Рішення
від 07.03.2013 по справі 5017/2950/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" березня 2013 р.Справа № 5017/2950/2012

за позовом Прокурора Ренійського району Одеської області в інтересах держави

в особі Державної інспекції сільського господарства в Одеській області

до Ренійської районної державної адміністрації (відповідач 1)

та Приватного підприємства „Екватор" (відповідач 2)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Відділ Держземагенства у Ренійському районі Одеській області

про визнання недійсним розпорядження, договору оренди земельної ділянки та звільнення земельної ділянки

Колегія суддів господарського суду Одеської області у складі

Головуючий суддя Демешин О. А.

Суддя Рога Н.В.

Суддя Меденцев П.А.

Представники:

від прокуратури: Доброжан Н.І. - посвідчення

від позивача, відповідачів та третьої особи : не з`явилися

Суть спору : Прокурор Ренійського району Одеської області звернувся до господарського суду Одеської області з позовом, в інтересах держави, в особі Державної інспекції сільського господарства в Одеській області до Ренійської районної державної адміністрації та Приватного підприємства „Екватор", яким просить суд:

- визнати недійсним Розпорядження Ренійської районної державної адміністрації

№182/А-2009 від 28.04.2009 року „Про затвердження матеріалів вибору земельної ділянки та надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо звільнення земельної ділянки ПП „Екватор" для розміщення маломірних суден на території Ренійської районної ради"

- визнати розпорядження Ренійської районної державної адміністрації №353/А-2010 від 17.09.2010 року „Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПП „Екватор" для розміщення маломірних суден.

- визнати недійсним договір оренди земельної ділянки, укладений 10.02.2012 року між Ренійською районною державною адміністрацією та Приватним підприємством „Екватор", зареєстрований у Державному реєстрі земель 06.03.2012 року за №512410004002206 - недійсним.

- зобов'язати Приватне підприємство „Екватор" звільнити земельну ділянку площею 0,7009 га, кадастровий №5124100000:01:001:0001, на території Ренійської районної ради (за межами населеного пункту) Ренійського району Одеської області.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 30.10.2012 року до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача залучено Відділ Держземагенства у Ренійському районі Одеській області.

Ренійська районна державна адміністрація просить суд припинити провадження по справі, з підстав, викладених у відзиві по позов від 22.10.2012 року, та розглянути справу за відсутністю свого представника.

ПП „Екватор" позов не визнало з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву від 29.10.2012 року.

В С Т А Н О В И В :

Розпорядженням Ренійської районної державної адміністрації №182/А-2009 від 28.04.2009 року затверджено матеріали вибору місця розташування земельної ділянки площею 0,70 га для розміщення бази стоянки маломірних суден на р. Дунай ПП „Екватор" на території Ренійської районної ради Ренійського району Одеської області (за межами населеного пункту) та ПП "Екватор" надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду на 49 років із земель запасу Ренійської районної ради Одеської області.

Розпорядженням Ренійської районної державної адміністрації №353/А- 2010 від 17.09.2010 року затверджено проект землеустрою і ПП „Екватор" передано в оренду строком на 49 років земельну ділянку площею 0,7 га земель водного фонду під розміщення бази стоянки маломірних суден із земель запасу Ренійської районної ради (за межами населеного пункту) Ренійського району Одеської області.

10.02.2012 року між Ренійською районною державною адміністрацією та ПП „Екватор" укладено договір оренди земельної ділянки, який зареєстровано у відділі Держкомзему у Ренійському районі Одеської області, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 06.03.2012 року за №512410004002206.

Прокурор Ренійського району Одеської вважає, що вищевказані розпорядження Ренійської районної державної адміністрації та укладений між відповідачами договір оренди землі слід визнати недійсними, оскільки передача приватному підприємству „Екватор" в оренду земельної ділянки була здійснена з порушенням вимог чинного законодавства, а саме - без проведення земельних торгів.

Ренійська районна державна адміністрація у відзиві зазначає, що позовні вимоги нею визнаються, однак, просить провадження у справі припинити оскільки спірні розпорядження Ренійської районної державної адміністрації, на момент вирішення спору скасовано розпорядженням голови Одеської обласної державної адміністрації від 11.10.2012 року № 1103/А-2012.

ПП „Екватор", у відзиві на позов, просить суд визнати розпорядження Ренійської районної державної адміністрації та договір оренди такими, що відповідають чинному законодавству та відхилити позов прокуратури, зазначивши, що проектна документація пройшла усі потрібні дозволи та узгодження, при цьому підприємство понесло значні матеріальні збитки.

Заслухавши пояснення сторін, надані під час розгляду справи та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного:

Пунктом 2 частини першої ст. 21 Закону "Про місцеві державні адміністрації" передбачено, що до повноважень місцевих державних адміністрацій належить розпорядження землями державної власності відповідно до закону.

Згідно ст. 17 Земельного кодексу України розпорядження землями державної власності, у тому числі надання їх у користування, належить до повноважень місцевих державних адміністрацій та здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу.

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про місцеві державні адміністрації" голова місцевої державної адміністрації в межах своїх повноважень видає розпорядження.

Частина 1 статті 116 Земельного кодексу України передбачає, що громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом.

Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України визначено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Згідно ч.1,2 ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

Відповідно до ст.134 Земельного кодексу України земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис), у тому числі з розташованими на них об'єктами нерухомого майна державної або комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

Згідно частини 2 статті 135 ЗК України - продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) здійснюється виключно на земельних торгах.

Продаж земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах, у т.ч. щодо добору земельних ділянок та підготовки лотів на земельних торгах; підготовки до проведення та порядок проведення земельних торгів; встановлення результатів торгів та інше - врегульовано Главою 21 ЗК України.

.

Ренійською райдержадміністрацією без проведення будь-якої процедури земельних торгів, були прийняті спірні розпорядження - тобто, в порушення вищезазначених вимог діючого законодавства, що є підставою для визнання цих розпоряджень недійсними.

Приватним підприємством „Екватор" до матеріалів справи надано копію Ліцензії АВ № 190571 від 12.09.2006р., виданої Мінагрополітики України на діяльність, пов`язану з промисловим виловом риби на промислових ділянках рибогосподарських водойм, крім внутрішніх водойм (ставків) господарств.

Однак, зазначеною Ліцензією не підтверджується здійснення відповідачем 2 спеціального водокористування, яке виключає необхідність одержання прав на земельні ділянки на конкурентних засадах, оскільки відповідно до ст..48 Водного кодексу України, спеціальне водокористування - це забір води з водних об`єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об`єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин із зворотними водами із застосуванням каналів. .

Суд не погоджується з твердженням Ренійської райдержадміністрації про необхідність припинення провадження у справі в частині позовних вимог про визнання розпоряджень недійсними у зв`язку з тим, що їх було скасовано розпорядженням голови Одеської обласної державної адміністрації від 11.10.2012 року № 1103/А-2012, оскільки предметом спору по справі в цій частині є визнання вищевказаних розпоряджень Ренійської райдержадміністрації недійсними. Тобто, недійсність розпоряджень судом встановлюється з моменту прийняття цих актів Ренійською райдержадміністрацією. Скасування ж розпоряджень Одеською облдержадміністрацією настає з моменту прийняття цим органом відповідного акту. Тому, наслідки визнання недійсними та скасування спірних розпоряджень - є різними.

Суд зазначає, також, що спірні розпорядження є актами індивідуальної дії і регулюють правовідносини між відповідачами стосовно права користування земельною ділянкою. Тому, спір в цій частині, відповідно до ст.12 ГПК України - підлягає вирішенню в господарських судах України.

Відповідно до ст. 179 ГК України, господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Відповідно до ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Як встановлено частиною 1 статті 203 ЦК України - зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Приймаючи до уваги, що договір оренди земельної ділянки від 10.02.2012р., між відповідачами було укладено в порушення вимог земельного законодавства, суд вважає, що позовні вимоги в частині визнання вищевказаного договору недійсним, також, підлягають задоволенню.

Статтею 216 ЦК України встановлено, що недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов`язані з його недійсністю.

Відповідно до частини 5 статті 126 ЗК України - право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону, або договором землі та договором відчуження права оренди землі, зареєстрованими відповідно до закону.

З огляду на те, що недійсний договір оренди земельної ділянки від 10.02.2012р., не створив юридичних наслідків для ПП „Екватор" щодо користування земельною ділянкою загальною площею 0,7009га на правах оренди і не існує будь-яких правових підстав для зайняття відповідачем 2 цієї ділянки - підлягають задоволенню і позовні вимоги про зобов`язання ПП „Екватор" звільнити зазначену земельну ділянку.

З огляду на наведене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі, з покладенням витрат по сплаті судового збору за вимогами щодо визнання недійними розпоряджень - на відповідача 1, за вимогами щодо зобов`язання звільнення земельної ділянки - на відповідача 2, за вимогами щодо визнання недійсним договору оренди земельної ділянки - на відповідачів порівну.

Керуючись ст. ст. 49; 82 - 84 ГПК України

В И Р І Ш И В :

1. Позов задовольнити повністю

2. Визнати недійсним Розпорядження Ренійської районної державної адміністрації

№182/А-2009 від 28.04.2009 року „Про затвердження матеріалів вибору земельної ділянки та надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо звільнення земельної ділянки ПП „Екватор" для розміщення маломірних суден на території Ренійської районної ради"

3. Визнати розпорядження Ренійської районної державної адміністрації №353/А-2010 від 17.09.2010 року „Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ПП „Екватор" для розміщення маломірних суден.

4. Визнати недійсним Договір оренди земельної ділянки, укладений 10.02.2012 року між Ренійською районною державною адміністрацією та Приватним підприємством „Екватор", зареєстрований у Державному реєстрі земель 06.03.2012 року за №512410004002206.

5. Зобов`язати Приватне підприємство „Екватор" (68800, Одеська область, м.Рені, вул..Карташова, 27 кв.12, код 31640772) звільнити земельну ділянку площею 0,7009га, кадастровий №5124100000:01:001:0001, на території Ренійської районної ради (за межами населеного пункту) Ренійського району Одеської області.

6. Стягнути з Ренійської районної державної адміністрації (68800, Одеська область, м.Рені, вул.Комсомольська 139, код 04057215) до державного бюджету України 2682гривні 50коп. судового збору (№ рахунку 31210206783008, отримувач: ГУ ДКСУ в Одеській області, Код ЄДРПОУ 37607526, Банк отримувача: ГУ ДКСУ в Одеській області, МФО 828011, Код класифікації: 22030001, Код ЄДРПОУ господарського суду Одеської області 03499997, Призначення платежу: „судовий збір").

7. Стягнути Приватного підприємства „Екватор" (688700, Одеська область, м.Рені, вул..Карташова, 27 кв.12, код 31640772) до державного бюджету України 1609гривень 50 коп. судового збору (№ рахунку 31210206783008, отримувач: ГУ ДКСУ в Одеській області, Код ЄДРПОУ 37607526, Банк отримувача: ГУ ДКСУ в Одеській області, МФО 828011, Код класифікації: 22030001, Код ЄДРПОУ господарського суду Одеської області 03499997, Призначення платежу: „судовий збір").

Рішення суду набирає законної сили, в порядку ст. 85 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 11.03.2013р.

Головуючий Суддя Демешин О.А.

Суддя Рога Н.В.

Суддя Меденцев П.А.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення07.03.2013
Оприлюднено13.03.2013
Номер документу29857827
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5017/2950/2012

Ухвала від 20.11.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 11.11.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 06.11.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 21.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 21.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 21.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 14.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 18.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 11.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Постанова від 10.07.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Данилова М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні