Ухвала
від 04.01.2013 по справі 8/906/19/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



* 10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, ' 481-620

УХВАЛА

"04" січня 2013 р. Справа № 8/906/19/13-Г.

За позовом: Закритого акціонерного товариства "Русінвестпартнер" (Росія, м.Москва)

До: Товариства з обмеженою відповідальністю "Федорівський кар'єр" (смт. Черняхів, Житомирська область)

про повернення акцій та стягнення пені в сумі 99500,00 дол. США

Суддя Давидюк В.К.

Позивач звернувся до господарського суду Житомирської області з позовом до відповідача, в якому просить суд повернути прості іменні акції Закритого акціонерного товариства "Титаново-Апатитова компанія" в кількості 24969062 шт., номінальною вартістю 1,00 грн. кожна, шляхом їх списання з рахунку у цінних паперах №003037 відповідача та зарахування їх на рахунок у цінних паперах №003003 позивача, а також стягнути з відповідача на свою користь 99500,00 дол. США пені.

До позовної заяви позивач додав заяву про забезпечення позову, в якій просить суд накласти арешт на акції Закритого акціонерного товариства "Титаново-Апатитова компанія" в кількості 24969062 шт., номінальною вартістю 1,00 грн. кожна, що належать відповідачу та знаходяться на рахунку у цінних паперах №003037 у зберігача - Приватного акціонерного товариства "Альтана Капітал", а також накласти арешт на грошові кошти, що належать відповідачу у розмірі 99500,00 дол. США.

Відповідно до статті 66 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд за заявою сторони, прокурора або з власної ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Стаття 67 Господарського процесуального кодексу України передбачає, що позов забезпечується,

- накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві;

- забороною відповідачеві вчиняти певні дії;

- забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору;

- зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку;

- зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

Забезпечення позову застосовується судом, якщо невжиття цих заходів може ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду. Як зазначалося в роз'ясненні Вищого арбітражного суду України від 23.08.94 р. N 02-5/611 "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову" з відповідними змінами, забезпечення позову як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав та охоронюваних законом інтересів юридичної чи фізичної особи може застосовуватись як за основним, так і за зустрічним позовом на будь-якій стадії процесу.

Слід зазначити, що умовою застосування заходів до забезпечення позову є достатньо обґрунтоване припущення, що майно (в тому числі грошові суми, цінні папери тощо), яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

Відповідно до п.п.1.1 (абз.2) п.1 Інформаційного листа ВГСУ від 12.12.2006 р. №01-8/2776 у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням, зокрема такого:

- розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

- забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

- наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

- імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів.

Разом з тим, позивачем не надано належних доказів в підтвердження заяви про забезпечення позову, а саме, що невжиття цих заходів може ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду у випадку задоволення позову.

Згідно вимог ст. 32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд приходить до висновку про відмову в задоволенні заяви позивача про забезпечення позову

Керуючись ст.ст. 66, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Закритому акціонерному товариству "Русінвестпартнер" (Росія, м.Москва) в задоволенні заяви про забезпечення позову.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в установленому законом порядку.

Суддя Давидюк В.К.

Друк:

1 - в справу

2 - позивачу (рек.)

Дата ухвалення рішення04.01.2013
Оприлюднено08.01.2013
Номер документу28452067
СудочинствоГосподарське
Сутьзабезпечення позову Керуючись ст.ст. 66, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

Судовий реєстр по справі —8/906/19/13-г

Рішення від 14.03.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 04.01.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

Ухвала від 04.01.2013

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Давидюк В.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні