринку цінних паперів /а. с. 15/, яким встановлено порушення відповідачем вимог пунктів 2.3 та 3.2 Положення про складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів та подання відповідних документів до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку в частині неподання щоквартальних адміністративних даних за І квартал 2012 року до центрального апарату Комісії.

Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (в редакції, що діяла на момент виникнення спірних відносин) Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

З матеріалів адміністративної справи судом встановлено, що постановою Комісії про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів від 20 червня 2012 року № 364-ЦА-ДД-Р за порушення законодавства у сфері діяльності на ринку цінних паперів /а. с. 12/ до ТОВ "Полтава - Реєстр" застосовано санкцію у вигляді штрафу в розмірі 8 500 грн. Зазначена постанова надсилалася відповідачу, що підтверджується матеріалами справи /а. с. 17/.

Згідно з поясненнями представника позивача, станом на момент розгляду справи, постанова відповідачем не оскаржувалась. За таких обставин сума штрафу судом визнана узгодженою.

Відповідно до наявної в матеріалах справи довідки від 28 листопада 2012 року № 190 станом на 28 листопада 2012 року штрафна санкція в розмірі 8 500 грн. ТОВ "Полтава - Реєстр" не сплачена /а. с. 29/.

За приписами статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" у разі несплати штрафу протягом 15 днів примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку 31 січня 2012 року прийнято рішення № 212 Щодо затвердження Положення про Полтавське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно пункту 4 статті 6 Положення про Полтавське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку /а. с. 23-26/ територіальне управління Комісії має право відповідно до наданих повноважень звертатися до суду та господарського суду або іншого суду з позовами (заявами) у зв'язку з порушеннями законодавства України про цінні папери.

Відповідно до частини першої статті 11 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Частиною першою статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Відтак, враховуючи наявність у відповідача обов'язку зі сплати штрафних санкцій та боргу по їх сплаті, а у позивача - прав на контроль за достовірністю інформації, що надається особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів та на звернення до суду з позовом про стягнення штрафних санкцій, суд дійшов висновку про наявність законних підстав для задоволення позову.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтава - Реєстр" про стягнення штрафної санкції задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Полтава - Реєстр" (код ЄДРПОУ 24560459) на користь Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (код ЄДРПОУ 38019510) штраф у сумі 8 500 (вісім тисяч п'ятьсот) грн. на р/р 31115106700002 в УДКСУ у м. Полтаві Полтавської області, МФО 831019, код бюджетної класифікації платежу 21081100 символу 106 "Адміністративні штрафи та інші санкції".

Стягнути з Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (код ЄДРПОУ 38019510) до Державного бюджету судовий збір у розмірі 107 (сто сім) грн. 30 копійок.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 08 січня 2013 року.

Суддя Р.І. Молодецький

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.01.2013
Оприлюднено23.01.2013
Номер документу28750256
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/7615/12

Ухвала від 13.12.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Постанова від 03.01.2013

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Ухвала від 13.12.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

Ухвала від 06.12.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Р.І. Молодецький

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні