Постанова
від 24.10.2011 по справі 2-а-222/11
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Галицький районний суд м.Львова

Справа № 2-а-222/11

Категорія 49

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.10.2011                                                                       Галицький районний суд м.Львова

в складі:          головуючого судді –Ванівського О.М.

при секретарі –Яриш О.В.

з участю:          прокурора – Покори К.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові в залі суду адміністративну справу за позовом Військового прокурора Львівського гарнізону в інтересах Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова до Львівської міської ради про визнання протиправними ухвал Львівської міської ради від 18.06.2009 року №2734 «Про користування Західним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України земельними ділянками на вул. Плуговій, 5»та від 30.09.2009 року №2876 «Про розгляд протесту прокурора м. Львова від 05.08.2009 року №610 вих.», визнання недійсними договорів оренди землі від 04.12.2009 року №Ш-1733 та від 04.12.2009 року №Ш1734, укладених між Львівською міською радою та Західним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України,

в с т а н о в и в:

військовий прокурор Львівського гарнізону звернувся в суд в інтересах Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова до Львівської міської ради про визнання протиправними ухвал ЛМР.

В обґрунтування заявленого позову покликається на те, що 18.06.2009 року Львівська міська рада винесла ухвалу №2734 «Про користування Західним управління капітального будівництва Міністерства оборони України земельними ділянками на вул. Плуговій.5». Згідно п.1 зазначеної ухвали Західному управлінню капітального будівництва Міністерства оборони України передано земельні ділянки загальною площею 0,4679 га на вул. Плуговій, 5 у м. Львові для реконструкції будівлі дитячого дошкільного закладу, яка належить Західному УКБ Міністерства оборони України на праві власності під житловий будинок та його обслуговування за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення за функцією використання –землі житлової забудови. У зв'язку з порушенням Львівською міською радою вимог чинного законодавства щодо порядку зміни цільового призначення землі із земель оборони в землі громадської та житлової забудови, військовий прокурор Львівського гарнізону повідомив про факт прийняття відповідачем зазначеної ухвали прокурора м. Львова. 05.08.2009 року прокурор м. Львова вніс протест на ухвалу ЛМР від 18.06.2009 року №2734. 30.09.2009 року на сесії 5-го скликання Львівської міської ради винесено ухвалу №2876 «Про розгляд протесту прокурора м. Львова від 05.08.2009 року №610 вих.». Згідно п. 1 вищевказаної ухвали Львівська міська рада зазначений протест прокурора м. Львова задовольнила частково, а згідно п. 2 даної ухвали, до ухвали Львівської міської ради від 18.06.2009 року №2734 «Про користування Західним управління капітального будівництва Міністерства оборони України земельними ділянками на вул. Плуговій, 5»внесено зміни, зокрема у пункті 1 цієї ухвали слова «за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення»замінено словами «за рахунок земель житлової та громадської забудови».

Таким чином, як зазначає позивач, вищевказаними ухвалами Львівської міської ради від 18.06.2009 року №2734 та від 30.09.2009 року №2876, земельну ділянку у м. Львові по вул. Плуговій, 5 площею 0,4679 га, яка відносилась до земель оборони, перебувала у державній власності та знаходилась на обліку у КЕВ м. Львова, без відповідної згоди Кабінету Міністрів України, лише до компетенції якого входить питання вилучення і передачі державного майна та земель у комунальну власність, чи уповноваженого органу управляти військовим майном –Міністерства оборони України, безпідставно та протиправно було вилучено з державної власності та надано в оренду Західному управлінню капітального будівництва Міністерства оборони України.

Крім того, позивачем, на підставі ст.51 КАС України, до початку розгляду справи по суті подано заяву про зміну предмета позову, де окрім зазначених в позовній заяві вимог, додано вимоги про визнання недійсними договорів оренди землі від 04.12.2009 року №Ш-1733 та від 04.12.2009 року №Ш1734, укладених між Львівською міською радою та Західним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України. Зазначені вимоги мотивує тим, що на підставі вищевказаних оскаржуваних ухвал Львівської міської ради 04.12.2009 року між Львівською міською радою в особі директора департаменту містобудування та Західним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України укладено договір оренди землі №Ш-1733, згідно якого Західному управлінню капітального будівництва Міністерства оборони України надана в оренду земельна ділянка кадастровий номер 4610137500:06:006:0028 загальною площею 0,441 га на вул. Плуговій, 5 у м. Львові. В цей же день, на підставі оспорюваних ухвал, також був укладений договір оренди землі №Ш-1734, згідно якого Львівська міська рада в особі директора департаменту містобудування надала в оренду Західному управлінню капітального будівництва Міністерства оборони України земельну ділянку кадастровий номер 4610137500:06:006:0029 загальною площею 0,0269 га. Таким чином, на підставі прийнятих оспорюваних ухвал були укладені зазначені договори оренди землі та передано в оренду земельні ділянки на вул. Плуговій, 5 у м. Львові, які за словами позивача належать до земель оборони. Зважаючи на викладене, з метою відновлення порушених прав держави у сфері земельних відносин, військовий прокурор Львівського гарнізону просить позов задоволити та визнати недійсними вищезазначені договори оренди землі.

29.12.2010 року позивачем, до початку розгляду справи по суті, подано заяву про зміну предмета або підстави позову, у якій зазначає, що 15.12.2003 року Шевченківська районна адміністрація ЛМР видала свідоцтво про право власності на будівлю, згідно якого будівля за адресою м. Львів, вул. Плугова, 5, загальною площею 1330 м.кв. перебуває в оперативному управлінні Західного оперативного командування та відноситься до загальнодержавної власності, чим підтверджується факт належності земельної ділянки на вул. Плуговій, 5 у м. Львові за цільовим призначенням до земель оборони, та, як стверджує позивач, протиправності оспорюваних ухвал Львівської міської ради.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі, з мотивів викладених у позовній заяві та заявах про зміну предмета або підстави позову, просив позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився без поважних причин, хоча відповідач був повідомлений про час та дату судового засідання, про причини неявки суд не повідомив, заяви про відкладення судового засідання від нього не надходило.

На підставі ч.4 ст.128 КАС України, суд приходить до висновку про можливість розгляду справи на підставі наявних у ній доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи суд приходить до висновку, що позов військового прокурора Львівського гарнізону підставний та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що 16.05.2003 року між Управлінням (квартирно-експлуатаційним) Західного оперативного командування (правонаступник Західне управління капітального будівництва Міністерства оборони України) та відкритим акціонерним товариством «Львівський домобудівний комбінат №2»було укладено договір підряду на реконструкцію будівлі дитячого садка на вул. Плуговій, 5 у м. Львові. Відповідно до п.1.1 зазначеного договору генпідрядник (ВАТ «Львівський домобудівний комбінат №2») взяв на себе зобов'язання здійснити реконструкцію дитячого садка, що знаходиться по вул. Плуговій, 5 у м. Львові під 27-квартирний житловий будинок. У зв'язку із порушенням сторонами вказаного договору при його укладенні вимог чинного законодавства, військовий прокурор Львівського гарнізону 08.09.2006 року оскаржив вищевказаний договір підряду в судовому порядку.

Згідно свідоцтва про право власності на будівлю серія САА №540494, виданого 15.12.2003 року Шевченківською РА ЛМР, будівля яка знаходиться в м. Львові на вул. Плуговій, 5, загальною площею1330,0 кв.м., належить на праві загальнодержавної власності в оперативному управлінні Західного Оперативного Командування.

Відповідно до ч.1 ст.120 Земельного кодексу України у разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

Згідно ч.1 ст.1 Закону України «Про правовий режим майна у Збройних силах України»військове майно –це державне майно, закріплене за військовими частинами, закладами, установами та організаціями Збройних Сил України.

Відповідно до ч.2 ст.14 Закону України «Про Збройні Сили України»майно, закріплене за військовими частинами, військовими навчальними закладами, установами та організаціями Збройних Сил України, є державною власністю, належать їм на праві оперативного управління.

Пунктом «а»ч.1 ст.13 Земельного кодексу України встановлено, що до повноважень Кабінету Міністрів України в галузі земельних відносин належить розпорядження землями державної власності в межах, визначених цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст.2 Закону України «Про правовий режим майна у Збройних силах України»вирішення питань щодо забезпечення Збройних Сил України військовим майном, а також визначення порядку вилучення і передачі його до сфери управління центральних або місцевих органів виконавчої влади, інших органів, уповноважених управляти державним майном, самоврядним установам і організаціям та у комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність (за згодою відповідних органів місцевого самоврядування з дотриманням вимог Закону України «Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності») належить до компетенції Кабінету Міністрів України.

18.06.2009 року Львівська міська рада винесла ухвалу №2734 «Про користування Західним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України земельними ділянками на вул. Плуговій, 5». Згідно п.1 зазначеної ухвали Західному управлінню капітального будівництва Міністерства оборони України передано земельні ділянки загальною площею 0,4679 га на вул. Плуговій, 5 у м. Львові для реконструкції будівлі дитячого дошкільного закладу, яка належить Західному УКБ Міністерства оборони України на праві власності під житловий будинок та його обслуговування за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення за функцією використання –землі житлової забудови.

У зв'язку з порушенням Львівською міською радою вимог чинного законодавства щодо порядку зміни цільового призначення землі із земель оборони в землі громадської та житлової забудови, військовий прокурор Львівського гарнізону повідомив про факт прийняття відповідачем зазначеної ухвали прокурора м. Львова.

05.08.2009 року прокурор м. Львова вніс протест на ухвалу ЛМР від 18.06.2009 року №2734.

30.09.2009 року на сесії 5-го скликання Львівської міської ради винесено ухвалу №2876 «Про розгляд протесту прокурора м. Львова від 05.08.2009 року №610 вих.». Згідно п. 1 вищевказаної ухвали Львівська міська рада зазначений протест прокурора м. Львова задовольнила частково, а згідно п. 2 даної ухвали, до ухвали Львівської міської ради від 18.06.2009 року №2734 «Про користування Західним управління капітального будівництва Міністерства оборони України земельними ділянками на вул. Плуговій, 5»внесено зміни, зокрема у пункті 1 цієї ухвали слова «за рахунок земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення»замінено словами «за рахунок земель житлової та громадської забудови».

Згідно ч.3 ст.142 ЗК України припинення права постійного користування земельною ділянкою у разі добровільної відмови землекористувача здійснюється за його заявою до власника земельної ділянки. Власником земельної ділянки на вул. Плуговій, 5 у м. Львові виступає Кабінет Міністрів України в особі Міністерства оборони України. Однак, заяви про добровільну відмову від зазначених земельних ділянок не подавалася.

Таким чином, на підставі вищенаведеного, суд приходить до висновку, що при прийнятті зазначених вище ухвал Львівської міської ради були порушені норми ст.ст.142, 153, 154 ЗК України та ст.4 Закону України «Про оренду землі».

Крім того при прийнятті зазначених рішень Львівською міською радою були проігноровані вимоги статті 77 ЗК України, а також ст.ст.1, 2 Закону України «Про використання земель оборони», відповідно до яких землями оборони визнаються землі, надані для розміщення і постійної діяльності військових частин, установ, підприємств та організацій ЗС України, які надаються їм для виконання покладених на них функцій та завдань у постійне користування відповідно до вимог ЗК України.

Статтями 5, 6 Закону України «Про розмежування земель державної та комунальної власності»передбачено, що суб'єктом права власності на землі державної власності є держава, яка реалізує це право через відповідні органи державної влади і при розмежуванні земель не можуть передаватися до земель комунальної власності землі оборони.

Відповідно до ч.1 ст.155 ЗК України у разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним.

На підставі оспорюваних ухвал між Львівською міською радою в особі директора департаменту містобудування та Західним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України 04.12.2009 року укладено договір оренди землі №Ш-1733, згідно якого Західному управлінню капітального будівництва Міністерства оборони України надана в оренду земельна ділянка кадастровий номер 4610137500:06:006:0028 загальною площею 0,441 га на вул. Плуговій, 5 у м. Львові.

Цього ж дня, на підставі оспорюваних ухвал, був укладений договір оренди землі №Ш-1734, згідно якого Львівська міська рада в особі директора департаменту містобудування надала в оренду Західному управлінню капітального будівництва Міністерства оборони України земельну ділянку кадастровий номер 4610137500:06:006:0029 загальною площею 0,0269 га.

Таким чином, всупереч вимог закону, на підставі прийнятих оспорюваних ухвал були укладені зазначені договори оренди землі та передано в оренду земельні ділянки на вул. Плуговій, 5 у м. Львові, які згідно матеріалів справи належать до земель оборони.

Відповідно до ч.1 ст.21 КАС України позивач може заявити кілька вимог в одній позовній заяві, якщо вони пов'язані між собою.

Згідно ч.2 ст.71 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Однак відповідачем не подано суду заперечень на позовну заяву, а також не спростовано жодних тверджень позивача про неправомірність дій Львівської міської ради, а тому із врахування встановлених в судовому засіданні обставин, на підставі вищенаведеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги військового прокурора Львівського гарнізону в інтересах Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова слід задовольнити в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 7, 8, 9, 10, 11, 12, 21, 71, 86, 128, 160, 161, 162, 167 КАС України, ст.ст.13, 77, 120, 142, 153-155 Земельного кодексу України, Законом України «Про оренду землі», Законом України «Про збройні сили України», Законом України «Про правовий режим майна України», Законом України «Про використання земель оборони», суд,

в и р і ш и в:

адміністративний позов військового прокурора Львівського гарнізону в інтересах Міністерства оборони України, Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова –задовольнити повністю.

Визнати протиправною ухвалу Львівської міської ради від 18.06.2009 року №2734 «Про користування Західним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України земельними ділянками на вул. Плуговій, 5».

Визнати протиправною ухвалу Львівської міської ради від 30.09.2009 року № 2876 «Про розгляд протесту прокурора м. Львова від 05.08.2009 року №610 вих.».

Визнати недійсним договір оренди землі від 04.12.2009 року №Ш-1733, укладений між Львівською міською радою та західним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України.

Визнати недійсним договір оренди землі від 04.12.2009 року №Ш-1734, укладений між Львівською міською радою та західним управлінням капітального будівництва Міністерства оборони України.

Стягнути з Львівської міської ради на користь держави судовий збір в сумі 3,40 грн..

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів після її проголошення або в порядку ч.2 ст.186 КАС України.

          

          Суддя                                                  О.М.Ванівський

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення24.10.2011
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу29774869
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-222/11

Постанова від 11.02.2011

Адміністративне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Циганко М. О.

Постанова від 21.01.2013

Адміністративне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Самсін М. Л.

Постанова від 09.01.2013

Адміністративне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Самсін М. Л.

Ухвала від 31.01.2011

Адміністративне

Рівненський районний суд Рівненської області

Сидоренко С.М.

Ухвала від 11.02.2011

Адміністративне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 19.01.2011

Адміністративне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бобрушко В. І.

Ухвала від 09.03.2011

Адміністративне

Володарський районний суд Донецької області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 09.03.2011

Адміністративне

Володарський районний суд Донецької області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 23.02.2011

Адміністративне

Володарський районний суд Донецької області

Подліпенець Є. О.

Ухвала від 12.07.2010

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні