Постанова
від 22.01.2013 по справі 2а/0470/11948/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 січня 2013 р. Справа № 2а/0470/11948/12 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Кучми К.С. при секретарі - Вітушко Л.Г. розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора Дніпропетровської міжрайонної державної адміністрації Дніпропетровської області Абрамової Тетяни Ігорівни, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - голова правління обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд» Кузьмін Олександр Миколайович, Обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство «Ізумруд» про визнання недійсною державної реєстрації змін до установчих документів, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до адміністративного суду з вищезазначеним позовом. В обґрунтування заявлених позовних вимог послався на те, що він є членом Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд». В порушення встановленої процедури внесення змін до установчих документів голова правління ОК «СТ «Ізумруд» Кузьмін О.М., не маючи на то повноважень від загальних зборів, надав відповідачу нічим не підтверджену заяву про внесення змін до Єдиного державного реєстру щодо корегування чисельності засновників ОК «СТ «Ізумруд», безпідставно скоротив її на 148 осіб. Після чого, 18 червня 2012 року Державним реєстратором Дніпропетровської міжрайонної державної адміністрації Дніпропетровської області Абрамовою Т.І. до установчих документів були незаконно внесені зміни, що пов'язані зі змінами в складі засновників (учасників) кооперативу, чим останньої були порушенні вимоги ч.11 ст.24, ч.1, 2 ст.25, ч.1 ст.27 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Незаконне виключення зі складу засновників порушує його права як члена кооперативу, оскільки взагалі не було голосування з цього питання щодо виключення обезлічених членів кооперативу, крім того, в майбутньому в числі цих осіб може опинитись і він. Позивач також зазначив, що витрати по утриманню майна кооперативу розповсюджуються на меншу чисельність осіб, що збільшує фінансове навантаження на нього. За таких обставин, позивач просив суд: визнати недійсною реєстрацію змін до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд», що пов'язана зі змінами в складі засновників (учасників) кооперативу, вчинену 18.06.2012 року, - як незаконно проведену.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив суд позов задовольнити.

Відповідач - Державний реєстратор Дніпропетровської міжрайонної державної адміністрації Дніпропетровської області Абрамова Т.І. в судове засідання не з'явилася, про день та час його проведення повідомлялася належним чином та в своєму відзиву на позов та листах просила суд розглядати справу без її участі.

Представник третьої особи - ОК «СТ «Ізумруд» позовні вимоги не підтримала та зазначила, що як сам зазначає позивач в позовній заяві та його представник в судовому засіданні, та ніким не ставиться під сумнів, ОСОБА_1 є членом ОК «СТ «Ізумруд», що підтверджується довідкою, виданою головою правління ОК «СТ «Ізумруд» Кузьміним О.М. та квитанціями по сплаті членських внесків. Тому реєстраційні дії які були вчинені Державним реєстратором Дніпропетровської міжрайонної державної адміністрації Дніпропетровської області Абрамовою Т.І. 18 червня 2012 року, що пов'язані зі змінами в складі засновників (учасників) кооперативу, ні яким чином не порушують прав позивача, а тому просила суд у задоволенні позову відмовити.

Третя особа - голова правління обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд» Кузьмін О.М. в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, про що в справі є розписка.

Суд, вислухавши пояснення представників позивача та третьої особи, дослідивши матеріали справи вважає, що в задоволенні адміністративного позову слід відмовити, з таких підстав.

Судом встановлено, що Садівниче товариство «Ізумруд», код за ЄДРПОУ 24609792, зареєстроване розпорядженням голови Дніпропетровської райдержадміністрації 25.02.2000 року №60-р за місцезнаходженням: смт.Кіровське Дніпропетровського району Дніпропетровського області.

02.11.2007 року юридичну особу включено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, згідно вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

11.01.2008 року проведено державну реєстрацію зміни керівника СТ «Ізумруд» на Кузьміна О.М., на підставу протоколу загальних зборів СТ «Ізумруд» від 18.12.2007 року.

05.05.2008 року проведено державну реєстрацію змін до установчих документів СТ «Ізумруд», а саме: приведено у відповідність до наказу Держкомпідприємництва України від 17.10.2005 року №93 «Про затвердження змін до вимог щодо написання найменування юридичної особи - Обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство «Ізумруд».

18 червня 2012 року Державним реєстратором Дніпропетровської міжрайонної державної адміністрації Дніпропетровської області Абрамовою Т.І. до установчих документів були внесені зміни, що пов'язані зі змінами в складі засновників (учасників) ОК «СТ «Ізумруд». Саме з даним реєстраційним записом відповідача позивач пов'язує порушення своїх прав, свобод та інтересів.

Аналізуючи виниклі між сторонами правовідносини, суд приходить до наступного.

У відповідності до положень статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 р. №755 регулюються відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Згідно ч.1 ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Суд вважає, що у задоволенні позову ОСОБА_1 про визнання недійсною реєстрацію змін до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд», що пов'язана зі змінами в складі засновників (учасників) кооперативу, вчинену 18.06.2012 року, - як незаконно проведену слід відмовити, оскільки даною реєстраційною дією, проведеною Державним реєстратором Дніпропетровської міжрайонної державної адміністрації Дніпропетровської області Абрамовою Т.І. не порушуються права, свободи та інтереси позивача. Так як, на теперішній час позивач є членом Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд», ділянка №732, що підтверджується довідкою від 09.09.2012 року, виданою головою правління ОК «СТ «Ізумруд» Кузьміним О.М., квитанціями по сплаті членських внесків та він був зазначений в списках кооперативу, який надавалися відповідачу, під номером 732. Посилання позивача на той факт, що можливо він буде виключеним із списку кооперативу пізніше, суд вважає необґрунтованим, оскільки вона заявлена на майбутнє.

Крім того, суд звертає увагу на те, що з урахуванням положень п.5.6 Статуту Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд» та відповідно до рішення Конституційного Суду України від 01.12.2004 року № 18-рп\2004 (справа про охоронюваний законом інтерес) в якому зазначено, що акціонер може захищати свої права та охоронювані законом інтереси шляхом звернення до суду у випадку їх порушення, оспорювання чи невизнання самим акціонерним товариством, учасником якого він є, органами чи іншими акціонерами цього товариства. Вказаним рішенням також зазначено, що акціонер має право звернутися до суду за захистом своїх прав та інтересів у разі їх порушення посадовими особами шляхом здійснення діяльності, яка суперечить установчим документам, чиниться з перевищенням повноважень, без погодження із радою товариства, всупереч рішенням загальних зборів та з іншими порушеннями чинного законодавства. Але у цьому випадку акціонери повинні звертатись до суду через уповноважені органи (загальні збори товариства або правління), а не самостійно, як фізична особа, оскільки будь-яка особа може відстоювати інтереси, які суперечитимуть інтересам інших акціонерів. Право акціонера звертатися до суду за захистом прав акціонерного товариства або в інтересах цього товариства Законом не передбачено.

Відповідно до ст.94 КАС України судові витрати у справі покладаються на сторону, проти якої ухвалена постанова.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10, 11, 69, 71, 94, 122, 158 - 163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Державного реєстратора Дніпропетровської міжрайонної державної адміністрації Дніпропетровської області Абрамової Тетяни Ігорівни, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - голова правління обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд» Кузьмін Олександр Миколайович, Обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство «Ізумруд» про визнання недійсною реєстрацію змін до установчих документів Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд», що пов'язана зі змінами в складі засновників (учасників) кооперативу, вчинену 18.06.2012 року, - як незаконно проведену - відмовити.

Постанова суду набирає законної сили відповідно до вимог ст.254 КАС України та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та строки, передбачені ст.186 КАС України.

Повний текст постанови складений 28 січня 2013 року.

Суддя (підпис) З оригіналом згідно Постанова не набрала законної сили станом на 28.01.2013 Суддя К.С. Кучма К.С. Кучма К.С. Кучма

Дата ухвалення рішення22.01.2013
Оприлюднено06.02.2013
Номер документу29013217
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/11948/12

Ухвала від 31.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 19.10.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 22.10.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 28.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Постанова від 22.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні