Постанова
від 19.02.2013 по справі 2а/0570/17035/2012
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2013 р. Справа №2а/0570/17035/2012

Приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 11 год.20 хв.

Донецький окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Спасової Н.В.,

при секретарі судового засідання Симоновій Ю.Ю.,

за участю представників :

позивача - Шпирної В.В.,

відповідача - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в місті Єнакієве Донецької області до державного підприємства «Шахта № 3 Шахтоуправління «Олександрівське» виробничого об'єднання по видобутку вугілля «Орджонікідзевугілля» про стягнення заборгованості у сумі 336700,61 грн., -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в місті Єнакієве Донецької області (надалі позивач, управління) звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з позовом до державного підприємства «Шахта № 3 Шахтоуправління «Олександрівське» виробничого об'єднання по видобутку вугілля «Орджонікідзевугілля» (надалі відповідач, підприємство), в якому просило стягнути з відповідача суму заборгованості у розмірі 336700,61грн. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ухвалою господарського суду Донецької області по справі № 5/147Б від 13.12.2001 затверджена мирова угода між боржником державним підприємством «Шахтоуправління «Олександрівське» виробничого об'єднання «Орджонікідзевугілля» та кредиторами. Провадження по справі про банкрутство зазначеного боржника припинено. Відповідно до мирової угоди управління Пенсійного фонду України в м. Єнакієве визнано кредитором на суму регресних вимог у розмірі 336700,61 грн. Наведена ухвала набрала законної сили та є чинною. Але, на теперішній час заборгованість з регресних вимог не погашена, умови мирової угоди не виконані, термін виконання зобов'язань за мировою угодою закінчено. Позивачем на адресу відповідача були направлені листи з вимогою про погашення заборгованості по мировій угоді, проте відповіді не надходило. Посилаючись на Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» позивач просить стягнути з відповідача суму заборгованості у судовому порядку.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала, надала пояснення, аналогічні викладеному у позовній заяві, просила про задоволення позову.

Відповідачу процесуальні документи надсилались на адресу, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, але конверти повернулись на адресу суду з відмітками «за закінченням терміну зберігання» та «підприємство ліквідовано».

Відповідно до ч.4 ст.33 КАС України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Оскільки, будучи належним чином повідомленим про день, час та місце судового розглялду справи, відповідач явку свого представника у судове засідання не забезпечив, то у відповідності з приписами ч. 4 ст. 128 КАС України справа розглядається за відсутністю представника відповідача, на підставі доказів, наявних в матеріалах справи.

Заслухавши представника позивача, дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду і вирішення справи по суті, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтованим і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач Управління Пенсійного фонду України у м. Єнакієве Донецької області є органом виконавчої влади, який в цих правовідносинах здійснює повноваження, покладені на нього ст. 12 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Положенням про Пенсійний фонд України, затвердженим Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями.

У відповідності до ст. 12 Прикінцевих положень Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", у період до перетворення Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну організацію він функціонує як центральний орган виконавчої влади на підставі норм цього Закону (крім норм, зазначених в абзаці шостому пункту 1 цього розділу) та Положення про Пенсійний фонд України, яке затверджує Президент України. Бюджет Пенсійного фонду України в зазначений період затверджує Кабінет Міністрів України.

У відповідності до п. 5 ст. 4 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 1 березня 2001 року № 121/2001 з наступними змінами та доповненнями, Пенсійний фонд України відповідно до покладених на нього завдань організовує, координує та контролює роботу органів Пенсійного фонду України щодо, зокрема, забезпечення додержання підприємствами, установами, організаціями та громадянами законодавства про пенсійне забезпечення; забезпечення збирання та акумулювання страхових внесків, інших надходжень до бюджету Пенсійного фонду України відповідно до законодавства; стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не сплачених сум збору на обов'язкове державне пенсійне страхування; призначення і виплати пенсій; забезпечення повного та своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій, допомоги на поховання та інших соціальних виплат, що здійснюються за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Згідно ст. 15 вказаного Положення, Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві, Севастополі, та управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

Відповідач - державне підприємство «Шахта № 3 Шахтоуправління «Олександрівське» виробничого об'єднання по видобутку вугілля «Орджонікідзевугілля», код ЄДРПОУ 00175641, перереєстроване в якості юридичної особи 03 січня 2002 року Єнакієвським міськвиконкомом, про що у журналі обліку реєстраційних справ 03 січня 2002 року зроблено запис за № 0256. Зазначене підтверджується копією свідоцтва про державну перереєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи.

Відповідач, як платник внесків до Пенсійного Фонду України, з 10.04.1991 року перебуває на обліку в управлінні Пенсійного Фонду України у м. Єнакієве за реєстраційним № 05-27-01-0231, що підтверджується дублікатом повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску за вих. № 391/02 від 04.01.2013року.

З копії Листа Управління з реструктуризації та закриття вугільних підприємств Міністерства енергетики та вугільної промисловості України за № 21-02-896 від 29.11.2012року вбачається, що Постановою КМУ від 19.09.2001 року № 1205 прийнято рішення щодо ліквідації відповідача, 02.04.2002року Міністерством палива та енергетики України видано Наказ № 200, яким створено комісію з ліквідації. Проте згодом, через відсутність у відповідача коштів та ліквідаційних активів комісія з ліквідації саморозпустилась.

Отже, на час розгляду справи, відповідач існує як юридична особа, оскільки відсутнє відповідне рішення, прийняте у встановленому законом порядку про припинення даної юридичної особи.

З листа Господарського суду Донецької області від 04.02.2013 року за № 06-11/1-1 та копій процесуальних документів по господарській справі № 5/147/Б про банкрутство Шахтоуправління «Олександрівське» в/о «Орджонікідзевугілля» встановлено, що управління Пенсійного Фонду України в м. Єнакієве Донецької області входило до комітету кредиторів вказаного боржника та його кредиторські вимоги у загальній сумі 2750535,85грн. визнані у повному обсязі розпорядником майна арбітражним керуючим Кравчук Ю.А. В подальшому кредиторські вимоги УПФУ, у зв'язку із частковим списанням та погашенням, були зменшені до 1451587,84 грн.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 17.12 .2001 р. затверджено мирову угоду по справі про банкрутство Шахтоуправління «Олександрівське» в/о «Орджонікідзевугілля» та припинено провадження по справі.

Згідно умовам укладеної мирової угоди протягом 2002- 2004 років відповідач зобов'язаний був погасити суму заборгованості перед УПФУ в м. Єнакієве у розмірі 1451587,84грн., а саме : 2002 р. по 8,33% щоквартально; - 2003 р. по 8,33% щоквартально; - 2004 р. по 8,33% протягом 1,2,3 кварталу та 8,37% протягом 4 кварталу.

Проте зобов'язання за мировою угодою Шахтоуправління «Олександрівське» в/о «Орджонікідзевугілля» перед Управлінням Пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області не виконало.

З картки особового рахунку відповідача встановлено наявність станом на 01.01.2013 року заборгованості по сплаті за регресними вимогами у розмірі 336700,61 грн., які входили до сум боргу, визнаного та розстроченого за затвердженою мировою угодою.

При цьому, вищевказана мирова угода недійсною в судовому порядку не визнавалась, відомості щодо розірвання вказаної мирової угоди в матеріалах господарської справи відсутні.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14 травня 1992 року N 2343-XII (надалі Закон) мирова угода - домовленість між боржником та кредитором (групою кредиторів) про відстрочку та (або) розстрочку платежів або припинення зобов'язання за угодою сторін (далі - прощення боргів).

Згідно із ч. 8 ст. 39 Закону передбачено, що у разі невиконання мирової угоди кредитори можуть пред'явити свої вимоги до боржника в обсязі, передбаченому цією мировою угодою. У разі порушення провадження у справі про банкрутство цього ж боржника обсяг вимог кредиторів, щодо яких було укладено мирову угоду, визначається в межах, передбачених зазначеною мировою угодою.

Отже, оскільки підприємством невиконані зобов'язання перед Пенсійним фондом за мировою угодою, мирова угода недійсною не визнавалась, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог Управління Пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області до державного підприємства «Шахта № 3 Шахтоуправління «Олександрівське» виробничого об'єднання по видобутку вугілля «Орджонікідзевугілля» про стягнення заборгованості у розмірі 336700,61 грн.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не підлягають стягненню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 17, 18, 19, 20, 51, 69, 70, 71, 72, 86, 94, 121, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в місті Єнакієве Донецької області до державного підприємства «Шахта № 3 Шахтоуправління «Олександрівське» виробничого об'єднання по видобутку вугілля «Орджонікідзевугілля» про стягнення заборгованості у сумі 336700,61 грн. - задовольнити.

Стягнути з державного підприємства «Шахта № 3 Шахтоуправління «Олександрівське» виробничого об'єднання по видобутку вугілля «Орджонікідзевугілля», код ЄДРПОУ 00175641», на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Єнакієве Донецької області заборгованість у розмірі 336700 (триста тридцять шість тисяч сімсот) гривень 61 (шістдесят одну) копійку.

Постанова прийнята та підписана у нарадчій кімнаті, її вступну та резолютивну частини проголошено у судовому засіданні 19 лютого 2013 року в присутності представника позивача. Повний текст постанови складений 25 лютого 2012року.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Спасова Н.В.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.02.2013
Оприлюднено27.02.2013
Номер документу29561647
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/17035/2012

Постанова від 19.02.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

Ухвала від 17.01.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

Ухвала від 17.12.2012

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні