Постанова
від 21.01.2013 по справі 2а/1570/3690/2011
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а/1570/3690/2011

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 січня 2013 року м. Одеса

У залі судових засідань № 25

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Свиди Л.І.

при секретарі судового засідання - Кочмар М.І.

за участю сторін:

представника позивача - Петровський В.В. (по довіреності)

представника відповідача - не з'явився

третьої особи - ОСОБА_1 (по паспорту)

представника третьої особи - Проценко В.М. (по довіреності)

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Білгород-Дністровської об'єднаної державної податкової інспекції Одеської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортуна», за участю третьої особи ОСОБА_1 про стягнення,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулась Білгород-Дністровська об'єднана державна податкова інспекція Одеської області Державної податкової служби з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортуна» про стягнення заборгованості у розмірі 42723 грн. 43 коп.

Представник позивача адміністративний позов підтримав, на заявлених вимогах наполягав з підстав, викладених у позові та письмових поясненнях до позову (аркуші справи 163-165), оскільки у відповідача наявна заборгованість по орендній платі за землю у розмірі 42724 грн. 23 коп., яка станом на теперішній час не погашена, а тому підлягає стягненню з відповідача.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про день, час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином та завчасно у відповідності до ч. 8 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України (аркуші справи 2-4), а тому справу розглянуто за його відсутності.

Третя особа та представник третьої особи вважали позов необґрунтованим та таким, що задоволенню не підлягає з підстав, викладених в письмових запереченнях до позову (аркуші справи 147-151), оскільки земельна ділянка, за яку має справлятись орендна плата, не знаходиться в користуванні ТОВ «Фортуна», а тому вимоги щодо стягнення з відповідача орендної плати за землю є безпідставними.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, третьої особи та представника третьої особи, а також обставини, якими обґрунтовуються вимоги та заперечення, докази, якими вони підтверджуються, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Білгород-Дністровським міськвиконкомом 28.12.1999 року проведено державну реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортуна», що підтверджується Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи (аркуш справи 11).

На обліку як платник податків відповідач знаходиться в Білгород-Дністровській об'єднаній державній податковій інспекції Одеської області.

Між Сергіївською селищною радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Фортуна» 01.05.2004 року укладено договір оренди земельної ділянки загальною площею 4,5132 га, яка розташована за адресою: смт. Сергіївка, пров. Тирас, 6, який зареєстрований в реєстрі 28.05.2004 року за №118 (аркуші справи 26, 103-106).

Товариством з обмеженою відповідальністю «Фортуна» подано 22.01.2010 року податкову декларацію за 2010 рік, в якій самостійно визначено суму орендної плати за землю за договором про оренду земельної ділянки від 01.05.2004 року у розмірі 85448,43 грн. (аркуш справи 25).

За результатами аналізу податковим органом фінансово-господарської діяльності ТОВ «Фортуна» встановлено, що у відповідача утворилась заборгованість з орендної плати за земельну ділянку за поданою податковою декларацією №280 від 22.01.2010 року - у розмірі 42724,23 грн., та за штрафними (фінансовими) санкціями у сумі 712,03 грн. за затримання сплати податкового зобов'язання, нарахованого 30.07.2010 року у розмірі 7120,27 грн., на 12 днів (аркуш справи 24).

Як вбачається з облікової картки, у відповідача станом на 30.08.2010 року рахувалась переплата у сумі 712,83 грн., а тому фактично заборгованість ТОВ «Фортуна» за самостійно визначеними податковими зобов'язаннями з орендної плати за земельну ділянку складає 42723,43 грн. (аркуші справи 29-30).

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про оренду землі» №161-XIV від 06.10.1998 року (в редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин) орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою, розмір, форма і строки внесення якої встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Закону України «Про плату за землю»).

Згідно із ст. 1, 3, 5, 20 Закону України «Про оренду землі» №161-XIV від 06.10.1998 року оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. Об'єктами оренди є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальній або державній власності. Орендарями земельних ділянок є юридичні або фізичні особи, яким на підставі договору оренди, який підлягає державній реєстрації, належить право володіння і користування земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 2, 5, 13, 14 Закону України «Про плату за землю» №2535-XII від 03.07.1992 року (який діяв на час виникнення спірних правовідносин) використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від грошової оцінки земель. Суб'єктом плати за землю (платником) є власник земельної ділянки, земельної частки (паю) і землекористувач, у тому числі орендар.

Згідно із ст. 13, 14, 17 Закону України «Про плату за землю» №2535-XII від 03.07.1992 року (який діяв на час виникнення спірних правовідносин) підставою для нарахування, зокрема, орендної плати за земельну ділянку, яка перебуває у державній або комунальній власності, є договір оренди такої земельної ділянки. Платники орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) самостійно обчислюють суму орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним податковим органом, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. Податкове зобов'язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

При цьому, ст. 27 Закону України «Про плату за землю» №2535-XII від 03.07.1992 року (який діяв на час виникнення спірних правовідносин) визначено, що контроль за правильністю обчислення і справляння земельного податку, а також орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності здійснюється органами державної податкової служби.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» №2181-III від 21.12.2000 року (який діяв на час виникнення спірних правовідносин) податковим зобов'язанням є зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України та відповідно податковим боргом (недоїмкою) є податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Згідно із п. п. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4, п.5.1, п. п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» №2181-III від 21.12.2000 року (який діяв на час виникнення спірних правовідносин) платник податків самостійно обчислює суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації. Податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації. Зазначене податкове зобов'язання не може бути оскаржене платником податків в адміністративному або судовому порядку. Якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок. Узгоджена сума податкового зобов'язання, не сплачена платником податків у строки, визначені цією статтею, визнається сумою податкового боргу платника податків.

Крім того, п. п. 17.1.7 п. 17.1 ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» №2181-III від 21.12.2000 року (який діяв на час виникнення спірних правовідносин) визначено обов'язок платника податків сплатити штраф у разі не сплати узгодженої суми податкового зобов'язання протягом граничних строків, визначених цим Законом, зокрема, при затримці до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, такий платник податку сплачує штраф у розмірі десяти відсотків погашеної суми податкового боргу.

Таким чином, оскільки відповідно до договору оренди земельної ділянки, укладеного між Сергіївською селищною радою та Товариством з обмеженою відповідальністю «Фортуна» 01.05.2004 року користувачем земельної ділянки загальною площею 4,5132 га, яка розташована за адресою: смт. Сергіївка, пров. Тирас, 6 є відповідач, який самостійно визначив податкові зобов'язання з орендної плати за землю в податковій декларації за 2010 рік, уточнень до податкової звітності не надавав, тобто ці зобов'язання є узгодженими, на даний час договір оренди не розірваний за домовленістю сторін або в судовому порядку, за відповідачем рахується заборгованість за самостійно визначеними податковими зобов'язаннями в розмірі 42723,43 грн. (з урахуванням штрафних санкцій) за серпень-грудень 2010 року, суд вважає, що їх сума підлягає стягненню з відповідача.

Білгород-Дністровською об'єднаною державною податковою інспекцією Одеської області вжито заходи щодо погашення податкового боргу відповідача шляхом направлення податкового повідомлення-рішення та податкових вимог відповідно до ст. 6 Закону України №2181-III від 21.12.2000 року, які були отримані керівником підприємства (аркуші справи 24, 27, 28), проте у встановлені законодавством строки суму заборгованості не сплачено, а тому позивач звернувся до суду з позовом про стягнення суми узгодженого податкового боргу в судовому порядку.

Посилання третьої особи на відсутність зобов'язання ТОВ «Фортуна» по орендній платі за земельну ділянку у зв'язку із продажем бази відпочинку «Фортуна» Приватному підприємству «Акварель Мак» згідно договору купівлі-продажу бази відпочинку від 23.06.2010 року є необґрунтованим, оскільки рішенням Сергіївської селищної ради №711 від 10.09.2010 року вирішено розірвати з ТОВ «Фортуна» договір оренди земельної ділянки та вилучити у ТОВ «Фортуна» земельну ділянку загальною площею 4,5132 га, розташовану за адресою: смт. Сергіївка, провулок Тірас, 6, з моменту державної реєстрації договору оренди зазначеної земельної ділянки з ПП «Акварель Мак».

Тобто, враховуючи, що на даний час договір оренди на зазначену земельну ділянку з ПП «Акварель Мак» не укладений, а з відповідачем не розірваний за домовленістю сторін або за рішенням суду, та з врахуванням самостійного визначення цих зобов'язань відповідачем та відсутності будь-яких уточнень до податкової звітності, у суду є всі підстави для задоволення позовних вимог Білгород-Дністровської об'єднаної державної податкової інспекції Одеської області Державної податкової служби в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно із ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи вищевикладене та оцінюючи надані докази в сукупності, суд вважає, що позовні вимоги Білгород-Дністровської об'єднаної державної податкової інспекції Одеської області Державної податкової служби обґрунтовані, відповідають вимогам чинного законодавства, у зв'язку з чим підлягають задоволенню повністю.

Судові витрати розподіляються відповідно до приписів ст. 94 КАС України.

Керуючись ст.ст. 69-71, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Білгород-Дністровської об'єднаної державної податкової інспекції Одеської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортуна», за участю третьої особи ОСОБА_1 про стягнення заборгованості у розмірі 42723 грн. 43 коп. - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фортуна» (код ЄДРПОУ 30652483) на користь Державного бюджету України заборгованість у розмірі 42723 грн. 43 коп., на р/р 34129999700011, одержувач УДК в Б-Дністровському районі, код 23215016, банк ГУДКУ в Одеській області, МФО 828011 .

Постанова набирає законної сили у порядку ст. 254 КАС України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі в Одеський окружний адміністративний суд апеляційної скарги на постанову протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга на постанову подається до Одеського окружного адміністративного суду, та одночасно її копія надсилається до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Повний текст постанови складено та підписано 21 січня 2013 року.

Суддя Л.І. Свида

.

.

.

Дата ухвалення рішення21.01.2013
Оприлюднено24.01.2013
Номер документу28772171
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1570/3690/2011

Ухвала від 25.11.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 14.02.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 21.02.2012

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 14.06.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 25.05.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 25.05.2011

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 13.02.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 26.11.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 08.02.2013

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Постанова від 21.01.2013

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні