Ухвала
від 19.02.2013 по справі 918/7/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"19" лютого 2013 р. Справа № 918/7/13

за позовом Публічне акціонерне товариство "АЕС Рівнеобленерго" 33000, м.Рівне, вул.Князя Володимира, буд.71, код ЄДРПОУ 05424874

до відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Вторма-Рівне" 33000, м.Рівне, вул.Біла, 85А, код ЄДРПОУ 31479235

про стягнення заборгованості за спожиту електроенергію в сумі 3 081,19 грн.

Суддя Качур А.М.

Представники:

від позивача : Сократова А.О. (довіреність №61 від 12.12.2012 року);

від відповідача : не з'явився;

Відводи з підстав, передбачених статтею 20 Господарського процесуального кодексу (далі-ГПК) України, відсутні.

За клопотанням представника позивача здійснено фіксування судового процесу відповідно до статті 81 1 ГПК України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне товариство "АЕС Рівнеобленерго" (надалі-позивач) звернулось до господарського суду Рівненської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Рівне" (надалі-відповідач) про стягнення 3081,19 грн. заборгованості за спожиту активну електричну енергію.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, відзиву на позовну заяву не надав. Надіслані на адресу ТОВ "Вторма-Рівне": м.Рівне, вул.Біла, 85а, поштові повідомлення з ухвалами про порушення провадження по справі та про відкладення розгляду справи повернулись до господарського суду Рівненської області з довідкою відділення підприємства зв'язку: "адресат не значиться" та "за закінченням терміну зберігання", і така адреса підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.36-37).

Чинним законодавством до повноважень господарських судів не віднесено встановлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій, тому процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи.

Водночас законодавство України, в тому числі ГПК, не зобов'язує сторону у справі, зокрема позивача, з'ясовувати фактичне місцезнаходження іншої сторони (сторін) у справі (якщо воно не співпадає з її місцезнаходженням, визначеним згідно із статтею 93 Цивільного кодексу України) та зазначати таке фактичне місцезнаходження в позовній заяві чи інших процесуальних документах. В разі коли фактичне місцезнаходження учасника судового процесу з якихось причин не відповідає його місцезнаходженню, визначеному згідно з законом, і дана особа своєчасно не довела про це до відома господарського суду, інших учасників процесу, то всі процесуальні наслідки такої невідповідності покладаються на цю юридичну особу.

За таких обставин, керуючись статтею 75 ГПК України, суд вважає за можливе розглянути справу та вирішити спір без участі відповідача за наявними у справі матеріалами.

Вивчивши подані письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

При винесенні рішення судом встановлено та досліджено зокрема такі обставини.

27.08.2009 року між Закритим акціонерним товариством "Ей-І-Ес Рівнеенерго", як постачальником та відповідачем, як споживачем було укладено Договір про постачання електричної енергії №1513 (далі - Договір) (а.с.7-12).

Відповідно до пункту 1 Договору, позивач продає електричну енергію відповідачу для забезпечення електроустановок відповідача з сумарною приєднаною потужністю 30 кВт, а відповідач оплачувати позивачу вартість використаної електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами Договору.

Відповідно до рішення зборів акціонерів назва ЗАТ "Ей-І-Ес Рівнеенерго" (код ЄДРПОУ 05424874) змінилась на ПАТ "Ей-І-Ес Рівнеенерго" (код ЄДРПОУ 05424874) у відповідності до вимог Закону України "Про акціонерні товариства", що відображено в пунктах 1.4., 1.5.1., 1.5.2. статуту позивача (а.с.20).

Відповідно до пунктів 2.2., 2.2.1, 2.2.2, 8.1.Договору позивач зобов'язувався постачати відповідачу електроенергію відповідно до умов Договору, а останній - зобов'язався своєчасно та в повному обсязі оплатити електроенергію.

Відповідно до пункту 2.3.3. Договору споживач зобов'язаний оплачувати постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатку №4 "Порядок зняття показів засобів обліку електричної енергії та розрахунків".

Згідно пункту 8.1 Договору оплата електричної енергії та інших платежів здійснюється споживачем самостійно шляхом перерахування коштів на відповідні розрахункові постачальника в терміни визначені додатком №4 Договору "Порядок зняття показів засобів обліку електричної енергії та розрахунків".

Позивач виконав взяті на себе зобов'язання за договором в повному обсязі.

Відповідач з квітня 2011 року не проводив оплату за спожиту електроенергію, про що свідчить акт звірки за використану електроенергію за обліковими данними. Внаслідок неналежного виконання відповідачем зобов'язань щодо оплати спожитої електричної енергії заборгованість відповідача перед позивачем становить 3081,19 грн. В матеріалах справи відсутні докази оплати заборгованості.

У відповідності до статті11 Цивільного кодексу України та статті 174 Господарського кодексу України договір є підставою для виникнення цивільних прав і обов'язків (господарських зобов'язань).

Згідно з приписами статті 509 Цивільного кодексу України, зобов'язання є правовідношенням, у якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь іншої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші), чи утриматися від виконання певних дій, а інша сторона має право вимагати виконання такого обов'язку.

Відповідно до статті 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватись належним чином, згідно із умовами договору та вимогами Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що зазвичай ставляться.

Аналогічна норма міститься в Господарському кодексі України. Так, в частині 1 статті 193 Господарського кодексу України зазначено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

З огляду на зазначене та враховуючи, що борг відповідача перед позивачем на час прийняття рішення не оплачений, його розмір підтверджується матеріалами справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача 3081,19 грн. боргу за активну електроенергію є доведеними, обґрунтованими, відповідачем не спростовані, а відтак підлягають задоволенню з покладенням на відповідача витрат по сплаті судового збору за подання до суду позовної заяви.

Керуючись статтями 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Вторма-Рівне" (33000, м.Рівне, вул.Біла, 85А, код ЄДРПОУ 31479235) на користь Публічного акціонерного товариства "АЕС"Рівнеобленерго" (33000, м.Рівне, вул.Князя Володимира, буд.71, код ЄДРПОУ 05424874) заборгованість за використану електроенергію у сумі 3081,19 грн. та судового збору за подання до суду позовної заяви в сумі 1609 грн. 50 коп.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 21.02.2013 року

Суддя Качур А.М.

Дата ухвалення рішення19.02.2013
Оприлюднено25.02.2013
Номер документу29525909
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за спожиту електроенергію в сумі 3 081,19 грн

Судовий реєстр по справі —918/7/13

Ухвала від 05.02.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 22.01.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Судовий наказ від 04.03.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 05.02.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 22.01.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 19.02.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

Ухвала від 03.01.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Качур А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні