Постанова
від 15.01.2013 по справі 2а/0570/14491/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 січня 2013 р. Справа № 2а/0570/14491/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 12 год. 20 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі судді Маслоід О.С.

при секретарі судового засідання - Вишневській О.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Державного підприємства «Макіїввугілля» (м. Макіївка)

до Управління Пенсійного фонду України в Червоногвардійському районі

м. Макіївки Донецької області

про визнання протиправним та скасування рішення

за участю

представників сторін: від позивача - не з`явився

від відповідача - Маркін О.О.

В С Т А Н О В И В :

Державне підприємство «Макіїввугілля» (надалі - позивач) звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Управління Пенсійного фонду України в Червоногвардійському районі м. Макіївки Донецької області (надалі - відповідач) про визнання протиправним та скасування рішення № 343 від 09.10.2012 року.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги наступним. Рішення винесено відносно Відокремленого підрозділа «Шахта «Чайкіно», який не є юридичною особою, а повинно бути винесено стосовно саме юридичної особи. До рішення додані розрахунки, які не відповідають дійсності, так 22.02.2012 року та 29.02.2012 року позивачем були сплачені кошти у загальній сумі 3729027,2 грн., а у розрахунках по сплаті внеску 49,7% вказано, що позивачем сплачено 616619,23 грн. У розрахунках визначений період з грудня 2011 року, а у рішенні - з 20.03.2012 року по 02.10.2012 року. Крім цього, відповідач без відома підприємства самостійно зарахував сплачені кошти у рахунок сплати інших платежів.

Відповідач проти задоволення позову заперечує та посилається на наступне. Згідно вимог законодавства рішення приймається стосовно платника єдиного внеску. Відокремлений підрозділ «Шахта «Чайкіно» є платником єдиного внеску. Розрахунки до спірного рішення складені вірно, у розрахунках завжди зазначається більший період ніж у рішеннях, але рахувати необхідно лише суми, зазначені у розрахунках, які вказані у періоді з 20.03.2012 року по 02.10.2012 року. У картці особового рахунку Відокремленого підрозділу «Шахта «Чайкіно» значаться усі сплачені позивачем суми внеску, розрахунки до рішення та картка особового рахунку це різні документи, які відрізняються відомостями, викладеними у цих документах. Позивач несвоєчасно та не у повному обсязі сплачує єдиний внесок, відповідно має заборгованість, у рахунок погашення якої відповідачем зараховуються сплачені позивачем грошові кошти, що відповідає вимогам законодавства та підтверджується відповідними документами.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази та заслухавши пояснення представника відповідача, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позовних вимог, з огляду на наступне.

Відокремлений підрозділ «Шахта «Чайкіно» Державного підприємства «Макіїввугілля» (код ЄДРПОУ 37841529) (надалі відокремлений підрозділ) узятий на облік відповідача 01.11.2011 року та є платником єдиного внеску, реєстраційний номер 05-37-00-10014.

09.10.2012 року відповідачем було прийнято рішення № 343 про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску, яким до відокремленого підрозділу за період з 20.03.2012 року по 02.10.2012 року застосований штраф у сумі 1824405,25 грн. та нарахована пеня у сумі 611134 грн., на загальну суму 2435539,2 грн.

Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» у редакції, яка діяла на момент винесення спірного рішення, (надалі Закон) визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Ч. 1 ст. 4 Закону визначено, що платниками єдиного внеску, зокрема, є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Ч. 2 ст. 6 Закону встановлено, що платник єдиного внеску зобов'язаний, зокрема, своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Відповідно до ч. 7, 8 ст. 9 Закону єдиний внесок сплачується шляхом перерахування платником безготівкових коштів з його банківського рахунку.

Платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом, крім гірничих підприємств, які зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 28 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Базовим звітним періодом для позивача є календарний місяць.

Згідно ч. 11, 12 ст. 9 Закону у разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Згідно ст.. 25 Закону рішення, прийняті органами Пенсійного фонду з питань, що належать до їх компетенції відповідно до цього Закону, є обов'язковими до виконання платниками єдиного внеску, посадовими особами і застрахованими особами.

За рахунок сум, що надходять від платника єдиного внеску або від державної виконавчої служби, погашаються суми недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі якщо платник має несплачену суму недоїмки, штрафів та пені, сплачені ним суми єдиного внеску зараховуються в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Територіальний орган Пенсійного фонду застосовує до платника єдиного внеску штрафні санкції, зокрема, за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Про нарахування пені та застосування штрафів, передбачених цим Законом, посадова особа територіального органу Пенсійного фонду в порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, приймає рішення, яке протягом трьох робочих днів надсилається платнику єдиного внеску.

Суми пені та штрафів, передбачених цим Законом, підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти робочих днів після надходження відповідного рішення. Зазначені суми зараховуються на рахунки органів Пенсійного фонду, відкриті в органах Державного казначейства України для зарахування єдиного внеску. При цьому платник у зазначений строк має право оскаржити таке рішення до органу Пенсійного фонду вищого рівня або до суду з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це територіального органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Вказаний порядок детально відображено в Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 27 вересня 2010 року № 21-5, відповідно до пп. 7.2.2 п. 7 розділу VII якої за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. При цьому складається рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за формою згідно з додатком 10.

Розрахунок цієї фінансової санкції здійснюється на підставі даних карток особових рахунків платників.

Аналіз наведених норм доводить, що платниками єдиного внеску, крім іншого, є роботодавці - відокремлені підрозділи підприємств, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах. Платники єдиного внеску повинні своєчасно та у повному обсязі сплачувати єдиний внесок. Органам Пенсійного фонду надано право погашення сум недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення та зарахування сплачених сум в рахунок сплати недоїмки, штрафів та пені у порядку календарної черговості їх виникнення. На суму недоїмки платнику єдиного внеску нараховується пеня та застосовується штрафні санкції. Про нарахування пені та застосування штрафів органи Пенсійного фонду приймають рішення стосовно платника єдиного внеску. Розрахунок санкції здійснюється на підставі даних карток особових рахунків платника.

З матеріалів справи вбачається наступне. Спірне рішення прийнято стосовно відокремленого підрозділу, який є платником єдиного внеску, що підтверджується повідомленням про взяття на облік платника єдиного внеску.

З наданих позивачем платіжних доручень та електронних платежів вбачається, що єдиний внесок сплачувався позивачем та відокремленим підрозділом не своєчасно та у неповному обсязі, що також не заперечувалося представником позивача під час судового розгляду справи.

При цьому суд зазначає, що згідно ч.8 ст. 9 Закону у редакції від 01.10.2011 року, яка діяла на початок періоду, за який винесено спірне рішення, тобто станом на 20.03.2012 року, платники єдиного внеску зобов'язані були сплачувати єдиний внесок не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

Законом України від 15.05.2012 року N 4676-VI у вказану норму внесені зміни про те, що гірничі підприємства зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця. Вказана норма у такій редакції набрала законної сили та діє лише з 12.06.2012 року.

За таких обставин, період, зазначений у розрахунках до спірного рішення, відповідачем визначений саме з 20.03.2012 року.

Крім цього, як вже зазначалося, розрахунки санкцій та пені здійснюються на підставі даних карток особових рахунків платника єдиного внеску, тобто на підставі відомостей про сплату внеску та наявності заборгованості розраховуються санкція та пеня та складаються відповідні розрахунки.

Таким чином, картки особових рахунків та розрахунки санкцій та пені не є тотожними документами, тому суд не приймає до уваги посилання позивача на те, що картки особових рахунків відрізняються від розрахунків санкцій та пені.

У картці особового рахунку платника єдиного внеску (код ЄДРПОУ 37841529), реєстраційний номер 05-37-00-10014 відображені усі сплачені суми єдиного внеску.

Так, зокрема, 22.02.2012 року у картці особового рахунку 36,76-49,7%; 36,3%; 5,3% відображена сплата єдиного внеску: 1150000 грн., 300000 грн., що відповідає даним позивача, а саме: платіжне доручення від 22.02.2012 року № 406 сплата єдиного внеску у сумі 1150000 грн.; платіжне доручення від 22.02.2012 року № 456 сплата єдиного внеску у сумі 300000 грн.

29.02.2012 року у картці особового рахунку 36,76-49,7%; 36,3%; 5,3% відображена сплата єдиного внеску: 326230,96 грн. та 88283,61 грн., що відповідає даним позивача, а саме: платіжне доручення від 29.02.2012 року № 184 сплата єдиного внеску у сумі 326230,96 грн.; платіжне доручення від 29.02.2012 року № 154 сплата єдиного внеску у сумі 88283,61 грн.

29.02.2012 року у картці особового рахунку 33,2% відображена сплата єдиного внеску: 105501,14 грн., що відповідає даним позивача, а саме: платіжне доручення від 29.02.2012 року № 146 сплата єдиного внеску у сумі 105501,14 грн.

29.02.2012 року у картці особового рахунку 13,6% відображена сплата єдиного внеску: 1000 грн., що відповідає даним позивача, а саме: платіжне доручення від 29.02.2012 року № 145 сплата єдиного внеску у сумі 1000 грн.

Згідно повідомлень про перерозподіл сплачених сум №№ 40-44 від 29.02.2012 року, №№ 6-8 від 31.03.2012 року, №№ 9-11 від 30.04.2012 року та від 31.10.2012 року сплачені позивачем суми єдиного внеску були зараховані відповідачем згідно діючого законодавства у рахунок погашення суми недоїмки, штрафних санкцій та пені у порядку календарної черговості їх виникнення.

Вказані повідомлення були своєчасно отримані представником позивача, що підтверджується власним підписом посадової особи позивача на повідомленнях.

Таким чином, через несвоєчасну сплату та сплату не у повному обсязі єдиного внеску за спірний період суб'єктом владних повноважень правильно до позивача застосовані санкції у вигляді штрафу та нарахована пеня в порядку та розмірах, що відповідають вимогам законодавства.

Суб'єкт владних повноважень на час винесення рішень діяв на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені законодавством, і не порушив права позивача.

Згідно ч. 1 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Позивачем не доведено суду неправомірність винесення спірного рішення.

Згідно ч. 2 ст. 71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Під час судового розгляду справи відповідачем доведена суду правомірність винесення спірного рішення.

За таких обставин, позовні вимоги є необґрунтованими та не підлягають задоволенню.

Враховуючи викладене та керуючись Конституцією України, Законом України « Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне страхування, ст. 122-163, 254, Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позову Державного підприємства «Макіїввугілля» до Управління Пенсійного фонду України в Червоногвардійському районі м. Макіївки Донецької області про визнання протиправним та скасування рішення № 343 від 09.10.2012 року відмовити.

Вступна та резолютивна частини постанови проголошені у судовому засіданні 15.01.2013 року у присутності представника відповідача.

Зазначена постанова може бути оскаржена до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Повний текст рішення виготовлено 21 січня 2013 року.

Суддя Маслоід О.С.

Дата ухвалення рішення15.01.2013
Оприлюднено23.01.2013
Номер документу28738165
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/14491/2012

Ухвала від 09.01.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Маслоід О.С.

Постанова від 15.01.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Маслоід О.С.

Ухвала від 18.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Маслоід О.С.

Ухвала від 31.10.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Маслоід О.С.

Ухвала від 18.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Маслоід О.С.

Ухвала від 26.11.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Маслоід О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні