Постанова
від 22.01.2013 по справі 12844/12/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

22 січня 2013 р. № 12844/12/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді - Горшкової О.О.,

при секретарі судового засідання - Чепурній Т.В.,

за участю представників сторін: позивач - Тетянчук Д.В., третя особа 1 - Задорожня В.М., відповідач, третя особа 2 - не прибули,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Харківської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецпромстандарт", третя особа 1 - Департамент державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Харківської міської ради, третя особа 2 - Виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Полтавської області про скасування державної реєстрації змін до установчих документів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна податкова інспекція у Дзержинському районі м. Харкова Харківської області Державної податкової служби, звернувся до суду із адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецпромстандарт", 3-я особа Департамент державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Харківської міської ради, в якому просить суд скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ "Спецпромстандарт" код ЄДРПОУ 37282590), про що зроблено запис №1 585 102 0000 007459 щодо внесення даних про зміну юридичної адреси ТОВ "Спецпромстандарт" (код ЄДРПОУ 37282590), про що зроблено запис №1 585 105 0003 007459 м. Харків, вул. Іванівська, 1. В обґрунтування позовних вимог вказує, що при проведенні співробітниками ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова перевірки місцезнаходження ТОВ "Спецпромстандарт" за адресою: м. Харків, вул. Іванівська, 1 було встановлено, що зазначене підприємство за даною адресою не знаходиться. В зв'язку з чим, оскільки на момент звернення до державного реєстратора ТОВ "Спецпромстандарт" було зазначено відомості про місцезнаходження, які не відповідають його фактичному місцеперебуванню, то як наслідок Державним реєстратором в порушення вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" було внесено відомості до ЄДРПОУ.

Відповідач письмових заперечень проти позову не надав.

Третя особа проти позову заперечувала, пославшись на те, що Департамент державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Харківської міської ради не вчиняв реєстраційних дій щодо зміни місцезнаходження юридичної особи ТОВ "Спецпромстандарт", оскільки дані дії були проведені виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради Полтавської області.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 09.01.2013 року залучено до участі у справі як третю особу 2, яка не заявляє самостійних позовних вимог на предмет спору, на стороні відповідача -Виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Полтавської області.

У судовому засіданні призначеному на 22.01.2013 року представник позивача та третьої особи 1 підтримали свої правові позиції по справі.

Представник відповідача у вищезазначене судове засідання не з'явився, підстав неявки не повідомив.

Згідно ч.8 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Як вбачається з матеріалів справи, на адресу ТОВ "Спецпромстандарт" направлено копію ухвали про відкриття провадження, інформацію про процесуальні права і обов'язки осіб, які беруть участь у справі та судову повістку. У відповідності до запису співробітників поштового відділення, поштові конверти було повернуто із зазначенням підстав -за закінченням терміну зберігання.

Згідно із ч.2 ст. 49 КАС України, особи, які беруть участь у справі, зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки.

Представник третьої особи 2, у в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, підстав неявки не повідомив, заперечень на позов не надав.

Враховуючи вищенаведені обставини, суд дійшов висновку, що не з'явлення представників відповідача та третьої особи 2, належним чином повідомлених про дату, час та місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи за наявними в ній матеріалами.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні в матеріалах справи докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на повному, всебічному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, вважає, що позовні вимоги задоволенню не підлягають, виходячи з наступного.

Як було встановлено під час розгляду справи та підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, 02.11.2010 року Виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради Полтавської області проведено державну реєстрацію ТОВ "Спецпромстандарт" (код ЄДРПОУ 37282590), про що зроблено запис № 1 585 102 0000 007459.

01.06.2012 року № 1 585 105 0003 007459 до Єдиного державного реєстру внесено зміни до відомостей про місцезнаходження реєстрації ТОВ "Спецпромстандарт" (код ЄДРПОУ 37282590), та зазначено адресу: 61022, м.Харків, вул. Іванівська, 1.

Дані обставини підтверджуються наявною в матеріалах справи довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

За наслідками проведеної співробітниками ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова перевірки щодо наявності ТОВ "Спецпромстандарт" за адресою реєстрації: Харків, вул. Іванівська, 1, було встановлено, що за даною адресою підприємство не значиться, про що складено Довідку про встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків № 706/07-031 від 31.07.2012 року та повідомлення за формою №18-ОПП юридичної особи за місцезнаходженням від 02.08.2012 року №2657/9/18-312.

Податковий орган вважає, що зазначені обставини є підставою для скасування реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Перевіряючи обґрунтованість заявлених позовних вимог, суд дійшов висновку про наступне.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб -підприємців регулюються Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" №755-IV від 15.05.2003 року (далі - Закон України №755-IV).

Відповідно до ст. 1 вищезазначеного Закону встановлено, що єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (далі - Єдиний державний реєстр) - автоматизована система збирання, накопичення, захисту, обліку та надання інформації про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Місцезнаходження юридичної особи - адреса органу або особи, які відповідно до установчих документів юридичної особи чи закону виступають від її імені (далі - виконавчий орган).

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України №755-IV, державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Згідно з ч.3 ст.4 Закону України №755-IV зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи - підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців проводиться державним реєстратором виключно у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи-підприємця.

Відповідно до ч.1 ст.6 Закону України №755-IV державний реєстратор на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці проводить державну реєстрацію змін до установчих документів юридичних осіб та державну реєстрацію зміни імені або місця проживання фізичних осіб -підприємців.

Відповідно до частин 1, 2, 4, 6 статті 14 Закону України №755-IV передача реєстраційних справ здійснюється в разі зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи - підприємця, якщо нове місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці. Передача реєстраційних справ у випадку, який передбачено абзацом другим частини першої цієї статті, здійснюється на підставі державної реєстрації відповідних змін до установчих документів юридичної особи або державної реєстрації зміни місця проживання фізичної особи - підприємця. За наявності підстави, що передбачена абзацом другим частини першої цієї статті, державний реєстратор протягом десяти робочих днів з дати державної реєстрації зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи - підприємця зобов'язаний передати за описом реєстраційну справу державному реєстратору за новим місцезнаходженням юридичної особи або за новим місцем проживання фізичної особи - підприємця. Державний реєстратор, який отримав реєстраційну справу, зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дати її прийому повідомити рекомендованим листом юридичну особу або фізичну особу - підприємця про зміну місцезнаходження реєстраційної справи та внести до Єдиного державного реєстру запис про зміну місцезнаходження реєстраційної справи.

Статтею 29 Закону України №755-IV визначений перелік документів, які юридична особа повинна подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) для державної реєстрації змін до установчих документів. Частиною 7 вказаної статті передбачено, що державному реєстратору забороняється вимагати документи для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо вони не передбачені частинами першою - шостою цієї статті.

Згідно ч.3 ст.8 Закону України №755-IV установчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір, положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи здійснюється за процедурами, передбаченими частинами першою - п'ятою статті 25 та частинами другою-третьою статті 27 цього Закону для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Відповідно до вимог вищезазначених норм Закону, 12.06.2012 року реєстраційну справу юридичної особи ТОВ "Спецпромстандарт" було знято з обліку Кременчуцькою міською радою Полтавської області та передано до Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб -підприємців Харківської міської ради у зв'язку зі зміною місцезнаходження юридичної особи. 22.06.2012 року ТОВ "Спецпромстандарт" було взято на облік до Департаменту державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб -підприємців Харківської міської ради.

Пунктом 67.2 ст.67 Податкового кодексу України передбачено, що органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін саме до установчих документів.

Частиною 1 ст. 31 Закону України №755-IV визначено, що у разі постановлення судового рішення щодо скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи, або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи суд у день набрання законної сили судовим рішенням надсилає його державному реєстратору для внесення запису про судове рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

З положень вказаної норми права чітко слідує, що орган державної податкової служби України наділений законодавцем повноваженням на звернення до суду з позовом саме стосовно скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Відповідно до ч.2 ст.81 Цивільного кодексу України юридична особа приватного права створюється на підставі установчих документів відповідно до статті 87 цього Кодексу.

Аналізуючи норми Цивільного кодексу України, суд доходить висновку, що положення ст.87 ЦК України, які визначають порядок складання і затвердження установчих документів та положення ст.88 ЦК України, які встановлюють вимоги до змісту установчих документів, не передбачають внесення до статуту суб'єкта господарювання відомостей про місцезнаходження цього суб'єкта.

Приписи ст.57 Господарського кодексу України також не містять вимог про включення до змісту установчих документів, якими в розумінні наведеної норми права є рішення про утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб'єкта господарювання, відомостей про місцезнаходження суб'єкта господарювання.

Враховуючи наведене, суд дійшов висновку, що зміна місцезнаходження відповідача не пов'язана із внесенням змін до установчих документів даної особи, в зв'язку з чим, внесений державним реєстратором до ЄДРПОУ запис № 1 585 105 0003 007459 від 01.06.2012 року про внесення змін до відомостей про місцезнаходження реєстрації ТОВ "Спецпромстандарт" не є реєстрацією змін до установчих документів, а наведені позивачем обставини, в обґрунтування своєї правової позиції, не є підставою для скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "Спецпромстандарт", визначених ст. 31 Закону України №755-IV.

Частиною 1 статті 71 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення

Суд зазначає, що по-перше, позивачем під час розгляду справи не було надано жодних доказів на підтвердження того, що в установчих документах ТОВ "Спецпромстандарт" були проведені зміни, а по-друге, податковим органом не було надано доказів того, що реєстраційні записи містять недостовірну інформацію, оскільки факт складання повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням не може розцінюватися як недостовірна інформація, оскільки дане повідомлення є складовою частиною дій щодо внесення державним реєстратором запису в ЄДРПОУ про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням.

В силу ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 3 статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Отже, дії по внесенню змін до відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі відносно юридичної особи ТОВ "Спецпромстандарт" про зміну місцезнаходження, здійснені державними реєстраторами відповідно до діючого законодавства.

Відтак, зважаючи на встановлені у справі обставини та з огляду на правові приписи законодавства, яке регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку про необґрунтованість заявлених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст. 19 Конституції України, ст.ст. 9, 11, 94, 128, 159, 160-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Харківської області Державної податкової служби до Товариства з обмеженою відповідальністю "Спецпромстандарт", третя особа 1 - Департамент державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Харківської міської ради, третя особа 2 - Виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Полтавської області про скасування державної реєстрації змін до установчих документів - залишити без задоволення.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у 10-денний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили у порядку, передбаченому ст. 254 КАС України.

Повний текст постанови виготовлено 25.01.2013 року.

Суддя Горшкова О.О.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.01.2013
Оприлюднено05.02.2013
Номер документу28834021
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —12844/12/2070

Ухвала від 09.01.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 20.11.2012

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Постанова від 22.01.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні