Постанова
від 31.01.2013 по справі 1601/14482/2012
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 1601/14482/2012

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.01.2013 року Автозаводський районний суд м. Кременчука Полтавської області у складі: головуючого судді -Предоляк О.С.,

при секретарі - Стецик Ю.М.,

за участю представників позивача ОСОБА_1, ОСОБА_2, відповідача - державного реєстратора виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області Бондаренко І.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці справу за адміністративним позовом ОСОБА_4 до державного реєстратора виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області Бондаренко Ірини Віталіївни про зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

29 листопада 2012 року до суду звернулася ОСОБА_4 з адміністративним позовом до державного реєстратора виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області Бондаренко І.В. Просила зобов'язати державного реєстратора внести запис про скасування державної реєстрації припинення юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє» (код ЄДРПОУ 23813409, № реєстраційного запису 15851110019005700 від 10.02.2012 р.) та зобов'язати державного реєстратора вчинити необхідні архівні дії та відмінити зміни до статуту товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє» які зареєстровані 20.05.2003р. розпорядженням міського голови №625-Р, а також внести дані про недійсність рішення зборів товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє» від 07.11.2002р., оформлене протоколом №4.

У судовому засіданні представники позивача позов підтримали, просили задовольнити, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві.

Відповідач проти позову заперечувала. Підтвердила факт того, що дані про недійсність змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє», які зареєстровані 20.05.2003 року розпорядженням міського голови №625-Р, до Єдиного реєстру не вносились. Разом з тим вказала, що для внесення таких даних до реєстру необхідно вчинити архівні дії якими відновити у Єдиному реєстрі реєстраційну дію щодо змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє» від 20.05.2003року. Невчинення нею вказаних архівних дій пояснила тим, що такі дії можуть суперечити Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», оскільки вказаним законом останні не передбачені.

Суд, вислухавши пояснення сторін, вивчивши матеріали справи, оцінивши зібрані та надані докази у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню із наступних підстав.

Відповідно до ст.55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Згідно ст. 6 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або інтереси.

Судом встановлено, що рішенням Господарського суду Полтавської області від 18.06.2009 року по справі №20/390-20/85 права ОСОБА_4 поновлені судом шляхом внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відповідно до фактичних обставин.

Згідно ч. 2 ст. 31 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» державний реєстратор у строк, що не перевищує двох робочих днів з дати надходження судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, вносить до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішенням, та в той же день повідомляє органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України про внесення такого запису.

Позивач мала право на те, щоб дані про недійсність змін до статуту, тобто дані що стосуються її корпоративних прав, були внесені до Єдиного реєстру, що повинен був зробити державний реєстратор.

Твердження відповідача про те, що вчинення архівних дій для внесення до Єдиного реєстру

необхідного запису не передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», а тому суперечать йому, не приймаються судом до уваги, оскільки вчинення необхідних архівних дій у даному випадку не суперечить йому, а навпаки спрямовано саме на виконання ст. 31 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців». З огляду на наведене, суд приходить до висновку, що відповідач у разі вчинення архівних дій, діяв би в межах наданих йому повноважень та на підставі Закону.

Відповідно до ст. 8 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого зокрема людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

В адміністративному судочинстві принцип верховенства права зобов'язує суд, зокрема, надавати закону тлумачення у спосіб, який забезпечує пріоритет прав людини при вирішенні справи.

Судом встановлено, що відповідач має право, про захист якого просить, і це право порушено відповідачем у публічно-правових відносинах. Державний реєстратор мав можливість внести запис про недійсність змін до статуту товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє» від 20.05.2003року за допомогою вчинення архівних дій, але не зробив цього. Суд робить висновок про протиправність бездіяльності відповідача.

Відповідно до ч.2 ст.33 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» , юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Згідно ч.1 ст. 41 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» , підставою для внесення до Єдиного державного реєстру запису про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи є постановлення судом рішення щодо відміни державної реєстрації припинення юридичної особи.

Як вбачається із зазначеного закону, запис про відміну державної реєстрації припинення юридичної особи - єдина дія, яка передбачена цим законом після припинення юридичної особи, і лише на підставі судового рішення.

Внесення запису про припинення юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє», таким чином, унеможливлює вчинення будь-яких реєстраційних дій щодо товариства, зокрема унеможливлює внесення державним реєстратором внесення запису про недійсність змін до статуту на підставі рішення Господарського суду Полтавської області від 18.06.2009 року по справі №20/390-20/85, а тому теж порушує права позивача у публічно-правових відносинах, а дана дія відповідача є протиправною.

У разі визнання судом бездіяльності (дій) відповідача - суб'єкта владних повноважень протиправною, суд може зобов'язати відповідача вчинити певні дії (присуд до активної поведінки), які зобов'язаний вчинити відповідач.

З приводу строку звернення до суду з адміністративним позовом, судом встановлено наступне.

З вимогою про скасування запису щодо припинення юридичної особи, позивач звернулася в межах, встановлених ст.99 Кодексу адміністративного судочинства України, оскільки дізналася про припинення товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє» на початку серпня 2012 року з ухвали Господарського суду Полтавської області від 28.02.2012 року у справі № 18/1385/11, яка була направлена на адресу позивача 10.07.2012 у відповідь на її клопотання.

Стосовно іншої вимоги, представники позивача пояснили, що позивач дізналася про те, що жодних дій направлених на виконання ст.31 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, державним реєстратором не вчинялося після того, як позивач дізналася про припинення товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє». З листа виконавчого комітету позивач довідалася лише про недоліки функціонування електронної системи Єдиного реєстру.

Як вбачається з листа виконавчого комітету Кременчуцької міської ради від 03.06.2011року № Б-02-06/148, в ньому не зазначено, чи був внесений до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Суд, приходить до висновку, що строк звернення до суду з вимогою про вчинення архівних дій не є пропущеним.

Відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку, у тому числі, органів державної влади.

Частиною 2 ст. 71 КАС України передбачено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідно до частини першої статті 138 Кодексу адміністративного судочинства України предметом доказування є обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги чи заперечення або які мають інше значення для вирішення справи (причини пропущення строку для звернення до суду тощо) та які належить встановити при ухвалені судового рішення у справі/

Відповідач як суб'єкт владних повноважень не довів правомірність прийнятого ним рішення та не спростував доводів позивача.

Керуючись ст. ст. 2, 3, 6, 8, 17, 18, ч. 2 ст. 71, 87, 90, 99, 100, 104, 183-2, 255, 256, 267 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_4 до державного реєстратора виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області Бондаренко Ірини Віталіївни про зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити.

Зобов'язати державного реєстратора виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області Бондаренко Ірину Віталіївну внести запис про скасування державної реєстрації припинення юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє» (код ЄДРПОУ 23813409, № реєстраційного запису 15851110019005700 від 10.02.2012 р.)

Зобов'язати державного реєстратора виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області Бондаренко Ірину Віталіївну вчинити необхідні архівні дії та відмінити зміни до статуту товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє» які були зареєстровані 20.05.2003р. розпорядженням міського голови №625-Р, а також внести дані про недійсність рішення зборів товариства з обмеженою відповідальністю «Кафе «Вечірнє» від 07.11.2002р., оформлене протоколом №4.

Постанова може бути оскаржена до Харківського Апеляційного Адміністративного суду через Автозаводський районний суд м. Кременчука шляхом подання апеляційної скарги на постанову протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги або розгляду справи Харківським Апеляційним Адміністративним судом, якщо постанову не скасовано.

Суддя:

Дата ухвалення рішення31.01.2013
Оприлюднено15.02.2013
Номер документу29332061
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1601/14482/2012

Ухвала від 09.04.2013

Адміністративне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Зємцов В. В.

Ухвала від 22.04.2013

Адміністративне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Зємцов В. В.

Постанова від 31.01.2013

Адміністративне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 23.11.2012

Адміністративне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні