Постанова
від 29.01.2013 по справі 810/18/13-а
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2013 року 810/18/13-а

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Спиридонової В.О., розглянувши у порядку письмового провадження в м. Києві адміністративну справу за позовом Баришівської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області Державної податкової служби до товариства з обмеженою відповідальністю «Баришівський «Ветсанутильзавод» про накладення арешту на кошти та стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

03.01.2013 до Київського окружного адміністративного суду звернулась Баришівська об'єднана державна податкова інспекція Київської області Державної податкової служби (далі - позивач, Податковий орган) з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Баришівський «Ветсанутильзавод» (далі - відповідач, Товариство) про накладення арешту на кошти, що знаходяться на розрахункових рахунках у банківських установах, у межах заборгованості в сумі 2 603,00 грн. і стягнення даної суми коштів з рахунків платника у банках.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач має перед Податковим органом податкову заборгованість у сумі 2 603,00 грн. відповідно до податкової декларації з податку на прибуток підприємства № 9043460667 за І півріччя 2012 року, яка виникла в результаті несплати товариством задекларованих платежів.

Представник відповідача, повідомленого належним чином про час, дату і місце судового розгляду справи, в судове засідання не з'явився, причин поважності неявки суду не повідомив, жодних заперечень чи пояснень щодо позовних вимог не подав.

Відповідно до частини 4 статті 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, враховуючи принципи рівності сторін, суд дійшов наступних висновків.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Баришівський «Ветсанутильзавод» зареєстроване як суб'єкт господарювання 24.10.2003 Баришивською районною державною адміністрацією Київської області, код ЄДРПОУ - 00686256.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно з довідкою про взяття на облік платника податків від 20.11.2012 № 326/2012, товариство з обмеженою відповідальністю «Баришівський «Ветсанутильзавод» перебуває на податковому обліку у Баришівській об'єднаній державній податковій інспекції Київської області ДПС.

Відповідно до матеріалів справи, товариством з обмеженою відповідальністю «Баришівський «Ветсанутильзавод» 23.07.2012 подано до Баришівської об'єднаної державної податкової інспекції Київської області податкову декларацію з податку на прибуток за І квартал 2012 року, згідно з якою Товариством самостійно задекларовано податкове зобов'язання у сумі 2 603,00 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, 03.05.2011 Податковим органом виставлено Товариству податкову вимогу форми «Ю» № 85/1 на суму 19,48 грн., яку отримано безпосередньо директором Товариства, про що свідчить його підпис на корінці вимоги про сплату боргу.

З матеріалів справи вбачається, що 05.12.2012 року листом № 1348, який надійшов від Баришівського бюро технічної інвентаризації, позивача було повідомлено, що право власності на нерухоме майно за Товариством не зареєстровано.

Крім того, як вбачається з листа № 2363 від 05.12.2012, Управління держкомзему у Баришівському районі Головного управління держкомзему у Київській області, державні акти на право постійного користування земельною ділянкою на відповідача не реєструвалися та не видавалися, що свідчить про відсутність майна у Товариства.

Позовні вимоги стосуються заборгованості товариства зі сплати податку на прибуток підприємства, що регулюються спеціальним законом з питань оподаткування, яким встановлено порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, яким з 1 січня 2012 року є Податковий кодекс України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, які виникли між сторонами у справі, суд виходив з наступного.

Відповідач є платником податків і зборів згідно з пунктом 15.1 статті 15 Податкового кодексу України.

Відповідно до підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до підпункту 41.1.1 пункту 41.1 статті 41 Податкового кодексу України органи державної податкової служби є контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Згідно з пунктом 54.1 статті 54 Податкового кодексу України платник податків, крім випадків, передбачених податковим законодавством, самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до пункту 57.1 статті 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Відповідно до пункту 152.9 статті 152 Податкового кодексу України для цілей оподаткування податком на прибуток використовуються такі податкові періоди: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік. Базовим податковим (звітним) періодом для цілей цього розділу є календарний квартал

Згідно з підпунктом 20.1.17 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи ДПС України мають право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності платника податків, що знаходяться в банку, у разі, якщо у платника податків, який має податковий борг, відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу.

Підпунктом 20.1.18 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України встановлено, що органи ДПС України мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно з пунктом 95.2 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платників податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Виходячи з положень зазначених статей та враховуючи ту обставину, що відповідно до листа Баришівського бюро технічної інвентаризації № 1348 від 05.12.2012 та листа управління держкомзему у Баришівському районі Київської області № 2363 від 05.12.2012, за відповідачем на праві власності не зареєстровано жодного об'єкта нерухомого майна або земельних ділянок, а податкова вимога була направлена відповідачу 03.05.2011, тобто більш ніж за 60 календарних дні до звернення з адміністративним позовом до суду про стягнення коштів Товариства, доведеність наявності у відповідача непогашеного податкового боргу, суд вважає за можливе накласти арешт на грошові кошти відповідача в межах податкового боргу у сумі 2 603,00 грн. з метою забезпечення його погашення.

Згідно з частиною першою статті 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Відповідно до частини 4 статті 70 КАС України обставини, які за законом повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування, крім випадків, коли щодо таких обставин не виникає спору.

На час вирішення спору по суті жодних доказів сплати відповідачем податкової заборгованості з податку на прибуток за І півріччя 2012 року у розмірі 2 603,00 грн. суду не надано.

Враховуючи викладене, виходячи з меж позовних вимог, проаналізувавши норми чинного законодавства, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Податкового органу щодо стягнення податкової заборгованості зі сплати податку на прибуток товариства за І півріччя 2012 року законні та обґрунтовані, а позов є таким, що підлягає задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 11, 14, 70-72, 86, 94, 128, 159-163, 254 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти товариства з обмеженою відповідальністю «Баришівський «Ветсанутильзавод» (код ЄДРПОУ 00686256) у сумі 2 603 (дві тисячі шістсот три) грн. 00 коп., що знаходяться на розрахункових рахунках у банківських установах.

Стягнути з розрахункових рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «Баришівський «Ветсанутильзавод» (код ЄДРПОУ 00686256) кошти в рахунок погашення податкового боргу в сумі 2 603 (дві тисячі шістсот три) грн. 00 коп. на користь Державного бюджету України.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду у порядку, встановленому статтями 185-187 КАС України, шляхом подання апеляційної скарги через Київський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Спиридонова В.О.

Дата ухвалення рішення29.01.2013
Оприлюднено05.02.2013
Номер документу28929987
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/18/13-а

Ухвала від 29.01.2013

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Спиридонова В.О.

Постанова від 29.01.2013

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Спиридонова В.О.

Ухвала від 08.01.2013

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Спиридонова В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні