Рішення
від 21.02.2013 по справі 5021/1947/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

21.02.13 Справа № 5021/1947/12.

Господарський суд Сумської області, у складі судді Зайцевої І.В. при секретарі судового засідання Пономаренко Т.М. розглянувши матеріали справи №5021/1947/12

за позовом: Прокурора м. Суми в інтересах держави в особі Сумської міської ради, м. Суми,

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "Якорь ", м. Суми,

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Державної інспекції сільського господарства України у Сумській області, м. Суми

про зобов'язання укласти договір та вчинити певні дії

за участю представників сторін:

від позивача: Парфененко М.С.;

від відповідача: не з'явився;

від третьої особи:Гриценко А.О.;

прокурор: Рекуненко Г.П.

Суть спору: прокурор в інтересах позивача подав позовну заяву, в якій просить суд зобов'язати відповідача звільнити та передати за належністю Сумській міській раді зайняту земельну ділянку площею 0,3424 га, розташовану за адресою: м. Суми, вул. Черепіна, 29, шляхом демонтажу встановлених конструкцій.

18.01.2013року, до початку розгляду судом справи по суті, прокурор подав заяву № 49/61 від 15.01.2013р., в якій змінює позовні вимоги, зокрема предмет позову, та просить суд зобов'язати відповідача укласти з позивачем договір оренди землі в редакції, що викладена у заяві прокурора № 49/61 від 15.01.2013р. та зобов'язати відповідача протягом місяця з дня набрання законної сили рішення суду пройти державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки.

Ухвалою суду від 24.01.2013р.,враховуючи передбачене ст. 22 Господарського процесуального кодексу України право позивача до початку розгляду справи по суті змінити предмет або підставу позову, суд прийняв відповідну заяву до розгляду.

Прокурором на виконання вимог судової ухвали від 07.02.2013р. поданий лист № 119/1224вих13 від 20.02.2013р. про долучення до матеріалів справи копії договору оренди земельної ділянки від 14.03.2003р., укладеного між позивачем та відповідачем, як доказ оренди відповідачем земельної ділянки по вул. Черепіна, 29 в м. Суми до прийняття рішення Сумської міської ради від 24 вересня 2008 року № 1817-МР «Про надання в оренду, продовження терміну користування земельними ділянками підприємствам, установам, організаціям і підприємцям», яким продовжено товариству з обмеженою відповідальністю «Якорь» термін оренди такої земельної ділянки на 5 років.

21.02.2013р. у судовому засіданні прокурор також подав заяву про зменшення позовних вимог, в якій просить суд зобов'язати відповідача укласти з позивачем договір оренди землі в редакції, що викладена у заяві прокурора № 49/61 від 15.01.2013р. Така заява була підтримана позивачем - Сумською міською радою.

Відповідно до ч. 4 ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, враховуючи право позивача до прийняття рішення по справі зменшити розмір позовних вимог, суд приймає до розгляду таку заяву прокурора, яка погоджена з позивачем.

Представник позивача у судовому засіданні подав письмові пояснення, в яких підтримує позовні вимоги прокурора та зазначає, що відповідачем не підписаний з позивачем договір оренди земельної ділянки по вул. Черепіна, 29 в м. Суми та не зареєстрований у Сумській міській раді, тому остання не отримує орендну плату за користування зазначеною земельною ділянкою, а факт використання такої земельної ділянки товариством з обмеженою відповідальністю «Якорь» без договору оренди підтверджується актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства № 32/1 від 05.06.2012р. Державної інспекції сільського господарства в Сумській області.

Представник відповідача у судове засідання втретє не з'явився, відзиву на позов не подав.

Відповідно до абз. 3 п. 3.9.2. Постанови Пленуму Вищого господарського суду № 18 від 26.12.2011р. «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» неявка учасника судового процесу в судове засідання не є підставою для скасування судового рішення, якщо ухвалу, в якій зазначено час і місце такого засідання, надіслано йому в порядку, зазначеному в підпункті 3.9.1 підпункту 3.9 цього пункту, згідно з яким якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом. Доказом такого повідомлення в разі неповернення ухвали підприємством зв'язку може бути й долучений до матеріалів справи та засвідчений самим судом витяг з офіційного сайту Українського державного підприємства поштового зв'язку "Укрпошта" щодо відстеження пересилання поштових відправлень, який містить інформацію про отримання адресатом відповідного поштового відправлення, або засвідчена копія реєстру поштових відправлень суду.

Таким чином, відповідно до копії списку № 1 від 08.02.2013р. згрупованих поштових відправлень поданих в Дільницю корпоративного клієнта, відправник -господарський суд Сумської області, суд вважає, що відповідач був повідомлений належним чином про час і місце розгляду справи.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, у судовому засіданні підтримав поданий ним відзив на позовну заяву № 197 від 17.01.2013 року, в якому підтверджує факт порушення відповідачем земельного законодавства та при вирішенні даної справи покладається на розсуд суду.

Враховуючи достатність часу, наданого позивачеві, відповідачеві та третій особі для підготовки до судового засідання та підготовки витребуваних судом документів, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, закріплені п. 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України, ст. 4 3 та ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих йому повноважень, сторонам створені усі належні умови для надання доказів у справі та є підстави для розгляду справи за наявними у ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив.

14.03.2003р. між Сумською міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю «Якорь» був укладений договір оренди земельної ділянки площею 0,4га (3510 кв.м.) за адресою: м. Суми, вул. Черепіна, 29., який зареєстрований в Сумському міськвиконкомі 27.06.2003 за № 990

Відповідно до п. 2.1. та п. 2.2. такого договору земельна ділянка була надана відповідачу в оренду, з метою несільськогосподарського використання, під розміщення автостоянки на строк до 04.12.2008р., який визначений рішенням Сумської міської ради від 04.12.2002р. № 226-МР «Про вилучення, надання та продовження терміну користування земельними ділянками підприємствам, установам, організаціям та підприємцям».

26.11.2007р. товариство з обмеженою відповідальністю «Якорь» звернулось до Сумської міської ради з заявою про продовження терміну дії договору оренди земельної ділянки під розміщення автостоянки за адресою: м. Суми, вул. Черепіна, 29.

24.09.2008 р. Сумською міською радою, на підставі звернення відповідача та наданих ним документів було прийняте рішення №1817-МР «Про надання в оренду, продовження терміну користування земельними ділянками підприємствам, установам, організаціям і підприємцям», яким відповідачу продовжено на 5 років термін оренди земельної ділянки за адресою: м. Суми, вул. Черепіна, 29, під розміщення автостоянки.

Пунктом 3 вирішальної частини рішення Сумської міської ради від 24.09.2008р. № 1817-МР передбачено, що підприємцям, організаціям, установам та підприємцям протягом трьох місяців оформити документи, що посвідчують право користування земельними ділянками.

Пунктом 25 вирішальної частини рішення Сумської міської ради від 26.10.2011р. № 874-МР внесено зміни в пункт 12 додатку 2 до рішення Сумської міської ради від 24.09.2008р. № 1817-МР «Про надання в оренду, продовження терміну користування земельними ділянками підприємствам, установам, організаціям і підприємцям» стосовно продовження терміну оренди земельної ділянки товариству з обмеженою відповідальністю «Якорь» під розміщеною автостоянкою по вул. Черепіна, 29 в м. Суми, а саме в графу 4 замість « 0,4000 5 років» записано « 0, 3424 5 років» на підставі розробленої технічної документації та звернення товариства від 04.07.2011р.

Відповідно до п. «а» та п. «в» ч. 1 ст. 12 Земельного кодексу України передбачено, що до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить розпорядження землями територіальних громад та надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Відповідно ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Згідно ч. 1 ст. 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти ради, сільського, селищного, міського голови, голови районної в місті ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, прийняті в межах наданих їм повноважень, є обов'язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території.

Відповідно до ч. 1ст. 6 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Таким чином, відповідач повинен був протягом трьох місяців оформити договір оренди земельної ділянки.

Згідно ч. 1 ст. 14 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

16.11.2011р. відповідно до доданої до заяви прокурора № 49/61 від 15.01.2013р. копії розписки, директор товариства з обмеженою відповідальністю «Якорь» - Заїка П.А. отримав під розписку проект договору оренди земельної ділянки за адресою: м. Суми, вулю. Черепіна, 29 в паперовому та електронному вигляді, для подальшого нотаріального посвідчення такого договору.

Як зазначає позивач у своїх поясненнях № 870/02.02.02-15 від 20.02.2013р. рішенням Сумської міської ради від 25 січня 2012 року № 1138-МР, нотаріальний договір оренди земельної ділянки був затверджений, але станом на момент розгляду справи договір оренди земельної ділянки за адресою: м. Суми, вул. Черепіна, 29 між Сумською міською радою та ТОВ «Якорь» не пройшов державну реєстрацію.

Факт використання товариством з обмеженою відповідальністю «Якорь» земельної ділянки під автостоянку за адресою: м. Суми, вул. Черепіна, 29, без договору оренди земельної ділянки, підтверджується актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства № 32/1 від 05.06.2012р. Державної інспекції сільськогосподарського господарства в Сумській області, а оскільки право оренди такої земельної ділянки не пройшло державну реєстрацію - Сумська міська рада не отримує оренду плату за користування зазначеною земельною ділянкою.

Згідно ч. 1 ст. 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка.

Відповідно до ст. 288.1 Податкового кодексу України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Згідно ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ч. 3 ст. 179 Господарського кодексу України укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Згідно ч. 1 ст. 648 Цивільного кодексу України, зміст договору, укладеного на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, обов'язкового для сторін (сторони) договору, має відповідати цьому акту.

Таким чином, позовні вимоги прокурора визнаються обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, оскільки існування чинного рішення Сумської міської ради №1817-МР від 24.09.2008 р. «Про надання в оренду, продовження терміну користування земельними ділянками підприємствам, установам, організаціям і підприємцям», яким відповідачу продовжено на 5 років термін оренди земельної ділянки за адресою: м. Суми, вул. Черепіна, 29, під розміщення автостоянки, та зобов'язано протягом трьох місяців оформити документи, що посвідчують право користування такою земельною ділянкою, є наявністю прямої вказівки закону щодо обов'язковості укладання договору оренди землі із земель державної або комунальної власності, а також обраний позивачем спосіб захисту прав власника земельної ділянки, шляхом припинення бездоговірного (належно не оформленого права) використання відповідачем земельної ділянки - відповідає вимогам чинного законодавства.

Згідно Закону України «Про судовий збір», ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, за рахунок відповідача в доход бюджету відшкодовується 1073 грн. - судового збору

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю «Якорь» (м. Суми, вул. Черепіна, 70-А, кв. 43, і.к. 32024284) укласти з Сумською міською радою (м. Суми, пл. Незалежності, 2, і.к. 23823253) договір оренди земельної ділянки в наступній редакції:

«ДОГОВІР ОРЕНДИ ЗЕМЛІ

Сумська міська рада, від імені територіальної громади міста Суми, що іменується у подальшому - ОРЕНДОДАВЕЦЬ, в особі міського голови м. Суми Мінаєва Геннадія Михайловича, що проживає в м. Суми, вул. Новомістенська, 10 А, кв. 55, який діє у відповідності до Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні" та пункту 2 рішення Сумської міської ради № 1-МР від 10 листопада 2010 року "Про інформацію Сумської міської виборчої комісії Сумської області „Про підсумки виборів депутатів Сумської міської ради VI скликання і міського голови міста Суми 31 жовтня 2010 року та визнання їх повноважень", з однієї сторони, та Товариство з обмеженою відповідальністю «Якорь» (код ЄДРПОУ 32024284), що іменується у подальшому - ОРЕНДАР, який знаходиться за адресою:


, від імені якого діє директор
, що мешкає
, і діє на підставі
, з іншої сторони, уклали цей договір про наступне:

1. ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

1.1. Орендодавець на підставі рішень Сумської міської ради від 24 вересня 2008 року №1817-МР «Про надання в оренду, продовження терміну користування земельними ділянками підприємствам, установам, організаціям і підприємцям», від 24 червня 2009 року № 2763-МР «Про затвердження розмірів відсотків від грошової оцінки землі, що застосовуються для обчислення орендної плати за користування земельними ділянками на території м. Суми» зі змінами та від 26 жовтня 2011 року № 874-МР «Про внесення змін до деяких пунктів рішень Сумської міської ради та рішень виконавчого комітету Сумської міської Ради народних депутатів» надає, а Орендар приймає в оренду земельну ділянку (об'єкт оренди), яка знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Черепіна, 29.

Земельна ділянка виділена в натурі (на місцевості) у встановленому законом порядку.

В оренду передається ділянка площею 0,3424 га (нуль цілих три тисячі чотириста двадцять чотири десятитисячних гектара).

На земельній ділянці знаходяться нежитлові будівлі та тимчасові споруди.

Земельна ділянка має частково тверде покриття.

Орендодавець гарантує, що зазначена земельна ділянка на момент укладення договору іншій особі не продана, не подарована, не відчужена іншим способом, не знаходиться в іпотеці, в спорі та під забороною (арештом) не перебуває та не обтяжена недоліками щодо її використання.

На використання земельної ділянки площею 0,1184 га встановлені обмеження: в межах охоронної зони інженерної комунікації (силового кабелю, кабелю зв'язку, водопроводу) забезпечувати умови їх експлуатації та запобігати ушкодженню, забезпечити доступ для ремонту транзитних мереж. Забороняється проведення будь-яких земляних робіт без погодження організацій, які їх експлуатують.

1.2. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на момент укладання договору становить 2 128 255,68 грн. (два мільйона сто двадцять вісім тисяч двісті п'ятдесят п'ять грн. 68 коп.). Витяг з технічної документації додається і є невід'ємною частиною договору.

1.3. Категорія - землі житлової та громадської забудови.

2. УМОВИ ДОГОВОРУ

2.1. Земельна ділянка надається в оренду під розміщеною автостоянкою, згідно з Українським класифікатором цільового використання - землі комерційного використання.

2.2. Договір укладається терміном до двадцять четвертого вересня дві тисячі тринадцятого року.

Після закінчення терміну дії договору Орендар, за умови належного виконання своїх обов'язків відповідно до умов цього договору, має за інших рівних умов, переважне право на поновлення договору. У цьому разі Орендар повинен повідомити письмово Орендодавця про бажання щодо продовження дії договору на новий термін не пізніше, ніж за два місяці до його закінчення. У разі продовження договору оренди на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

Умови цього договору зберігають свою чинність на строк його дії у випадках, коли після набуття договором чинності законодавством встановлені інші правила, ніж передбачені цим договором.

2.3. Земельна ділянка передається в оренду за актом прийому-передачі, який оформляється у термін не пізніше семи днів з моменту підписання цього договору та вступає в силу з моменту набуття ним чинності.

2.4. У разі припинення або розірвання цього договору Орендар зобов'язаний повернути Орендодавцеві земельну ділянку у стані не гіршому, у порівнянні з тим, у якому він одержав її в оренду, та придатному для подальшого використання за цільовим призначенням. Передача земельної ділянки здійснюється за актом прийому - передачі у десятиденний строк з моменту припинення або розірвання договору.

Витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, проведені Орендарем без згоди Орендодавця, відшкодуванню не підлягають.

Витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, проведені Орендарем за згодою з Орендодавцем, підлягають відшкодуванню. Умови, строки та розмір відшкодування визначаються окремою угодою сторін. У разі, якщо недбале ставлення Орендаря до земельної ділянки або інші його дії чи бездіяльність призвели до її деградації, виснаження, іншого погіршення її якості, у тому числі забруднення, Орендар у встановленому порядку відшкодовує Орендодавцю збитки в повному обсязі.

2.5. Ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини несе Орендар протягом всього строку договору оренди. У разі прострочення Орендарем або Орендодавцем установлених договором оренди землі строків передачі об'єкта оренди, ризик його випадкового знищення або пошкодження у цей період несе сторона, яка допустила прострочення його передачі.

2.6. Право на оренду земельної ділянки не може бути відчужено іншим особам, внесено до статутного фонду, передано у заставу.

3. ОРЕНДНА ПЛАТА

Орендна плата на рік становить 4,0 % від нормативної грошової оцінки землі.

Складовими частинами розрахунку орендної плати є:

- розмір відсотку від нормативної грошової оцінки земельної ділянки - постійна величина, що застосовується для проведення розрахунку орендної плати;

- нормативна грошова оцінка землі, станом на момент укладання договору.

Розмір річної орендної плати на 2011 рік становить 85130,23 грн. (вісімдесят п'ять тисяч сто тридцять грн. 23 коп.), що становить 7 094,19 грн. (сім тисяч дев'яносто чотири грн. 19 коп.) за місяць.

За наступні роки, починаючи з 2012 року, орендна плата справляється з урахуванням коефіцієнту індексації, що враховується при щорічному перерахунку грошової оцінки землі згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про індексацію грошової оцінки землі» від 12.05.2000 року № 783. Зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього договору у порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

Орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі щомісячно рівними частками до30 числа місяця, наступного за звітним, на рахунок міського бюджету м. Суми № 33218812700002, код платежу 13050200. Банк одержувача УДК Сумської області код 23636315, МФО 837013.

Орендна плата справляється також і у випадках, якщо орендар з поважних причин тимчасово не використовує земельну ділянку за умовами договору.

У разі визнання у судовому порядку договору оренди недійсним, отримана Орендодавцем орендна плата за фактичний строк оренди земельної ділянки не повертається.

За згодою сторін розмір орендної плати може бути переглянутий у випадках і з моменту отримання Орендарем повідомлення про перерахунок орендної плати з причин:

- зміни умов господарювання або цілі використання орендованої земельної ділянки, визначених цим договором;

- підвищення цін, тарифів, тощо, в тому числі внаслідок інфляційних процесів;

- погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документально;

- у разі невиконання Орендодавцем обов'язку повідомити Орендарю про права третіх осіб на орендовану земельну ділянку;

- збільшення розмірів ставки земельного податку;

- в інших випадках, передбачених законодавством України.

За несвоєчасну сплату Орендарем орендної плати, встановленої цим договором, стягується пеня із розрахунку подвійної річної облікової ставки Національного банку України, яка діє на день прострочки, від суми заборгованості за кожен календарний день прострочки.

4. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ СТОРІН

4.1. Права та обов'язки Орендодавця.

Орендодавець має право:

- вимагати від Орендаря: використання земельної ділянки за цільовим призначенням, визначеним у пункті 2.1. цього договору; забезпечення екологічної безпеки землекористування шляхом додержання вимог земельного і природоохоронного законодавства України, державних та місцевих стандартів, норм і правил щодо використання землі; своєчасного внесення орендної плати;

- вимагати перегляду розміру орендної плати у випадках зміни умов господарювання або цілі використання орендованої земельної ділянки, визначених цим договором, підвищенням цін, тарифів тощо, в тому числі внаслідок інфляційних процесів, збільшення відповідно до законодавства України розмірів земельного податку;

- вільного доступу до переданої в оренду земельної ділянки для контролю за додержанням Орендарем умов договору;

- вимагати від Орендаря відшкодування упущеної вигоди у розмірі суми орендної плати за один рік з моменту підписання договору у разі відмови Орендаря від укладеного договору оренди, якщо ця відмова не пов'язана з порушеннями Орендодавцем цього договору;

- достроково припиняти право оренди у разі порушень умов використання земельної

ділянки або інших умов договору.

Орендодавець зобов'язаний:

- вказати в договорі та забезпечувати відповідно до законодавства реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;

- передати Орендарю по акту прийому-передачі у визначених межах земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору та придатну для використання за цільовим призначенням;

- не втручатись у господарську діяльність Орендаря і не створювати йому будь-яких перешкод при виконанні умов цього договору;

- після закінчення строку оренди, за наявності укладеної угоди, відшкодувати Орендареві витрати, понесені ним при поліпшенні якості (підвищенні вартості) земельної ділянки, яке проводилось за згодою Орендодавця;

- відшкодувати Орендареві витрати на усунення не обумовлених Орендодавцем у договорі оренди недоліків земельної ділянки, які суттєво перешкоджають передбаченому цим договором використанню земельної ділянки;

- сприяти Орендарю у відшкодуванні збитків, включаючи втрачену вигоду, у разі примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності.

4.2. Права та обов'язки Орендаря.

Орендар гарантує, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, а також санітарні, протипожежні та інші контролюючи органи і служби не будуть обмежуватися стосовно доступу до орендованої ділянки для виконання обов'язків в межах повноважень. Орендар має право:

- користуватися правами, передбаченими ст.95 Земельного Кодексу України;

- вимагати надання Орендодавцем для використання земельну ділянку після державної реєстрації договору оренди та відшкодування Орендодавцем упущеної вигоди і збитків, заподіяних ненаданням її у зазначений строк;

- використовувати орендовану земельну ділянку на власний розсуд відповідно до призначення земельної ділянки та умов договору, одержувати продукцію і доходи;

- поновлення договору після закінчення строку на який його було укладено, переважного придбання у власність орендованої земельної ділянки у відповідності до закону в разі добросовісного виконання вимог діючого земельного законодавства України та умов цього договору;

- за згодою Орендодавця, визначеною в окремій угоді сторін, проводити поліпшення земельної ділянки, зводити тимчасові (на термін оренди), виробничі та інші будівлі та споруди згідно з проектом, затвердженим та погодженим у встановленому порядку, закладати насадження без зміни цільового призначення земельної ділянки;

- за письмовою згодою Орендодавця передавати у суборенду орендовану земельну ділянку або її частину іншій особі у випадках та на умовах, передбачених законодавством;

- користуватися на умовах платності та у відповідності з діючим порядком існуючими інженерними комунікаціями, що прокладені на земельній ділянці, з метою забезпечення належної господарської діяльності на орендованій земельній ділянці;

- вимагати від Орендодавця зменшення орендної плати, якщо стан орендованої земельної ділянки погіршився не внаслідок дій чи бездіяльності Орендаря;

- утримувати із орендної плати понесені ним витрати на усунення недоліків орендованої земельної ділянки, які не були обумовлені Орендодавцем у договорі оренди і суттєво перешкоджають передбаченому договором використанню земельної ділянки, попередньо повідомивши про це Орендодавця, та вимагати дострокового розірвання договору.

Орендар зобов'язаний:

- приступити до використання орендованої земельної ділянки в строки, встановлені договором;

- виконувати обов'язки землекористувача відповідно до вимог ст.96 Земельного Кодексу України;

- використовувати орендовану земельну ділянку відповідно до мети, визначеної у п. 2.1. цього договору, дотримуючись при цьому вимог чинного законодавства, державних і місцевих стандартів, норм і правил щодо раціонального використання та охорони землі, вимог екологічної безпеки при використанні землі;

- у відповідності зі ст. 164 Земельного Кодексу України здійснювати заходи шодо поліпшення корисних властивостей землі, захист земельної ділянки від водної та вітрової ерозії, підтоплення, забруднення відходами виробництва, хімічними та радіоактивними речовинами, від інших процесів руйнування;

- завершити забудову Земельної ділянки в строки, встановлені проектною документацією на будівництво, затвердженою в установленому порядку, але не пізніше, ніж через три роки з моменту державної реєстрації Договору;

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об'єктів (їх частин), що розташовані на земельній ділянці і належать Орендарю, протягом десяти днів з моменту вчинення відповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання земельної ділянки. У випадку, якщо Орендар має намір припинити право користування земельною ділянкою (її частиною), цей Договір розривається за згодою сторін, або до цього Договору вносяться відповідні зміни, з моменту укладання договору оренди земельної ділянки з новим власником об'єктів, які були відчужені;

- забезпечити вільний доступ до Земельної ділянки представнику контролюючих органів;

- Орендар забезпечує знімання, використання і збереження родючого шару ґрунту при проведенні робіт, пов'язаних із порушенням земель;

- у відповідності із ст. 99 Земельного Кодексу України обов'язковими для діяльності Орендаря є обмеження, пов'язані з діями земельних сервітутів;

- у відповідності з розділом 3 цього договору своєчасно вносити орендну плату;

- враховувати при використанні земельної ділянки права третіх осіб, набуті відповідно до законодавства;

- повернути Орендодавцю земельну ділянку після закінчення строку оренди у стані не гіршому, у порівнянні з тим, у якому була одержана в оренду земельна ділянка;

- не утримувати земельну ділянку для забезпечення своїх вимог до Орендодавця;

- відшкодувати Орендодавцеві в повному обсязі шкоду, заподіяну стану земельної ділянки неналежним її використанням;

- у п'ятиденний строк після державної реєстрації договору надати копію договору відповідному органу державної податкової служби;

5. ЗМІНИ, ПРИПИНЕННЯ ТА РОЗІРВАННЯ ДОГОВОРУ

5.1. Зміни умов договору можливі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди спір вирішується у судовому порядку.

5.2. Витрати, пов'язані з внесенням зміни та/або доповнення до цього Договору, сплачує Орендар.

5.3. Договір припиняється у разі:

- закінчення строку дії договору;

- придбання Орендарем земельної ділянки у власність;

- викупу (вилучення) земельної ділянки для суспільних потреб та примусового

відчуження з мотивів суспільної необхідності;

- ліквідації юридичної особи - Орендаря.

5.4. Припинення Договору шляхом розірвання.

Договір може бути розірваний:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду, в порядку, встановленому законом;

- в односторонньому порядку за ініціативою Орендодавця, із звільненням Орендодавця від відповідальності, згідно з Господарським кодексом України, в разі, коли Орендар використовує Земельну ділянку способами, які суперечать екологічним вимогам, не за цільовим призначенням, систематично (протягом півроку) не сплачує орендну плату, порушення строків завершення забудови Земельної ділянки, встановлених п.4.2. цього Договору, здійснення без згоди Орендодавця передачі або відчуження права користування Земельною ділянкою третім особам;

5.5. Розірвання цього договору не потребує укладання додаткової угоди. Договір

вважається розірваним з моменту підписання акту прийому - передачі земельної ділянки, після прийняття Орендодавцем відповідного рішення, та внесення в державний реєстр земель інформації про дострокове припинення цього договору, якщо інше не встановлено рішенням.

5.6. Договір оренди може бути достроково розірваний за взаємною згодою сторін за умови письмового попередження іншої сторони зацікавленою стороною, не пізніше, ніж за два місяці до дати розірвання. При цьому договір не може бути розірвано до закінчення виробничого циклу.

На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду у разі невиконання сторонами їх обов'язків, передбачених Законом України „Про оренду землі" та цим договором; у разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке суттєво перешкоджає, передбаченому п.2.1. договору використанню земельної ділянки, на підставах, визначених Земельним кодексом та іншими законами України.

5.7. У випадку, коли будь-яке із положень цього договору втратило юридичну силу, сторони невідкладно повинні розпочати переговори для того, щоб змінити це положення таким чином, щоб у зміненому вигляді воно стало чинним та законним і у максимально можливому обсязі відбивало початкові наміри сторін щодо суті зазначеного положення.

5.8. У разі припинення або розірвання цього договору Орендар має забезпечити виконання умов повернення земельної ділянки, визначених у п. 2.4. цього договору.

6. ФОРС-МАЖОРНІ ОБСТАВИНИ

Сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання обов'язків по договору, якщо це невиконання відбулося за обставин, які виникли після укладення договору внаслідок невідворотних дій надзвичайного характеру, які сторона не могла ні передбачити, ні відвернути (або можна передбачити, та не можна відвернути) прийнятими заходами (повінь, пожежа, землетрус, осідання ґрунту та інші явища природи, війна або військові дії, страйки, революції, заборона імпорту, експорту, валютні обмеження та ін.), які призвели до неможливості виконання цього договору.

7. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН ТА ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

7.1. Кожна із сторін за невиконання або неналежне виконання цього договору, в тому числі за зміну або розірвання договору в односторонньому порядку, несе відповідальність передбачену законодавством України.

7.2. Орендодавець несе відповідальність за недоліки переданої в оренду земельної ділянки, що не були обумовлені ним у договорі оренди, але які суттєво перешкоджають передбаченому договором використанню земельної ділянки.

7.3. Орендодавець не несе відповідальності за наслідки, які виникли в результаті недоліків переданої в оренду земельної ділянки, якщо про такі недоліки земельної ділянки зазначено в договорі оренди.

Вищезазначене не звільняє сторони від виконання покладених на них зобов'язань та усунення виявлених порушень.

7.4. Сторони несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність за порушення земельного законодавства згідно із законами України.

7.5. Сторони погоджуються, що спірні питання, які виникають при виконанні умов цього договору, мають вирішуватися шляхом переговорів, а при недосягненні згоди сторін - у судовому порядку, згідно з чинним законодавством.

8. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

8.1. Цей договір набуває чинності з моменту його державної реєстрації.

8.2. З усіх інших питань, що не врегульовані цим договором, сторони керуються чинним законодавством України.

8.3. Договір підлягає державній реєстрації відповідно до ст.20 Закону України „Про оренду землі".

8.4. Цей договір укладено у чотирьох примірниках, які мають однакову юридичну силу, один з яких призначається для зберігання в реєстраційній справі, другий - в управлінні земельних ресурсів Сумської міської ради, третій у орендаря, четвертий у нотаріуса.

9. ДОДАТКИ ДО ДОГОВОРУ

Додатки, що є невід'ємною частиною договору: Додаток № 1. План або схема земельної ділянки;

Додаток № 2. Кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів у випадку, якщо про наявність таких зазначено в договорі;

Додаток № 3. Акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); Додаток № 4. Акт приймання-передачі об'єкта оренди;

Додаток № 5. Витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки .

10. ЮРИДИЧНІ АДРЕСИ, РЕКВІЗИТИ ТА ПІДПИСИ СТОРІН ».

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Якорь» (м. Суми, вул. Черепіна, 70-А, кв. 43, і.к. 32024284» в доход бюджету (отримувач - УДКС у м. Суми (м. Суми), 22030001, ЄДРПОУ - 37970593, МФО - 837013, р/р 31218206783002) 1073 грн. судового збору.

4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 26.02.2013р.

СУДДЯ І.В. ЗАЙЦЕВА

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення21.02.2013
Оприлюднено27.02.2013
Номер документу29588429
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5021/1947/12

Рішення від 21.02.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Ухвала від 07.02.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Ухвала від 24.01.2013

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

Ухвала від 24.12.2012

Господарське

Господарський суд Сумської області

Зайцева Ірина Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні