Ухвала
від 21.03.2013 по справі 50/86-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел.230-31-34

УХВАЛА

Справа № 50/86-б 21.03.2013 За заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Лан - Україна"

до товариства з обмеженою відповідальністю "О'КЕЙ Україна"

про визнання банкрутом

Суддя Головатюк Л.Д.

Представники:

Від заявника не прибув

Від боржника Номеровський Р.Б.

Розпорядник майна Хоменко О.А. та Захарко І.І.

Від ПАТ "Укрпангруп" Малєєв Є.С.(дов. від 12.12.2012)

Від ПАТ «Призма Альфа» Іващенко І.В.

Від ТОВ «Дісна» Юхман Ю.М.

Від ТОВ «Зевс ЛТД» Терновий В.Л.

Панченко А.Г. - директор

Арбітражний керуючий Ронський Р.М.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Кредитор звернувся до суду із заявою про порушення справи про банкрутство боржника, оскільки товариство з обмеженою відповідальністю "О'КЕЙ Україна" неспроможне сплатити борг у сумі 585 659,90 грн. протягом трьох місяців після встановленого для його сплати строку.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 08.02.2010 порушено провадження у справі №50/86-б за загальною процедурою банкрутства та призначено підготовче засідання суду на 26.02.2010.

Ухвалою підготовчого засідання господарського суду від 15.03.2010 визнано розмір вимог кредитора -товариства з обмеженою відповідальністю "Лан - Україна" на суму 585 659,90 грн.; призначено у справі № 50/86-б з метою забезпечення майнових інтересів кредиторів розпорядником майна арбітражного керуючого Варакіну Віталію Володимирівну; зобов'язано заявника з метою виявлення всіх кредиторів та осіб, які виявлять бажання взяти участь у санації боржника, за власний рахунок у десятиденний строк подати до офіційних друкованих органів оголошення про порушення справи про банкрутство боржника з метою виявлення всіх кредиторів та осіб, які виявлять бажання взяти участь у санації боржника та надати суду докази подання вищевказаного оголошення протягом двох тижнів з моменту опублікування (оригінал примірника газети); з метою виявлення всіх інших можливих кредиторів зобов"язано арбітражного керуючого направити запити до податкової інспекції та інших державних органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння страхових внесків на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування та інші види загальнообов"язкового державного страхування, податків і зборів (обов"язкових платежів); зобов'язано розпорядника майна - арбітражного керуючого Варакіну В.В. не пізніше двох місяців та десяти днів після дати проведення підготовчого засідання суду скласти і подати суду на затвердження реєстр вимог кредиторів боржника; призначено попереднє засідання суду на 14.06.2010 та призначено перші загальні збори кредиторів, які повинні відбутися не пізніше 24.06.2010.

Ухвалою попереднього засідання від 19.07.2012 визнано кредиторами боржника 307 осіб, відмовлено 10-и особам у визнанні кредиторами боржника, затверджено реєстр вимог кредиторів боржника -товариства з обмеженою відповідальністю "О'КЕЙ Україна" (код ЄДРПОУ 34356884) на загальну суму 130 841 361,33 грн., зобов'язано розпорядника майна товариства з обмеженою відповідальністю "О'КЕЙ Україна" арбітражного керуючого Хоменка Олександра Анатолійовича протягом десяти днів з дня винесення даної ухвали повідомити кредиторів про місце і час проведення зборів та зобов'язано розпорядника майна надати суду у строк, що не перевищує строку дії процедури розпорядження майном, протокол зборів кредиторів боржника стосовно обрання комітету кредиторів боржника, а також протокол засідання комітету кредиторів щодо вирішення питання про відкриття ліквідаційної процедури або процедури санації боржника, призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника.

Через канцелярію суду від голови комітету кредиторів надійшло клопотання про продовження процедури розпорядження майном ТОВ "О'КЕЙ Україна" та про покладення обов"язків керівника на розпорядника майна.

Розгляд справи призначено на 29.01.2013.

Представники заявника та боржника в судове засідання 29.01.2013 не з'явилися, витребувані судом докази не подали, причин неявки суд не повідомили, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

В судове засідання 29.01.2013 прибули представники ТОВ "Призма Альфа", ПАТ "Укрпангруп" та розпорядник майна і дали пояснення по справі.

Голова комітету кредиторів просив задовольнити його клопотання про продовження процедури розпорядження майном ТОВ "О'КЕЙ Україна" та про покладення обов"язків керівника на розпорядника майна.

Суд частково задовольнив дане клопотання та продовжив строк процедури розпорядження майном ТОВ "О'КЕЙ Україна" та строк повноважень розпорядника майна Хоменка О.А. на шість місяців - до 22.03.2013.

Суд відклав розгляд клопотання розпорядника майна про покладення обов"язків керівника боржника на розпорядника майна у зв"язку з необхідністю виклику в судове засідання керівника боржника - Панченка А.Г.

Розгляд справи призначено на 19.02.2013.

Представники заявника в судове засідання 19.02.2013 не з'явилися, витребувані судом докази не подали, причин неявки суд не повідомили, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

В судове засідання 19.02.2013 прибули представники боржника, ПАТ "Укрпангруп", директор боржника Панченко А.Г. та розпорядник майна і дали пояснення по справі.

Суд прийшов до висновку про витребування додаткових доказів по справі, а тому відклав розгляд справи на 21.03.2013.

В судове засідання 21.03.2013 прибули розпорядник майна та члени комітету кредиторів боржника, а також керівник Панченко А.Г. Останній в судовому засіданні пояснив, що на підставі протоколу загальних зборів ТОВ «Окей Україна» від 02.10.2009 №30 він з посади директора звільнений, хоча наказ на звільнення відсутній і в його трудовій книжці такий запис також відсутній, при цьому ніякі обов»язки керівника з 2009 року не виконує та керівництво діяльністю підприємства не здійснює, а тому згоден на припинення його діяльності і покладання його обов»язків на розпорядника майна.

В судовому засіданні суд оглянув протокол засідання комітету кредиторів боржника №2 від 09.10.2013, відповідно до якого комітет кредиторів клопоче перед судом припинити повноваження керівника боржника Панченка А.Г. та тимчасово покласти його обов»язки на розпорядника майна.

Голова комітету кредиторів Малєєв Є.С. та розпорядник майна Хоменко О.А. в судовому засіданні 21.03.2013 просили задовольнити їх клопотання про відсторонення керівника боржника. Дані клопотання останні обгрунтували тим, що вони неодноразово зверталися до керівництва ТОВ «О»кей Україна» з вимогами щодо отримання відомостей стосовно всіх активів боржника, з»ясування питань про виведення грошових коштів з компаній, щодо спільного розгляду заяв з кредиторськими вимогами до підприємства-боржника та надання відомостей та документації стосовно стану виконання кожного з зобов'язань перед іншими підприємствами, що наявні у документообігу та бухгалтерському обліку підприємства-боржника. Однак, вказані звернення розпорядника майна та членів комітету кредиторів керівником ТОВ «О»кей Україна» проігноровані, вимоги не виконані, необхідна документація в достатньому обсязі не надана.

Отже, на думку членів комітету кредиторів та розпорядника майна такі дії керівника ТОВ »О»кей Україна»"свідчать про його бездіяльність у співпраці з розпорядником майна, що ускладнює подальше виконання розпорядником майна своїх обов'язків, унеможливлює повний та об'єктивний розгляд поточних заяв з кредиторськими вимогами до підприємства-боржника, надання відзивів за результатами їх розгляду, складання реєстру поточних вимог кредиторів , а також інших заяв кредиторів та бувших працівників підприємства. Зазначені обставини зумовлюють необгрунтоване продовження здійснення процедури банкрутства по цій справі.

Члени комітету кредиторів боржника та розпорядник майна в даному випадку вважають, шо ненадання керівником боржника необхідної документації підприємства унеможливлює ведення контролю розпорядником майна за правомірністю використання активів підприємства, показниками фінансово-господарської діяльності, що може призвести до негативних наслідків та порушень прав та інтересів кредиторів в межах справи № 50/86-б про банкрутство .

Таким чином , на думку суду, матеріалами справи та наданими поясненнями підтверджується, що розпорядником майна підприємства-боржника були вжиті всі необхідні заходи, спрямовані на ведення співпраці з керівником ТОВ «О»КЕЙ Україна», що стосуються виконання функцій розпорядника майна та забезпечення майнових інтересів боржника та кредиторів. Однак суд вважає, що керівник боржника перешкоджає діям розпорядника майна, що порушуює права та законні інтереси боржника і кредиторів,

Відповідно до частини 9 статті 13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"розпорядник майна зобов'язаний розглядати разом з посадовими особами боржника копії заяв кредиторів про грошові вимоги до боржника, які надійшли до господарського суду у зв'язку з порушенням справи про банкрутство та надіслані боржнику в установленому цим Законом порядку; вести реєстр вимог кредиторів у встановленому порядку; повідомляти кредиторів про результати розгляду їх вимог боржником та включення визнаних вимог до реєстру вимог кредиторів або про відмову визнання вимог боржником; вживати заходів для захисту майна боржника; аналізувати фінансову, господарську та інвестиційну діяльність боржника, його становище на товарних ринках; виявляти ознаки фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства; скликати збори кредиторів; надавати державному органу з питань банкрутства відомості, необхідні для ведення єдиної бази даних про підприємства, щодо яких порушено справу про банкрутство.

Частиною 2 статті 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"встановлено, що у процедурі розпорядження майном за клопотанням сторін, учасників провадження у справі про банкрутство, або розпорядника майна, що містить відомості про перешкоджання керівником боржника діям розпорядника майна, а також про вчинення керівником боржника дій, що порушують права та законні інтереси боржника і кредиторів, господарський суд має право відсторонити керівника боржника від посади та покласти виконання його обов'язків на розпорядника майна. Про усунення керівника боржника від посади господарський суд виносить ухвалу, яка може бути оскаржена керівником боржника у встановленому порядку.

Відповідно до ч. 16 ст. 13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"повноваження керівника боржника або органів управління боржника, покладені на них відповідно до законодавства чи установчих документів, можуть бути припинені у разі, якщо ними не вживаються заходи щодо забезпечення збереження майна боржника, створюються перешкоди діям розпорядника майна чи допускаються інші порушення законодавства. В такому разі за клопотанням комітету кредиторів виконання обов'язків керівника боржника ухвалою господарського суду тимчасово покладається на розпорядника майна до призначення в порядку, визначеному законодавством та установчими документами, нового керівника боржника. Про припинення повноважень керівника або органів управління боржника господарський суд виносить ухвалу, яка може бути оскаржена у встановленому порядку.

Як вбачається із вказаної норми Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"необхідною умовою припинення повноважень керівника боржника за ч. 16 ст. 13 цього Закону є наявність рішення комітету кредиторів.

Разом з тим, за відсутності відповідного клопотання комітету кредиторів зазначені обставини, що мають наслідком спричинення збитків боржнику та, відповідно, порушення прав та законних інтереси кредиторів, є підставою для усунення керівника боржника від займаної посади та покладення його обов'язків на розпорядника майна відповідно до положень ч. 2 ст. 12 Закону, за клопотанням інших учасників справи про банкрутство, з метою необхідності забезпечення вимог кредиторів та збереження майнових активів боржника.

Даної позиції, зокрема, дотримується Вищий господарський суд України у своїй Постанові від 16.01.2008 по справі № Б-7-11/283.

У відповідності до Витягу з Державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб- підприємців, що був наданий до суду розпорядником майна Хоменком О.А., керівником підприємства та особою, що має право першого підпису від імені ТОВ «О»КЕЙ Україна» станом на 24.01.2013 є громадянин Панченко Андрій Григорович. Вказана особа прибула в суд і зазначені обставити підтвердила.

Таким чином суд приходить до висновку, що вищенаведені обставини та вивчені і проаналізовані документи свідчать про фактичне перешкоджання керівником ТОВ «О»КЕЙ Україна» діям розпорядника майна і порушення прав та законних інтересів підприємства-боржника і кредиторів, що є достатніми підставами для усунення керівника з посади та покладення виконання його обов'язків на розпорядника майна.

Відповідно до ч. 17 ст. 13 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"з дня винесення господарським судом ухвали про припинення повноважень керівника боржника або органів управління боржника розпоряднику майна протягом трьох днів передаються бухгалтерська та інша документація боржника, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності.

Окрім цього судом встановлено, що строк повноважень розпорядника майна Хоменка О.А. закінчується 23.03.2013, останній в судовому засідання 21.03.2013 заявив усне клопотання про його продовження, суд дане клопотання задовольняє та продовжує його на два місяці на підставі п.7 ст.13 Закону України про банкрутство, відповідно до якого розпорядник майна призначається на строк не більше ніж на шість місяців, цей строк може бути продовжений судом за клопотанням самого розпорядника майна боржника.

Через канцелярію суду 18.03.2013 надійшли заяви бувших працівників ТОВ «О»КЕЙ Україна» ОСОБА_11, ОСОБА_12,, ОСОБА_13, ОСОБА_14 та ОСОБА_15, які , за їх повідомленням, ще з 2009 року після припинення діяльності підприємства з вини директора Панченко А.Г. не звільнені з роботи і в їх трудових книжках відсутній про це запис, що унеможливлює їх подальше працевлаштування, тощо.

Стаття 77 ГПК України встановлює, що господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 ГПК України, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні, зокрема у випадку нез'явлення в засідання представників сторін або неподання витребуваних доказів.

У даному випадку необхідність розгляду новим керівником боржника заяв вищевказаних бувших працівників підприємства перешкоджає повному і об'єктивному розгляду справи, а тому суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи.

Керуючись ст.ст.1, 3-14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 38, 77, 86 ГПК України, суд-

У Х В А Л И В:

1. Відсторонити керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «О»КЕЙ УКРАЇНА»"(код ЄДРПОУ 34356884) Панченка Андрія Григоровича від посади та покласти виконання обов'язків керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «О»КЕЙ УКРАЇНА»"(код ЄДРПОУ 34356884) на розпорядника майна - арбітражного керуючого Хоменка Олександра Анатолійовича(ліцензія від 13.10.2009 серії НОМЕР_1, видана Державним департаментом з питань банкрутства).

2. Зобов"язати державного реєстратора Шевченківської РДА внести до ЄДР відповідний запис про призначення нового керівника Товариства з обмеженою відповідальністю «О»КЕЙ УКРАЇНА»"(01032, м. Київ, Шевченківський район, бульвар Тараса Шевченка, буд 33, поверх 13, код ЄДРПОУ 34356884) Хоменка Олександра Анатолійовича.

3. Продовжити строк процедури розпорядження майном ТОВ «О»КЕЙ Україна» та строк повноважень розпорядника майна Хоменка О.А. на два місяці - до 22.05.2013 .

4. Відкласти розгляд справи на 04.04.2013 о 14:00 в засіданні господарського суду за адресою: вул. Б.Хмельницького, 44-в, зал № 3. Викликати для участі у засіданні уповноважених представників сторін(заявника, боржника), розпорядника майна та комітет кредиторів, явкі яких визнати обов»язковою.

5. Зобов"язати керівника боржника - розпорядника майна Хоменко О.А. розглянути заяви бувших працівників та вчинити дії відповідно до чинного трудового законодавства України, про що письмово повідомити суд.

6. Зобов"язати розпорядника майна Хоменко О.А. виконати вимоги ухвали попереднього засідання від 19.07.2012 щодо надання до суду протоколу засідання комітету кредиторів боржника відносно вирішення питання щодо подальшої долі банкрутства ТОВ «О»КЕЙ УКРАЇНА».

7. Попередити сторін та ліквідатора, що при ухиленні від виконання вимог суду до них будуть застосовані санкції, передбачені п. 5 ст. 83 ГПК України, а у випадку неподання витребуваних доказів або повторного нез'явлення в судове засідання справа відповідно до вимог ст. 75 ГПК України буде розглянута за наявними матеріалами.

8. Копію ухвали розіслати сторонам, розпоряднику майна, бувшому керівнику боржника - Панченку А.Г. та комітету кредиторів.

Суддя Головатюк Л.Д.

Дата ухвалення рішення21.03.2013
Оприлюднено27.03.2013
Номер документу30194014
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —50/86-б

Ухвала від 19.08.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 11.02.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 22.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 29.09.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 03.09.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 23.07.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 23.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 02.06.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 09.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

Ухвала від 23.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Івченко А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні