Ухвала
від 03.12.2008 по справі 2/125
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/125

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ    

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

Рішення

03.12.2008р.                                                   Справа №  2/125

      Суддя господарського суду     О.Ф. Ремецькі

розглянувши матеріали справи № 2/125(2/110)

за заявою Закарпатської обласної спілки підтримки інвалідів війни, сімей загиблих в Афганістані та воєнних конфліктах в іноземних державах, м. Ужгород

про перегляд за нововиявленими обставинами рішення господарського суду області від 03.11.2008р. у справі № 2/110

за позовом обласного комунального підприємства „Будинкоуправління адмінбудівель”, м. Ужгород

ДО Закарпатської обласної спілки підтримки інвалідів війни, сімей загиблих в Афганістані та воєнних конфліктах в іноземних державах, м. Ужгород

ПРО розірвання договору від 04.08.2005р. оренди нежитлових приміщень четвертого поверху адмінбудівлі в м. Ужгород, вул. Гойди, 8 (кім. 410 та 410а) площею 55,6 кв.м. та зобов'язання звільнення орендованого майна

за участю представників:

від заявника – Слободянюк С.М. –голова спілки та

                          Січка В.В. –представник за дорученням від 14.11.2008р.

від позивача – не з'явився

ВСТАНОВИВ:

В засіданні суду 27.11.2008р. судом за згодою представників сторін (від позивача - Лазаренко О.В. –представник за дорученням № 324 від 24.09.2008р.) було оголошено перерву у відповідності до вимог статті 77 Господарського процесуального кодексу України до 03.12.2008р.

Представники заявника в засіданні суду підтверджують свої доводи про те, що позивачем безпідставно та необґрунтовано стверджується про наявність у відповідача обов'язку по укладенню договору про відшкодування експлуатаційних витрат та комунальних послуг, оскільки відповідно до приписів статті 20 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22.10.1993р. №3551-ХІІ органи державної  виконавчої влади,  місцеві органи державної виконавчої влади і самоврядування, Уряд Автономної Республіки Крим у   межах  своєї  компетенції  надають  ветеранським  організаціям фінансову підтримку, кредити  з  коштів  відповідних  бюджетів,  а також безплатно надають будинки, приміщення,  обладнання  та  інше майно, необхідне  для здійснення їх статутних завдань. Ветеранські організації  звільняються  від  плати за користування комунальними послугами (газом,  електроенергією та іншими послугами)  в   межах середніх  норм  споживання  (надання),  телефоном у приміщеннях та будинках, які вони займають.

Крім того, позивачем не повідомлено суд про те, що заявником у відповідності до умов договору здійснено невід'ємні покращення орендованого

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 03.12.2008 року по справі № 2/125

майна, а також здійснено страхування орендованих приміщень, а відповідних доказів про це суду не подано, що в свою чергу, свідчить про наявність нововиявлених обставин для перегляду рішення суду.

Позивачем своєї письмово викладеної позиції в засіданні суду 27.11.2008р. суду не подано, однак, на день судового засідання 03.12.2008р. позивачем надіслано суду клопотання в порядку вимог пункту 4 статті 80 Господарського процесуального кодексу України про відмову від позову та припинення провадження у справі з наведених заявником підстав.

Аналізуючи доводи заявника та позивача, а також подані ними додаткові документи, суд констатує наступне.

Рішенням Господарського суду Закарпатської області від 03.11.2008р. позовні вимоги було задоволено повністю: Розірвано договір від 04.08.2005р. оренди нежитлових приміщень четвертого поверху адмінбудівлі в м. Ужгород, вул. Гойди, 8 (кім. 410 та 410а) площею 55,6 кв.м. укладений між обласним комунальним підприємством „Будинкоуправління адмінбудівель”, м. Ужгород та Закарпатською обласною спілкою підтримки інвалідів війни, сімей загиблих в Афганістані та воєнних конфліктах в іноземних державах, м. Ужгород 04.08.2005 року. Зобов'язано Закарпатську обласну спілки підтримки інвалідів війни, сімей загиблих в Афганістані та воєнних конфліктах в іноземних державах, м. Ужгород, наб. Православна, 11 (код ЄДРПОУ 25448523) у строк до 15.12.2008 року звільнити на користь обласного комунального підприємства „Будинкоуправління адмінбудівель”, м. Ужгород, пл. Ш. Петефі, 14 (код ЄДРПОУ 33165909) приміщення четвертого поверху адмінбудівлі в м. Ужгород, вул. Гойди, 8 (кім. 410 та 410а) площею 55,6 кв.м. А також, стягнуто із Закарпатської обласної спілки підтримки інвалідів війни, сімей загиблих в Афганістані та воєнних конфліктах в іноземних державах, м. Ужгород, наб. Православна, 11 (код ЄДРПОУ 25448523) на користь обласного комунального підприємства „Будинкоуправління адмінбудівель”, м. Ужгород, пл. Ш. Петефі, 14 (код ЄДРПОУ 33165909) суму 85 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Відповідач по справі в порядку, визначеному статтею 112 Господарського процесуального кодексу України звернувся до суду з заявою про перегляд вищевказаного рішення за нововиявленими обставинами. В обґрунтування своїх доводів вказує на те, що позивачем не повідомлено суд про те, що заявником у відповідності до умов договору здійснено невід'ємні покращення орендованого майна, а також здійснено страхування орендованих приміщень, а відповідних доказів про це суду не подано, що в свою чергу, свідчить про наявність нововиявлених обставин для перегляду рішення суду.  Крім того, стверджує про невідповідність умови договору оренди про наявність у орендаря обов'язку по укладенню угоди по відшкодуванню експлуатаційних витрат та комунальних послуг орендованого приміщення з огляду на те, що відповідно до приписів статті 20 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22.10.1993р. №3551-ХІІ ветеранські організації  звільняються  від  плати за користування комунальними послугами (газом,  електроенергією та іншими послугами)  в   межах середніх  норм  споживання  (надання),  телефоном у приміщеннях та будинках, які вони займають.

Заявник на заперечує стосовно задоволення судом поданого позивачем клопотання про відмову від позову в порядку вимог пункту 4 статті 80 ГПК України, а відтак, припинення провадження у справі та зазначає, що подана позивачем відмова від позову і її задоволення судом не порушуватиме права та охоронювані законом інтереси заявника у справі.

Продовження рішення господарського суду Закарпатської області від 03.12.2008 року по справі № 2/125

Відповідно до ст.  112 ГПК України господарський суд  може  переглянути  прийняте  ним судове рішення,  яке набрало законної сили,  за нововиявленими обставинами при  наявності  двох умов:  істотність  нововиявлених  обставин  для вирішення спору та виявлення їх після прийняття рішення зі спору.

За своєю   правовою   природою   нововиявлені   обставини   є фактичними даними, які в установленому порядку спростовують факти, покладені в основу рішення.

До нововиявлених  обставин  відносяться   матеріально-правові факти,  на  яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін,  а також інші факти, які мають значення для правильного вирішення спору або розгляду    справи    про    банкрутство.   Необхідними   ознаками нововиявлених обставин є,  по-перше,  їх наявність на час розгляду справи,  по-друге,  те,  що  ці  обставини  не  могли  бути відомі заявникові на час розгляду справи.

Як вбачається з матеріалів справи, факт проведення заявником у відповідності до умов договору невід'ємних покращень орендованого майна, здійснення страхування орендованих приміщень, а також  вимоги чинного законодавства в частині встановлення пільг для ветеранських організацій не були відомі суду на момент розгляду справи. Такі обставини існували, однак, не були відомі сторонам у справі, відтак, являються нововиявленими.

Разом з тим, в ході розгляду справи позивачем подано клопотання про відмову від позову та припинення провадження у справі, яке з огляду на наведене вище підлягає задоволенню судом.

Згідно статті 43 Господарського процесуального кодексу України господарський   суд   оцінює   докази   за  своїм  внутрішнім переконанням, що грунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді  в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі  докази  не  мають  для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Водночас, відповідно до статей 32, 33 та 34 ГПК України кожна сторона повинна  довести  ті  обставини,  на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі  яких господарський   суд   у  визначеному  законом  порядку  встановлює наявність  чи  відсутність  обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Обставини справи, які  відповідно  до  законодавства  повинні бути  підтверджені  певними  засобами  доказування,   не    можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Заявником доведено факт існування нововиявлених обставин на момент розгляду справи, а позивачем не подано суду заперечень в цій частині, а відтак, рішення суду області від 03.11.2008р. у справі №2/110 підлягає скасуванню, а провадження у справі припиненню в порядку вимог п.4 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України за відмовою позивача від позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, п.4 ст. 80, ст.ст. 112-114 Господарського процесуального кодексу України,

                                        СУД ВИРІШИВ:

1.  Рішення суду господарського суду Закарпатської області від 03.11.2008р. у справі №2/110 скасувати.

2. Провадження у справі припинити.

Рішення набирає законної сили в порядку ст. 85 Господарського  процесуального  кодексу  України.

                  Суддя                                                О.Ф. Ремецькі

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення03.12.2008
Оприлюднено06.02.2009
Номер документу2865975
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/125

Рішення від 15.04.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Домнічева І.О.

Ухвала від 14.09.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 14.09.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 10.09.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 23.07.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 16.07.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 21.05.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 12.03.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 29.01.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Грабован Л.І.

Ухвала від 17.01.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні