Рішення
від 21.02.2013 по справі 142/266/13-ц
ПІЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

142/266/13-ц

2/142/68/13

21.02.2013 року Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Піщанський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Фартух О.І.

при секретарі Яворський О.В.

з участю:

представника позивача ОСОБА_1

розглянув у відкритому судовому засіданні в смт. Піщанка цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Городищенської сільської ради Піщанського району Вінницької області про визнання спадкоємцем та права власності на спадкове майно.

Обставини справи.

ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_3, мати позивача, яка проживала у с. Городище Піщанського району Вінницької області.

Після її смерті залишилося спадкове майно, яке складається з майнового паю та земельної ділянки.

Вона не заповідала своє майно будь кому, а позивач є рідним сином померлої, який її поховав і фактично вступив в управління спадковим майном.

ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_4, батько позивача, який проживав у с. Городище Піщанського району Вінницької області.

Після його смерті залишилося спадкове майно, яке складається з майнового паю.

Він також не заповідав своє майно будь кому, а позивач будучи рідним сином померлого, поховав його і фактично вступив в управління спадковим майном.

Позивач стверджує, що є спадкоємцем 1 черги за законом, оскільки є сином спадкодавців, згідно ст. 1261 ЦК України.

Він звернувся до нотаріальних органів для прийняття спадщини, однак реалізувати своє право не може із-за того, що не подав заяву про прийняття спадщини у встановлений законом термін, вважаючи це зайвим, оскільки фактично користувався спадковим майном.

Просить поновити строк, визнати його спадкоємцем першої черги за законом та право власності на спадкове майно.

Суд встановив:

ОСОБА_4, проживав в с. Городище Піщанського району Вінницької області і помер ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2, виданим Городищенською сільською радою Піщанського району Вінницької області, ІНФОРМАЦІЯ_3.

ОСОБА_3, проживала в с. Городище Піщанського району Вінницької області і померла ІНФОРМАЦІЯ_4, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3, виданим Дмитрашківською сільською радою Піщанського району Вінницької області, ІНФОРМАЦІЯ_4.

За життя, вони мали земельну частку пай та майнові паї.

Як свідчать представлені позивачем докази покійні є належними власниками спадщини, яка стала предметом судового розгляду.

Спадщина, відповідно до вимог ст. 1220 ЦК України відкрилась у встановленому законом порядку.

Позивач має право успадкування майна першої черги за законом, згідно із вимогами ст. 1261 ЦК України.

Інші спадкоємці відсутні і про свої права не заявили.

Позивач пропустив строк для звернення до суду з поважних причин.

Підлягають до задоволення вимоги позивача про визнання права власності на спадкове майно, оскільки протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї і вступив у розпорядження нею фактично.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності є набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Не встановивши обставин які б свідчили про відсутність можливості у позивача набути право власності суд визнає за ним таке право.

Відповідач не заперечив проти задоволення вимог позивача, оскільки представлені позивачем докази є підставними, об»єктивними, достатніми для визнання вимог обґрунтованими і їх задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст. 328, 1220, 1261 ЦК, ст. 213-215 ЦПК України,

С У Д В И Р І Ш И В:

Вимоги задовольнити.

Відновити позивачу строк для звернення до суду.

Визнати ОСОБА_2 спадкоємцем першої черги за законом.

Визнати право власності, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, на спадкове майно, яке залишилось після смерті:

ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 виданим Городищенською сільською радою Піщанського району Вінницької області ІНФОРМАЦІЯ_3

та

ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_4, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 виданим Городищенською сільською радою Піщанського району Вінницької області 10.11.2010 року, а саме:

- земельну ділянку площею 2.013 га на території Городищенської

сільської ради вартістю 35665,06 гривнів, державний акт на право приватної власності на землю, серії ІІ0ВН № 019170, виданий 13 листопада 2002 року Піщанською районною державною адміністрацією на підставі розпорядження № 178 Піщанської райдержадміністрації від 24 вересня 2002 року;

- майновий пай в розмірі 3366 гривнів у СТОВ «Україна» с.

Городище Піщанського району Вінницької області, свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства ( майновий сертифікат) серії ВІ ХУІ № 000738, видане 21 жовтня 2000 року Городищенською сільською радою;

- майновий пай в сумі 5683 гривнів в СТОВ «Україна с. Городише

Піщанського району Вінницької області, свідоцтво про право

власності на майновий пай члена колективного

сільськогосподарського підприємства ( майновий сертифікат) серії ВІ ХУІ № 000737, виданого 21 жовтня 2000 року Городищенською сільською радою.

Рішення може бути оскаржено апеляційному суду Вінницької області, через Піщанський районний суд, шляхом подачи апеляційної скарги у 10-денний термін з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні під час його проголошення в той же термін з дня отримання його копії.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення21.02.2013
Оприлюднено05.03.2013
Номер документу29616771
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —142/266/13-ц

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Гринишина А. А.

Рішення від 21.02.2013

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Фартух О. І.

Ухвала від 12.02.2013

Цивільне

Піщанський районний суд Вінницької області

Фартух О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні