Постанова
від 21.03.2013 по справі 2422-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.03.2013Справа №5002-19/ 2422-2011

За заявою кредитора Публічного акціонерного товариства «Крименерго», АР Крим, м.Сімферополь

до боржника Фермерського господарства «Світлий шлях», АР Крим, смт.Кіровське

про банкрутство

Суддя Мокрушин В.І.

Представники сторін:

від ініціюючого кредитора - Мартинюк Ю.А. - нач. відділу з питань банкрутства, дов. № 667 від 26.12.2012

розпорядник майна - Куц І.Я. - арбітражний керуючий

від боржника - Прищепов М.М. - керівник, пасп. ЕС 671728; Карасьов К.М. - представник, дов. б/н від 01.07.2012

Обставини справи: кредитор - Управління Пенсійного фонду України в Совєтському районі АР Крим звернувся до Господарського суду Автономної Республіки Крим з заявою про порушення справи про банкрутство Закритого акціонерного товариства «Н-Перемога» у порядку передбаченому Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» у зв'язку зі створенням заборгованості у загальній сумі 498669,53 грн., з яких 451114,71 грн. - внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, 22327,38 грн. - фінансові санкції, 25227,44 грн. - пеня.

У судовому засіданні представник боржника заявив усне клопотання про продовження строку процедури розпорядження майном боржника на два місяці.

Представник ініціюючого кредитора щодо задоволення вказаного клопотання боржника заперечував, наполягав на введенні відносно боржника процедури ліквідації.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні докази, суд дійшов висновку про наявність підстав для застосування до боржника судової процедури банкрутства - ліквідації на підставі наступного.

Згідно з п. 56 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 "Про судову практику в справах про банкрутство" при проведенні процедур банкрутства інтереси всіх кредиторів у справі представляє комітет кредиторів.

Відповідно до положень частини 6 статті 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під час проведення процедур банкрутства інтереси всіх кредиторів представляє комітет кредиторів, утворений відповідно до цього Закону.

Згідно з частиною 8 статті 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення, зокрема, про звернення до господарського суду з клопотанням про відкриття процедури санації, визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури у випадках, передбачених цим Законом; звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора), припинення повноважень арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) та про призначення іншого арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора); внесення пропозицій господарському суду щодо продовження або скорочення строку процедур розпорядження майном боржника чи санації боржника; інші питання, передбачені цим Законом.

Як вбачається з протоколу засідання комітету кредиторів Фермерського господарства «Світлий шлях» №4 від 25.02.2013 р., комітетом кредиторів прийнято рішення про відкриття відносно боржника ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Куца І.Я. (а.с.51-53, том 4).

Суд звертає увагу на те, що рішення комітету кредиторів прийнято одностайно усіма присутніми у засіданні.

Ухвалою господарського суду АР Крим від 12.03.2013 року розгляд справи був відкладений і судом була надана можливість боржнику здійснити всі дії щодо переконання членів комітету кредиторів у необхідності продовження процедури розпорядження майном та врегулювання цього питання з ініціюючим кредитором.

Проте у судовому засіданні боржником не надано жодного доказу щодо прийняття боржником якіх-небудь дій стосовно врегулювання вказаного питання з ініціюючим кредитром, іншими кредиторами.

Судом враховується те, що з моменту винесення Постанови Вищим господарським судом України від 13.09.2012 по цій справі до суду від боржника будь-яких пропозицій стосовно введення поцедури санації не надходило, плану санації також не надано.

Відсутні у матеріалах справи і будь-які заяви або пропозиції від потенційних інвесторів.

Судом також враховуються положення ст.50 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (від 14.05.1992 року № 2343-XII у редакції, яка діяла на момент звернення до господарського суду з відповідною заявою).

Відповідно до положень вказаної статті підставою для визнання фермерського господарства банкрутом є його неспроможність задовольнити протягом шести місяців після закінчення відповідного періоду сільськогосподарських робіт вимоги кредиторів за грошовими зобов'язаннями та (або) виконати зобов'язання щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, повернення невикористаних коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).

Суд звертає увагу на те, що з моменту скасування Вищим господарським судом України 13.09.2012 року Постанови господарського суду АР Крим від 10.02.2012 року та Постанови Севастопольського апеляційного господарського суду від 14.06.2012 року пройшло вже більше шести місяців, і це не враховуючи часу розгляду господарським судом АР Крим вказаної справи до моменту скасування Вищим господарським судом України 13.09.2012 року відповідних постанов по цій справі.

Суд нагадує сторонам, що процедура розпорядження майном була введена господарським судом АР Крим 21.07.2011 року і тривала до 10.02.2012 року (моменту визнання боржника банкрутом і відкриттям ліквідаційної процедури), а потім з 13.09.2012 року (моменту скасування Вищим господарським судом України 13.09.2012 року відповідних постанов) до теперешнього часу.

Судом зазначається, що будь-яких документально обґрунтованих відомостей щодо існування економічно обґрунтованого схваленого комітетом кредиторів плану санації боржника та фактичної можливості введення процедури санації відносно боржника суду не представлено.

Також судом враховується, що подальше перебування боржника у процедурі - розпорядження майна боржника призведе до збільшення заборгованості перед кредиторами.

Підставами для переходу до процедури ліквідації боржника комітет кредиторів зазначає фінансовий стан боржника та нездійснення з 2008 року діяльності з вирощування, переробки та реалізації продукції, що підтверджується документами бухгалтерської звітності на 1 півріччя 2011 року та довідкою від 17.11.2012 р., у зв'язку з чим період сільськогосподарських робіт закінчився більш 4 років тому.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання комітету кредиторів боржника щодо відкриття ліквідаційної процедури та визнання боржника банкрутом.

Щодо призначення ліквідатора боржника, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно представленого розпорядником майна протоколу засідання комітету кредиторів Фермерського господарства «Світлий шлях» №4 від 25.02.2013 р. комітетом кредиторів прийнято рішення про призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого Куца І.Я. (а.с.51-53, том 4).

Згідно п.1 ст.40 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» суд вважає за можливе призначити арбітражного керуючого Куца Ігоря Ярославовича (Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №599 від 12.03.2013; ідентифікаційний номер 2751103990) ліквідатором у даній справі про банкрутство, оскільки з цього питання наявне рішення комітету кредиторів, є копія відповідного свідоцтва арбітражного керуючого. Крім того, суд враховує виконання арбітражним керуючим Куцом І.Я. повноважень розпорядника майна боржника та відсутність інших кандидатур на призначення ліквідатором у даній справі про банкрутство.

Керуючись ст. 26, 27, 37-40, 93 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнанні його банкрутом», ст.86 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Припинити процедуру розпорядження майном боржника - Фермерського господарства «Світлий шлях» (код ЄДРПОУ 30123228).

2. Визнати боржника - Фермерське господарство «Світлий шлях» (код ЄДРПОУ 30123228) банкрутом.

3. Відкрити ліквідаційну процедуру відносно боржника відповідно до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнанні його банкрутом» строком на 12 місяців.

4. Встановити строк ліквідаційної процедури з дати прийняття цієї постанови до 21.03.2014.

5. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Куца Ігоря Ярославовича (95494 м.Сімферополь, с. Комсомольське, вул. Советська, 10, кв.69; Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №599 від 12.03.2013; ідентифікаційний номер 2751103990).

6. Припинити повноваження розпорядника майна - арбітражного керуючого Куца Ігоря Ярославовича.

7. Припинити виробничу діяльність банкрута після остаточного технологічного циклу по виготовленню продукції у випадку можливості її продажу.

8. Строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута й зобов'язань по сплаті податків і зборів (обов'язкових платежів) вважати таким що наступив.

9. Припинити нарахування неустойки (штрафу, пені), відсотків та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості банкрута.

10. Зняти всі обмеження по конфіденційності та комерційній таємниці з відомостей про фінансовий стан банкрута.

11. Укладання угод, пов'язаних з відчуженням майна банкрута або передачею його майна третім особам допускається в порядку, передбаченому Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнанні його банкрутом.

12. Скасувати арешти, заборони, накладені на активи (кошти, матеріальні та нематеріальні цінності) боржника, визнаного банкрутом та усі інші обмеження, обтяження щодо активів банкрута. Накладення нових арештів або інших обмежень відносно активів боржника не допускається.

13. Вимоги по зобов'язаннях банкрута, що виникли при проведенні процедури банкрутства, можуть пред'являтися тільки в порядку ліквідаційної процедури.

14. Виконання зобов'язань банкрута здійснюється у випадках і порядку, передбаченому Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

15. Зобов'язати ліквідатора арбітражного керуючого Куца І. Я. в десятиденний строк подати в офіційні печатні органи (газети «Голос України» або «Урядовий кур'єр») оголошення про визнання Фермерського господарства «Світлий шлях» (код ЄДРПОУ 30123228) банкрутом. Докази подачі оголошення надати суду у встановлений законом строк . Оголошення повинно містити повне найменування банкрута, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про ліквідатора банкрута.

16. Зобов'язати ліквідатора:

- розглядати заяви поточних кредиторів, про результат розгляду яких повідомляти суд та заявників;

- надавати суду звіти про хід процедури ліквідації;

- здійснити ліквідацію боржника у відповідності до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», після проведення розрахунків із кредиторами, скласти та представити суду в строк до 21.03.2014 на затвердження звіт про виконану роботу, ліквідаційний баланс із додатками, що передбачено законом.

17. Відповідні строки по цій справі обчислювати з дати оформлення постанови відповідно до ст.86 Господарського процесуального кодексу України, тобто з 21.03.2013.

Суддя В.І. Мокрушин

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення21.03.2013
Оприлюднено22.03.2013
Номер документу30117427
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2422-2011

Ухвала від 21.03.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

В.І. Мокрушин

Постанова від 21.03.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

В.І. Мокрушин

Ухвала від 13.11.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

В.І. Мокрушин

Ухвала від 04.10.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

В.І. Мокрушин

Постанова від 10.02.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Іллічов М.М.

Ухвала від 30.01.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Іллічов М.М.

Ухвала від 19.01.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Іллічов М.М.

Ухвала від 19.01.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Іллічов М.М.

Ухвала від 06.01.2012

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Іллічов М.М.

Ухвала від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Іллічов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні