Постанова
від 22.02.2013 по справі 4937/12/2170
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

73027, м. Херсон, вул. Робоча, 66, тел. 48-51-90


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" лютого 2013 р. 10 год.59 хв.Справа №2а- 4937/12/2170

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Хом'якової В.В.,

при секретарі: Мельник О.О., за участю представника позивача Дуденко В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Евромарт" до державного реєстратора відділу державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради Андрєєвої Олени Вікторівни про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії,

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Евромарт" (позивач) звернулось до суду з позовом про визнання протиправними дій державного реєстратора Виконавчого комітету Херсонської міської ради Андрєєвої Олени Вікторівни щодо внесення до Єдиного державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про відсутність за місцем знаходження товариства з обмеженою відповідальністю "Евромарт" (код за ЄДРПОУ 37124830, місце знаходження місто Херсон, Одеська площа, буд. 4, кім. 215). Позивач вказує на те, що дії державного реєстратора були неправомірними, оскільки держреєстратор не надсилав на адресу позивача повідомлення (запити) про підтвердження місця знаходження. Ці дії мали для позивача негативний наслідок - анулювання свідоцтва платника податку на додану вартість через порушення позивачем вимог Податкового кодексу України, що виявилось у відсутності позивача за місцем знаходження. Позивач вказує на те, що станом на 26.06.2012 до Єдиного державного реєстру внесено запис про підтвердження відомостей. Позивач просить зобов'язати Державного реєстратора виконавчого комітету Херсонської міської ради скасувати запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо відсутності за місцем знаходження товариства з обмеженою відповідальністю товариства з обмеженою відповідальністю "Евромарт".

Представник позивача прибув в судове засідання, підтримав позовні вимоги.

Державний реєстратор виконавчого комітету Херсонської міської ради Андрєєва О.В. (відповідач) не надав письмових заперечень проти позову, представник відповідача не прибув в судове засідання, хоч був своєчасно повідомлений про день і час розгляду справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового засідання.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Евромарт" зареєстроване як суб'єкт підприємницької діяльності 24.06.2010 виконавчим комітетом Херсонської міської ради на підставі даних про юридичну адресу, вказану в статутних та реєстраційних документах: 73000, Херсонська область, місто Херсон, Суворовський район, площа Одеська, буд. 4, кім. 215. Засновником товариства є Дуденко Василь Васильович. Представник позивача надав суду договір оренди нерухомого майна, укладений 01.08.11 з дочірнім підприємством "Херсонський річковий порт" про оренду кімнати № 215 площею 12 кв.м. для офісу в будівлі № 4 на площі Одеська, акт прийому-передачі об'єкту. Також позивач надав платіжні документи про сплату орендної плати за період 2011 - серпень 2012 рр.

15.06.12 державним реєстратором відділу державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради Андрєєвою О.В. до реєстру юридичних осіб було внесено запис №3 про те, що ТОВ "Евромарт" за юридичною адресою відсутнє.

21.06.12 внесений запис про підтвердження відомостей про юридичну особу.

На підставі відомостей з ЄДРПОУ ДПІ у м. Херсоні рішенням № 107115-3 від 18.06.2012 з посиланням на пп. "ж" п. 184.1 ст. 184 ПК України анулювало реєстрацію платника податку на додану вартість товариства з обмеженою відповідальністю "Евромарт".

Основним Законом, який регулює відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців, є Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" від 15.05.2003 року № 755-ІV. Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" (далі - Закон) державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців представляє собою засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення органів державної влади, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру. Єдиний державний реєстр створюється і ведеться спеціально уповноваженим органом з питань державної реєстрації, який є його розпорядником та адміністратором. Відповідно до приписів ст.18 Закону відомості про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу вносить до Єдиного державного реєстру державний реєстратор.

Згідно частині 11 ст. 19 Закону юридична особа зобов'язана подавати (надсилати) щороку протягом місяця, що настає за датою державної реєстрації, починаючи з наступного року, державному реєстратору для підтвердження відомостей про юридичну особу реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Відповідно до ч. 12 ст.19 Закону, у разі ненадходження в установлений частиною одинадцятою цієї статті строк реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати, встановленої для подання реєстраційної картки, юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору зазначеної реєстраційної картки. У разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

У разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Якщо державному реєстратору повернуто рекомендованого листа, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням. (ч. 14 ст. 19 Закону).

Як вбачається з матеріалів справи, Державний реєстратор Відділу державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради отримав від Державної податкової інспекції у м. Херсоні повідомлення форми № 18-0ПП про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням № 325/18-438 від 01.06.12. На підставі отриманого повідомлення, відповідачем було надіслано позивачу повідомлення від 11.06.12 щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки по підтвердження відомостей про юридичну особу (форми 6). Даний лист реєстратора був повернутий поштою з відміткою про те, що організація вибула, отриманий відповідачем 12.06.12.

Як наслідок, державним реєстратором державним реєстратором відділу державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради було зроблено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про відсутність позивача за місцем знаходження, що відповідає приписам ч. 14 ст. 19 Закону.

На підставі викладеного, суд не вбачає в діях відповідача порушень чинного законодавства.

Доводи позивача щодо того, що згідно Правил надання послуг поштового зв'язку затвердж. постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270, у разі відсутності адресата до абонентської поштової скриньки адресата вкладається повідомлення про надходження зазначеного реєстрованого поштового відправлення, поштового переказу, рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, поштового переказу (ч.2 п.99 Правил), не приймаються до уваги, оскільки доказів існування поштової скриньки за юридичною адресою позивач суду не надав. Представник позивача Дуденко В.В. в судовому засіданні пояснив, що є єдиним працівником товариства, мешкає у м. Миколаєві, в офісі не знаходиться повний робочий день. Яким чином отримує рекомендовану кореспонденцію суду не пояснив. Ніякої угоди з відділенням зв'язку у підприємства не укладено. Дії працівника пошти щодо повернення рекомендованого листа реєстратору з відміткою про вибуття підприємства позивач не оскаржив.

Причин того, що орендодавець повідомив про вибуття організації з орендованого приміщення, позивач не встановлював. Разом з тим суд звертає увагу на те, що протягом 2010-2011 року позивач регулярно щомісячно платив за оренду, а з 29.12.11 позивач не сплачував орендну плату, проплата проведена тільки 7 червня 2012 року за весь період з січня 2012 року по травень 2012 року. Таким чином, факт неоплати орендної плати міг бути причиною повідомлення працівника пошти про вибуття позивача з орендованого приміщення.

З урахуванням викладеного, суд не вбачає підстав для задоволення позову. В судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Керуючись ст.ст. 158-163,167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

постановив :

Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю "Евромарт" в задоволенні позову про визнання протиправними дій Державного реєстратора виконавчого комітету Херсонської міської ради Андрєєвої Олени Вікторівни щодо внесення до Єдиного державного реєстратора юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про відсутність за місцем знаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "Евромарт", та про зобов'язання Державного реєстратора виконавчого комітету Херсонської міської ради Андрєєвої Олени Вікторівни скасувати запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо відсутності за місцем знаходження Товариства з обмеженою відповідальністю "Евромарт".

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України чи прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлений та підписаний 28 лютого 2013 р.

Суддя Хом'якова В.В.

кат. 5.1.1

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.02.2013
Оприлюднено06.03.2013
Номер документу29758396
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —4937/12/2170

Постанова від 22.02.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 18.01.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

Ухвала від 05.12.2012

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Хом'якова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні