Ухвала
від 28.02.2013 по справі 4/51-8/203-10/148-17/37
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28 лютого 2013 р. Справа № 4/51-8/203-10/148-17/37

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Неверовська Л. М. , при секретарі судового засідання Семчук Д. О., розглянувши у відкритому судовому заяву Державного лісопромислового підприємства "Прикарпатліс" (вх.№ 748/13 від 18.02.13) про надання відстрочки виконання рішення господарського суду Івано-Франківської області від 26.09.11 по справі

за позовом: Державної податкової адміністрації в Івано-Франківській області, вул. Незалежності, 20, м. Івано-Франківськ, 76000,

до відповідача: ВАТ "Івано-Франківська меблева фабрика", вул. Левинського,1, м.Івано-Франківськ, 76000,

до відповідача: ВАТ "Прикарпатський меблевий комбінат", вул. Промислова, 29, м.Івано-Франківськ, 76000,

до відповідача: Холдингової компанії "Прикарпатліс", вул. Василіянок, 48, м.Івано-Франківськ, 76000,

до відповідача: Державного лісопромислового підприємства "Прикарпатліс", вул. Василіянок, 48, м. Івано-Франківськ, 76000,

за участі третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача: Відділення державного казначейства в м. Івано-Франківську, вул. Незалежності, 46, м. Івано-Франківськ

за участі третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача: Міністерства фінансів України, вул. Грушевського 12/2, м. Київ,

за участі третьої особи без самостійних вимог на стороні позивача: Відкритого акціонерного товариства "Укрексімбанк", вул. Горького, 127, м. Київ,

про відшкодування витрат з державного бюджету на виконання гарантійних зобов'язань Кабітету Міністрів України в сумі 14504489 грн. за рахунок майна боржників,

за участю представників сторін:

від позивача: не з'явились;

від відповідача ДЛП "Прикарпатліс": Клюба М. Б. - в.о. директора, (наказ Міністерства промислової політики №114-Д від 30.06.09);

від відповідачів ПАТ "Івано-Франківська меблева фабрика", ПАТ "Прикарпатський меблевий комбінат", ХК "Прикарпатліс": не з'явились;

від третіх осіб без самостійних вимог на стороні позивача: не з'явились;

ВСТАНОВИВ: На виконання рішення господарського суду Івано-Франківської області від 26.09.11, постанови Львівського апеляційного господарського суду від 20.12.11, постанови Вищого господарського суду України від 20.03.12 по справі № 4/51-8/203-10/148-17/37, видано наказ № 424 від 20.04.12 про стягнення з Державного лісопромислового підприємства "Прикарпатліс" за рахунок активів в дохід державного бюджету 15594882 грн. 52 коп. простроченої заборгованості перед державою за кредитом, наданим під гарантії уряду.

18.02.13 Державне лісопромислове підприємство "Прикарпатліс" звернулось до господарського суду Івано-Франківської області з заявою (вх.№ 748/13 від 18.02.13) про надання відстрочки виконання рішення господарського суду Івано-Франківської області від 26.09.11, в якій просить:

- відстрочити виконання рішення про стягнення з Державного лісопромислового підприємства "Прикарпатліс" основної суми боргу до вирішення питання відокремленого електро та водопостачання, водовідведення та вивозу сміття бюджетних, державних та господарських підприємств та організацій з врахуванням набрання законної сили Закону України "Про державний бюджет на 2014 рік";

- заборонити відділу примусового виконання рішень ДВС України накладати арешт на рахунки Державного лісопромислового підприємства "Прикарпатліс".

Представник позивача в судове засідання не з'явився, про причини неявки не повідомив.

Представник заявника (відповідача) ДЛП "Прикарпатліс" в судовому засіданні заяву про відстрочку виконання рішення підтримав, просить заяву задовольнити.

Представники відповідачів ПАТ "Івано-Франківська меблева фабрика", ПАТ "Прикарпатський меблевий комбінат", ХК "Прикарпатліс" в судове засідання не з'явились.

Треті особи без самостійних вимог на стороні позивача в судове засідання не з'явились, про причини неявки не повідомили.

В обґрунтування заяви про відстрочку виконання рішення заявник зазначає, що рішення від 26.09.11 Державне лісопромислове підприємство "Прикарпатліс" не може виконати найближчим часом у зв'язку з важким фінансовим становищем підприємства. Продаж основних фондів з метою погашення заборгованості призведе до припинення діяльності підприємства, що в подальшому потягне за собою його банкрутство. Крім того, Законом України "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна" встановлюється мораторій на застосування примусової реалізації майна державних підприємств, у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25 %. Припинення діяльності Державного лісопромислового підприємства "Прикарпатліс" або блокування його нормальної господарської діяльності (накладення арешту на рахунки підприємства) призведе до ускладнення нормального функціонування інших підприємств, які в своїй діяльності є залежними від Державного лісопромислового підприємства "Прикарпатліс". Так, Державне лісопромислове підприємство "Прикарпатліс" несе відповідальність за постачання холодної води та водовідведення, теплопостачання Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області. В такій самій залежності від Державного лісопромислового підприємства "Прикарпатліс" перебуває Колективне підприємство "Лік", ПП "Жар-птиця", ТзОВ "ВАЛ", Державна фінансова інспекція в Івано-Франківській області, ДП "Івано-Франківське лісове господарство".

Розглянувши подану заяву, вивчивши матеріали справи та заяви, оцінивши докази та обставини на які посилається заявник, заслухавши пояснення представника відповідача (заявника), суд вважає, що заява про відстрочку виконання рішення не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 121 ГПК України при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора чи його заступника або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора чи його заступника і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

У відповідності до постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.12 N 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України", застосовуючи заходи, передбачені статтею 121 ГПК, господарські суди повинні мати на увазі таке.

Господарський суд на підставі статті 121 ГПК має право за заявою сторони, державного виконавця, прокурора чи його заступника або за власною ініціативою у виняткових випадках залежно від обставин справи відстрочити, розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови (далі - рішення), змінити спосіб та порядок їх виконання.

Заяву про надання відстрочки, розстрочки, зміну способу і порядку виконання рішення слід розглядати за правилами ГПК у межах розглянутої господарським судом справи. Зокрема, заявник повинен подати докази надіслання другій стороні копії цієї заяви і доказів на її обґрунтування, сторони мають бути повідомлені про час і місце розгляду заяви тощо.

Заявник в заяві (вх.№ 748/13 від 18.02.13) про надання відстрочки виконання рішення вказує позивачем по справі - ДПІ в м. Івано-Франківську та додає до заяви докази направлення ДПІ в м. Івано-Франківську заяви про надання відстрочки виконання рішення.

Згідно ст. 21 ГПК України, позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем по справі № 4/51-8/203-10/148-17/37 є Державна податкова адміністрація в Івано-Франківській області, а не Державна податкова інспекція в м. Івано-Франківську.

Зважаючи на вказане, заявником порушено процесуальні вимоги щодо надіслання другій стороні копії заяви і доказів на її обґрунтування.

Пунктом 7.1.1. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.12 N 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" надано визначення поняття відстрочки. Так, відстрочка - це відкладення чи перенесення виконання рішення на новий строк, який визначається господарським судом. Наприклад, відстрочка може надаватись за рішенням, у якому господарським судом визначено певний строк звільнення приміщення, повернення майна тощо.

Заявником заявлено про відстрочення виконання рішення про стягнення з Державного лісопромислового підприємства "Прикарпатліс" основної суми боргу до вирішення питання відокремленого електро та водопостачання, водовідведення та вивозу сміття бюджетних, державних та господарських підприємств та організацій з врахуванням набрання законної сили Закону України "Про державний бюджет на 2014 рік". Таким чином, дана вимога заявлена не про відкладення чи перенесення виконання рішення на певний строк, а пов'язана з настанням певних сприятливих умов для заявника.

Вимога заявника про заборону відділу примусового виконання рішень ДВС України накладати арешт на рахунки Державного лісопромислового підприємства "Прикарпатліс" необґрунтовано заявлена у заяві про відстрочку виконання рішення. Така вимога стосується здійснення виконавчого провадження та не може бути предметом дослідження при розгляді судом даної заяви.

З огляду на вищенаведені обставини, заявником порушено процесуальні вимоги, які ставляться до заяви про відстрочку виконання рішення суду.

Згідно зі статтею 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Відповідно до ст. 115 ГПК України рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження".

Аналогічні положення містить і ст. 13 Закону України "Про судоустрій та статус суддів" норми якої передбачають, що судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України.

З огляду на викладені обставини, у суду відсутні правові підстави для задоволення заяви про відстрочку виконання рішення від 26.09.11.

На підставі викладеного у відповідності до ст.124 Конституції України, керуючись ст. 86, 115, ч. 3 ст. 121 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

у задоволенні заяви Державного лісопромислового підприємства "Прикарпатліс" (вх.№ 748/13 від 18.02.13) про надання відстрочки виконання рішення господарського суду Івано-Франківської області від 26.09.11 - відмовити.

Суддя Неверовська Л. М.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Озарко Л. Р. 28.02.13

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення28.02.2013
Оприлюднено01.03.2013
Номер документу29650986
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/51-8/203-10/148-17/37

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 22.11.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 02.11.2011

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Мельник Г.І.

Ухвала від 21.07.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кавлак І. П.

Ухвала від 11.03.2014

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

Ухвала від 22.03.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 12.03.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 28.02.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 21.02.2013

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 20.12.2012

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні