Постанова
від 17.01.2013 по справі 905/336/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.01.13 р. Справа № 905/336/13-г

за заявою кредитора (заявника) Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОНГРАДОСТРОЙ», м. Донецьк

до боржника Відкритого акціонерного товариства «ОБЛПАЛИВО», м. Донецьк

про визнання банкрутом

Суддя М.О. Лейба

Представники:

від кредитора: Сіткевич Є.П. - за довіреністю

від боржника: не з'явився

Ухвалою від 14.01.13 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОНГРАДОСТРОЙ», м. Донецьк господарським судом Донецької області порушена справа про банкрутство відсутнього боржника Відкритого акціонерного товариства «ОБЛПАЛИВО», м. Донецьк; введений мораторій на задоволення вимог кредиторів.

У ході розгляду справи господарський суд встановив:

Як вбачається із матеріалів справи, вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «ДОНГРАДОСТРОЙ» до боржника ґрунтуються на заборгованості за простим векселем серії АА №0472477 від 10.10.12 зі стром платежу «за пред'явленням» в сумі 7521,00грн. Даний вексель опротестовано приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу Копійко О.М. 28.12.12 та 28.12.12 на ньому було вчинено виконавчий напис за №5375.

Вказані зобов`язання боржника виникли в період здійснення ним господарської діяльності та підтверджуються матеріалами справи.

Згідно приписів Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» можливість порушення справи про банкрутство пов'язана з безспірністю вимог кредитора, якими є вимоги визнані боржником, підтверджені документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника, зокрема виконавчими.

Вимоги ініціюючого кредитора є безспірними за змістом ст.1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» оскільки підтверджені виконавчим документом - виконавчим написом нотаріуса №5375 від 28.12.12.

За вимогами кредитора державним виконавцем відділу державної виконавчої служби Ворошиловського районного управління юстиції у м. Донецьку відкрите виконавче провадження з примусового виконання виконавчого напису нотаріуса №5375 від 28.12.12 (постанова відділу державної виконавчої служби Ворошиловського районного управління юстиції у м. Донецьку ВП №35946474 від 11.01.13 про відкриття виконавчого провадження).

Враховуючи, те що списання коштів з рахунків боржника в безспірному порядку здійснюється державною виконавчою службою, то порушення справи про банкрутство можливе лише після відкриття виконавчого провадження, при цьому справа про банкрутство відсутнього боржника може бути порушена незалежно від спливу трьохмісячного строку, передбаченого ч.3 ст.6 Закону.

З'ясовуючи ознаки неплатоспроможності боржника, суд має встановити не факт пред'явлення виконавчих документів до виконання, а факт відкриття самого виконавчого провадження. Характер виконання виконавчих документів не впливає на строк несплати грошових зобов'язань, передбачений ст.6 Закону про банкрутство. При цьому, під час розгляду справи про банкрутство суд керується фактом наявності виконавчого провадження, тобто презумпцією примусової реалізації безспірних грошових вимог у встановленому порядку, та позбавлений права спростовувати факт вчинення виконавчих дій під час виконавчого провадження.

Господарським судом також приймається до уваги той факт, що надання доказів неотримання кредитором коштів в рахунок погашення заборгованості боржником - постанови про закриття виконавчого провадження в зв'язку з відсутністю майнових активів, норми ч.8 ст.7 Закону про банкрутство не вимагають.

Відповідно до приписів ч.1 ст.52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» справа про банкрутство відсутнього боржника порушується незалежно від розміру вимог кредитора та строку виконання зобов`язань у разі, якщо громадянин - підприємець - боржник, або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

За змістом вказаної норми наявність хоча б однієї з ознак відсутнього боржника передбачених частиною першою статті 52 закону, є достатньою підставою для порушення та подальшого провадження у справі. Зазначений висновок збігається з правовою позицією, викладеною у п. 4.7. Рекомендацій президії Вищого господарського суду України від 04.06.04 за № 04-5/1193, а також у пункті 104 постанови пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.09.

Діюче законодавство про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом пов'язує можливість відкриття провадження у справі про банкрутство в порядку ст.52 вказаного закону з доведенням обставин відсутності боржника за місцезнаходженням або за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника.

Таким чином, у контексті вказаної норми, порушуючи питання про банкрутство Відкритого акціонерного товариства «ОБЛПАЛИВО», м. Донецьк як відсутнього боржника за правилами ст.52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», заявник зобов'язаний довести факт відсутності боржника за його місцезнаходженням.

Пунктом 5 ст.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» передбачено, що місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені.

Статтею 16 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» передбачено, що Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення органів державної влади, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Згідно вимог п.4 ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням повинні міститися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Згідно п.1 ст.18 вказаного закону якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

В силу ст.34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтвердженні певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до приписів вказаної статті, лише факт внесення відомостей про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням до Єдиного державного реєстру може слугувати доказом відсутності боржника.

В підтвердження відсутності боржника за юридичною адресою, а саме: 83086, Донецька область, м. Донецьк, Ворошиловський район, вул. Донецька, буд. 38 господарському суду надана довідка з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб - підприємців (надалі реєстр), видана державним реєстратором виконавчого комітету Донецької міської ради станом на 14.01.13 із внесеним записом №13 від 11.01.13 щодо відсутності юридичної особи боржника за вказаною адресою. Водночас, з метою з'ясування питання про те, який орган або особа уповноважений виступати від імені Відкритого акціонерного товариства «ОБЛПАЛИВО», його адреса, а відтак, і місцезнаходження юридичної особи, господарським судом досліджені наявні в матеріалах справи установчі документи Відкритого акціонерного товариства «ОБЛПАЛИВО», м. Донецьк.

Таким чином надані кредитором відомості з реєстру є належним та достатнім доказом обставин щодо відсутності юридичної особи боржника за місцезнаходженням.

За таких обставин, наявні всі ознаки неплатоспроможності боржника Відкритого акціонерного товариства «ОБЛПАЛИВО» з якими Закон про банкрутство пов'язує можливість подальшого провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника.

В заяві про порушення справи про банкрутство Товариство з обмеженою відповідальністю «ДОНГРАДОСТРОЙ», м. Донецьк клопоче про призначення його ліквідатором відсутнього боржника Відкритого акціонерного товариства «ОБЛПАЛИВО», м. Донецьк.

За цих обставин, суд вважає за можливе призначити ліквідатором по справі №905/336/13-г ініціюючого кредитора - Товариство з обмеженою відповідальністю «ДОНГРАДОСТРОЙ», м. Донецьк.

Окрім того, господарський суд зазначає, що відповідно до п.1 ч.6 ст.23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обтяження щодо розпорядження майном боржника. Накладання нових арештів або інших обтяжень щодо розпорядження майном боржника не допускається.

Керуючись ст.cт. 22, 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», господарський суд

П О С Т А Н О В И В :

Визнати банкрутом відсутнього боржника - Відкрите акціонерне товариство «ОБЛПАЛИВО» (ЄДРПОУ 01881333), що зареєстровано за адресою: 83086, Донецька область, м. Донецьк, Ворошиловський район, вул. Донецька, буд. 38.

Відкрити ліквідаційну процедуру строком на 2 місяці до 17.03.13.

Ліквідатором по справі призначити - Товариство з обмеженою відповідальністю «ДОНГРАДОСТРОЙ» (ЄДРПОУ 34603927), що зареєстровано за адресою: 83003, Донецька область, м. Донецьк, Калінінський район, пр. Ілліча, буд. 15А; керівник Волошин Сергій Володимирович.

Ліквідатору повідомити про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури власника боржника, всіх можливих кредиторів в тому числі орган державної податкової служби, управління пенсійного фонду України, Фонди загальнообов'язкового державного соціального страхування, банк у якому відкриті рахунки боржника, а також органи державної виконавчої служби.

Ліквідатору до закінчення ліквідаційної процедури представити до суду звіт та ліквідаційний баланс з доданими документами, передбаченими ст. 32 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Суддя Лейба М.О.

Вик тел.

Надруковано примірників - : господарському суду Донецької області - , сторонам - .

Дата ухвалення рішення17.01.2013
Оприлюднено18.01.2013
Номер документу28651535
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/336/13-г

Ухвала від 30.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 26.06.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 17.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 05.09.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 13.08.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 04.07.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

М.О. Лейба

Ухвала від 01.04.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Постанова від 17.01.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

Ухвала від 14.01.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лейба М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні