Постанова
від 11.03.2013 по справі 34/5005/10017/2012
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.03.2013 року Справа № 34/5005/10017/2012

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Вечірка І.О. (доповідач)

суддів : Виноградник О.М., Лисенко О.М.

при секретарі судового засідання: Ковзикові В.Ю.

представники сторін:

від ініціюючого кредитора: Ус Т.О., довіреність №08/12 від 01.08.12, представник;

інші учасники провадження у справі в судове засідання не з'явились, про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби України

на постанову господарського суду Дніпропетровської області від 04.12.2012 року

у справі № 34/5005/10017/2012

за заявою Приватного підприємства "ДОМЕН ЛІК", м. Дніпропетровськ

до боржника Приватного підприємства "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ", м. Новомосковськ Дніпропетровської області

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 04.12.2012 року у справі № 34/5005/10017/2012 (суддя Полєв Д.М.) Приватне підприємство "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ", м. Новомосковськ Дніпропетровської області визнано банкрутом. Відкрито ліквідаційну процедуру у справі строком на три місяці. Ліквідатором Приватного підприємства "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ", м. Новомосковськ Дніпропетровської області призначено ініціюючого кредитора Приватне підприємство "ДОМЕН ЛІК", м. Дніпропетровськ, якого зобов'язано вчинити певні дії.

Не погодившись з вказаною постановою, Новомосковська об'єднана державна податкова інспекція Дніпропетровської області Державної податкової служби України подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову господарського суду Дніпропетровської області від 04.12.2012 року у справі № 34/5005/10017/2012 та припинити провадження у даній справі.

Апеляційна скарга мотивована тим, що:

- господарський суд при прийнятті постанови про визнання банкрутом, не дослідив, що в матеріалах справи відсутня інформація від фінансових органів, митних органів та інших контролюючих органів, яка підтверджує відсутність господарської діяльності з моменту подання останньої звітності.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 15.01.2013 року апеляційну скаргу прийнято до розгляду, розгляд справи призначено у судовому засіданні на 18.02.2013 року.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 18.02.2013 року розгляд апеляційної скарги відкладено на 11.03.2013 року.

Приватне підприємство "ДОМЕН ЛІК" у відзиві на апеляційну скаргу та його представник в судовому засіданні 11.03.2013 року просили відмовити в задоволенні апеляційної скарги, залишити постанову господарського суду Дніпропетровської області від 04.12.2012 року без змін.

Інші учасники провадження у справі наданими їм процесуальним правом не скористалися та не забезпечили явку у судове засідання свого повноважного представника, хоча про час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Беручи до уваги, що неявка представників в судове засідання не перешкоджає перегляду справи по суті, матеріали справи є достатніми для розгляду справи, колегія суддів дійшла висновку про розгляд справи по суті у відсутності вказаних учасників.

Заслухавши пояснення представника ініціюючого кредитора, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши повноту з'ясування та доведеність всіх обставин, що мають значення для справи судова колегія апеляційного господарського суду приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 22.11.2012 року порушено провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ", м. Новомосковськ Дніпропетровської області за заявою Приватного підприємства "ДОМЕН ЛІК", м. Дніпропетровськ на підставі статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (а. с. 1).

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 04.12.2012 року Приватне підприємство "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ", м. Новомосковськ Дніпропетровської області визнано банкрутом, відкрито його ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено ініціюючого кредитора - Приватне підприємство "ДОМЕН ЛІК", м. Дніпропетровськ (а. с. 43-45).

Розглядаючи питання про законність та обґрунтованість прийнятої судом першої інстанції постанови від 04.12.2012 року про визнання боржника банкрутом, колегія суддів враховує наступне.

Відповідно до частини 2 статті 4-1 Господарського процесуального кодексу України провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим Кодексом з урахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (надалі -Закон), норми якого, як спеціальні норми права, превалюють у застосуванні над загальними нормами Господарського процесуального кодексу України.

Згідно статті 5 Закону, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Статтею 52 Закону передбачено, що у разі, якщо громадянин - підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також, за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.

Відповідно до статті 16 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" з метою забезпечення органів державної влади та учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців створюється Єдиний державний реєстр, який містить відомості щодо місцезнаходження юридичної особи, дати та номеру записів про внесення змін до нього, дати видачі або зміни свідоцтва про державну реєстрацію, дані про установчі документи, дати та номери записів про внесення змін до них, про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням тощо.

Відповідно до вимог статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.

Видана державним реєстратором Садиленко О.В. та представлена до суду Довідка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 21.11.2012 року свідчить, що до Єдиного державного реєстру 16.11.2012 року внесено запис № 12291430011000330 про внесення інформації щодо відсутності Приватного підприємства "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ" за адресою: Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Сучкова, буд. 52 (а. с. 17-20).

Проте, із одночасно наданого державним реєстратором Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 21.11.2012 року вбачається, що в Єдиному державному реєстрі статус відомостей про вказану юридичну особу не підтверджено (а. с. 15-16).

В зв'язку з невідповідністю даних у вказаних документах, Дніпропетровський апеляційний господарський суд 13.02.2013 року направив до Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Дніпропетровської міської ради запит про надання письмових пояснень щодо причин зазначених розбіжностей про внесення до Єдиного державного реєстру відомостей щодо відсутності Приватного підприємства "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ", м. Новомосковськ Дніпропетровської області (код за ЄДРПОУ, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Сучкова, буд. 52) за його місцезнаходженням.

Управління з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Дніпропетровської міської ради листом № 11/27-212 від 26.02.2013 року повідомило апеляційний господарський суд про те, що запис в ЄДР № 12291430011000330 про внесення інформації щодо відсутності Приватного підприємства "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ" за її місцезнаходженням існує, а статус відомостей в ЄДР "відомості не підтверджено" з'явився автоматично, оскільки юридичною особою Приватним підприємством "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ" не надано реєстраційної картки для підтвердження відомостей (а. с. 86-87).

Згідно наданого державним реєстратором апеляційному господарському суду витягу з Єдиного державного реєстру станом на 21.02.2013 року юридична особа Приватне підприємство "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ" знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності (а. с. 88-90).

Безспірність грошових вимог ініціюючого кредитора до боржника підтверджується виконавчим написом нотаріуса від 21.03.2012 року № 801 на загальну суму 375 000,00 грн. (а. с. 9).

Таким чином, кредитором належними доказами підтверджено відсутність боржника за його місцезнаходженням та факт неплатоспроможності боржника, у зв'язку з чим, господарський суд правомірно визнав боржника банкрутом.

Стосовно доводів податкової інспекції, викладених в апеляційній скарзі, щодо відсутності в матеріалах справи інформації фінансових органів, митних органів та інших контролюючих органів, яка підтверджує відсутність господарської діяльності з моменту подання останньої звітності, судова колегія зазначає наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, господарський суд ухвалою від 22.11.2012 року про порушення провадження у справі про банкрутство зобов'язав Новомосковську об'єднану державну податкову інспекцію Дніпропетровської області Державної податкової служби України у 7-денний строк надати господарському суду інформацію про дату надання боржником останньої податкової звітності (а. с. 1). Згідно поштового повідомлення копія ухвали ДПІ отримана 30.11.2012 року (а. с. 38).

Згідно з довідкою Новомосковської ОДПІ від 13.12.2012 року (наданої суду після прийняття оскаржуваної постанови), Приватне підприємство "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ" останню звітність з податку на прибуток до Новомосковської ОДПІ подано за 1 півріччя 2012 року.

Законодавство про банкрутство (чинне на час прийняття господарським судом оскаржуваної постанови) пов'язує можливість відкриття провадження у справі про банкрутство в порядку статті 52 Закону з доведенням обставин щодо відсутності боржника за його місцезнаходженням або за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності.

Таким чином, у контексті вказаної норми факт відсутності керівних органів юридичної особи за її місцезнаходженням, а також наявність ознак неплатоспроможності боржника є достатньою підставою для порушення провадження у справі про банкрутство.

Слід звернути увагу, що орган податкової служби в період здійснення ліквідаційної процедури вправі звернутися до ліквідатора боржника та провести позапланову перевірку його господарської діяльності, а у разі відмови ліквідатора як керівника боржника, надати можливість проведення перевірки суб'єкта господарювання, - орган податкової служби може оскаржити дії ліквідатора до суду.

За таких обставин, колегія суддів апеляційної інстанції приходить до висновку, що постанова господарського суду від 04.12.2012 року у справі про банкрутство Приватного підприємства "МЕНЕДЖМЕНТБУДПРОМ" винесена у відповідності до вимог закону та фактичних обставин справи і підстав для її скасування не вбачається.

Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду, які викладені в оскаржуваній постанові суду першої інстанції, тому колегія суддів апеляційного господарського суду дійшла висновку, що апеляційна скарга Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби України задоволенню не підлягає, а постанова господарського суду Дніпропетровської області від 04.12.2012 року має бути залишена без змін.

Керуючись статтями 99, 101, 103, 105 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області Державної податкової служби України залишити без задоволення.

Постанову господарського суду Дніпропетровської області від 04.12.2012 року у справі № 34/5005/10017/2012 залишити без змін.

Постанова може бути оскаржена в касаційному порядку у двадцятиденний строк до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя І.О. Вечірко

Суддя О.М. Виноградник

Суддя О.М. Лисенко

Повний текст постанови виготовлено та підписано 12.03.2013 року.

З оригіналом згідно

Помічник судді О.В. Заболотна

12.03.2013

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення11.03.2013
Оприлюднено13.03.2013
Номер документу29850703
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34/5005/10017/2012

Ухвала від 22.01.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 25.12.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 18.12.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 26.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 31.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

Ухвала від 07.05.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Хандурін М.І.

Ухвала від 28.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 15.03.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Постанова від 11.03.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 15.01.2013

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні