Постанова
від 20.02.2013 по справі 0870/8150/12
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2013 року /14:47/Справа № 0870/8150/12 м.Запоріжжя Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Нестеренко Л.О., при секретарі Чорній В.С., за участю представника позивача Гордієнка Д.В., Хілька А.С., представника третьої особи Товариства з обмеженою відповідальністю «Рос-Агро» Дьяченка В.В, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Фермерського господарства «Маслянка»

до Відділу Держкомзему у Мелітопольському районі Запорізької області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Державне підприємство «Центр ДЗК», в особі Запорізької регіональної філії

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Рос-Агро»

про визнання протиправною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому зазначив, що ФГ «Маслянка» у 2008 році було укладено договори оренди земельних ділянок з громадянами ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9,ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15,ОСОБА_16, ОСОБА_17 і у відповідності до Закону України «Про оренду землі» позивачем була розпочата процедура реєстрації цих договорів оренди землі. Перш за все, були укладені договори з Державним підприємством «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельним ресурсам: договір про виконання підготовчих робіт щодо складання договорів оренди від 17.02.2011 р., договір про виконання робіт із складання обмінного файлу у форматі ХМL від 12.04.2011 р.

Згідно з п. 13 «Порядку ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.09.2009 року № 1021, державна реєстрація документа, що посвідчує право на земельну ділянку, проводиться за місцем розташування земельної ділянки.

22.08.2011 р. Державним підприємством Центр ДЗК до відповідача були передані договори оренди землі для реєстрації з ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, а 29.08.2011 р. - були передані договори оренди землі з ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15,ОСОБА_16, ОСОБА_17, про що зазначено в листі ДП Центр ДЗК від 05.07.2012 р. на адресу позивача.

Але всупереч вищезазначеному Порядку, відповідачем дані договори оренди землі зареєстровані не були та документи повернуті не були. Згідно з приписами Тимчасового Порядку ведення державного реєстру земель, затвердженого Наказом Держкомзему України від 02.07.2003 р. за № 174, на територіальний орган земельних ресурсів покладено обов'язок виявити недоліки в наданих до державної реєстрації документах, і якщо такі відсутні, то договори оренди повинні бути зареєстровані. До теперішнього часу договори оренди із зазначеними громадянами не зареєстровані. Тому позивач просить суд визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо реєстрації зазначених договорів оренди землі та зобов'язати відділ Держкомзему у Мелітопольському районі вчинити дії щодо реєстрації договорів оренди. В подальшому позовні вимоги декілька разів уточнювались, і в останніх уточнених вимогах від 15.01.2013 р. позивач просить суд визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо реєстрації зазначених договорів оренди землі та визнати протиправними дії щодо державної реєстрації договорів оренди землі між ПП «Рос-Агро» та громадянами ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9,ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15,ОСОБА_16, ОСОБА_17

В судовому засіданні представники позивача на своєму позові наполягають, просять суд його задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився з невідомих причин, про час слухання справи був повідомлений належним чином, у своїх письмових запереченнях проти позову заперечував, вважав його безпідставним.

Представник 3-ї особи - ДП «Центр ДЗК» в судове засідання також не з»явився, у своїй заяві просить суд розглядати справу у його відсутність.

Представник 3-ї особи - ПП «Рос-Агро», в судовому засіданні з позовом не згодний, вважає, що позивачем не було надано до реєстрації відповідачу належних документів, як це передбачено законом, тому і не було зареєстровано договорів оренди землі із зазначеними громадянами, а у 2012 році ці громадяни уклали договори оренди з ПП «Рос-Агро», які на теперішній час вже зареєстровані відповідачем. Просить суд відмовити позивачу в його позові.

Суд, вислухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи, вважає позов таким, що підлягає частковому задоволенню, з огляду на наступне.

Як встановлено в судовому засіданні з пояснень сторін та матеріалів справи, між зазначеними в позові громадянами та позивачем - ФГ «Маслянка», в березні 2008 року було укладено договори оренди земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованих на території колишнього КСП «Долинське» Фруктовської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області. У відповідності до ст. 125 ЗК України, право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цих прав.

З метою реєстрації зазначених договорів оренди землі позивачем було укладено наступні договори з Державним підприємством «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельним ресурсам»: № 88 від 17.02.2011 року по виготовленню науково-технічної документації з підготовчих робіт щодо складання договорів оренди, та № 131 від 12.04.2011 року про виконання робіт із складання обмінного файлу у форматі ХМL. Зазначені роботи за цими договорами ДП «Центр ДЗК» були виконані, про що було складено акти виконаних робіт від 30.04.2011 року.

У зв'язку з відсутністю будь-яких відомостей про реєстрацію зазначених договорів оренди землі позивачем листом від 02.07.2012 р. було направлено запит до ДП «Центр ДЗК» в особі Запорізької регіональної філії, в якому позивач просив надати відомості про дату передачі для реєстрації до Управління земельних ресурсів у Мелітопольському районі та про дату початку процедури реєстрації договорів оренди землі між ФГ «Маслянка» та громадянами ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9,ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15,ОСОБА_16, ОСОБА_17

На цей запит позивач отримав від ДП «Центр ДЗК» в особі Запорізької регіональної філії Мелітопольського районного виробничого відділу відповідь від 05.07.2012 р. за № 31, в якій позивача було проінформовано, що частина договорів оренди земельних ділянок між ФГ «Маслянка» та пайщиками була передана до відділу Держкомзему у Мелітопольському районі Запорізької області 22.08.2011 року, а інша частина договорів була передана 29.08.2011 року. Зазначений факт було підтверджено в судовому засіданні представниками ДП «Центр ДЗК».

Листом від 23.07.2012 р. позивач направив запит до відповідача, в якому просив надати достовірну, точну та повну інформацію про стан реєстрації вищезазначених договорів оренди землі, які були передані відповідачу на підставі актів прийому-передачі від 22.08.2011 р. та від 29.08.2011 р., але відповіді на цей запит позивач так і не отримав.

В своїх запереченнях та в судових засіданнях представник відповідача визнавав факт отримання відповідачем зазначеного листа і пояснив суду, що ним була підготовлена та направлена відповідь позивачу на цей лист-запит 09.08.2012 р. за № 1034, в якій відповідач повідомив про відсутність у відділі держкомзему у Мелітопольському районі Запорізької області договорів оренди землі між ФГ «Маслянка» та пайщиками, про причини неотримання позивачем зазначеного листа пояснити не може. При цьому відповідачем не було надано жодних доказів направлення зазначеної відповіді на адресу позивача.

Твердження відповідача про те, що відділ держкомзему у Мелітопольському районі не отримував від ДП «Центр ДЗК» протягом серпня 2011 року - липня 2012 року для реєстрації договори оренди земельних ділянок між позивачем та пайщиками суд вважає такими, що не відповідають дійсності, оскільки, по-перше, вони протирічать поясненням представників ДП «Центр ДЗК» в особі Запорізької регіональної філії в судовому засіданні та їх листам від 05.07.2012 р. та від 12.11.2012 р., по-друге, факт отримання цих договорів відповідачем підтверджується наявними в матеріалах справи: актом прийому-передачі технічної документації сканованих матеріалів та ХМL-файлів до відділу держкомзему у Мелітопольському районі за договорами пайщиків від 22.08.2011 р.; актом прийому-передачі договорів оренди від 29.08.2011 р. в кількості 12 шт., в яких у графі «прийняв» зазначені прізвища посадових осіб відповідача - ОСОБА_18 та ОСОБА_19 з їх особистими підписами.

Таким чином, судом встановлено, що відповідач, починаючи з серпня 2011 р. до 18 березня 2012 року, коли безпідставно повернув позивачу технічну документацію для сканування за розпискою, отримавши в серпні 2011 року від ДП «Центр ДЗК» для здійснення подальшої процедури реєстрації договори оренди землі між ФГ «Маслянка» та пайщиками, не здійснив жодних дій по реєстрації зазначених договорів або відмові в ній згідно діючого законодавства. Зазначену бездіяльність відповідача суд вважає протиправною та такою, що не відповідає вимогам діючого законодавства, з наступних підстав.

Відповідно до п. 13 «Порядку ведення Книги записів про державну реєстрацію державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, договорів оренди землі», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.09.2009 року № 1021 /зі змінами/, який набув чинності з 01.01.2011 року, державна реєстрація документа, що посвідчує право на земельну ділянку, проводиться за місцем розташування земельної ділянки. Відповідно до ч. 5 п. 16-1 цього ж Порядку, державна реєстрація здійснюється шляхом внесення відповідних відомостей до Книги записів.

Згідно з п. 16-2 цього ж Порядку, для державної реєстрації договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності, договору суборенди земельної ділянки (її частини) власник чи набувач права або уповноважена ними особа подають до відповідного територіального органу Держземагентства заяву і такі документи:

1) копія документа, що посвідчує особу набувача права на земельну ділянку або її власника, а у разі подання заяви уповноваженою ними особою - також копія документа, що підтверджує його повноваження діяти від імені таких осіб;

2) документація із землеустрою, яка включає план земельної ділянки і містить відомості про координати поворотних точок меж частини земельної ділянки та обмінний файл - у разі державної реєстрації договору суборенди частини земельної ділянки;

3) договір оренди земельної ділянки із земель приватної власності, договір суборенди земельної ділянки (її частини) (кількість примірників договору повинна бути на один примірник більша, ніж кількість сторін договору);

4) копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційного номера) згідно з Державним реєстром фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів - для фізичної особи, крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття номера та повідомили про це відповідному органу державної податкової служби, ідентифікаційного коду згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України або податкового номера - для юридичної особи;

Як встановлено в судовому засіданні, на адресу відповідача Державним підприємством «Центр ДЗК» були направлені не всі документи, зазначені в цьому пункті Порядку.

Згідно з п.16-3 Порядку, територіальний орган Держземагентства відмовляє у державній реєстрації договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності, договору суборенди земельної ділянки (її частини), якщо:

1) документи подані не в повному обсязі;

2) подані документи не відповідають вимогам, установленим цим Порядком.

У разі відмови у державній реєстрації за результатами перевірки поданих документів територіальний орган Держземагентства протягом трьох робочих днів готує висновок про відмову в такій реєстрації та повертає подані документи сторонам або уповноваженим ними особам для доопрацювання за актом приймання-передачі.

Як вже встановлено в судовому засіданні, в період з серпня 2011 року до березня 2012 року таких дій, прямо передбачених законом в даному випадку, відповідачем здійснено не було, а вже в квітні 2012 року відповідачем були зареєстровані в передбачений п. 16-4 Порядку 14-денний термін договори оренди земельних ділянок між пайщиками, зазначеними в позові, з іншим господарством - ТОВ «Рос-Агро».

З урахуванням вищевикладеного, суд вважає за необхідне визнати таку бездіяльність відповідача протиправною.

Що стосується другої частини позовних вимог позивача - визнати протиправними дії щодо державної реєстрації договорів оренди землі між ПП «Рос-Агро» та громадянами ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9,ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15,ОСОБА_16, ОСОБА_17, суд вважає необхідним в цій частині вимог позивачу відмовити, оскільки такі вимоги повинні бути заявлені позивачем в окремій справі, де відповідачем також повинно бути і ТОВ «Рос-Агро», яке до справи залучено в якості 3-ї особи на стороні відповідача. До того ж, правомірність реєстрації зазначених договорів оренди землі не було предметом дослідження в судовому засіданні, і позивач не надав доказів протиправності дій відповідача щодо реєстрації цих договорів.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 158-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати протиправною бездіяльність Відділу Держкомзему у Мелітопольському районі Запорізької області щодо реєстрації договорів оренди землі між Фермерським господарством «Маслянка» та ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_20, ОСОБА_11, ОСОБА_13, ОСОБА_21, ОСОБА_16, ОСОБА_17

В іншій частині позовних вимог позивачу відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд шляхом подачі в 10-денний строк з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України, або прийняття постанови у письмовому провадженні - з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Л.О.Нестеренко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.02.2013
Оприлюднено22.03.2013
Номер документу30074771
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —0870/8150/12

Постанова від 20.02.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 20.02.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Постанова від 20.02.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 20.02.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 12.02.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 04.02.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 28.01.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 15.01.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 19.12.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

Ухвала від 05.12.2012

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нестеренко Людмила Олексіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні