Постанова
від 14.02.2013 по справі 819/161/13-а
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/161/13-a

"14" лютого 2013 р.Тернопільський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Дерех Н.В. розглянувши у письмовому провадженні у місті Тернополі адміністративну справу за адміністративним позовом Мукачівської об'єднаної державної податкової інспекції Закарпатської області Державної податкової служби до Закритого акціонерного товариства «Українська нафтогазова страхова компанія» в особі Мукачівської філії закритого акціонерного товариства «Українська нафтогазова страхова компанія» про стягнення податкового боргу по податку на прибуток підприємств,

ВСТАНОВИВ :

Мукачівська об'єднана державна податкова інспекція Закарпатської області Державної податкової служби (надалі позивач, Мукачівська ОДПІ Закарпатської області ДПС) звернулася до суду з адміністративним позовом до Закритого акціонерного товариства «Українська нафтогазова страхова компанія» в особі Мукачівської філії закритого акціонерного товариства «Українська нафтогазова страхова компанія» (надалі відповідач) про стягнення податкового боргу по податку на прибуток підприємств на загальну суму 511 грн.00 коп., шляхом стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих відповідача та за рахунок готівки, що належить відповідачу.

Представник позивача Мукачівської об'єднаної державної податкової інспекції Закарпатської області Державної податкової служби в судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду був повідомлений належним чином, подав клопотання, в якому просить розглянути справу за відсутності їх представника, позовні вимоги підтримує повністю.

Представник відповідача Закритого акціонерного товариства «Українська нафтогазова страхова компанія» в особі Мукачівської філії закритого акціонерного товариства «Українська нафтогазова страхова компанія» в судове засідання повторно не прибув, про дату, час і місце судового розгляду був повідомлений належним чином, не повідомив причини неприбуття та не подав заяви про розгляд справи за його відсутності. Тому суд вважає, що справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Суд вважає, що вжив усі залежні від нього заходи для повідомлення сторін належним чином про розгляд даної адміністративної справи та реалізації ними права судового захисту прав та інтересів.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта. Отже, враховуючи зазначені вище підстави, суд вирішив розглянути справу у письмовому провадженні.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд встановив.

Стаття 10 Закону України „Про державну податкову службу в Україні" передбачає, що органи державної податкової служби здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів).

Порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів) регулюється нормами Податкового кодексу України (надалі - ПК України).

Мукачівська філія закритого акціонерного товариства «Українська нафтогазова страхова компанія» являється відокремленим підрозділом юридичної особи ЗАТ «Українська нафтогазова страхова компанія» без прав юридичної особи та стоїть на обліку в Мукачівській ОДПІ як платник податків, і відповідно до п.п. 16.1.4 п.16.1 ст. 16 Податкового кодексу України зобов'язане сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до ст.36 ПК України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати га або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом.

Згідно п. 102.4 ст. 102 Податкового кодексу України податковий борг, що виник у зв'язку з відмовою у самостійному погашенні такого грошового зобов'язання, може бути стягнутий протягом наступних 1095 календарних днів з дня виникнення податкового боргу.

Податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

В порушення даної норми філія не сплатила у належні строки податок на прибуток у розмірі 511,00 грн. Заборгованість по податку на прибуток виникла на підставі податкового повідомлення - рішення форми «Р» №0001801540 від 16.05.2012р., прийнятого на підставі акту перевірки від 29.02.2012р. №533/1540/22114514, яким визначено податкове зобов'язання з податку на прибуток приватних підприємств за штрафними фінансовими санкціями в розмірі 511,00 грн. Сума, визначена у даному податковому повідомленні-рішенні відповідачем не сплачена.

Відповідно до п.57.3 ст.57 Податкового кодексу України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу. У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження. Вищезазначене податкове повідомлення - рішення відповідачем не оскаржувалося ні в адміністративному ні в судовому порядку, а отже е узгодженим і підлягає сплаті до бюджету.

Відповідно до п.п.6.2.1 п.6.2 ст.6 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами", у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання у встановлені строки, податковий орган надсилає такому платнику податків податкові вимоги. Так, Мукачівською ОДПІ філії надсилалися податкові вимоги (перша податкова вимога №1/299 від 19.05.2007р., друга податкова вимога №2/60 від 23.01.2008р.).

Станом на день подання позову сума податкового боргу відповідачем добровільно не сплачена. У провадженні адміністративних чи господарських судів України або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає спору між сторонами даною провадження, про той же предмет і тих же підстав, та немає рішення цих органів з такого спору.

Відповідно до пп.20.1.18 п 20.1 ст.20 ПК України органи державної податкової служби мають право звергатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до вимог ч. 1 п. 95.3 статті 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду.

Відповідно до вимог пункту 95.4 статті 95 ПК України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Приймаючи до уваги, що відповідач станом на день розгляду спору суму податкового боргу не сплатив, позов про стягнення заборгованості перед бюджетами та державними цільовими фондами слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 158-163, 186, 254 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Закритого акціонерного товариства «Українська нафтогазова страхова компанія» в особі Мукачівської філії закритого акціонерного товариства «Українська нафтогазова страхова компанія» ( код ЄДРПОУ 21148965, провулок Шевченка, 1, м. Кременець, Тернопільська обл.) заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами на загальну суму 511 ( п'ятсот одинадцять) грн.00 коп., шляхом стягнення коштів з рахунків у банках, обслуговуючих Закрите акціонерне товариство «Українська нафтогазова страхова компанія» в особі Мукачівської філії закритого акціонерного товариства «Українська нафтогазова страхова компанія» та за рахунок готівки, що належить відповідачу.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10 денний строк з дня постановлення постанови апеляційної скарги у порядок і строки, передбачені статтями 186 і 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо вона не скасована, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Копію постанови направити сторонам по справі.

Головуючий суддя Дерех Н.В.

копія вірна

Суддя Дерех Н.В.

Дата ухвалення рішення14.02.2013
Оприлюднено18.02.2013
Номер документу29336728
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/161/13-а

Ухвала від 24.01.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

Ухвала від 13.03.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

Постанова від 14.02.2013

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Дерех Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні