Ухвала
від 31.01.2013 по справі 2а/0470/11948/12
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

УХВАЛА

22 січня 2013 року Справа №2а/0470/11948/12

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Кучми К.С.

при секретарі - Вітушко Л.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора Дніпропетровської міжрайонної державної адміністрації Дніпропетровської області ОСОБА_2, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - голова правління обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд» ОСОБА_3, Обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство «Ізумруд» про визнання недійсними державної реєстрації змін до установчих документів, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до адміністративного суду з вищезазначеним позовом. В обґрунтування заявлених позовних вимог послався на те, що він є членом Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд». До установчих документів Державним реєстратором Дніпропетровської міжрайонної державної адміністрації Дніпропетровської області ОСОБА_2, на підставі наданих головою правління кооперативу ОСОБА_3 документах та всупереч вимогам Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», незаконно були внесені зміни, що порушують його права та законні інтереси як члена кооперативу. За таких обставин, позивач просив суд:

- визнати недійсною реєстрацію змін до установчих документів Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд» шляхом реєстрації 05.05.2008 року (запису №12031050002027124) статуту кооперативу в редакції 2008 року без його обов'язкової складової - списку засновників (учасників) кооперативу з їх ідентифікуючими даними та підписами, - як незаконно проведену;

- визнати недійсною реєстрацію змін до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд», що пов'язана зі змінами місцезнаходження юридичної особи, та знаходження її за обезліченою адресою: 52030, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, смт.Кіровське, - як незаконно проведену;

- визнати недійсною реєстрацію змін до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд», що пов'язана зі змінами виду діяльності «управління нерухомим майном», - як незаконно проведену.

В судовому засіданні представник третьої особи - ОК «СТ «Ізумруд» звернула увагу суду на той факт, що позивач ОСОБА_1 про порушення своїх прав дізнався ще 12 квітня 2008 року на загальних зборах членів ОК «СТ «Ізумруд» коли обговорювалися питання стосовно затвердження статуту в новій редакції та встановлення місцезнаходження кооперативу, а звернувся до суду з даним позовом лише 08 жовтня 2012 року. Дана обставина підтверджується протоколом №1 загальних зборів членів ОК «СТ «Ізумруд» від 12.04.2008 року, а посилання представника позивача на той факт, що він є підробленим матеріали справи не містять. Тому позовні вимоги про визнання недійсною реєстрацію змін до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд» шляхом реєстрації 05.05.2008 року (запису №12031050002027124) статуту кооперативу в редакції 2008 року без його обов'язкової складової - списку засновників (учасників) кооперативу з їх ідентифікуючими даними та підписами, - як незаконно проведену та визнання недійсною реєстрацію змін до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд», що пов'язана зі змінами місцезнаходження юридичної особи, та знаходження її за обезліченою адресою: 52030, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, смт.Кіровське, - як незаконно проведену - просила суд залишити без розгляду, в зв'язку з пропуском строку звернення до суду. Що стосується позовної вимоги про визнання недійсною реєстрацію змін до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд», що пов'язана зі змінами виду діяльності «управління нерухомим майном», - як незаконно проведену вона також підлягає залишенню без розгляду, оскільки дані дії були вчинені ще раніше, а тому позивач звернувся з пропуском строку звернення до адміністративного суду.

Представник позивача зазначив про те, що його довіритель звернувся до суду в межах строку звернення до адміністративного суду, оскільки тільки у вересні-жовтні 2012 року ознайомився з реєстраційною справою ОК «СТ «Ізумруд» та дізнався, які протиправні реєстраційні дії були вчинені державним реєстратором. Посилання на протокол №1 загальних зборів членів ОК «СТ «Ізумруд» від 12.04.2008 року є недоречним, оскільки дані питання на зборах не обговорювалися та він є підробленим. Представник позивача також вказав, що звертаючись до суду з даним позовом, спочатку треба було встановити преюдиціальні факти щодо порушень подачі на реєстрацію статуту ОК «СТ «Ізумруд» у редакції 2008 року без його невід'ємної частини - списком засновників (учасників) кооперативу, складених у відповідності з вимогами закону ідентифікувати особистість засновників (учасників) та місцезнаходження та адреси кооперативу, що і було зроблено ним, в підтвердження чого надано рішення Жовтневого районного суду від 19.09.2012 року по справі №2-4906/11 (2/412/297/2012) та ухвалу апеляційного суду Дніпропетровської області від 25.11.2009 року по справі №22ц-6115/2009.

Відповідач - Державний реєстратор Дніпропетровської міжрайонної державної адміністрації Дніпропетровської області ОСОБА_2 в судове засідання не з'явилася, про день та час його проведення повідомлялася належним чином. В своєму відзиву на позов просила суд розглядати справу без її участі та зазначила, що редакція статуту СТ «Ізумруд» від 25.02.2000 року також не містить списку ні членів, ні засновників садівничого товариства, статут навіть ніким не підписаний. Слід зауважити, що оскільки статут може містити інші пов'язані з особливостями діяльності кооперативу положення, що не суперечать законодавству, то такий список може бути внесено до статуту кооперативу. При цьому членам кооперативу потрібно бути проводити державну реєстрацію змін до статуту щоразу при зміні складу членів кооперативу чи відомостей по них. Що стосується місцезнаходження ОК «СТ «Ізумруд», то жодних реєстраційних дій по здійсненню зазначених змін не проводилося, згідно довідки Облстатуправління від 28.02.2000 року вказано місцезнаходження: 52030, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, смт.Кіровське, відповідні відомості в ЄДР значаться і до теперішнього часу.

Третя особа - голова правління обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд» ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце судового засідання повідомлявся належним чином, про що в справі є розписка.

Заслухавши пояснення представників позивача та третьої особи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 з даним позовом звернувся до суду 08 жовтня 2012 року, тобто, після внесених Законом України «Про судоустрій і статус суддів» змін до КАС України, якими змінено строки звернення до адміністративного суду за захистом порушених прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ч.1 ст.99 КАС України, адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Частиною другої вказаної статті визначено, що для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Згідно ч.3 ст.162 КАС України, якщо в ході судового розгляду справи суд встановить, що провадження у справі відкрито за позовною заявою, поданою з пропущенням установленого законом строку звернення до адміністративного суду, або викладений в ухвалі про відкриття провадження у справі висновок суду про визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними був передчасним, і суд не знайде інших підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, позовна заява залишається без розгляду.

Суд дійшов висновку про необхідність залишення без розгляду позовних вимог про визнання недійсною реєстрацію змін до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд» шляхом реєстрації 05.05.2008 року (запису №12031050002027124) статуту кооперативу в редакції 2008 року без його обов'язкової складової - списку засновників (учасників) кооперативу з їх ідентифікуючими даними та підписами, - як незаконно проведену; визнання недійсною реєстрацію змін до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд», що пов'язана зі змінами місцезнаходження юридичної особи, та знаходження її за обезліченою адресою: 52030, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, смт.Кіровське, - як незаконно проведену; визнання недійсною реєстрацію змін до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд», що пов'язана зі змінами виду діяльності «управління нерухомим майном», - як незаконно проведену. Так як, сам зазначає позивач в своєму позові 05 травня 2008 року до установчих документів були внесені зміни у зв'язку зі змінами організаційно-правової форми юридичної особи на ОК «СТ «Ізумруд» шляхом прийняття статуту в новій редакції, що підтверджується свідоцтвом про держреєстрацію №567043 та статутом кооперативу 2008 року. В 2009 році були незаконно внесені зміни до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд», що пов'язані з його місцезнаходженням. Тобто суд вважає, що з того часу починається перебіг строку звернення до адміністративного суду, а не з вересня-жовтня 2012 року, коли позивач ознайомився з реєстраційною справою. У позивача була можливість виявити вказані порушення раніше та звернутися до суду в передбачений законом строк. Позивач та його представник не просили суд поновити строк на звернення до адміністративного суду, вважаючи його не пропущеним. Реєстраційний запис до установчих документів ОК «СТ «Ізумруд», що пов'язаний зі змінами виду діяльності «управління нерухомим майном» 70.32.0 був внесений ще 02.11.2007 року. Посилання представника позивача на той факт, що з початку треба було встановити преюдиціальні факти щодо неправомірності надання на реєстрацію статуту ОК «СТ «Ізумруд» у редакції 2008 року без його невід'ємною частиною - списком засновників (учасників) кооперативу, складеного у відповідності з вимогами закону ідентифікувати особистість засновників (учасників) та місцезнаходження та адреси кооперативу, а потім вже звертатися до адміністративного суду з даним позовом, суд вважає недоречним. Оскільки предметом спору у цій справі є саме перевірка дій державного реєстратора на їх відповідність до вимог статей 17, 19, 25, 27 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» та надання суду доказів щодо перевірки дій інших осіб винних у внесенні до установчих документів або інших документів, які подаються державному реєстратору, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, та які відповідно до ч.4 ст.53 цього закону несуть відповідальність, встановлену законом - Кодекс адміністративного судочинства України не вимагає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.99, 160, ч.3 ст.162, 165 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Державного реєстратора Дніпропетровської міжрайонної державної адміністрації Дніпропетровської області ОСОБА_2, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - голова правління обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд» ОСОБА_3, Обслуговуючий кооператив «Садівниче товариство «Ізумруд» про:

- визнання недійсною реєстрацію змін до установчих документів Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд» шляхом реєстрації 05.05.2008 року (запису №12031050002027124) статуту кооперативу в редакції 2008 року без його обов'язкової складової - списку засновників (учасників) кооперативу з їх ідентифікуючими даними та підписами, - як незаконно проведену;

- визнання недійсною реєстрацію змін до установчих документів Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд», що пов'язана зі змінами місцезнаходження юридичної особи, та знаходження її за обезліченою адресою: 52030, Дніпропетровська область, Дніпропетровський район, смт.Кіровське, - як незаконно проведену;

- визнання недійсною реєстрацію змін до установчих документів Обслуговуючого кооперативу «Садівниче товариство «Ізумруд», що пов'язана зі змінами виду діяльності «управління нерухомим майном», - як незаконно проведену - залишити без розгляду.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до вимог ст.254 КАС України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст.186 КАС України.

Повний текст ухвали складений 28 січня 2013 року.

Суддя (підпис) З оригіналом згідно Станом на 28.01.2013 не набрала законної сили Суддя ОСОБА_4 ОСОБА_4 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення31.01.2013
Оприлюднено01.07.2015
Номер документу45544078
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання недійсними державної реєстрації змін до установчих документів

Судовий реєстр по справі —2а/0470/11948/12

Ухвала від 31.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 19.10.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 22.10.2012

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Ухвала від 28.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

Постанова від 22.01.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кучма Костянтин Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні