Рішення
від 22.03.2013 по справі 159/891/13-ц
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/891/13-ц

Провадження № 2/159/387/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Ковель 22.03.2013

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

під головуванням судді - Восковської О.А.

за участі секретаря - Канашкової О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ковелі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Міністерства охорони здоров'я України, Державної казначейської служби України, Державного закладу «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» про стягнення не виплачених розрахункових виплат при звільненні працівника, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Міністерства охорони здоров'я України, Державної казначейської служби України, Державного закладу «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» про стягнення не виплачених розрахункових сум при звільненні працівника. Позовні вимоги мотивовані тим, що наказом № 124 від 27 грудня 2012 року головного державного санітарного лікаря Ковельської лінійної дільниці на Львівській залізниці - Голови ліквідаційної комісії ДЗ «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці», на виконання наказу в.о. міністра охорони здоров'я О. Толстанова від 21 вересня 2012 року №176-0 «Про ліквідацію бюджетних закладів і організацій, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України» позивача було звільнено з роботи у Державному закладі «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» МОЗ України з посади дезінфектора дезінфекційного відділення епідеміологічного відділу на підставі п.1 ст.40 КЗпП України, у зв'язку з ліквідацією вказаної установи. При цьому, з дня його звільнення і по даний час з позивачем не проведено повного розрахунку при звільненні і сума не виплаченої вихідної допомоги становить 2136,48 грн., у зв»язку з чим просить стягнути з відповідачів вказану суму коштів.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з»явився, подав суду письмову заяву, в якій просить справу розглядати у його відсутності, позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача - Міністерства охорони здоров'я України, - в судове засідання не з»явився, однак, подав суду письмове заперечення проти позову, в якому просить розгляд справи проводити у його відсутності.

Представники відповідачів - Державного закладу «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» Міністерства охорони здоров'я України, Державної казначейської служби України, будучи належним чином повідомленими про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з'явились, про причини неявки суд не повідомили, з урахуванням чого суд приходить до висновку, що неявка представників зазначених відповідачів в судове засідання не перешкоджає розгляду справи по суті у їх відсутності.

Суд, вивчивши матеріали цивільної справи та письмові докази у справі, приходить до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню.

Згідно зі ст.ст. 10,11,60 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог та на підставі доказів, наданих особами, які беруть участь у справі. Кожна особа повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

У судовому засіданні встановлено, що наказом №124 від 27 грудня 2012 року головного державного санітарного лікаря Ковельської лінійної дільниці на Львівській залізниці - Голови ліквідаційної комісії ДЗ «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці», на виконання наказу в.о. міністра охорони здоров'я О. Толстанова від 21 вересня 2012 року №176-0 «Про ліквідацію бюджетних закладів і організацій, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України» позивача ОСОБА_1 було звільнено з посади дезінфектора дезінфекційного відділення епідеміологічного відділу у Державному закладі «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» МОЗ України з 28 грудня 2012 року на підставі п.1 ст.40 КЗпП України, у зв'язку з ліквідацією вказаної установи(а.с.16).

Розрахунковим листом ДЗ «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» МОЗ України від 28.12.2012 року підтверджується та обставина, що суми, належні позивачеві від установи при звільненні, а саме - матеріальна допомога на оздоровлення, вихідна допомога, компенсація за невикористану відпустку, на час розгляду даної справи не виплачені і становлять 2136,48 грн. Відповідачами не надано суду доказів, які б спростовували вказані обставини.

На підставі наказу №176-0 від 21 вересня 2012 року по Міністерству охорони здоров'я України було ліквідовано державні заклади, установи та організації, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України, у тому числі ДЗ «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці». Вказаним наказом затверджено персональний склад ліквідаційних комісій юридичних осіб, встановлено, що голови ліквідаційних комісій здійснюють керівництво відповідними юридичними особами до завершення процедури їх ліквідації у встановленому законодавством порядку. Уповноважено голів ліквідаційних комісій у двомісячний строк з моменту реєстрації наказу здійснити в установленому законодавством України порядку заходи щодо ліквідації юридичних осіб; персонально попередити працівників юридичних осіб про їх вивільнення у зв'язку з ліквідацією юридичних осіб у встановлений законодавством термін; дотриматися прав та інтересів працівників юридичних осіб при ліквідації відповідно до вимог законодавства України; провести в установленому законом порядку інвентаризацію, заходи щодо стягнення дебіторської та погашення кредиторської заборгованості, скласти ліквідаційний баланс та подати його на затвердження до Міністерства охорони здоров'я України.

Згідно п.1 та 2 Статуту Державного закладу «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» Міністерства охорони здоров'я України, Ковельська лінійна СЕС є юридичною особою, має закріплене за нею майно, може від свого імені укладати договори та угоди, набувати майнові права. Лінійна СЕС має самостійний баланс, рахунки в органах державного казначейства…, здійснює оперативний і бухгалтерський облік діяльності закладу і відноситься до державних санітарно-епідеміологічних закладів та установ Міністерства охорони здоров'я України. Згідно п.9 Статуту припинення діяльності Ковельської лінійної СЕС здійснюється в результаті передання всього майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам, правонаступникам. Припинення та ліквідація Закладу здійснюється за рішенням Міністерства охорони здоров'я України або суду в установленому законодавством України порядку. Припинення існування Ковельської лінійної СЕС здійснюється з моменту внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

Відповідно до положень ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам або в результаті ліквідації. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Згідно довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Державний заклад «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» є юридичною особою і перебуває в стадії припинення діяльності.

Відповідно до ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 цього ж Кодексу, якою передбачено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, які належать йому від підприємства, установи організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Згідно ст. 105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, призначають за погодженням з органом, який здійснює державну реєстрацію, комісію з припинення юридичної особи (ліквідаційну комісію, ліквідатора, тощо) та встановлюють порядок строки припинення юридичної особи. Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи може бути покладено на орган управління юридичної особи. З моменту призначення комісії до неї переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Комісія виступає від імені юридичної особи, яка припиняється.

Відтак, за час роботи ліквідаційної комісії установа, яка ліквідується, вважається діючою зі всіма наслідками.

Виходячи з наведеного, суд приходить до висновку, що обов'язок по виплаті всіх сум, що належать при звільненні позивачеві, лежить на комісії з ліквідації ДЗ «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» Міністерства охорони здоров'я України, а не на Міністерстві охорони здоров'я України чи на Державній казначейській службі України, як зазначає позивач, а належним відповідачем за позовними вимогами є Державний заклад «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» Міністерства охорони здоров'я України, повноваження по управлінню яким виконує зазначена ліквідаційна комісія.

Таким чином, заявлені позивачем до Міністерства охорони здоров'я України, Державної казначейської служби України, позовні вимоги про стягнення сум, належних позивачеві при звільненні задоволенню не підлягають.

Згідно ч.3 ст.88 ЦПК України якщо позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Таким чином, з відповідача - ДЗ «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» в дохід держави слід стягнути 229,40 грн.

Керуючись ст.10,11,15,30, 60-62, 85, 212, 213, 215, 218, 224 ЦПК України на підставі ст.ст. 40,47, 116 КЗпП України, постановою Пленуму Верховного Суду України від 24 грудня 1999 року № 13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», ст. 104,105 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Державного закладу «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» задовольнити повністю.

Стягнути з Державного закладу «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» (р.н. ЄДР 10002263207 і.к. 20133832) на користь ОСОБА_1 невиплачені розрахункові суми, належні позивачеві при звільненні в сумі 2136 (дві тисячі сто тридцять шість) гривень 48 копійок.

Стягнути з Державного закладу «Ковельська лінійна санітарно-епідеміологічна станція на Львівській залізниці» Міністерства охорони здоров'я України (р.н. ЄДР 10002263207 і.к. 20133832) 229,40 грн. судового збору.

В частині позовних вимог ОСОБА_1 до Міністерства охорони здоров'я України, Державної казначейської служби України про стягнення не виплачених розрахункових сум при звільненні працівника - відмовити.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Волинської області через Ковельський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення рішення - протягом 10-ти днів з дня отримання копії рішення.

ГоловуючаО. А. Восковська

Дата ухвалення рішення22.03.2013
Оприлюднено29.03.2013
Номер документу30170615
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення не виплачених розрахункових виплат при звільненні працівника

Судовий реєстр по справі —159/891/13-ц

Рішення від 22.03.2013

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Восковська О. А.

Ухвала від 12.03.2013

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Восковська О. А.

Ухвала від 26.02.2013

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Восковська О. А.

Ухвала від 19.02.2013

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Восковська О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні